ADO Den Haag gaat met een goed gevoel en een plek in het befaamde linkerrijtje de winterstop in. Tegen NEC behaalden de Hagenaars de tweede thuiszege van het seizoen. Door twee doelpunten van Jens Toornstra werd het 2-0.

De zege in het Kyocera Stadion was verdiend maar kwam voor ADO Den Haag, ondanks dat het bijna zeventig minuten met een man meer speelde, toch wel moeizaam tot stand. In de eerste helft waren de Hagenaars heer en meester maar na de pauze lag het gevaar van het negende gelijkspel van dit seizoen wel degelijk op de loer. Uiteindelijk maakte Toornstra met de bevrijdende treffer vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde. ADO Den Haag ging zoals wel vaker in thuiswedstrijden fel van start en overrompelde daarmee NEC. Dat leidde al na zes minuten tot een doelpunt. Na een korte corner bracht Danny Holla de bal opnieuw voor. Bij de tweede paal leek Rydell Poepon de openingstreffer binnen te koppen. Maar de bal gleed vanaf zijn hoofd via zijn hand in het doel, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.

Daarna kregen de groen-gelen via Mike van Duinen drie kansen op een geldige openingstreffer, maar de hardwerkende spits had het vizier niet op scherp staan. Zo kopte hij in de dertiende minuut een voorzet van Aaron Meijers over.

Zijn tweede kans kwam drie minuten later toen hij na een steekpass van Dion Malone knap wegdraaide bij Rens van Eijden. Dit keer stuitte zijn inzet op de benen van Khalid Sinouh, die de geblesseerde Gabor Babos verving, en de rebound mikte de Haagse aanvaller vervolgens voorlangs. Voor Van Duinen en zijn medespelers werd het na 22 minuten nog makkelijker om de aanval te kiezen. Verdediger Kevin Conboy liet de bal van zijn knie springen en probeerde dat met gestrekt been te herstellen. De Deen raakte daarbij gelegenheidslinksbuiten Aaron Meijers vol op de enkel. De Belgische scheidsrechter Alexandre Boucaut trok daarop volledig terecht de rode kaart.

Bij Conboy is begrip ‘leren van je fouten’ nog niet doorgedrongen want de verdediger van NEC werd voor eenzelfde vergrijp tegen Roda JC dit seizoen al vier wedstrijden geschorst. Het was bovendien al zijn derde uitsluiting van het seizoen. ADO Den Haag probeerde van de overtal situatie gebruik te maken door met spelers in het centrum van de Nijmeegse verdediging op te duiken. Dat leidde na een halfuur al bijna tot succes toen alweer Van Duinen een pass van Wormgoor controleerde. Maar al vallend schoof hij de bal naast het doel.

Drie minuten later was het beproefde recept wel doeltreffend. Opnieuw verzond Wormgoor de pass, maar dit keer dook Jens Toornstra voorin op. De middenvelder controleerde de bal en schoof het speeltuig beheerst langs Sinouh: 1-0. De thuisploeg had nog voor rust het duel moeten beslissen, maar dat liet Meijers na. Op een voorzet van Van Duinen kreeg hij op de rand van het strafschopgebied een grote kans, maar de inzet met zijn zwakkere rechterbeen kon Sinouh nog voor de doellijn stoppen. In de tweede helft had ADO Den Haag het opeens moeilijk met een tegenstander die er in het eerste bedrijf niet aan te pas kwam. De Hagenaars bleven veel mensen naar voren sturen en dat zorgde ervoor dat de linies niet meer gesloten waren. ADO Den Haag was genoodzaakt om veel vrije trappen weg te geven en bij een daarvan kon doelman Gino Coutinho nog maar net de poging van Ryan Koolwijk uit zijn doel tikken.

Toch was de beste mogelijkheid in het eerste half uur voor de thuisploeg toen Toornstra op links een counter opzette. Hij bediende Poepon op de andere vleugel, maar het schot van de aanvaller ging via de hand van Sinouh en de lat over het doel. Gaandeweg de tweede helft werd het spel steeds slordiger. ADO Den Haag kon maar geen goede aanval opzetten, terwijl NEC weinig deed met de geboden ruimte. Sören Rieks was namens de Gelderlanders met een stiftbal nog dicht bij een doelpunt maar zijn inzet ging naast. Pas in de slotfase kon ADO Den Haag het ware krachtsverschil tot uitdrukking brengen. Tijdens een goedlopende aanval in de 86e minuut kaatste invaller Charlton Vicento de bal op Meijers. De middenvelder had zelf kunnen schieten, maar legde de bal breed. Bij de tweede paal had Toornstra vervolgens geen moeite om zijn vijfde doelpunt van het seizoen binnen te schuiven: 2-0. Door de zege handhaaft ADO Den Haag zich in het linkerrijtje van de Eredivisie. Daarmee hebben de Hagenaars zich een mooie uitgangspositie voor de tweede helft van de competitie verschaft. Het Eredivisievoetbal gaat voor de Hagenaars op zondag 20 januari verder. Dan bezoekt de ploeg van Maurice Steijn promovendus Willem II. De aanvang van het duel in Tilburg is 14.30 uur.