ADO Den Haag heeft geen einde kunnen maken aan Feyenoords reeks van achttien wedstrijden zonder thuisnederlaag. In een duel waarin de Hagenaars een punt verdienden, wonnen de Rotterdammers met 3-2.

Na een waar voetbalgevecht stond ADO Den Haag in Rotterdam na negentig minuten met lege handen. Ondanks dat het één van haar beste wedstrijden van het seizoen speelde en alleen al op basis van strijd en wilskracht een punt verdiende, kwam die gunstige uitslag er niet. Mogelijk dat bij een ander wedstrijdverloop het recht wel had zegegevierd. Maar dat wedstrijdverloop werd beïnvloed door scheidsrechter Ruud Bossen, die een absolute hoofdrol voor zich opeiste. Twee zwaarbestrafte sancties (strafschop en een keer rood) voor twee lichte duwtjes en twee uitsluitingen binnen een minuut bepaalden de middag in Rotterdam. Daarbij verzuimde de scheidsrechter helaas om Graziano Pellè, die met zijn opzichtige tuimelingen veel irritatie opwekte, te vermanen. In plaats daarvan kon de Italiaan het verschil tussen winst en gelijkspel voor de Rotterdammers bepalen. Dat deed hij door in alle drie de treffers een aandeel te hebben.

ADO Den Haag, dat geen last van Kuipvrees had, leek brutaal de leiding te nemen toen Jens Toornstra geheel vrijstaand een voorzet van Kenneth Omeruo ontving. Maar de middenvelder kwam in de elfde minuut een teenlengte tekort om de score te openen. Aan de andere kant viel vier minuten later wel de eerste treffer. Na een pass van Bruno Martins Indi liep Tom Beugelsdijk met Pellè mee. De spits schoot vervolgens via de inglijdende verdediger de bal over de vallende Gino Coutinho heen: 1-0. Maar ADO Den Haag was niet van zijn stuk gebracht en nauwelijks een minuut later stond de gelijkmaker op het bord. Aaron Meijers bediende op links Tjaronn Chery die de bal breed legde op de inkomende Mike van Duinen. De buitenspeler schoof de bal beheerst in het doel: 1-1.

In het verdere verloop van de eerste helft bleven de Hagenaars op basis van wilskracht, strijd en een compacte tactiek vrij eenvoudig overeind. De thuisploeg had het moeilijk met de stugge tegenstander en greep naar het wanhoopsmiddel om via Pelle te proberen een strafschop uit te lokken. Daarbij had ADO Den Haag geluk dat een overtreding van Beugelsdijk op Omar Abdellaoui onbestraft bleef. Maar een minuut voor de rust kreeg Feyenoord wel een strafschop. Na een licht duwtje van Omeruo op Pellè wees Bossen resoluut naar de penaltystip. Ex-ADO Den Haag-speler Lex Immers nam het geschenk met twee handen aan: 2-1.

In de tweede helft was ADO Den Haag evenmin onder de indruk van Feyenoord en dat resulteerde in de 56e minuut in de gelijkmaker. Na een vlotlopende aanval kwam Van Duinen op de rand van het strafschopgebied in schietpositie. Doelman Erwin Mulder kon de bal niet klemmen en vlak voordat de inlopende Van Duinen zou scoren gaf Martins Indi de Hagenaar een klein zetje. Ook dit was voor Bossen reden genoeg om een strafschop te geven. En de Feyenoord-verdediger werd zelfs van het veld gestuurd. Danny Holla benutte beheerst het buitenkansje: 2-2.

Lang heeft ADO Den Haag niet van het numerieke voordeel kunnen profiteren want een minuut later kreeg Beugelsdijk een rode kaart. De verdediger ging met een arm vooruit het kopduel met Immers aan en raakte daarbij de middenvelder. Daarna had Bossen zijn derde rode kaart in drie minuten moeten geven, toen Pellè zich vergreep aan Holla. Nadat de Italiaan weer eens bezweek aan de druk van de zwaartekracht en daarover hevig protesteerde liep hij Holla omver. Maar nadat de commotie was verdwenen vond Bossen het niet eens een gele kaart waard. In het laatste kwartier kregen beide ploegen zoveel ruimte dat het onduidelijk was wie het duel ging winnen. Al moet worden gezegd dat de thuisploeg wel de betere kansen kreeg. Opnieuw Pellè was twee keer keer dichtbij zijn tweede doelpunt, maar faalde voor het doel van Coutinho.

De winnende Rotterdamse treffer kwam er uiteindelijk in de 86e minuut. Nadat Coutinho bij een corner tot twee keer toe (een kopbal van Pellè en een rebound van dichtbij van Miquel Nelom), redding had gebracht, kon ADO Den Haag niet opruimen. Vanaf de rand van het strafschopgebied wilde Jean-Paul Boëtius de bal in de hoek plaatsen maar het speeltuig was naast gegaan als Stefan de Vrij en Tjaronn Chery de bal niet op hun hoofd hadden gekregen: 3-2. De laatste kans van de wedstrijd was voor Dion Malone die na een verre inworp van Omeruo de bal met een volley uit de lucht haalde. Die inzet had een beter lot dan de redding van Mulder met de vuisten verdiend. De ploeg van Maurice Steijn mag met opgeheven hoofd De Kuip verlaten om in de laatste wedstrijd voor de winterstop dan maar de drie punten te pakken. ADO Den Haag ontmoet op zaterdag 22 december in het Kyocera Stadion NEC. De aanvang van dat duel is 19.45 uur.