ADO Den Haag is er niet in geslaagd om voor de tweede keer dit seizoen tegen een promovendus een thuiszege te behalen. Het duel tegen PEC Zwolle leverde diverse kansen op, maar eindigde in 1-1.

In een weekend waarin na de dood van Buitenboys-grensrechter Richard Nieuwenhuizen bezinning belangrijker dan een pot voetbal was, moest ADO Den Haag toch een goed resultaat halen. Onder het motto ‘twee promovendi, twee overwinningen’ moest na de zege op Willem II ook tegen PEC Zwolle de drie punten in eigen huis gehouden worden om zo met een goede uitgangspositie de naderende winterstop in te gaan. Maar wat ADO Den Haag ook probeerde, het veldoverwicht leverde na negentig minuten geen zege op. Jens Toornstra, die verantwoordelijk voor de gelijkmaker was, had pech dat een eerder doelpunt ten onrechte afgekeurd werd en een omhaal van Stanley Elbers had een beter lot verdiend. De gasten, die ook de nodige kansen hadden om de overwinning uit het vuur te slepen, zullen met deze remise het meest tevreden zijn.

ADO Den Haag begon voortvarend aan deze wedstrijd en ging op jacht naar een vroeg doelpunt. Al na vier minuten ontdeed Mike van Duinen zich met een mooie beweging van Joey van den Berg en de aanvaller ging vervolgens op weg naar het doel. Maar zijn schot werd door de uitgekomen doelman Diederik Boer gekeerd. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Tom Beugelsdijk over het doel. Het overwicht van de thuisploeg was zo duidelijk dat het wachten op een Haagse treffer was. Maar geheel tegen de verhoudingen van het spel in kwam PEC Zwolle op voorsprong. Doelman Coutinho werd in de 24e minuut zo in verwarring gebracht door de inlopende spelers dat een vrije trap van Rochdi Achenteh in een keer in het doel vloog: 0-1.

Het spel van ADO Den Haag bleef ook na de achterstand onveranderd en de drang naar het doel nam alleen maar toe. Van Duinen had in de dertigste minuut de gelijkmaker moeten maken, toen hij na een lange bal achter de Zwolse verdediging opdook. Maar oog in oog met Boer schoof hij de bal naast. Aan de andere kant moesten de groengelen oppassen dat de gasten niet verder zouden uitlopen. Denny Avdic had de kans om 0-2 te maken, toen hij alleen op het Haagse doel afging, maar Coutinho voorkwam dat.

Vlak voor de rust had ADO Den Haag pech toen scheidsrechter Tom van Sichem een reglementair doelpunt van Jens Toornstra afkeurde. Op het moment dat de middenvelder de pass van Aaron Meijers ontving, stond hij geen buitenspel. Na de pauze behield ADO Den Haag het overwicht maar veel kansen leverde dat niet op. Alleen Charlton Vicento zag zijn schot, nadat Beugelsdijk de bal terugkopte, door een verdediger geblokt worden.

Maar na 65 minuten kreeg de ploeg van Maurice Steijn waar het recht op had. Na een lange pass van voormalig PEC-speler Danny Holla legde Van Duinen de bal terug op de inlopende Toornstra. De middenvelder schoot de bal beheerst langs Boer: 1-1. Vanaf dat moment kregen beide teams diverse kansen op de zege. De Zwollenaren profiteerden van de ruimte die de aanvallend ingestelde thuisploeg soms weggaf. Joost Broerse kopte van dichtbij over en Beugelsdijk voorkwam dat Jesper Drost een voorzet van Achenteh afrondde.

Aan de overzijde zag Holla dat Boer zijn schot met moeite uit het doel tikte en een omhaal van Elbers leek erin te vliegen maar werd door de PEC-doelman op het laatste moment onschadelijk gemaakt. De tweede, en zeer waarschijnlijk winnende, treffer bleef uiteindelijk voor beide ploegen uit. ADO Den Haag gaat zich nu opmaken voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord, waar oude bekenden als Lex Immers, Wesley Verhoek, Guyon Fernandez en Daryl Janmaat onder contract staan. Het duel in De Kuip begint zondag 16 december om 14.30 uur.