ADO Den Haag is zijn ongeslagen uitstatus kwijtgeraakt. Met tien man moest het toezien hoe titelkandidaat FC Twente in eigen huis met 2-0 won.

De ploeg die thuis nog ongeslagen is tegen het team dat uit nooit drie punten verloor. Op het eerste gezicht zou een puntendeling dan het juiste resultaat geweest zijn. Het werd uiteindelijk 2-0 voor FC Twente, hetgeen een degelijke overwinning van een titelkandidaat op een middenmotor lijkt. In werkelijkheid speelde FC Twente een moeizame wedstrijd en was er voor de Hagenaars alle kans om een goed resultaat te halen. Maar een rode kaart voor Tjaronn Chery vroeg in de tweede helft zou de wedstrijd in het voordeel van de Tukkers doen kantelen.

De thuisploeg begon voortvarend aan het duel en zette ADO Den Haag vroeg onder druk. De Hagenaars kwamen de eerste twintig minuten niet echt aan voetballen toe, maar konden FC Twente, dat het veldoverwicht niet in kansen omzette, van het scoren afhouden. Het dichtstbij een doelpunt was Leroy Fer toen hij een indraaiende vrije trap van Dusan Tadic inkopte. Maar Gino Coutinho was paraat en hield ook de rebound van de middenvelder uit zijn doel.

Gaandeweg de eerste helft was het duel meer in evenwicht. ADO Den Haag kwam er een aantal keren uit, maar echte kansen leverde dat niet op. Maar de thuisploeg was in het verloop van de eerste helft ook nauwelijks gevaarlijk meer. Met nog 45 minuten voor de boeg zouden de kansen voor ADO Den Haag op een goed resultaat alleen maar toenemen. Maar direct in de tweede helft bleek dat ijdele hoop. Nota bene ex-FC Twente-speler Tjaronn Chery beging in de 48e minuut een overtreding op Robbert Schilder. Met twee benen raakte op de voet van de linksback. Scheidsrechter Jan Wegereef gaf daarvoor een rode kaart. Na afloop gaf hij eerlijk toe dat hij dacht bij de bal te kunnen, maar ongelukkig te laat wss.

De numerieke meerderheid gaf de Tukkers nieuw elan en in de 55e minuut profiteerde Tadic van de situatie. Na een combinatie tussen Fer en Dmitry Bulykin bediende de ex-ADO Den Haag-spits de inkomende Serviër. Tadic schoof de bal vervolgens in de verre hoek: 1-0. Niet veel later gingen Bulykin en Tom Beugelsdijk na een voorzet van Edwin Gyasi naar de eerste paal. De Haagse verdediger raakte de bal waardoor deze tegen de verre paal eindigde en zo een eigen doelpunt voorkomen werd.

Hoewel FC Twente het meeste balbezit had, betekende dat niet dat ADO Den Haag kansloos was. De ploeg uit Enschede, die van geluk mocht spreken dat Willem Janssen geen tweede gele kaart ontving, speelde stroef en niet overtuigend. De Hagenaars kwamen er af en toe uit, maar konden het met tien man niet bolwerken. Voor goede uitgespeelde kansen kwamen de groen-gelen in de aanval steeds een mannetje tekort. Uiteindelijk besliste Bulykin in de 83e minuut het duel. Hij nam in eerste instantie een pass van Fer slecht aan, maar via de inglijdende Coutinho, die de bal niet kon vasthouden, kreeg de Rus een nieuwe kans. Dit keer was hij wel trefzeker: 2-0.

Door de nederlaag is ADO Den Haag niet alleen zijn ongeslagen uitstatus kwijtgeraakt, maar moet het nog langer op een zege in Enschede wachten. De laatste keer dat de Hagenaars het zoet van de overwinning smaakten was in 1967. Nu krijgt de ploeg van Maurice Steijn de kans om een mooie thuisreeks op te bouwen. Eerste tegenstander daarvoor is PEC Zwolle. De aftrap van het duel in het Kyocera stadion is zaterdag 8 december om 19.45 uur.