ADO Den Haag heeft aan het duel met AZ een punt overgehouden. Aanvankelijk leken de Hagenaars aan een kansloze missie begonnen te zijn na een wervelend eerste half uur van AZ, maar in het Kyocera Stadion snoepten ze de Alkmaarders twee punten af: 2-2.

Dat ADO Den Haag met een punt van het veld stapte, was een klein wonder. AZ was vooral in de eerste helft de betere ploeg. De Hagenaars kwamen er toen niet aan te pas en de Alkmaarders hadden in de eerste 45 minuten het duel kunnen beslissen. Maar in plaats daarvan gaf Etiënne Reijnen zowel voor als na rust een doelpunt cadeau, waarna de Hagenaars in een gunstige positie zaten en de Noord-Hollanders op achtervolgen aangewezen waren. ADO Den Haag, dat nadrukkelijk op de counter loerde, kon de gelijkmaker niet voorkomen. Maar in het laatste kwartier waren de Hagenaars ineens wel de bovenliggende partij. Dat leidde tot veel strijd, maar helaas niet meer tot een derde Haagse treffer.

ADO Den Haag startte fel aan het duel en kreeg na vijf minuten via Tom Beugelsdijk een goede kans. De verdediger kopte een hoekschop van Danny Holla net naast. Daarna verloren de Hagenaars de controle op de wedstrijd en schakelde AZ na groen-geel balverlies snel om. De gastheren ontkwamen er niet aan ruimte weg te geven, waardoor de Alkmaarse kansen zich opstapelden. Vooral middenvelder Erik Falkenburg kon doelman Robert Zwinkels in de eerste tien minuten al drie keer testen.

De oud-Spartaan was bij zijn vierde poging wel succesvol en dat doelpunt was typerend voor de eerste helft. Nadat Charlton Vicento in de 22e minuut een aanval zag stranden, namen de Noord-Hollanders het heft in handen. Nick Viergever stuurde Falkenburg diep en nadat Beugelsdijk en de twijfelende Zwinkels met elkaar in botsing kwamen, had de middenvelder vrij baan om de bal in het lege doel te schieten: 0-1. AZ, dat een zeperd zoals het verlies tegen VVV van een week eerder wilde voorkomen, controleerde vervolgens de wedstrijd en ADO Den Haag kwam er niet aan te pas. Het was wachten op het tweede Alkmaarse doelpunt, maar de ploeg van Gertjan Verbeek haalde de trekker niet over.

In plaats daarvan hielpen de gasten de thuisploeg in het zadel. Na een dieptepass van Vito Wormgoor was Etiënne Reijnen eerder bij de bal dan spits Rydell Poepon. Het gevaar werd geneutraliseerd, maar de verdediger speelde vervolgens zonder te kijken terug op zijn doelman. Vicento profiteerde optimaal van het geschenk: 1-1. ADO Den Haag kreeg moed van de gelijkmaker en voetbalde meer naar voren. En dat leidde direct na rust tot een tweede doelpunt. AZ verdedigde moeizaam uit, waarna de bal omhoog ging. Opnieuw was Reijnen zo aardig om de Hagenaars aan een doelpunt te helpen. Hij liep in het strafschopgebied Poepon ondersteboven. Danny Holla benutte vervolgens de door scheidsrechter Ruud Bossen gegeven strafschop: 2-1.

Met Mike van Duinen voor Poepon gokte coach Maurice Steijn meer op de counter, wetende dat de Alkmaarders op jacht naar de gelijkmaker gingen. Aanvankelijk leek die uit te blijven, maar Jozy Altidore had aan een kans genoeg. In het strafschopgebied won hij het duel van Beugelsdijk, kapte de verdediger uit en schoot de bal vallend met links in: 2-2.

In het laatste kwartier toonden de Hagenaars veel strijdlust en vochten ze voor een beter resultaat. En in die fase was de winst voor ADO Den Haag dichterbij dan voor AZ. Holla en Aaron Meijers kregen nog mogelijkheden maar de beste was voor Van Duinen die de 3-2 leek binnen te koppen maar de vallende Esteban voorkwam een Noord-Hollandse nederlaag. Voor ADO Den Haag, dat door de remise AZ onder zich houdt, staat er opnieuw een moeilijke thuiswedstrijd op het programma. Komende zaterdag komt Dick Advocaat met PSV naar de stad waar het voor hem allemaal begon. De aanvang van het duel in het Kyocera stadion is 18.45 uur. Steijn zal dan een oplossing moeten hebben gevonden voor de afwezigheid van Holla en Kenneth Omeruo, die allebei geschorst zijn.