Na drie jaar op rij als tweede te zijn geëindigd, is het de dames van ADO Den Haag gelukt om de landstitel van de Eredivisie Vrouwen in de wacht te slepen. Dankzij een 4-2 zege op SC Telstar (voorheen AZ 2007/’10) en een 0-3 nederlaag van FC Twente tegen FC Utrecht is de eerste plaats definitief tot aan het einde van het seizoen veiliggesteld.

ADO Den Haag – SC Telstar stond in het teken van Ladies Day. Duizenden vrouwen waren aanwezig in het Kyocera Stadion om een potje Eredivisie Vrouwen-voetbal te aanschouwen. Gehoopt werd op een landskampioenschap voor ADO Den Haag. Dan zou FC Twente wel puntverlies moeten gaan lijden tegen FC Utrecht. Daarnaast was het zaak voor de Hofstedelingen om SC Telstar een vervelende avond te bezorgen. Daar zag het al snel naar uit. ADO Den Haag startte sterk aan de wedstrijd en had uitzicht op een vroeg doelpunt. Al vanaf de aftrap versierde Renate Jansen direct een hoekschop. Ook aanvoerder Jill Wilmot toonde direct haar gretigheid en dat leverde de verdediging van SC Telstar veel problemen op. Een goal viel helaas niet te bewonderen in de eerste tien minuten, ook niet toen Lisanne Grimberg en Marjolijn van den Bighelaar doelgevaar stichtten. Tegenover de vermeldenswaardige kansen van ADO Den Haag stond één echte doelpoging van de bezoekende partij, maar wie anders dan keepster Barbara Lorsheijd hield de equipe van trainer/coach Sarina Wiegman op de been. In de elfde minuut viel de eerste scorebordverandering te noteren, in het voordeel van ADO Den Haag welteverstaan. Een corner van Jansen belandde in één keer in de bovenhoek op een manier zoals alleen Rasmus Elm (AZ) van de Eredivisie voor mannen dat kan: 1-0. Exact vier minuten later leek de 21-jarige aanvaller de marge op identieke wijze te gaan verdubbelen, maar ditmaal ging het speeltuig er net niet in. Sterspeler aan de andere kant van het veld was op dat moment Loïs Oudemast. Haar voorzetten noopten Lorsheijd goed op te letten. Toch kwam de gelijkmaker in de 26e minuut niet van de voet van de 23-jarige aanvaller. Het was Amber van der Heijde die op magistrale wijze een duit in het zakje deed. Een uitgekiende lob in de uiterste hoek werd ADO Den Haag fataal: 1-1. Maar de drang om kampioen te worden overheerste in het Haagse kamp en dat was twee minuten na de gelijkmaker reeds af te lezen aan de tussenstand. Kim Dolstra werkte Grimberg tegen de grond op de rand van het zestienmetergebied: vrije trap. Grimberg zelf nam plaats achter de bal. De 19-jarige spits vond Mandy van den Berg, die op haar beurt Tessel Middag in staat stelde om tot scoren te komen: 2-1. De Hagenaars bleven vervolgens sterk spelen en dat kwam tot uiting via Jansen, die twee opeenvolgende afstandsschoten richting het doel van keepster Saskia Brekelmans lanceerde.

Tien minuten voor de thee kreeg ADO Den Haag echter opnieuw een tegenslag te verwerken. Een foutieve terugspeelbal leverde SC Telstar een indirecte vrije trap in de Haagse zestienmeter op. Verdediger Desiree van Lunteren pegelde het leer onhoudbaar hard tegen de touwen: 2-2. Maar voor de tweede maal deze avond was het SC Telstar-feestje slechts van korte duur. In de veertigste minuut legde de gretig ogende Wilmot de bal terug op de ingelopen Middag, die met een hard schot van dichtbij haar tweede doelpunt van de avond produceerde en daarmee het Kyocera stadion voor de derde maal in extase bracht: 3-2. Echt gevaarlijk werd het vervolgens niet meer voor rust. Na het optreden van Shary-An dat in de rust plaatshad, kon weer worden genoten van de aanvalsdrang van de club uit de Residentie. Net als in de eerste minuut van de eerste helft stelde Jansen ook in de eerste minuut van het tweede bedrijf de achterhoede van SC Telstar direct op de proef. Daarna nam de club uit Velsen-Zuid het heft in handen, al was dat slechts voor even. Tot tweemaal toe wist de subtopper annex middenmoter uit de Eredivisie Vrouwen net niet te ontsnappen aan de buitenspelval. ADO Den Haag weigerde ten onder te gaan in de korte maar sterke periode van de bezoekers. Naarmate de wedstrijd vorderde sloop de angst in het spel van SC Telstar. Brekelmans werd meerdere malen op de proef gesteld. De ADO-aanvallen waren echter telkens net niet scherp genoeg, totdat in de 75e minuut de gouden hand van trainer/coach Wiegman zichtbaar werd. Een voorzet van invaller Sheila van den Bulk belandde bij invaller Kimberley Vermeij, die wel raad wist met het buitenkansje en de o zo bevrijdende 4-2 tegen de touwen ramde. Vlak daarna kwam Jansen nog oog in oog te staan met Brekelmans, maar haar inzet werd slechts tot hoekschop verwerkt. De corner leek de 5-2 op te leveren, maar de doelpoging werd afgekeurd. Dat deed er echter niet meer toe, want ADO Den Haag overleefde de slotfase. Dit ondanks een slotoffensiefje van SC Telstar. Zo kroonden de groengelen zich voor het eerst in de geschiedenis tot landskampioen van de Eredivisie Vrouwen. Dit mede door het resultaat van FC Twente tegen FC Utrecht. Als het even meezit, dan kan aan het einde van het seizoen zelfs de dubbel worden gepakt. Dan moet in de KNVB Beker-finale worden gewonnen van VVV-Venlo.

ADO Den Haag kan terugkijken op een geweldig vrouwenvoetbaljaar wat na het kampioenschap ook nog op 27 mei de Beker op kan gaan leveren. En ook de Ladies Night, met de markt, de modeshows, de optredens van Shary-An, het heerlijke gemoedelijke sfeertje met de uiteindelijk ultieme ontknoping, het smaakte allemaal naar meer!