Het vrouwenteam van ADO Den Haag heeft na de beker- ook de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht met een overwinning afgesloten. Op slag van rust werd het verschil gemaakt tegen de Domstedelingen: 4-0. Het landskampioenschap blijft zo in eigen hand.

ADO Den Haag kwalificeerde zich afgelopen maandagmiddag ten koste van FC Utrecht voor de eindstrijd van de KNVB Beker, waarin VVV-Venlo de tegenstander zal zijn. Vandaag kwamen de Domstedelingen op bezoek achter de duinen, ditmaal in Eredivisie Vrouwen-verband. De Hagenaars, die na vijf uitduels weer eens in het eigen Kyocera stadion in actie kwamen, wisten dus wat hen te wachten stond. Met nagenoeg dezelfde namen trok FC Utrecht ten strijde tegen de lijstaanvoerder. Toch wist FC Utrecht opnieuw geen vuist te maken. Direct vanaf de aftrap werd een Haagse aanval opgezet. Renate Jansen kreeg de bal in haar voeten gespeeld en leverde een messcherpe voorzet vanaf de rechtervleugel. Helaas was er niemand om de bal achter keepster Angela Christ te werken. Amper een minuut later stelde Jeanine van Dalen het Utrechtse centrumduo op de proef met een lepe voorzet vanaf links, echter opnieuw zonder resultaat. Vertrouwen gaf het wel.

Lissanne Grimberg en Jill Wilmot kregen de grootste kansen gedurende de eerste fase van de wedstrijd, maar een assistent-scheidsrechter die vlagde voor buitenspel en een gebrek aan scherpte voorkwamen een snelle openingstreffer. Naarmate de wedstrijd vorderde begon FC Utrecht zich wat meer met het spel te bemoeien. Dat was te zien aan de veldbezetting. De achterhoede van de Domstedelingen bevond zich lange tijd rondom de middenlijn. Barbara Lorsheijd werd zo nu en dan op de proef gesteld met een speldenprikje. Eenmaal werd de 21-jarige keepster van ADO Den Haag gedwongen om uit haar doel te komen. Tien meter vanaf de middenlijn poeierde ze de bal de tribunes in, waarmee ze een mogelijke counter onschadelijk maakte. ADO Den Haag probeerde de controle over te nemen en kwam er diverse malen goed uit, maar de eindpass was tot aan de veertigste minuut vaak niet scherp genoeg.

Toen gebeurde het. ADO Den Haag toonde zich uiterst effectief door in vier minuten tijd een 0-0 tussenstand om de buigen in een 3-0 (!) voorsprong. Eerst gaf Wilmot een tikkie breed aan Renate Jansen, die geheel vrij kon doorlopen en de bal keurig achter Christ in de rechterhoek prikte: 1-0. Vlak daarvoor had Grimberg, die eerder in de wedstrijd Joniek Bonnes met een fraaie actie te kijk zette, verzuimd om al liggend tot scoren te komen. De marge werd verdubbeld door Lucienne Reichardt. Jansen legde de bal voor vanaf de rechterflank. Een uitgekiend overstapje van Wilmot stelde de 20-jarige middenvelder in staat om koelbloedig af te ronden: 2-0. De honger naar doelpunten was toen nog niet gestild. In de blessuretijd werd het 3-0 door Wilmot, die een voorzet van Jansen met een intikkertje tot assist promoveerde. Vrijdag de 13e een ongeluksdag? Niet voor Jansen in ieder geval. De tweede helft kon worden afgedaan als een formaliteit. FC Utrecht was vlak na rust nog niet bijgekomen van de harde tik die op slag van rust was uitgedeeld door de formatie van trainer/coach Sarina Wiegman. Al in de 48e minuut raakte Marjolijn van den Bighelaar met een snoeihard afstandsschot de lat. De rebound werd door Jansen naast het lege doel gemikt. We vergeven het haar. Ze was immers betrokken bij alle eerder gemaakte ADO-treffers. In de 54e minuut pikte Tessel Middag een doelpuntje mee. Ze kwam van links naar binnen en werkte de bal tergend langzaam en via de rechterpaal tegen de touwen: 4-0. Kort daarvoor verschenen ook Wilmot en Kirsten Koopmans nog in doelpuntrijke positie. Scoren deden zij echter niet. Bij ADO Den Haag leek men het wel welletjes te vinden. FC Utrecht had in de resterende fase het meeste balbezit, maar de Hagenezen kwamen nimmer in de problemen. Arlette Almeida kende een goede invalbeurt, ondanks dat zij niet tot scoren kwam. In de 68e minuut moest FC Utrecht noodgedwongen wisselen. Jette van Vlerken verliet het veld met een blessure en werd vervangen door Sabine Verheul, een bekende van ADO Den Haag. Een dot van een kans kwam er nog via Middag, die de bal al koppend binnen had kunnen werken. Christ bewees helaas dat zij ondanks de vier eerdere tegengoals over uitstekende keeperskwaliteiten beschikt. Verder dan een aantal kleine kansjes, mede via Van den Bighelaar, kwamen de Hofstedelingen niet meer. Het werd 4-0. De voorsprong van ADO Den Haag op nummer twee FC Twente, dat vrijdagavond niet in actie kwam, bedraagt zeven punten. De Enschedeërs hebben nog wel twee wedstrijden tegoed. De club uit de Residentie eindigt het seizoen tegen FC Zwolle (uit), SC Telstar (thuis), SC Heerenveen (uit) en FC Twente (thuis).