ADO Den Haag heeft de koppositie van de Eredivisie Vrouwen verstevigd. Het dameselftal van trainer/coach Sarina Wiegman wist FC Zwolle met pijn en moeite van een goed resultaat af te houden: 1-2. Titelconcurrent FC Twente verspeelde dure punten in Venlo: 1-1.

De spanning stijgt, want het einde nadert. Nog maar vier speelrondes en dan is het voorbij. Wie wordt landskampioen van het Eredivisie Vrouwen-seizoen 2011/12? Voorafgaande aan vrijdag 20 april had ADO Den Haag de beste papieren en die heeft het nu nog steeds. FC Zwolle vormde geen hindernis, al werd het verschil op de ranglijst vanavond niet uitgedrukt op het veld. De Zwolse rode lantaarndrager hield zich bij vlagen knap staande tegen de Haagse koploper. De 1-2 ruststand liep dan ook volkomen parallel aan het spelbeeld van het eerste bedrijf. In de vijfde minuut creëerde de club uit de Residentie de eerste echte doelpoging. Een voorzet van Renate Jansen kwam terecht bij Lisanne Grimberg, die de bal rakelings naast het doel schoot. Twee minuten later werd wel doeltreffend afgerond. Een hoekschop van Jansen belandde bij Tessel Middag, die het speeltuig snoeihard in de kruising kopte: 0-1. Het groengele feestje was echter van korte duur, want zeven minuten later produceerde FC Zwolle (op bijna identieke wijze) de gelijkmaker. Lisanne Vermeulen werkte een corner van de Blauwvingers achter keepster Barbara Lorsheijd: 1-1. Kort daarvoor had Sylvia Smit zich in scoringsrijke positie gemanoeuvreerd. De 25-jarige middenvelder zag hoe Lorsheijd het leder uit de hoek wist te tikken. Duidelijk was dat FC Zwolle, de hekkensluiter van de Eredivisie Vrouwen, niet geïmponeerd was door de hoge rangschikking van de club uit de Hofstad. Maar het Haagse overwicht steeg naarmate de wedstrijd vorderde, wat na 24 minuten resulteerde in een 1-2 voorsprong. FC Zwolle-keepster Laura Du Ry, oud-speelster van ADO Den Haag, maakte hands buiten haar zestienmetergebied en dus kreeg ADO Den Haag een vrije trap mee. Grimberg nam plaats achter de bal en zette haar team met een verwoestende uithaal langs de Zwolse muur op een hernieuwde voorsprong. Na dertig minuten kreeg Vermeulen wederom de kans om tot scoren te komen namens de Zwollenaren, maar Lorsheijd wist met moeite de tweede gelijkmaker te voorkomen. Op slag van rust, in de 43e minuut, bombardeerden Jansen en Middag het doel van Du Ry. Helaas werden de pogingen niet verzilverd. Een klein minuutje later hielp Jansen een enorme kans om zeep. De 21-jarige aanvaller brak door op de rechtervleugel en had door middel van een schuiver of een balletje breed van de tweede helft een formaliteit kunnen maken, maar ze koos voor een onnauwkeurig lobje. Het laatste en tevens gemiste wapenfeit van de eerste helft betrof een vrije trap van Smit. Ook na het tweede fluitsignaal van scheidsrechter Harry van Etten opende FC Zwolle sterk. Het zou wellicht wat te maken hebben gehad met de zenuwen aan de kant van het zoekende ADO Den Haag. Het landskampioenschap van Nederland komt immers almaar dichterbij. Een knap ingestudeerde hoekschop zorgde voor doelgevaar namens ADO Den Haag. Na een combinatie tussen Jeanine van Dalen en Jill Wilmot, die net als Leonne Stentler over drie dagen haar verjaardag viert, kwam de bal terecht bij Jansen. De 21-jarige aanvaller kreeg de bal er jammer genoeg net niet in. Kort daarop kwam Marjolijn van den Bighelaar door op de linkerflank. Haar lage schot dwarrelde net naast het FC Zwolle-doel. Vijf minuten voor het eindsignaal werd de ingestudeerde hoekschop van eerder in de tweede helft herhaald. Het resultaat bleek echter ook hetzelfde, want opnieuw ging de bal er net niet in. Zodoende nam de frustratie toe in het groengele kamp, ook omdat een ADO-doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel (was dat wel terecht?). In de vijfde minuut van de blessuretijd sleepten de Zwolse vrouwen nog bijna een punt uit het vuur. Gelukkig stond Lorsheijd goed op te letten op haar doellijn. De 21-jarige sluitpost keerde de doelpoging van Smit. ADO Den Haag staat nu acht punten boven FC Twente, maar heeft wel één wedstrijd meer gespeeld. In het meest gunstige geval kunnen de Haagse dames zich over zeven dagen tot titelhouder van Nederland kronen. Dan moet op Ladies Day (15.000 vrouwen zullen hopelijk te gast zijn in het Kyocera Stadion) gewonnen worden van SC Telstar. FC Twente ontvangt die dag FC Utrecht.