ADO Den Haag heeft een puike prestatie geleverd in de strijd om de titel van de Eredivisie Vrouwen. Het Haagse damesteam wist het uitduel met VVV-Venlo na een `eerste helft der gemiste kansen` alsnog in haar voordeel te beslechten. Dit met dank aan Renate Jansen en Sheila van den Bulk: 0-2.

FC Twente – ADO Den Haag. Eindstand: 2-0. Uitgerekend in dé krachtmeting waarin de club uit de Hofstad een grote stap richting het landskampioenschap van de Eredivisie Vrouwen had kunnen zetten, werd de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Drie dagen na de opgelopen competitiekater, op vrijdag 16 maart, werd sportieve revanche behaald in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen FC Zwolle (1-4). Ook VVV-Venlo, de tegenstander van vanavond, kwalificeerde zich voor de laatste vier van het bekertoernooi. Het arme Oostkapelle werd met 14-0 vermorzeld. Zowel ADO Den Haag als VVV-Venlo kon dus vol vertrouwen uitzien naar de onderlinge confrontatie die vanavond in het Seacon Stadion De Koel werd afgewerkt, al kon de equipe van trainer/coach Sarina Wiegman extra vertrouwen putten uit de twee ontmoetingen die eerder dit seizoen op het programma stonden. In Venlo werd met 1-2 gezegevierd, terwijl in Den Haag een klinkende 5-1 overwinning werd behaald. De zelfverzekerdheid spatte er al in de beginfase van af aan Haagse zijde. Het eerste bedrijf was er voor ADO Den Haag één van de gemiste kansen. In de zeventiende minuut bediende Jansen Lisanne Grimberg met een voorzet vanaf links, maar de 19-jarige spits schoot de bal hard tegen VVV-keepster Veerle Willekens aan. Kort daarop bediende Marjolijn van de Bighelaar Jansen door de lucht, maar de 21-jarige aanvaller kon de bal net niet goed inkoppen. De rebound was voor Jill Wilmot, die het speeltuig snoeihard in het zijnet ramde. Halverwege de eerste helft werd een ingestudeerde lage corner van Leonne Stentler foutief ingeschoten door Tessel Middag. Zeven minuten voor rust stond Jansen plots vrij voor de keeper, maar de geroutineerde Willekens toonde opnieuw haar kwaliteiten en keerde de inzet. Middag kreeg luttele minuten later met hetzelfde probleem te maken. Een balletje vanuit het middenveld kwam achter de VVV-defensie terecht. Een juweel van een schot van Middag belandde daarna op de keeper. Van de Bighelaar, die continu van positie wisselde met Jansen om zo de VVV-verdediging te storen, schoot de rebound naast. Het compact spelende VVV kreeg voor de thee slechts één kans. Van den Bulk leverde in, maar het lukte de ADO-verdediging om de bal weg te werken. Ook de tweede helft leverde veel kansen op en ditmaal gelukkig ook twee ADO-doelpunten. Het eerste wapenfeit na rust was afkomstig van Wilmot, die de bal richting de verre hoek schoot. Maar, u raadt het al, Willekens hield haar doel schoon. In de 55e minuut kwam VVV-Venlo, dat vooral op de counter loerde, er één keer razendsnel uit. ADO-keepster Barbara Lorsheijd werd voor het eerst op de proef gesteld. Tot tweemaal toe moest zij redding brengen. Louter een minuutje later raakte Lucienne Reichardt (bal in het gezicht) geblesseerd. Zij moest zich laten vervangen voor Merel van Dongen. Tien minuten later sloeg echter ook bij haar het noodlot toe. Van Dongen verstapte zich rond de middenlijn en moest noodgedwongen naar de kant. De eerste prognose is dat zij haar meniscus heeft gescheurd, wat zou betekenen dat zij dit seizoen niet meer in actie komt. Tussentijds had ADO Den Haag wel de 0-1 geproduceerd. Grimberg verstuurde een schitterende steekpass en bracht daarmee Jansen in stelling om Willekens in de 58e minuut door middel van een lob te verschalken. Tien minuten later gooide, op beter gezegd kopte, Van den Bulk de wedstrijd op slot. Met haar hoofd werkte zij het leer diagonaal binnen: 0-2. Van den Bulk reageerde alert op een vrije trap van Grimberg, die zich met haar tweede assist tot een stille kracht ontpopte. De conclusie die na afloop kon worden getrokken, was dat ADO Den Haag een grote hoeveelheid kansen onbenut liet en het zich zo onnodig lang moeilijk maakte in Noord-Limburg. ADO Den Haag had vandaag de wind in de zeilen, ook omdat titelconcurrent FC Twente punten liet liggen in Heerenveen bij de plaatselijke sc (0-0). De groengelen staan nu vier punten boven de roodhemden, al moet wel worden gezegd dat FC Twente nog één duel tegoed heeft. De eerstvolgende competitiewedstrijd van ADO Den Haag vindt plaats op vrijdag 13 april. FC Utrecht komt dan op bezoek in het Kyocera Stadion. Vervolgens staan er nog vijf speeldagen op het programma. De meest pikante en tevens de laatste is ADO Den Haag – FC Twente.