De vrouwen van ADO Den Haag hebben dinsdagavond verzuimd om medetitelkandidaat FC Twente op acht punten te zetten in de Eredivisie Vrouwen. Door een 2-0 nederlaag in Enschede, de eerste Haagse verliespartij van het seizoen, bedraagt het gat op de ranglijst plots nog maar twee punten.

FC Twente – ADO Den Haag. Het betrof een onderonsje tussen de regerend landskampioen en de nog ongeslagen lijstaanvoerder van de Eredivisie Vrouwen. Op voorhand bedroeg het verschil vijf punten in het voordeel van de club achter de duinen, al moest daar wel bij gezegd worden dat de thuisclub nog één krachtmeting tegoed heeft. Acht keer eerder stonden FC Twente en ADO Den Haag tegenover elkaar in Enschede. Viermaal won de club uit de Residentie, eenmaal trokken de roodhemden aan het langste eind. Eerder dit seizoen, op vrijdag 14 oktober, triomfeerde ADO Den Haag met 3-1 in een onderlinge confrontatie met de Tukkers. Alle statistieken waren dus op voorhand in het voordeel van de equipe van trainer/coach Sarina Wiegman. FC Twente en ADO Den Haag, dat het dinsdagavond moest stellen zonder de gekwetste Eshly Bakker, kwamen in het eerste bedrijf niet tot scoren. FC Twente had meer balbezit en nam het initiatief, wat resulteerde in de beste kansen. Het eerste wapenfeit kwam van de voet van Marlous Pieëte, die de bal hard langs het Haagse doel ramde. Kort daarna kreeg de 22-jarige aanvaller van FC Twente twee dotten van kansen, maar Barbara Lorsheijd liet zich - zoals wel vaker dit seizoen - niet verrassen. Daarna was het de beurt aan de Hagenezen om doelgevaar te stichten. Op aangeven van Jill Wilmot schoot Marjolijn van den Bighelaar het speeltuig diagonaal langs het doel van Sari van Veenendaal. De daaropvolgende kans was afkomstig van Renate Jansen, die de score in een één-tegen-één-situatie met Van Veenendaal niet wist te openen. In de 23e minuut was het de beurt aan Maaike Heuver om Lorsheijd op de proef te stellen. Gescoord werd er echter niet in de ietwat tegenvallende eerste helft. Aan het vertoonde spel voor rust was niet af te lezen dat er vandaag twee titelkandidaten de degens kruisten in de Grolsch Veste. De passing was slordig en aan beide kanten werd onnodig veel balverlies geleden.

Koud uit de kleedkamers gekomen sloeg FC Twente direct toe. In de 49e minuut belandde een lange bal op de linkerflank bij Shanice van de Sanden, die Heuver kon bedienen. De 21-jarige middenvelder schoot de bal binnen met een lob: 1-0. Na de vroege openingstreffer in het tweede bedrijf begon FC Twente de wedstrijd te controleren. Speldenprikjes waren er nog wel via Lucienne Reichardt en Merel van Dongen, wiens voorzet een prooi voor Van Veenendaal vormde. De allergrootste ADO Den Haagkans van de tweede 45 minuten kwam vlak voor het eindsignaal tot stand. Mandy van den Berg probeerde Jeanine van Dalen te bereiken. ADO Den Haag stuitte echter op invaller Joyce Mijnheer, die uiteindelijk zelfs de genadeklap zou uitdelen. ADO Den Haag kreeg de bal niet weg, schoot tegen Van de Sanden aan, waarna Mijnheer kon scoren: 2-0. Zo werd een slechte pot in het voordeel beslist van FC Twente, dat nu in verliespunten aan kop gaat in de Eredivisie Vrouwen. Het dameselftal van ADO Den Haag mag vrijdagavond alweer vol aan de bak. Dan staat in de kwartfinales van de KNVB Beker de uitwedstrijd tegen FC Zwolle op het programma. Exact een week later gaan de Hofstedelingen in de Eredivisie Vrouwen op bezoek bij VVV-Venlo. Beide ontmoetingen beginnen om 19:30 uur. In de 21e en tevens laatste speelronde (vrijdag 18 mei) staat in het Kyocera Stadion de competitiewedstrijd ADO Den Haag – FC Twente op het programma. Die krachtmeting zou wel eens beslissend kunnen zijn in de titelstrijd van de Eredivisie Vrouwen, al hopen we bij Den Haag stiekem dat het landskampioenschap tegen die tijd al in Haags voordeel is beslist.