Het dameselftal van ADO Den Haag heeft in haar eerste competitiewedstrijd van het kalenderjaar 2012 helaas averij opgelopen. In de elfde speelronde van de Eredivisie Vrouwen kwam de equipe van trainer/coach Sarina Wiegman niet verder dan een puntendeling met sc Heerenveen: 1-1.

Op vrijdag 9 december kwamen de Hofstedelingen voor het laatst in actie in de Eredivisie Vrouwen. Tegen SC Telstar (voorheen AZ 2007/’10) werd toen met 1-4 gewonnen. Door dat resultaat konden de Haagse dames terugkijken op een eerste seizoenshelft waarin geen nederlaag werd geleden. Slechts eenmaal werd gelijkgespeeld. Thuis tegen SC Telstar werd een 2-0 voorsprong uit handen gegeven: 2-2. Wel kwam ADO Den Haag in de eerste seizoenshelft meermaals op achterstand. Bijvoorbeeld in het uitduel met SC Heerenveen (1-4), dat vrijdagavond in Den Haag tevens de eerste competitietegenstander was na het succesvolle zesdaagse trainingskamp in Turkije. Na wat ongelukkige nederlagen met één doelpunt verschil waren de Friezinnen gebrand op een goed resultaat achter de duinen. ADO Den Haag wilde daar echter niet aan meewerken en zette vanaf het eerste fluitsignaal direct druk, maar naarmate de wedstrijd vorderde was het sc Heerenveen dat het balbezit in kansen om wist te zetten. In de achtste minuut dwarrelde een schot van Yvonne Ploeg net voorlangs het doel van Barbara Lorsheijd, die niet veel later ook redding moest brengen op een inzet van binnen haar zestienmetergebied. Op een gevaarlijke vrije trap na bleef het verder bij speldenprikjes aan de kant van de Friezinnen. ADO Den Haag kwam er voor de thee gevaarlijk uit via Renate Jansen, die werd gelanceerd in een door Lorsheijd opgezette counter. Zij kwam in de veertiende minuut oog-in-oog te staan met keeper Roxanne van der Berg, maar verzuimde om ADO Den Haag op voorsprong te brengen. Verder werd de eerste helft gekenmerkt door schoten vanuit de tweede lijn en hard spel. In de rust kregen de speelsters van ADO Den Haag te horen dat titelconcurrent FC Twente op een 2-1 achterstand stond op bezoek bij SC Telstar. Een tussenstand die de gretigheid van de Haagse vrouwen van een kwalitatieve impuls zou moeten voorzien. Merel van Dongen kreeg al snel de kans om de Hagenezen op 1-0 te koppen, maar liet dat na. SC Heerenveen loerde op de counter en dat bleek effectief, want daardoor kwam Wendy Mulder in de 55ste minuut één-op-één te staan met Lorsheijd. Ze maakte geen fout en knalde de bal met haar gele kicksen knoerthard in de linkerbovenhoek: 0-1. Op dat moment leek ADO Den Haag plots op puntverlies af te stevenen en om die reden werd in de resterende minuten een aanvallende speelstijl gehanteerd. Counters werden onschadelijk gemaakt door goed keeperswerk van Lorsheijd en door de verdediging van de Haagse vrouwen, die de buitenspelval toepasten. Aan de kant van ADO Den Haag zorgde Grimberg voor het meeste gevaar. Eerst met een fraaie hakbal, daarna met een harde afstandsknal. Van den Berg kon ternauwernood redding brengen op de laatstgenoemde inzet. De aanwezigen in het Kyocera stadion probeerden ADO Den Haag in het Haags kwartiertje alsnog naar minimaal een punt te schreeuwen en dat bleek succesvol. In de 77ste minuut kopte invaller Eshly Bakker vanuit een voorzet van Jeanine van Dalen de gelijkmaker tegen de touwen. Jammer genoeg werd de beslissende 2-1 in het restant van het duel niet meer geproduceerd. Op een afstandsschot aan Friese zijde viel er in de laatste tien minuten weinig meer te beleven. De wedstrijd ging uit als een nachtkaars. Ondanks het puntverlies is ADO Den Haag er echter wel in geslaagd om in te lopen op koploper FC Twente. De 2-1 ruststand in Velsen-Zuid betrof tevens de eindstand. De landskampioen uit Enschede staat nu nog maar één punt boven de Haagse dames, die één keer minder in actie kwamen. Saillant detail is overigens dat aanstaande vrijdag de topper FC Twente – ADO Den Haag op het programma staat.