ADO Den Haag heeft haar eerste zege van het seizoen behaald. Hoewel het in de Slag om Doetinchem niet ongeschonden uit de strijd kwam, wonnen de Hagenaars met 0-3 van De Graafschap.

Drie blessures, een rode kaart en heel veel strijd. Maar ook: drie doelpunten en een duidelijke zege voor de Hagenaars. Dat is de balans van negentig minuten voetbal op de Vijverberg. In de traditioneel moeilijke wedstrijd behaalde ADO Den Haag een opvallend grote overwinning. Die kwam vooral in het laatste kwartier tot stand, toen het optimaal van de ruimte profiteerde en naar een 0-3 zege uitliep. Daarvóór hadden de Hagenaars het duel al moeten beslissen, maar bij tijd en wijle leek ook een gelijkmaker dichterbij dan een verdubbeling van de score. Beide ploegen waren op zoek naar de eerste zege van het seizoen en de thuisploeg begon met veel strijd. In het eerste kwartier hadden de Superboeren drie goede kansen, maar Yuri Rose (kopbal en schot gestopt door Gino Coutinho) en Michael de Leeuw (schot naast) konden de thuisploeg niet op voorsprong brengen.

ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn wilde met twee snelle buitenspelers voetballen om zo van de ruimte achter de Achterhoekse defensie te profiteren. Daarvoor wilde hij Charlton Vicento opstellen maar die raakte zaterdag geblesseerd. In plaats van Marc Höcher, Tjaronn Chery of Wouter de Vogel koos hij nu voor Stanley Elbers. De achttienjarige jongeling hield zich met hard werken staande en kreeg in de tweede helft nog een goede kans. De tactiek wierp in de eerste helft weinig vruchten af, omdat ADO Den Haag net zoals tegen PSV en FC Groningen voor rust weinig kansen kreeg. De beste leverde in de slotminuut wel een doelpunt op. Na een combinatie tussen Lex Immers en Wesley Verhoek gaf de rechtsbuiten de bal scherp voor. Bij de tweede paal kopte Aleksandar Radosavljevic de bezoekers op voorsprong: 0-1.

Maar de Sloveen kwam onzacht in aanraking met de paal en blesseerde daarbij zijn sleutelbeen. De middenvelder keerde na rust dan ook niet meer terug. Het was de tweede tegenslag van de middag voor de Hagenaars, want eerder brak Ahmed Ammi zijn neus in een kopduel met De Leeuw. Beiden werden na de wedstrijd meteen naar het ziekenhuis gebracht voor foto`s en verder onderzoek. De voorsprong zorgde niet direct voor de nodige rust, want in het eerste kwartier van de tweede helft kregen de Gelderlanders twee goede kansen. Verhoek liet Purrel Fränkel voorzetten en De Leeuw leek de gelijkmaker te maken. Christian Supusepa haalde de bal op tijd voor de al gepasseerde Coutinho weg. Omstreeks het uur schonk de 24-jarige Rydell Poepon zichzelf bijna een mooi verjaardagscadeau. Na een pass van Gregor Breinburg lobde hij de bal over de uitgekomen Coutinho heen. Zijn inzet verdween maar net naast het doel.

Het lukte De Graafschap niet om het initiatief te houden en het gaf vervolgens ADO Den Haag de gelegenheid om de wedstrijd te beslissen. Nadat Elbers een goede kans miste, had Verhoek in de 76e minuut de tweede treffer moeten maken. Na doorkoppen van invaller Mike van Duinen ging de rechtsbuiten alleen op doelman Joost Terol af. Maar de buitenspeler treuzelde te lang waardoor Ties Evers zijn voet ertussen kon zetten. Het laatste kwartier was duidelijk voor de Hagenaars, die vervolgens optimaal profiteerden van de omstandigheden. De Graafschap ging achter één-op-één spelen en toen Fränkel zijn tweede gele kaart ontving was het een gelopen koers.

Na een diepe bal van Chris Kum achter de verdediging bracht invaller Chery de opgekomen Verhoek in stelling. Dit keer maakte de rechtsbuiten het beheerst af: 0-2. In de 87e minuut bekroonde Van Duinen zijn goede invalbeurt met een doelpunt. Op aangeven van Jens Toornstra draaide hij weg bij de geblesseerde Vito Wormgoor en schoot de bal hard binnen: 0-3. Daarmee is de jonge Van Duinen met twee doelpunten nu de topscorer van ADO Den Haag.

Nadat Wormgoor geblesseerd het veld verliet, speelden de Doetinchemmers nog maar met negen man, waardoor zelfs een eretreffer niet meer mogelijk was. ADO Den Haag heeft dankzij deze zege het zelfvertrouwen kunnen opvijzelen en kan zich nu gaan richten op de volgende tegenstander. Promovendus RKC Waalwijk komt op zaterdag 10 september om 19.30 uur op bezoek. Voor de Hagenaars een goede gelegenheid om deze overwinning thuis een mooi vervolg te geven.