ADO Den Haag heeft zaterdag een heel vervelend Avondje NAC beleefd. Net als in het successeizoen 2010-2011 verloor de ploeg in Breda. De Hagenaars werden zaterdag door de Brabanders op alle fronten afgetroefd: 4-0.

In een tijdsbestek van nauwelijks tien minuten walste de thuisploeg over de groen-gelen heen. Dat leverde niet alleen vier corners maar ook twee doelpunten op. Beide werden overigens gemaakt door twee voormalige ADO Den Haag-spelers: Kees Luijckx en Santi Kolk. De Hagenaars kwamen die klap niet meer te boven en moesten in de tweede helft nog twee doelpunten incasseren.

Beide ploegen hadden in 2012 nog niet gewonnen en met respectievelijk een dertiende en een veertiende plaats was een zege van levensbelang. Uiteindelijk bleek dat slechts één ploeg op grond van de krachtsverhoudingen daar aanspraak op mocht maken: NAC. Trainer Maurice Steijn stuurde tegen zijn oude ploeg net als tegen AZ (0-6 verlies) opnieuw een aanvallend ingesteld team het veld op. Aanvaller en ex-NAC-speler Ali Boussaboun nam de plaats van de geschorste verdedigende middenvelder Aleksandar Radosavljevic over. Mede omdat de verdediging opnieuw vanwege een waslijst aan blessures gewijzigd moest worden, werd het tactisch plan lastig.

NAC startte furieus en Stanley Elbers moest al na een minuut na een corner en een inzet van Jordy Buijs de bal van de lijn halen. Vijf minuten en drie corners later kon de Haagse verdediging de Brabantse stormloop niet meer houden. Verdediger Eric Botteghin kopte een hoekschop van Robbert Schilder terug, waarna Kolk de bal binnentikte: 1-0. En NAC ging door. In de elfde minuut leverde Kolk een afgemeten pass op Botteghin af. De Braziliaan tikte de bal langs doelman Gino Coutinho waarna Luijckx vrij spel had: 2-0.

ADO Den Haag kwam er in de eerste helft niet aan te pas. De ploeg kreeg alleen enkele kansjes via schoten van Boussaboun en Elbers omdat NAC dat toeliet. Beide pogingen waren te krachteloos om doelman Jelle ten Rouwelaar te verrassen. In de tweede helft kwamen de bezoekers wel het beste uit de startblokken en kreeg John Verhoek, op aangeven van Elbers, twee keer de kans op de aansluitingstreffer. Bij de eerste poging schoot de spits wild over, bij de tweede ging de volley over het doel.

Daar waar ADO Den Haag de laatste tijd moeite heeft om de kansen te benutten, kent de tegenstander dat probleem meestal niet. En zo ook in deze wedstrijd. In de 64e minuut stuurde Schilder Jeffrey Sarpong diep. De buitenspeler was voor Kevin Visser niet meer in te halen, waarna de meegelopen Kolk makkelijk Sarpongs voorzet kon afronden: 3-0. De Bredanaars hadden de Hagenaars de genadeklap gegeven en waren vervolgens dichtbij een vierde treffer, maar het aluminium bracht redding. Schilder schoot in de 75e minuut op de lat, terwijl invaller Alex Schalk de bal in de 86e minuut op de paal mikte. ADO Den Haag liep verloren rond en bleef zijn frustraties nauwelijks de baas. Dat resulteerde in vijf gele kaarten. Eentje daarvan was voor Lex Immers, die zodoende geschorst is voor het thuisduel tegen sc Heerenveen.

Illustratief voor deze wedstrijd was de laatste doelpoging van NAC. In blessuretijd liepen de Haagse verdedigers na een vrije trap elkaar in de weg. Botteghin profiteerde van het presentje: 4-0. Komende zaterdag speelt ADO Den Haag tegen het verrassende Heerenveen. De aanvang van dat duel in het Kyocera Stadion is 18.45 uur.