Na vijf duels wacht ADO Den Haag helaas nog steeds op de eerste overwinning in 2012. Ook tegen Excelsior werd niet gewonnen. Net als op Woudestein eindigde ook het duel in het Kyocera Stadion in 1-1.

Het was een wedstrijd met twee gezichten voor ADO Den Haag. Daar waar de Hagenaars voor rust heer en meester waren en zeer verdiend op voorsprong kwamen, ging het in de tweede helft een stuk minder soepel. De groen-gelen lieten bij vlagen Excelsior langszij komen en voetbalden vervolgens met regelmaat tegen zichzelf. ADO Den Haag was maar met één doel het veld opgestapt en dat was de eerste overwinning van 2012 binnenhalen. De Hagenaars drukten in de eerste helft Excelsior, dat maar één spits had opgesteld, ver terug op de eigen helft.

Het was wachten op het eerste Haagse doelpunt, maar daarvoor had de ploeg van Maurice Steijn uitgerekend de hulp van een ex-ADO Den Haag-speler nodig. Edwin de Graaf werkte de bal in de 35e minuut, nadat John Verhoek bij een vlotlopende aanval de bal van zijn voet liet springen, achter zijn eigen doelman: 1-0. Daarvoor hadden de groen-gelen al een aantal goede mogelijkheden gehad om op eigen kracht op voorsprong te komen. De grootste kans kwam er in de 28e minuut toen Jens Toornstra met een hard schot Wesley de Ruiter tot een moeilijke redding dwong. Lex Immers leek de rebound binnen te koppen, maar de bal belandde op de paal, waarna de doelman de bal net voor de doellijn pakte.

Maar er waren meer kansen. In de 18e minuut speelde Immers De Graaf door de benen. Hij passeerde een volgende tegenstander en bediende de op de rand van het strafschopgebied vrijstaande Toornstra. In plaats van te schieten omspeelde de middenvelder doelman Wesley de Ruiter en trok de bal voor. Maar niemand kon de bal in het doel lopen. Nog in diezelfde minuut leverde Filip Luksik, die voor de geschorste Christian Supusepa speelde, een voorzet af. Tjaronn Chery schoot direct op het doel, maar De Ruiter redde met meer geluk dan wijsheid met zijn rechterbeen. De doelman redde vervolgens ook op schoten in de korte hoek van Ali Boussaboun en Toornstra. Daar waar iedereen dacht dat ADO Den Haag probleemloos naar de zege zou lopen, zorgde een onoplettendheid direct na rust voor de gelijkmaker. En de Hagenaars incasseerden een identiek doelpunt als vorige week tegen FC Utrecht. Dit keer kopte Rangelo Janga de bal door en verscheen de snelle Roland Alberg alleen voor Gino Coutinho. De middenvelder stiftte de bal beheerst over de doelman: 1-1.

Vanaf dat moment was ADO Den Haag wat minder zelfverzekerd en konden de Kralingers er af en toe gevaarlijk uitkomen. Na 66 minuten dwong Alberg doelman Coutinho tot een goede redding, maar kreeg Tim Vincken de kans op de tweede Rotterdamse treffer. Tot opluchting van de Hagenaars schoot de buitenspeler in het zijnet. In de slotfase van de wedstrijd ontstonden nog enkele kansen voor Tjaronn Chery en Ali Boussaboun, maar deze inzetten belandden niet tussen de palen.

Beide ploegen mochten laat in de tweede helft van geluk spreken dat scheidsrechter Jan Wegereef coulant was. De overtreding van Leen van Steensel op de doorgebroken Boussaboun bestrafte de leidsman slechts met een gele kaart. En ADO Den Haag kon opgelucht ademhalen toen in de allerlaatste seconde Wegereef niet floot voor een handsbal van Aleksandar Radosavljevic na een Rotterdamse counter.

Helaas een gelijkspel waar op basis van vooral de eerste helft toch wel drie punten verdiend waren geweest. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen NAC Breda op het programma. De aanvang op zaterdag is 18.45 uur.