ADO Den Haag heeft het laatste duel van het memorabele jaar 2011 met een nederlaag afgesloten. Door een vroege rode kaart konden de Hagenaars Ajax niet genoeg partij bieden en verloren ze met 4-0.

Een stunt zoals de 0-1 zege vorig jaar; daar hoopten de spelers van ADO Den Haag stiekem op. Maar na een sterke openingsfase vervloog al snel die hoop. Ramon Leeuwin kreeg van scheidsrechter Kevin Blom al na tien minuten een rode kaart nadat hij op Christian Eriksen inkwam. De rechtsback had even daarvoor de bal te ver van zijn voet laten springen en probeerde die terug te winnen door vol voor de bal te gaan, maar hij was net te laat waardoor Blom naar rood moest grijpen. Met nog tachtig minuten op de klok was het voor ADO Den Haag bijna onmogelijk om nog een goed resultaat uit het vuur te slepen. Al probeerden de Hagenaars het in het verloop van de wedstrijd wel, maar waren de pogingen van Tjaronn Chery nauwelijks gevaarlijk.

Ajax, dat slechts een van haar eerdere negen wedstrijden die om 12.30 uur waren begonnen had gewonnen, had na de beslissing van Blom eindelijk de slaap uit de ogen gewreven en voerde het tempo op. De Amsterdammers profiteerden van de ruimte en kregen direct goede kansen. Gregory van der Wiel brak twee keer door. Eerst werd zijn schot gestopt door doelman Gino Coutinho en even later kon Nicolas Lodeiro zijn voorzet niet langs de Haagse doelman plaatsen. De aanval ging verder en Miralem Sulejmani kapte zich vrij, maar Kevin Visser voorkwam vervolgens een doelpunt door de bal voor de lijn weg te trappen. Het was uitstel van executie want in de negentiende minuut kwam Ajax alsnog op voorsprong. Lodeiro speelde de bal langs twee verdedigers en bereikte Christian Eriksen. De Deen, die bij Lex Immers weggelopen was, plaatste de bal vervolgens langs Coutinho: 1-0.

De thuisploeg probeerde de zege in een vroeg stadium in veilige haven te loodsen en kreeg daarvoor diverse mogelijkheden. Sulejmani draaide de bal met buitenkant links net over de kruising en debutant Ricardo van Rhijn kopte voorlangs. Eriksen stuitte nog een keer op Coutinho, terwijl de Haagse doelman een inzet van Vurnon Anita uit het doel tikte. Daarna liet Ajax, dat het niet aandurfde om een verdediger door te schuiven, het lopen. De Amsterdammers speelden in een te laag tempo en waren niet in staat om het ADO Den Haag nog moeilijk te maken. De Hagenaars bleven lange tijd vrij eenvoudig overeind, zonder zelf kansen te creëren. Pas ver in de tweede helft nam de thuisploeg het heft weer in handen. Theo Janssen verscheen vrij in het hart van de Haagse verdediging en werd op maat bediend door Sulejmani. De middenvelder schoof de bal in de verre hoek: 2-0.

De kans op een goed resultaat was hiermee voor de Hagenaars verkeken. Toch groef ADO Den Haag zich niet in en bracht trainer Maurice Steijn met de gebroeders Verhoek nog twee verse aanvallers. Maar net als tegen de andere kampioenskandidaten AZ, FC Twente en PSV zou zijn ploeg tegen een ruime nederlaag oplopen. In de 79e minuut verslikte invaller Chiro N`Toko, die na negen maanden blessureleed zijn rentree maakte, zich in een diepe bal. Eriksen profiteerde en bood ex-ADO Den Haag-spits Dmitry Bulykin een niet te missen kans: 3-0. Vijf minuten voor tijd had Sulejmani, die even daarvoor wegens passiviteit de woede van het publiek op zijn hals had gehaald, nog een opleving. De linksbuiten trok naar binnen en kreeg de bal via een hakje van Bulykin terug. De Serviër schoot met rechts de bal langs Coutinho: 4-0.

Halverwege de competitie staan de Hagenaars ongeveer op de positie (elfde) die ze zelf in gedachten hadden. Maar omdat het puntenverschil met de ploegen boven en onder de groen-gelen niet groot is, is in de tweede seizoenshelft nog van alles mogelijk. ADO Den Haag begint na de winterstop met een thuiswedstrijd. Op vrijdag 20 januari is het de gastheer voor Roda JC. De aanvang van dit duel in het Kyocera Stadion is 20.45 uur.