ADO Den Haag heeft haar laatste thuiswedstrijd voor de winterstop gewonnen. In het Kyocera Stadion werd het machteloze Heracles aan de kant geschoven: 2-0.

Geen moment kwam de zege van de Hagenaars in gevaar. De Almeloërs waren geen schim van de ploeg die vorige week met 7-0 VVV Venlo van de mat speelde. Dat de Tukkers er niet aan te pas kwamen, lag grotendeels aan de strijdwijze van de groen-gelen. En uiteindelijk konden Mike van Duinen en Lex Immers het klassenverschil in doelpunten tot uiting brengen.

Winnen was op papier zeker geen makkelijk opdracht, want coach Maurice Steijn moest opnieuw improviseren. Tegenover de terugkeer van de geschorste Chris Kum stond de afwezigheid van de zieke Charlton Vicento en Aleksandar Radosavljevic. De Sloveen was op de wedstrijddag met een acute blindedarmontsteking naar het ziekenhuis gebracht en de middenvelder is inmiddels geopereerd. Met meer aanvallende dan verdedigende krachten beschikbaar besloot Steijn een 3-4-3-opstelling het veld in te sturen, zodat de doorgeschoven Kevin Visser en Ali Boussaboun een positie op het middenveld kregen.

Het bracht de bezoekers, die slecht aan de wedstrijd begonnen, in verwarring en een agressief ADO Den Haag profiteerde daar al na acht minuten van. Willie Overtoom speelde slordig terug op Antoine van der Linden. De verdediger miste de bal en gaf Mike van Duinen de kans om naar het doel op te stomen. De jonge spits omspeelde doelman Remko Pasveer en bleef koel. Nadat ook verdediger Ben Rienstra het bos ingestuurd was, schoot hij de bal in het doel: 1-0. Zeven minuten later leed Rienstra balverlies, waardoor Jens Toornstra Van Duinen kon wegsturen. Dit keer schoot de spits voorlangs.

De gewaagde opstelling kostte de Hagenaars veel kracht en gaandeweg de eerste helft werd Heracles iets gevaarlijker. De groen-gelen kwamen af en toe in de problemen maar op wilskracht en met goede samenwerking bleven de tegenstoten beperkt. Alleen Willie Overtoom was dichtbij een doelpunt maar hij schoot de bal over het doel. Na rust bleef ADO Den Haag de bovenliggende partij, maar de Hagenaars vergaten om het duel in een vroegtijdig stadium te beslissen. Daarvoor waren wel kansen, want in de 48e minuut plaatste Van der Linden, onder druk van Van Duinen, de bal in de voeten van Toornstra. De middenvelder mikte op de verre kruising maar de bal verdween over het doel.

Na voorzetten van Ahmed Ammi kregen Immers en Boussaboun goede kansen. Het schot van de eerste was te zacht en de halve omhaal van Boussaboun ging naast. De Haagse verdediging bleef makkelijk overeind tegen technisch vaardige spelers als Marko Vejinovic, Samuel Armenteros en Overtoom. Ook spits Glynor Plet kreeg bij de van schorsing teruggekeerde Chris Kum geen voet aan de grond, zodat het geloof in de zege steeds groter werd. De enige Almelose kans in de tweede helft was voor Lerin Duarte, maar de middenvelder kopte de bal te zacht om doelman Gino Coutinho te verrassen.

In de slotfase kon Immers de Haagse zege veiligstellen. De aanvoerder kreeg in de 80e minuut de bal van invaller John Verhoek, speelde zich vrij en schoot de bal hard langs Pasveer: 2-0. Door de overwinning passeert ADO Den Haag de Almeloërs op de ranglijst. Met nog één wedstrijd voor de winterstop te gaan, staan de Hagenaars op de tiende plek. Voor Steijn wordt de puzzel er voor die wedstrijd niet makkelijker op. Door gele kaarten ontbreken Toornstra en Ammi in het duel tegen Ajax. De laatste wedstrijd van ADO Den Haag in 2011 wordt op zondag 18 december gespeeld. De aanvang van het duel in de ArenA is 12.30 uur.