Jong ADO Den Haag heeft maandagavond één punt meegenomen uit Gelderland. De ploeg van trainer/coach Maurice Steijn speelde met 1-1 gelijk bij Jong Vitesse/AGOVV. Het was een punt waar wel hard voor geknokt moest worden. De Hagenaars moesten een groot gedeelte van de wedstrijd namelijk met tien man spelen door een rode kaart voor Charlton Vicento. Een gewaagde tactische wissel van Steijn in de rust zorgde ervoor dat ADO Den Haag in de tweede helft de bovenliggende partij werd. Er had zelfs een overwinning ingezeten voor ADO Den Haag.

Door Joey Gardien

Het eerste gevaar kwam van Vitesse/AGOVV na zeven minuten. Het was Marco van Ginkel die opstoomde vanaf het ADO Den Haag-middenveld, nadat hij zijn tegenstander uitspeelde. De middenvelder kwam één op één te staan met Tom Boks. De keeper bleek als beste uit de strijd te komen, want hij keerde het schot van Van Ginkel op mooie wijze.

Het duurde daarna lang voordat er weer wat opwindends gebeurde op Sportpark Walburgen. In de 26e kreeg Vitesse/AGOVV een corner vanaf rechts. De bal werd toen ingekopt, maar ook goed van de lijn gehaald voor Jöel Tillema. De afvallende bal was voor Vicento, die in duel kwam met Laryea Kingston. De ADO Den Haag-aanvaller maakte zich daarbij breed. Te breed volgens scheidsrechter Koekoek. Het was voor hem dan ook genoeg om Vicento de rode kaart te geven.

Het mocht dan ook geen verrassing worden genoemd dat Vitesse/AGOVV op voorsprong kwam. Lorenzo Piqué moest met 35 minuten op de klok de bal wegwerken uit de eigen zestien. Dit deed hij niet goed genoeg, waardoor de bal voor de voeten van Ted Heijckman kwam. Zijn schot werd geblokt, maar uit de rebound kon linksback Jeroen Drost alsnog feilloos uithalen: 1-0.

Steijn voelde dat er wat moest veranderen en haalde in de rust verdediger Tillema eruit voor aanvaller Santy Hulst. Het bleek een goede zet. ADO Den Haag was na rust de betere ploeg en kreeg daar ook de kansen naar. Roderick Gielisse was twee keer gevaarlijk via een afstandschot. Keeper Matej Delac redde goed op beide pogingen. Vitesse/AGOVV kon alleen een kopbal op de lat van Van Ginkel daartegenover stellen.

Met nog een ruim kwartier te spelen kwam ADO Den Haag verdiend op gelijke hoogte. Vanaf rechts mochten de Hagenaars een vrije trap nemen. Deze werd weggewerkt, maar Serhat Köksal stond klaar om de bal op te vangen. Hij aarzelde geen moment en schoot met een droge knal de 1-1 binnen.

In de laatste tien minuten kreeg ADO Den Haag nog goede mogelijkheden drie punten mee te nemen naar de Hofstand. Een vrije trap van Köksal ging net naast. Ditzelfde gebeurde met een schot van Leroy Resodihardjo vanaf de rand van de zestien. Maar het bleef bij 1-1.

Steijn was blij dat zijn gewaagde wissel goed uitpakte: “In de tweede helft waren wij beter. Hoewel we in de eerste helft ook niet slecht speelde. Maar zo’n rode kaart werkt dan natuurlijk niet mee. We moesten in de rust daarom iets doen. Ik haalde Tillema eruit voor Hulst. De spelers gingen goed om met deze tactische zet. Ik ben dan ook blij met het punt. Misschien had er zelfs wat meer ingezeten voor ons.”

Door het punt komt ADO Den Haag alleen op de tweede plaats te staan in de beloftencompetitie. Het gat naar PSV is met zeven punten nog groot, maar Steijn is al meer dan tevreden. “Wij hebben niet de intentie kampioen te worden. Doelstelling is om niet te degraderen. Spelers opleiden voor het eerste is het belangrijkste. Ik denk dat dat goed lukt. We houden goed de lijn vast die we vorig seizoen al hebben ingezet.”

Jong Vitesse/AGOVV – Jong ADO Den Haag 1–1 (1-0)
Scoreverloop: 35. Drost 1-0, 74. Köksal 1-1
Locatie: Sportpark Walburgen
Scheidsrechter: Koekoek
Gele kaarten: Pluim en Barazite (Vitesse/AGOVV)
Rode kaarten: Vicento (ADO Den Haag)
Opstelling Jong Vitesse/AGOVV: Delac; Damasco, Felixdaal, Caldirola, Drost; Van Ginkel, Pinarci (82. De Ruiter); Kingston (46. Beijer), Pluim, Heijckman; Barazite
Opstelling Jong ADO Den Haag: Boks; Tillema (46. Hulst), L. Piqué, Supusepa, Van Hese; Gielisse, Köksal, Resodihardjo; Antonia, Vicento, Achterberg (73. Van der Dussen)