ADO Den Haag houdt aan een week met drie wedstrijden drie punten over. Tegen het hoger geklasseerde FC Utrecht werd met bloed, zweet en tranen de overwinning binnengesleept: 1-0.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Wie bijgelovig is, had er waarschijnlijk een hard hoofd in. Als Lex Immers de score opent, zoals uit bij Vitesse en FC Groningen, kan ADO Den Haag dit seizoen geen punten binnenhalen. Maar nu was zijn kopbal vlak voor rust goud waard, want in de tweede helft wist de Haagse ploeg het gevaarlijke Utrecht van scoren af te houden.
Trainer John van den Brom, die terugkeerde op de bank na een wedstrijd schorsing, had naast hem een plaatsje voor oud-FC Utrecht-speler en ADO Den Haag-aanvoerder Pascal Bosschaart ingeruimd. Van den Brom gaf de voorkeur aan het centrale verdedigingsduo Timothy Derijck-Chris Kum. De laatste werd overigens vooraf gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd in het betaald voetbal. De linksbackpositie werd ingenomen door Mitchell Piqué, die na bijna anderhalf jaar blessureleed eindelijk weer eens aan de aftrap stond.

Duels met de Domstedelingen kennen meestal geen hoge scores en ondanks dat beide ploegen in een aanvallende opstelling startten, bleven goede kansen lange tijd uit. De teams uit de derde en vierde stad van Nederland waren aan elkaar gewaagd.
Na 22 minuten leek FC Utrecht de thuisploeg een handje toe te steken. Na een voorzet van Jens Toornstra mikte verdediger Jan Wuytens, met Lex Immers in zijn rug, op zijn eigen doel. De bal glipte door de handen van keeper Michel Vorm, maar de international zag de bal naast de paal over de achterlijn verdwijnen.

Vanaf toen zette ADO Den Haag de tegenstander meer onder druk en keerde het vloeiende aanvalsspel terug. Vlak voor rust leverde dat een voorsprong op, toen Ricky van den Bergh vanaf links een voorzet van Wesley Verhoek inbracht. Immers was Wuytens de baas in de lucht en kopte de 1-0 binnen.
Seconden voor het rustsignaal kwam ADO Den Haag goed weg. Alje Schut kopte, buiten bereik van doelman Gino Coutinho, een vrije trap van Dries Mertens tegen de paal. De bal viel, voordat een andere Utrechter gevaarlijk kon worden, pardoes in de handen van Coutinho.

In de tweede helft waren de Hagenaars ervan doordrongen dat niet voor de derde keer in een week de punten naar de tegenstander mochten gaan. Dat zorgde er wel voor dat groen-gelen, mede omdat spits Immers zich steeds vaker liet zakken, voorin weinig kansen konden creëren.
Maar de aanvallen van de Domstedelingen blonken niet uit in intelligentie, zodat de ADO Den Haag op de been kon blijven. Zelfs het inbrengen van een extra aanvaller, Frank Demouge, leverde weinig gevaar op, ook al omdat die pas in de laatste fase met hoge ballen werd gezocht.

Het venijn zat uiteindelijk in de staart. Krijger Chris Kum moest geblesseerd het veld verlaten en toen ook Wesley Verhoek in de laatste minuten met een hamstringblessure uitviel, moesten de Hagenaars de winst met tien man zien binnen te slepen.
En omdat de blessuretijd lang duurde, leek FC Utrecht toch nog op gelijke hoogte te komen. De kopbal van Demouge vloog naar de hoek, maar met een katachtige redding kon Gino Coutinho zijn doel schoonhouden. Daarmee verdiende ADO Den Haag in de laatste van de drie wedstrijden de volle buit. Daar waar de Hagenaars tegen FC Twente en FC Groningen tekort werden gedaan, mocht het dit keer wel de smaak van victorie proeven.

Volgende week gaat de ploeg van Van den Brom op bezoek bij Ajax. De aanvang van die wedstrijd is zondag om 12.30 uur.

De Feiten:
Mitchell Piqué keert voor het eerst sinds mei 2009 terug in de basis voor een officiële wedstrijd. Chris Kum schuift op naar het centrum van de verdediging. Voormalig Utrecht-speler Pascal Bosschaart neemt daardoor plaats op de bank. Ahmed Ammi en Dmitry Bulykin ontbreken wegens hamstringblessures. Robert Zwinkels, Aleksandar Rankovic en Danny Buijs zijn ook nog niet fit genoeg voor een plek bij de wedstrijdselectie.
Chris Kum speelde tegen Fc Groningen zijn honderdste wedstrijd in het betaalde voetbal en werd daarvoor gehuldigd.

2. Utrecht-keeper Michel Vorm tast half mis bij een corner van Frantisek Kubik. In tweede instantie schiet Aleksandar Radosavljevic hoog over.

4. ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho ziet een vrije trap van Dries Mertens voorlangs gaan.

7. Edouard Duplan wint al vallend het duel van Chris Kum, maar niemand van FC Utrecht kan zijn voorzet doeltreffend afronden.

22. ADO Den Haag komt bijna op voorsprong. Na een voorzet van Jens Toornstra tikt Jan Wuytens, met Immers in zijn rug, de bal bijna in eigen doel. Via de handen van Vorm rolt de bal naast.

23. Immers neemt een corner in een keer uit de lucht, maar de bal rolt naast.

27. Radosavljevic schiet naast.

39. Jacob Mulenga komt na een sprongduel verkeerd neer en blesseert zich

42. Mulenga kan niet verder en wordt vervangen door Barry Maguire.

45. Jacob Lensky krijgt een gele kaart van scheidsrechter Jack van Hulten na een overtreding op Wesley Verhoek.

45. Ricky van den Bergh brengt na een voorzet van Verhoek vanaf links de bal in. Immers komt hoger dan Wuytens en kopt ADO Den Haag op voorsprong: 1-0.

45. Mitchell Piqué komt in de problemen en krijgt geel na een overtreding op Ricky van Wolfswinkel.

45. Alje Schut kopt een vrije trap van Mertens op de paal. De bal komt pardoes in de handen van Coutino terecht.

53. Op een pass van Immers schiet Kubik voorlangs.

61. Coutinho redt op een schuiver van Van Wolfswinkel.