Jong ADO Den Haag heeft maandagavond een 1-0 overwinning geboekt tegen de hekkensluiter van de beloftencompetitie, Jong Helmond Sport. De ploeg van coach Winand van Loon was op het terrein van Wilhelmus zeker in de eerste helft verreweg het betere team. De Hagenaars kwamen dan ook verdiend op voorsprong door een goal van Jordy Brouwer. De tweede helft verliep een stuk moeizamer voor ADO Den Haag. Helmond Sport kwam wat meer in de wedstrijd, maar ze waren nooit echt bij machte het de Hofstedelingen echt lastig te maken, zodat het bij 1-0 bleef.

Door Joey Gardien
Foto`s Orange Pictures

ADO Den Haag begon voortvarend aan de wedstrijd en kreeg binnen vijf minuten al twee aardige kansen. Vrijwel direct na de aftrap schoot Roderick Gielisse een metertje over. En vier minuten later kopte Kevin Visser, uit een corner, de bal recht in de handen van Helmond Sport-doelman Wouter van der Steen.

De Brabanders kwamen er in het eerste kwartier nauwelijks aan te pas. De verdediging stond echter goed, waardoor ADO Den Haag bijna geen uitgespeelde kansen kon creëren. De groen-gelen zochten daarom veel de aanval op de vleugels via de opkomende backs Joël Tillema en Mitchell Piqué, maar ook hun voorzetten werden vakkundig weggewerkt.

Na 18 minuten kon Helmond Sport voor het eerste een beetje gevaar stichten. Een laag schot van Youssef Koubali werd van richting veranderd en leek het doel in te rollen. De debuterende doelman Ricardo Kieboom (hij verving de geblesseerde Tom Boks) kon op het nippertje alsnog redding brengen.

Een kleine tien minuten later kwam ADO Den Haag op voorsprong. Het was niet verwonderlijk dat dit uit een standaard situatie gebeurde, gezien de stugge Helmond Sport-verdediging. Giorgio Achterberg mocht aan de linkerkant van het veld aanleggen voor een vrije trap. Zijn indraaiende bal kwam bij de tweede paal terecht, waar Rankovic tegendraads inkopte en de bal via een licht effect net voor de doellijn zag stuiteren. Jordy Brouwer kwam ingelopen en gaf het laatste benodigde zetje.

Het restant van de eerste helft consolideerde ADO Den Haag de voorsprong. De ploeg werd zelf niet meer gevaarlijk en liet Helmond Sport ook geen kans voor dreiging te zorgen. Vlak na rust was dit wel anders toen spits Joost Habraken een goed schot produceerde. Kieboom lag goed in de baan van het schot en kon makkelijk redding brengen.

Helmond Sport kroop nadien iets meer uit de schulp, zonder overigens echt gevaarlijk te worden. Ook ADO Den Haag bracht de tegenstander niet aan het bibberen. Afgezien van een bal die over werd gekopt door Visser en een schot van Donny van der Dussen dat hoog over zeilde. In de 66e minuut leek Charlton Vicento wel op weg naar de 2-0. Hij werd via een mooie steekpass van Jordy Brouwer de diepte ingestuurd, maar Vicento stuitte op doelman Van der Steen, die goed uit zijn goal kwam.

Met nog dertien minuten op de klok stoomde Piqué op aan de linkerkant. Hij liep het zestienmetergebied binnen, omspeelde zijn tegenstander en schoot uit een lastige hoek op de lat. Dit bleek de start van een klein slotoffensief voor ADO Den Haag. Van Loon bracht de wendbare Railey Ignacio voor spits Brouwer. Het was een goede zet, want de aanvaller zorgde al snel voor verwarring in de Helmond Sport-defensie. In de 82e minuut kreeg Ignacio de bal dwars door het centrum aangespeeld van Achterberg. Eerstgenoemde leek de bal niet goed te controleren, maar kon toch tot een knap schot komen. De inzet werd met één hand gepareerd door Van der Steen.

Het feit dat ADO Den Haag wat meer aanzette - en daardoor iets meer ruimte weggaf - , leidde voor Helmond Sport nog tot wat kleine mogelijkheden. Een kopbal uit een vrije trap kon makkelijk door Kieboom gepakt worden en de doelman stond ook op zijn post na een slap schot van Ayden Kuypers.

Twee minuten voor tijd kreeg Ignacio een soortgelijke mogelijkheid als zijn eerste kans. Dit maal na een voorzet van Vicento. Maar weer had de doelman een uitstekende reflex in huis, waardoor 1-0 de eindstand werd. Door de overwinning stijgt ADO Den Haag weer twee plaatsen op de ranglijst. De mannen van Van Loon staan nu zesde. Helmond sport blijft met tien punten veertiende en laatste. Volgende week (maandag 21 maart) gaat ADO Den Haag op bezoek bij nummer drie Heracles Almelo. Het duel begint zoals gewoonlijk om 18.30 uur.

Jong ADO Den Haag – Jong Helmond Sport 1–0 (1-0)
Scoreverloop: 27. Brouwer 1-0
Locatie: Sportpark Westvliet
Scheidsrechter: Davy Otto
Opstelling Jong ADO Den Haag: Kieboom; Tillema, Rankovic, Supusepa, M. Piqué; Visser, Gielisse, Van der Dussen; Achterberg, Brouwer (80. Ignacio), Vicento
Opstelling Jong Helmond Sport: Van der Steen; Vaes, Asian, Van der Linden, W. Burhenne; Hordemboen (72. Hertogs), Kuypers, Koubali; Barahira Johannes (78. C. Burhenne), Habraken, Poell (78. Kemper)