ADO Den Haag heeft de tanden stuk gebeten op De Graafschap. De Hagenaars verloren in Doetinchem met 1-0.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Dat statistieken niet altijd iets zeggen bleek deze middag op De Vijverberg. ADO Den Haag was na de winterstop de meest scorende ploeg van de Eredivisie (21 doelpunten), terwijl De Graafschap het minst doeltreffend was (5). Maar uiteindelijk konden de Hagenaars niet hun eerste overwinning in Doetinchem sinds oktober 2004 ophalen. Met de beperkte middelen die de ploeg heeft en ook nog eens met acht afwezigen hebben de Achterhoekers kunnen standhouden tegen ADO Den Haag. Met een gezonde dosis strijd zorgden de Gelderlanders ervoor dat ADO Den Haag niet in haar spel kwam.
Omdat het voetballend niet lukte en het ook aan boerenslimheid ontbrak om de hechte defensie te kraken, werden de Hagenaars uiteindelijk afgetroefd. Zodoende werd Rydell Poepon na afloop tot matchwinnaar gekroond, al had scheidsrechter Pol van Boekel de treffer nooit mogen toekennen. Maar de leidsman zag een overtreding van de spits over het hoofd. ADO Den Haag had nagenoeg geen antwoord op de hartverwarmende inzet van de Doetinchemmers. Al had Dmitry Bulykin de wedstrijd wel een ander aanzien kunnen geven. In de beginfase van beide bedrijven had de Rus kunnen scoren, maar de Haagse Tsaar kon in zijn jacht op de topscorerstitel van Nederland het graafschap niet veroveren.
Op een veld met de hobbeligheid van een weiland voelden de Superboeren zich duidelijk beter in hun vel. Nadat Bulykin voorlangs had geschoten, profiteerde De Graafschap van een counter in de tiende minuut. Chris Kum tastte mis waardoor Steve de Ridder op rechts een vrije doortocht had. De Belg legde de bal goed breed op de meegekomen Poepon, die van dichtbij doelman Gino Coutinho verschalkte: 1-0. Onderweg had de doelpuntenmaker zich wel een voordeel verschaft door Ramon Leeuwin vast te houden, maar dit was het arbitrale kwartet ontgaan.

Ondanks dat nog tachtig minuten te spelen waren en er dus nog tijd genoeg was, zag trainer John van den Brom dat zijn spelers het tegen zijn ex-club moeilijk hadden en nauwelijks kansen creëerden. Na de rust ging ADO Den Haag op zoek naar de gelijkmaker en al na een minuut lanceerde Aleksandar Radosavljevic spits Bulykin. De Rus ontdeed zich van tegenstander Rogier Meijer, maar strandde op de uitgekomen ex-ADO Den Haag-keeper Boy Waterman.
Terwijl het noodgedwongen jongelingen moest inbrengen, hield de thuisploeg eenvoudig stand. De Graafschap kreeg zelfs kansen om de voorsprong uit te breiden, maar Coutinho hield de groen-gelen in de wedstrijd. Eerste redde de doelman op een kopbal van Yuri Rose en in de 66e minuut was Poepon dichtbij zijn tweede doelpunt, maar zijn kopbal werd door Coutinho gestopt.

ADO Den Haag werd zes minuten later nog een keer gevaarlijk. Een mislukte vrije trap van Wesley Verhoek belandde toevallig bij Lex Immers. Het schot van de middenvelder tikte Waterman uit het doel. In de slotfase verzuimde De Graafschap de wedstrijd definitief te beslissen. Poepon wurmde zich langs drie spelers en bood invaller Rik Sebens een grote kans. Opnieuw lag Coutinho in de weg.
De Hagenaars probeerden het nog met een slotoffensief maar De Graafschap stond achterin niets meer toe. En daarmee heeft de promovendus alvast een belangrijk voorschot op handhaving in de Eredivisie genomen. Door het verlies zakken de Hagenaars naar de vijfde plaats, maar Europees voetbal is nog steeds binnen bereik. Ondertussen heeft ADO Den Haag de doelstelling van aan het begin van het seizoen al gehaald. Zeven wedstrijden voor het einde kan de ploeg van Van den Brom, dankzij het verlies van Excelsior, theoretisch zelfs niet meer degraderen.

Volgende week speelt ADO Den Haag de kraker tegen Ajax. Bij winst doen de Hagenaars goede zaken in de strijd om Europees voetbal. De wedstrijd begint zondag om 12.30 uur.

De Feiten:
Frantisek Kubik keert terug in de basis na een blessure. Daardoor speelt Lex Immers weer op het middenveld. Chris Kum is er na een schorsing opnieuw bij. Hij krijgt een plek in het hart van de defensie toebedeeld. Ramon Leeuwin speelt rechtsback omdat Ahmed Ammi geblesseerd is. Danny Buijs en Chiro N`Toko zijn eveneens wegens blessures afwezig.

3. Frantisek Kubik bedient Dmitry Bulykin, maar in vrijstaande positie schiet de Rus voorlangs.

10. Chris Kum tast mis, waardoor De Graafschap via Steve de Ridder over rechts aan een counter kan beginnen. Hij legt de bal breed op de vrijstaande Poepon en de spits geeft doelman Gino Coutinho geen kans: 1-0. Scheidsrechter Pol van Boekel is ontgaan dat Poepon onderweg Ramon Leeuwin vasthield, waardoor de treffer geannuleerd had moeten worden.

16. Lex Immers schiet over.

18. Gregor Breinburg schiet maar ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho redt.

26. Kubik verdedigt half uit. De bal komt bij Peter Jungschläger en de ex-ADO Den Haag-speler produceert een lage schuiver. Coutinho tikt de bal uit het doel.

27. De Ridder krijgt een gele kaart wegens hands in een duel met Kum.

35. Yuri Rose speelt Kum door de benen waarna de Haagse verdediger zijn tegenstander vloert. Ook Kum krijgt geel.

41. Jungschläger moet met een hamstringblessure het veld verlaten. Zijn vervanger is Rik Sebens.

46. Kum blijft in de kleedkamer achter. Roderick Gielisse wordt de nieuwe rechtsback, terwijl Leeuwin naar het centrum van de verdediging verhuist.

46. Aleksandar Radosavljevic lanceert Bulykin. De Rus kapt Rogier Meijer uit maar stuit op ex-ADO Den Haag-doelman Boy Waterman.

50. Sebens komt op en schiet. Coutinho redt.

58. Kubik maakt plaats voor Kevin Visser.

61. Coutinho redt nadat Rose een corner van Jussi Kujala binnenkopt.

65. Lionel Kaak vervangt de geblesseerde Breinburg.

66. Poepon kopt na een voorzet van De Ridder van dichtbij in, maar Coutinho houdt zijn ploeg in de wedstrijd.

71. Immers krijgt de bal na een slechte vrije trap van Wesley Verhoek. De middenvelder schiet uit de draai maar Waterman tikt de bal over het doel.

77. John van den Brom brengt een extra spits. Jordy Brouwer lost Radosavljevic af.

78. Poepon wurmt zich langs drie Hagenaars en biedt Sebens een enorme mogelijkheid. Coutinho ligt goed in de weg.

90. Hugo Bargas mag de wedstrijd ten koste van De Ridder volmaken.

90. Bargas ziet de vrijstaande Poepon over het hoofd en schiet voorlangs.

Karakteristiek
De Graafschap-ADO Den Haag 1-0 (1-0)
Scoreverloop: 10. Poepon 1-0
Scheidsrechter: Van Boekel
Gele kaarten: De Ridder (De Graafschap), Kum (ADO Den Haag)
Toeschouwers: 12.300
Opstellingen
De Graafschap: Waterman; Loran, Meijer, Broekhof, Evers; De Ridder (90. Bargas), Breinburg (65. Kaak), Rose, Kujala, Jungschläger (41. R. Sebens); Poepon.

ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Derijck, Kum (46. Gielisse), Bosschaart; Immers, Radosavljevic (77. Brouwer), Toornstra; Verhoek, Bulykin, Kubik (58. Visser).