Jong ADO Den Haag heeft dinsdagavond de laatste competitiewedstrijd van het seizoen met 0-0 gelijkgespeeld uit bij Jong FC Groningen. De Noorderlingen waren de iets betere ploeg. Het team scoorde zelfs twee keer, maar beide goals werden afgekeurd. ADO Den Haag liet eigenlijk alleen in de laatste tien minuten echt van zich horen. Het kreeg daarin nog een paar aardige kansen.

Door Joey Gardien

Het duurde lang voordat er iets te beleven viel op Sportpark Corpus den Hoorn. Pas na zo’n 35 minuten kon de eerste kans genoteerd worden. Dit leek direct een doelpunt te worden. Virgil van Dijk kopte namelijk raak uit een corner, maar scheidsrechter Peter Hut keurde de goal af wegens het hinderen van ADO Den Haag-keeper Ricardo Kieboom.

Leandro Bacuna werd drie minuten later namens FC Groningen de diepte ingestuurd aan de linkerkant van het veld. De middenvelder kwam één op één te staan met Roderick Gielisse. Bacuna kapte de verdediger uit en schoot daarna voorlangs. Weer een minuut daarna schoot spits Norair Mamedov hard op Kieboom af, die de bal uit het doel tikte.

Vlak voor de pauze leek FC Groningen dan wel op 1-0 te komen. Een indraaiende vrije trap van Shkodran Metaj werd binnengekopt door Bacuna. Dit keer werd het doelpunt weer niet goedgekeurd, omdat laatstgenoemde buitenspel stond. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg ADO Den Haag nog een kleine mogelijkheid. Serhat Koksal schoot hard over de grond uit een corner van Mike van Duinen. De bal werd door verschillende spelers geblokt en belandde uiteindelijk voor de voeten van Gielisse. Zijn inzet kon Bakker niet verontrusten.

FC Groningen schoot fel uit de startblokken in het tweede bedrijf. Het leverde kansjes op via Jeffrey Rijsdijk en Bacuna. Het kon ADO Den Haag geen pijn doen. De ploeg van coach Dick Lukkien bleef op zoek gaan naar de overwinning. Hierdoor kreeg ADO Den Haag zelf ook steeds meer ruimte om tot voetballen te komen. Het werd zodoende een soort ‘Engelse’ wedstrijd, die op en neer ging.

Toch was het vooral ADO Den Haag dat in de slotfase nog het meest dichtbij de zege kwam. In de 81e minuut kreeg de ploeg van coach Winand van Loon daarop de grootse mogelijkheid. Uit een corner van links volleerde Gielisse op de rand van de zestien richting het FC Groningen-doel. Daar werkte verdediger Jorrit Kunst de bal op de lijn weg. Alles wat ADO Den Haag was, dacht dat hij dat met zijn hand deed. De penalty werd echter niet gegeven. Kunst verklaarde zelf na afloop dat hij de bal op zijn oog kreeg.

Net voor het einde van de wedstrijd liet ADO Den Haag nog een keer van zich spreken. Donny van der Dussen gaf de bal op links voor richting Giorgio Achterberg. Die stond bij de tweede paal klaar om het leder vol op z’n pantoffel te nemen. Helaas voor de Hagenaars ging de bal over, waardoor het bij 0-0 bleef.

Van Loon kon leven met het gelijke spel. “Als er hier iemand had moeten winnen, was het Groningen wel”, constateerde de coach van Jong ADO Den Haag. “Zij kregen de beste kansen en speelden weer met een aantal goede jongens. En sowieso is Groningen uit altijd lastig. Wij waren wel bereid om voor elkaar te werken vandaag. Dat was dit seizoen niet altijd het geval, dus ik zie deze wedstrijd als een mooie afsluiter.” Van Loon toonde zich ook tevreden over het afgelopen half jaar als coach van ADO Den Haag. “Natuurlijk heeft het team mindere wedstrijden gespeeld. Dit had vaak te maken met een wisselende bezetting; we konden niet elke wedstrijd over dezelfde jongens beschikken. Dat maakt het lastig. Toch ben ik over het algemeen voldaan over de afgelopen maanden. Ook over mezelf. Ik heb veel geleerd en neem dit weer als bagage mee in de rest van mijn carrière”, aldus de oefenmeester.

Waar ADO Den Haag deze competitie zal eindigen op de ranglijst is nog niet helemaal duidelijk. De ploeg staat nu zevende, maar nummer acht Heerenveen/Emmen en nummer negen FC Twente spelen aanstaande maandag nog tegen elkaar. Deze teams staan respectievelijk één en twee punten achter de Hagenaars. Zeker is wel dat Jong ADO Den Haag volgend seizoen weer zal uit komen in de Eredivisie voor Beloften.

Jong FC Groningen – Jong ADO Den Haag 0–0 (0-0)
Locatie: Corpus den Hoorn
Scheidsrechter: Peter R. Hut
Gele kaarten: Achterberg (ADO Den Haag)
Opstelling FC Groningen: Bakker; Kunst, Van Dijk, Lachman, Wagenaar; Menting (72. Bossman), Metaj; Rijsdijk (60 Van Hezel), Bacuna, Keurntjes; Mamedov
Opstelling Jong ADO Den Haag: Kieboom; Tillema, Gielisse, Supusepa, Strooker; Koksal, Van der Dussen, Visser; Van Duinen, Brouwer, Achterberg