In wat nu al een historisch seizoen voor de club mag worden genoemd, blijft ADO Den Haag geschiedenis schrijven. Voor het eerst in het clubbestaan werd twee keer in een seizoen van Ajax gewonnen. In het Kyocera Stadion werd het 3-2.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

In 1980 werd door ADO Den Haag voor het laatst in eigen stadion van de Amsterdammers gewonnen (4-3). Maar als er een keer een thuiszege op de Ajacieden kon worden geboekt, dan was het zondag. In een sensationeel slotkwartier vocht de ploeg van John van den Brom zich langs Ajax: 3-2. Daarmee houden de Hagenaars niet alleen hun eigen kansen op Europees voetbal gaaf, maar ook mochten de gevallen godenzonen zo goed als zeker een streep door het kampioenschap zetten.
De verwachting was dat ADO Den Haag in het uitverkochte Kyocera Stadion de tegenstander direct onder druk zou zetten, maar het Haagse begin was rustig. Ajax, dat met Araz Ozbiliz, Miralem Sulejmani en Christian Eriksen veel behendige spelers had opgesteld, kende een betere opening.

Zo moest ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho na vijf minuten al de bal van de voet van de doorgebroken Dario Cvitanich plukken. Niet veel later kreeg Sulejmani twee goede kansen, maar de Serviër schoot telkens met rechts slap in.
De eerste echte mogelijkheid voor de thuisclub kwam er na twintig minuten. Dmitry Bulykin gaf een steekpass op Wesley Verhoek. Doelman Jeroen Verhoeven kon redding brengen op het schot van de matchwinnaar van het duel in de ArenA.

Het was een teken dat de Hagenaars nodig bleken te hebben, want vanaf dat moment had de ploeg van Van den Brom in het eerste bedrijf meer controle over de wedstrijd. En dat leek na 29 minuten een doelpunt op te leveren. Lex Immers kopte een corner van Verhoek goed naar de hoek, maar uitgerekend de kleinste man van het veld, Vurnon Anita, kon op de lijn redding brengen.
Twee minuten later was het wel raak, toen Verhoek op rechts langs de lijn snelde. Zijn crosspass richting Frantisek Kubik werd door Gregory van der Wiel onhandig onderschept. Bulykin kon er een voet tegen zetten en de bal leek over Verhoeven in het doel te vliegen. Maar de inzet van de Rus eindigde op de lat, waarna Kubik de rebound, met hulp van Toby Alderweireld, binnenkopte: 1-0.
Direct daarna had Siem de Jong alweer de kans om de Amsterdammers op gelijke hoogte te brengen. Maar de middenvelder schoot de bal uit een voorzet van Sulejmani naast. De mooiste actie van de eerste helft was van Jens Toornstra. De middenvelder begon aan een solo en schoot de bal vanaf 25 meter op het doel. Buiten bereik van Verhoeven vloog zijn inzet rakelings over het doel. Na de pauze werd ADO Den Haag door de nummer drie van de Eredivisie vastgezet. De Hagenaars kwamen er niet meer uit en het was wachten op Amsterdamse aanvallen. Ajax, dat niet in een al te hoog tempo speelde, kreeg de nodige kansen. Eriksen draaide een keer weg van Timothy Derijck, maar dat schot ging via Pascal Bosschaart nog naast. Even later schoot Siem de Jong een volley hard in. Gino Coutinho stopte de inzet uitstekend en ook op de rebound van invaller Geoffrey Castillion was de ADO Den Haag-doelman paraat.
Na zeventig minuten gebeurde wat eigenlijk de hele tweede helft al in de lucht hing: Ajax kwam op gelijke hoogte. Eriksen nam snel een vrije trap en vanaf zestien meter kogelde Jan Vertonghen de bal langs Coutinho: 1-1. Dat was voor ADO Den Haag het startsein om alle remmen los te gooien. De Hagenaars trokken weer ten aanval. In de 76e minuut plukte Lex Immers een vrije trap van Verhoek met rechts uit de lucht. Met links schoot de man die na de wissel van Bulykin in de spits speelde de bal langs Verhoeven: 2-1.

Maar Ajax kwam in het sensationele slotkwartier nog een keer terug. Sulejmani bracht een afgeslagen corner opnieuw voor en Eriksen plaatste een achterwaartse kopbal buiten het bereik van iedereen: 2-2. Opnieuw veerde ADO Den Haag op. Chris Kum leek, na een corner van Verhoek, de winnende goal binnen te koppen, maar Verhoeven kon de bal nog net uit het doel tikken. Na de volgende hoekschop van Verhoek kwam wel het verlossende doelpunt. Aanvoerder Timothy Derijck schoot eerst nog tegen Van der Wiel op, maar zijn tweede poging was wel raa: 3-2. Het leidde tot dolle vreugde op het veld en op de tribune. Met nog zes wedstrijden voor de boeg doet ADO Den Haag nog volop mee om Europees voetbal. De ploeg staat op de vijfde plek.

Woensdag speelt ADO Den Haag in Alblasserdam een oefenwedstrijd. Op zondag 3 april gaan de Hagenaars op bezoek bij FC Utrecht. De aanvang van dat duel is 12.30 uur.

De Feiten:
De verdedigers Ahmed Ammi, nog niet helemaal hersteld van zijn hamstringblessure, en Chiro N’Toko, die met een zware kwetsuur voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld, ontbreken. Danny Buijs en Charlton Vicento zijn wel weer fit maar beginnen op de bank. Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan.

5. Ajax countert snel via Christian Eriksen. De Deen speelt Dario Cvitanich in de loop aan, maar ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho plukt de bal van de voet van de spits.

9. Miralem Sulejmani komt vanaf links naar binnen, maar schiet naast.

16. Araz Ozbiliz neemt snel een vrije trap. Vanaf de rand van het strafschopgebied schiet Eriksen naast.

19. Pascal Bosschaart onderschept een Ajax-aanval en Lex Immers zet via een crosspass een counter op. Op links ontvangt Frantisek Kubik de bal maar zijn schot is een prooi voor Ajax-doelman Jeroen Verhoeven.

20. Dmitry Bulykin geeft een steekpass op Wesley Verhoek. De rechtsbuiten schiet maar Verhoeven kan redden.

24. Kubik vloert Eyong Enoh en krijgt van scheidsrechter Björn Kuipers daarvoor de gele kaart.

25. Ozbiliz komt naar binnen en schiet. Coutinho is attent.

29. Lex Immers kopt een corner van Verhoek goed in. Hij lijkt voor de openingstreffer te zorgen, maar Vurnon Anita haalt de bal van de lijn.

31. Verhoek snelt op rechts langs de lijn en geeft een voorzet richting Kubik. Gregory van der Wiel onderschept de bal maar half, waardoor Bulykin de bal over Verhoeven kan tikken. Zijn inzet eindigt op de lat maar de rebound wordt door Kubik ingekopt. Via Toby Alderweireld is de bal onhoudbaar voor Verhoeven: 1-0.

33. Eriksen stuurt Sulejmani diep op links. Siem de Jong schiet de voorzet van de Serviër naast.

38. Jens Toornstra begint aan een dribbel. Vanaf 25 meter schiet hij de bal maar rakelings over het doel.

40. Jan Vertonghen probeert het van grote afstand. Coutinho kan eenvoudig redden.

45. Bosschaart begaat een obstructiefout op Eriksen en krijgt een gele kaart.

45. Ozbiliz schiet een vrije trap over.

47. Alderweireld schiet van grote afstand. Coutinho redt.

53. Alderweireld schiet voorlangs.

60. Aleksandar Radosavljevic wordt vervangen door Danny Buijs.

61. Van der Wiel speelt Eriksen in. De Deen draait om Timothy Derijck maar het schot gaat via Bosschaart naast.

62. Geoffrey Castillion lost Cvitanich af.

62. De Jong haalt uit met een volley, maar Coutinho blokkeert de bal. De doelman pakt ook de rebound van Castillion.

66. Bulykin maakt plaats voor Kevin Visser.

67. Ozbilik krijgt geel voor een overtreding op Toornsta.

68. Ramon Leeuwin ontvangt geel na een overtreding op Sulejmani

69. André Ooijer komt bij Ajax in de ploeg, Enoh gaat eruit.

70. Eriksen neemt een korte vrije trap richting de penaltystip. Vertonghen haalt hard uit: 1-1.

74. Charlton Vicento vervangt Kubik.

76. Lex Immers plukt met rechts een vrije trap van Verhoek uit de lucht. Met links schiet hij de bal langs Verhoeven: 2-1. Voor het uittrekken van zijn shirt krijgt hij geel.

77. Vertonghen krijgt geel voor protesteren.

81. Jody Lukoki neemt de plaats van Ozbilik in.

85. Sulejmani brengt een corner opnieuw in. Eriksen verlengt de inzet met een achterwaartse kopbal, die bij de tweede paal binnenvliegt: 2-2.

86. Chris Kum kopt een corner van Verhoek binnen. Verhoeven kan de bal met een uiterste krachtsinspanning uit het doel tikken.

87. Derijck schiet na een corner van Verhoek op het doel. Van der Wiel blokkeert de bal eerst, maar in tweede instantie schiet de Belg wel raak: 3-2.

Karakteristiek:
ADO Den Haag-Ajax 3-2 (1-0)
Scoreverloop: 31. Kubik 1-0 70. Vertonghen 1-1 76. Immers 2-1 85. Eriksen 2-2 87. Derijck 3-2.
Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaarten: Kubik, Bosschaart, Leeuwin, Immers (allen ADO Den Haag), Ozbilik, Vertonghen (beiden Ajax)
Toeschouwers: 15.000 (uitverkocht)
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Derijck, Bosschaart, Kum; Immers, Radosavljevic (60. Buijs), Toornstra; Verhoek, Bulykin (66. Visser), Kubik (74 Vicento).

Ajax: Verhoeven; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; De Jong, Enoh (69. Ooijer), Eriksen; Ozbiliz (81.Lukoki), Cvitanich (62. Castillion), Sulejmani.