Dit artikel is eerder verschenen in het ADO Den Haag Magazine #1 uit het seizoen 2020/2021.
“Als ik met mijn vrouw op het strand loop en daar wat gasten een partijtje zie spelen, dan moet ik eigenlijk direct kunnen herkennen of dit jongens van ADO Den Haag zijn. En het is helemaal mooi als alle fans en inwoners van Den Haag dat ook kunnen zien.” Het zijn de woorden van Albert van der Dussen. Als leidinggevende van de jeugdopleiding werkt hij aan een melange van talent, herkenbaarheid, doorstroming en plezier op De Aftrap. Op het jeugdcomplex in het Zuiderpark is de 56-jarige Hagenees op 1 april aan de slag gegaan om de jeugdacademie te herstructureren en naar een hoger niveau te tillen.
In het Cars Jeans Stadion zijn de afgelopen periode de bouwstenen gelegd van een nieuw ADO Den Haag. Met een nieuwe directie en veel mutaties is er sprake van een duidelijke koerswijziging, die is opgetekend in een meerjarenplan. In de uitgestippelde strategie is er een belangrijke rol weggelegd voor de jeugdopleiding. Het beoogde resultaat: een continue doorstroming van talenten, met als logisch gevolg meer eigen kweek in het eerste elftal. Een nobel streven, maar tegelijkertijd ook iets wat al vaak is gezegd. Daarom is de jeugdopleiding nu één van de prioriteiten gemaakt en zijn er concrete verbeterpunten opgesteld. In een notendop: er wordt een professionaliseringsslag gemaakt en dat moet in alle facetten terugkomen.
Voor het herstructureren van de opleiding pakte een oude bekende de handschoen op. Van der Dussen, geboren en gevormd in de Haagse Schilderswijk, speelde eind jaren tachtig in de hoofdmacht van de ADO-amateurs en was na zijn voetballoopbaan als trainer-coach op De Aftrap actief. Tevens heeft hij meerdere jaren de scouting ondersteund. Daarnaast doorliep zoon Donny de gehele jeugdopleiding van ADO Den Haag en speelde dochter Rosalyn vijf jaar bij ADO Den Haag Vrouwen. Toen Van der Dussen op 1 april startte, voelde het daarom als een soort van thuiskomst.
Op het lijf geschreven
Terwijl de maatschappij midden in de eerste golf van het coronavirus zat, trad Van der Dussen op 1 april in dienst als Performance & Operational Director Youth, een functietitel die inmiddels veranderd is in Academy Director. Het was een hectische start. “Ten eerste lag er veel werk te doen, te beginnen met een interne analyse. Ten tweede was het een rollercoaster vanwege COVID-19.” Het waren twee zaken die direct scherp gemanaged moesten worden. “Natuurlijk kom je het liefst terecht in een bruisende voetbalsituatie, maar het coronavirus vraagt veel extra aandacht”, zegt Van der Dussen, die wel vól energie instapte. “Ik heb echt de juiste keuze gemaakt om deze functie te aanvaarden. Met mijn ervaring in zowel het voetbal als het bedrijfsleven voelt het alsof dit op mijn lijf geschreven is.”
Van der Dussen onderzocht eerst de interne processen en ging vervolgens steeds dieper de inhoud in. “Alles staat uiteindelijk in het teken van de inhoud”, blijkt de lijfspreuk van de Academy Director. Tijdens de interne analyse kwamen diverse verbeterpunten aan het licht. “Een voorbeeld is dat de trainers werkten met gedateerde ICT-systemen. De beschikbare middelen en applicaties konden beter worden benut”, vertelt Van der Dussen. Hij voerde ongeveer vijftig tot zestig gesprekken en liet medewerkers hun visie voor de korte en lange termijn presenteren. “Een prettige constatering was dat er goede, kundige specialisten in huis waren. Ik kwam wel meteen bij het volgende: hoe ga je de aanwezige kennis beter bundelen met de teams en de coaches?
Dat zit hem vooral in de structuur. Het proces moest worden omgedraaid. Waar in het verleden de trainers vrijwel overal verantwoordelijk voor waren, ligt hun focus nu puur op de speelwijze en tactische ontwikkeling van het team, wat uiteraard wel ingegeven is door de club. Dat betekent dat de andere elementen (medisch, fysiek, mentaal, keepers, videoanalyse, techniek en talentherkenning) worden aangestuurd door specialisten.”
Belangrijkste ontwikkelingen
Er zijn veel dingen opgepakt op De Aftrap en dat heeft impact. “Er heerst positieve energie op de jeugdopleiding. Dat is duidelijk zichtbaar. De zaken worden goed opgepakt door de medewerkers, die innovatie en verbetering zien”, stelt de Academy Director. Hieronder bespreekt hij de grootste ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden of nog lopen. “Ik verwacht dat het nog minimaal een half jaar duurt voordat alles helemaal staat, maar we hebben al enorme stappen gezet.”
SoccerLAB
“De verouderde applicaties zijn gefaseerd vervangen door SoccerLAB. Deze op maat gemaakte applicatie bevat individuele databases, waarmee de ontwikkelpunten van onze talenten en coaches sneller herkend kunnen worden en er dus gerichter gewerkt kan worden. Elke speler heeft een eigen pagina, met specifieke video’s, ontwikkelingsafspraken en (groei)gegevens. Videoanalyse - een onderdeel dat goed staat bij ons - is hier belangrijk in. Bovendien houden we nu alle kennis in huis. Voor 1 december is dit innovatieve systeem geïmplementeerd.”
Kwaliteit en Performancemodel BVO
“Onze nationale certificering kon gelukkig worden gered. Deze zou wegvallen, maar we zijn daar actief mee aan de slag gegaan. We hebben een second opinion aangevraagd en ons toekomstbeeld geschetst, met als gevolg dat we de licentie konden handhaven. Omdat we de opleidingsvisie opnieuw neerzetten, blijven we nationaal gecertificeerd, zoals het hoort. Dat heeft ook positieve gevolgen voor de subsidie. Een projectgroep ontfermt zich over de formulering van de opleidingsvisie voor de termijn 2020-2023.”
Scouting
“Ook bij de scouting heerst er nieuwe energie. Er was behoefte aan een wederopbouw en van de twaalf scouts is de helft nieuw. We hebben de groep iets kleiner gemaakt, maar het tipcircuit en daarmee het bereik vergroot. Het proces: de scouts krijgen spelerslijsten van regiocoördinatoren, die op hun beurt gevoerd worden door tipgevers. Er zijn deze zomer overigens veel nieuwe spelers gekomen, waar het netwerk ook aan heeft bijgedragen. De hernieuwde scouting gaat ons efficiënter bedienen.”
Samenwerking partnerclubs
“Ook dit onderdeel is nieuw leven ingeblazen. We hebben een enquête uitgezet binnen de partnerclubs en hebben een benchmark uitgevoerd bij andere BVO’s. Aan de hand van aanbevelingen, tips en feedback hebben we de programma’s aangepast. Daarnaast hebben we door de samenwerking met VELO en VCS weer tien partnerclubs. Leuk is dat de trainersopleiding die we hen aanbieden in september is afgerond.”
Mentaal
“We zijn gestart met een pilot om de mentale vaardigheden en gesteldheid van spelers te meten. Een uniek project in Nederland. Naast data over kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, techniek en tactiek worden dus ook mentale gegevens onderdeel van onze ‘skillbox’. Dit heeft het doel om het welzijn van de spelers te borgen en daarmee de doorstroming van talenten te stimuleren.”
Uitstraling
“Het clubgevoel moet overal terugkomen. Te beginnen op het veld. De jeugdspelers moeten de collectieve speelwijze kunnen dromen en alles moet het ADO Den Haag-DNA bevatten. Er moet strijd en bluf in zitten. Ook bij de trainers, die we middels reviews ook ontwikkelen. Martin Jol is hier met zijn expertise ook een aanjager in. Ook buiten de lijnen is uitstraling belangrijk. Daarom hebben we voor elk team een eigen tactiekbord met het clublogo laten plaatsen. Hiermee heeft de look-and-feel op het kantoor een enorme boost gekregen. We mogen trots zijn op onze club en moeten dat laten zien.”
Verbinding met BVO
Van de De Aftrap naar het Cars Jeans Stadion is het nog steeds ongeveer dertien kilometer, maar gevoelsmatig wordt de afstand steeds kleiner. “De verbinding tussen de BVO en de jeugdopleiding is groter geworden. De opleiding zit verpakt in de visie van de club, wat ook nog blijkt uit mijn rol in het Technisch Hart. Er wordt meegedacht over de organisatie en de compositie van de spelers, met name voor de Onder 18 en de Onder 21. Martin Jol en Mohammed Hamdi willen écht wat van de jeugdopleiding maken en dat is een compliment waard.”
Praat met Van der Dussen over voetbal en de jeugdopleiding en je bent zo een paar koppen koffie en anderhalf uur verder. Hij lijkt er alleen maar meer energie van te krijgen. “Ik merk dat er positiviteit rond de hele opleiding hangt. Spelers van andere clubs willen hier nu ook sneller spelen dan eerder. En wat mezelf betreft... tja, ik stap elke dag met een heel prettig gevoel in de auto naar mijn werk. Ik krijg thuis weleens een tikje als ik ’s avonds nog bezig ben, maar ik ben nou eenmaal perfectionistisch en gedreven. Ik wil gewoon écht dat we een heel mooie jeugdopleiding hebben”, aldus Van der Dussen. Of hij nou op het strand loopt of thuis op de bank zit: voetbal is zijn lust en zijn leven.