Van links naar rechts: Bert van Alphen (wethouder gemeente Den Haag), Mohammed Hamdi (Algemeen Directeur ADO Den Haag), Martijn van Rheenen (initiatiefnemer DoneerEenDorp.nl), Bram Schinkelshoek (directeur Kessler Stichting)

De corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen op het parkeerterrein van ADO Den Haag is vrijdag offcieel geopend. Afgelopen week is er op het omliggende terrein van het Cars Jeans Stadion hard gewerkt om tientallen portocabins te plaatsen. Om te kunnen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD en zo besmetting te voorkomen, is het van belang dat er opvang is voor zowel onbesmette als (vermoedelijk) besmette dak- en thuislozen, zodat zij in ‘vervangende thuisisolatie’ kunnen uitzieken.

Reactie Mohammed Hamdi
Namens ADO Den Haag was Mohammed Hamdi aanwezig bij de opening van de corona-zorglocatie. De Algemeen Directeur liet weten dat ADO Den Haag graag een faciliterende rol speelt binnen dit project en dat de club het vanuit maatschappelijk oogpunt mooi en belangrijk vindt om hierbij betrokken te zijn. Daarnaast vertelde Hamdi in een persoonlijke noot dat het hem erg goed doet om te zien dat daklozen een huis kunnen hebben. Enkele jaren geleden was hij namelijk als voetbaltrainer betrokken bij een daklozenteam uit Rotterdam, waarmee hij zelfs op het WK in Mexico-stad actief was.

corona3

Spandoek
Ook de supportersgroepen van ADO Den Haag verwelkomen de dak- en thuislozen op een mooie manier. Middels wederom een schitterend spandoek lieten de fans weten dat de dak- en thuislozen welkom zijn bij ADO Den Haag. Eerder maakten de supportersgroepen al voor diverse andere sectoren indrukwekkende spandoeken.

Vervangende thuisisolatie
Voor Haagse dak- en thuislozen is het niet mogelijk om aan alle RIVM-maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus te voldoen. Zij kunnen namelijk niet thuisblijven bij ziekteverschijnselen, omdat ze geen huis hebben. Mensen zonder dak boven hun hoofd die ziek zijn, maar geen extra verzorging of verpleging nodig hebben, kunnen dankzij de plaatsing van de portocabins op het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion tijdelijk worden opgevangen.

corona1

DoneerEenDorp.nl
Zieke dak- en thuislozen verblijven op de tijdelijke corona-zorglocatie zolang dat volgens de RIVM-richtlijnen noodzakelijk is. Zodra de patiënten hersteld zijn, worden zij overgeplaatst naar de noodopvang. “We zijn geen stichting en ook geen bedrijf. We vragen geen geld. We doneren samen een dorp (doneereendorp.nl), omdat we de slagkracht hebben om het te doen. We organiseren de middelen, echt van containers om in te wonen tot sanitaire voorzieningen en de logistiek om alles op zijn plek te krijgen. Als het staat en bewoonbaar is, dragen we het over aan de professionals, aan de steden en de lokale hulpdiensten”, aldus initiatiefnemer Martijn van Rheenen.

Bezetting en begeleiding
De Kessler Stichting zorgt, in samenwerking met GGD Haaglanden en HWW-zorg, 24 uur per dag voor personele bezetting, verpleegkundige hulp en begeleiding. Zij komen te werken in een veilige werkomgeving en beschikken over de nodige beschermingsmiddelen. “Aparte opvang voor zieken is vooral nu heel hard nodig en we maken graag deel uit van deze Haagse innovatieve en vooral praktische oplossing”, aldus Bram Schinkelshoek (directeur Kessler Stichting).

corona2

Foto's: DoneerEenDorp.nl/Robin Utrecht