Nu de afwikkeling van de competitie heeft plaatsgevonden, de nieuwe trainersstaf officieel gepresenteerd is en het Technisch Hart geformeerd is, is het een geschikt moment om de actuele stand van zaken te bespreken met Mohammed Hamdi. ADO TV sprak met de Algemeen Directeur over diverse lopende thema’s en het ‘nieuwe ADO Den Haag’ dat vormgegeven wordt.

 

Afgelopen seizoen
“Natuurlijk was het een lastig seizoen, zeker sportief gezien. We zaten in een vicieuze cirkel en kwamen daarna in een onwerkelijke situatie terecht vanwege het coronavirus. Omdat de gezondheid op één staat, staan we voor honderd procent achter de richtlijnen van het RIVM en de besluiten van de regering. Maar het is een moeilijke situatie, want je wil natuurlijk het liefst gewoon voetballen en ervoor zorgen dat de supporters bij elkaar kunnen komen.”

Consequenties coronacrisis
“De gevolgen van de coronacrisis zijn aanzienlijk. Als club zijnde praat je echt over een miljoenenverlies. Dat betekent dat je met de stakeholders in gesprek moet zijn en blijven om, met elkaar, tot goede oplossingen te komen en alles op een juiste manier vorm te geven. Dat neemt niet weg dat dit een unieke situatie is en dat het lastig is om rekening te houden met verschillende scenario’s. Wanneer kunnen we weer voetballen? Gebeurt dat met of zonder supporters? En hoe lang gaat dat duren? Ook moet je werken met verschillende budgetten. Het is duidelijk dat de situatie serieuze gevolgen zal hebben voor de begroting.”

Midden in de samenleving
“Voetbal is onze core business, maar de gezondheid van iedereen staat hier uiteraard boven. Daarom blijft het voor ons belangrijk om maatschappelijk gezien ons steentje bij te dragen. We zijn nog steeds zeer actief met onze stichting en bieden hulp waar het kan. Bijvoorbeeld met de corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen en de corona-testlocatie op het omliggende terrein van het stadion. We staan klaar voor hulpbehoevenden. Het is mooi dat de fans zich ook voor honderd procent inzetten voor de regio. Daar zijn we enorm trots op. Ik krijg kippenvel van de spandoeken. We laten zien dat we een familie zijn, inclusief onze sponsoren. Ook daarmee onderhouden we goed contact, onder meer met het webinar dat we organiseerden. De saamhorigheid wordt in deze periode alleen maar groter. We zijn er voor elkaar, ook in slechte tijden.”

Natuurgras
“Het was een lang gekoesterde wens om weer op natuurgras te spelen in het Cars Jeans Stadion. Vanwege de vroegtijdige beëindiging van het seizoen konden we dat proces versneld opstarten. Alles ligt momenteel keurig op schema. Het proces is uitgebreid te volgen via onze social media-kanalen. Dat wordt goed gevolgd, heb ik begrepen. We zijn zeer content met de overgang naar natuurgras.”

Steun
“Op dit moment is de steun het hardst nodig. Niet alleen wij, maar de hele maatschappij wordt keihard getroffen door het coronavirus. Als club doen wij er alles aan om overeind te blijven staan. Het is hartverwarmend om te zien dat veel supporters en sponsoren zich inzetten om te helpen. Dat maakt ons trots. Dat veel mensen nu al hebben aangegeven dat ze ons onvoorwaardelijk steunen en hun Seizoenkaart zullen verlengen, is geweldig. Dat geeft nog maar eens aan dat we één familie zijn. We zijn ze enorm dankbaar voor hun steun. Samen moeten we door deze situatie zien te komen.”

Trainersstaf en Technisch hart
“We hebben gekeken naar wat de club nodig heeft en zijn uitgekomen op vier kundige trainers (Aleksandar Rankovic, Richard Knopper, Michele Santoni en Rick Hoogendorp, red.), die grotendeels een Haags verleden hebben. Dat zorgt voor verbondenheid. Het is ook belangrijk dat we een Technisch Hart hebben geïnstalleerd. Dat resulteert in stabiliteit en continuïteit op technisch vlak, zowel bij het eerste elftal als bij de jeugd. Het is meer dan prettig dat Martin Jol de handschoen oppakt. Daar zijn we hartstikke blij mee. Hij is een bijzonder mens met een groot hart, ook voor de club en de stad. Eén van de speerpunten van het Technisch Hart is het verkleinen van de kloof tussen De Aftrap en het Cars Jeans Stadion. Het vastleggen van veel jeugdspelers is daarvoor een nieuwe strategie.”

200518llu82591

Het Technisch Hart, met van links naar rechts Albert van der Dussen, Martin Jol, Mohammed Hamdi en Aleksandar Rankovic