Na de jubileumwedstrijd van ADO Den Haag tegen Vitesse kreeg Piet de Zoete een fraaie onderscheiding. De voormalige middenvelder werd benoemd tot erelid van de HFC.

Bij (HFC) ADO Den Haag word je niet zo maar erelid. Je moet zo ongeveer vijftig trainingspakken hebben versleten en tien verschillende bestuurlijke functies hebben bekleed. Voor Piet de Zoete gaat dat op. Hij kwam in 1961 op zeventienjarige leeftijd als jong talent van SV Loosduinen naar ADO. Een jaar later maakte hij, bij de komst van Ernst Happel, zijn debuut in het eerste elftal, waarin hij vijftien jaar onafgebroken speelde. De Zoete zat al jong in vertegenwoordigende elftallen van Oranje, speelde in het Nederlands Militair Elftal en bracht het zelfs tot het grote Oranje.

Na zijn actieve spelerscarrière was De Zoete trainer van de ADO-jeugd, van FC Den Haag 2, fysiotherapeut en driemaal interim-hoofdtrainer, als er bij een voortijdig vertrek weer een beroep op hem kon worden gedaan.

200201llu5421

Zijn clubtrouw was uniek. Nooit liet hij zich verleiden door aanbiedingen van andere clubs. Eenmaal waagde een trainer van een andere club hem te polsen. Jaap van der Leck, zijn toenmalige docent van het CIOS, vroeg hem voor Heracles. Zijn antwoord: ‘ik wil het enige doelpunt maken voor ADO in de wedstrijd tegen Heracles dat weekend’!

De Zoete kreeg later ook nog uiteenlopende bestuurlijke rollen binnen ADO Den Haag. Hij was onder meer verantwoordelijk voor technische en logistieke zaken, penningmeester en lid van de Raad van Commissarissen.

Een zeer verdiende onderscheiding voor Piet de Zoete dus.

200201llu5456

Ook Zilveren Ster voor De Zoete
Bij zijn benoeming tot Erelid van de HFC bleef het niet voor De Zoete. De oud-speler kreeg van de nieuwe sportwethouder Hilbert Bredemeijer ook nog eens te horen dat hij een zilveren ster krijgt op de Wall of Fame in de Sportcampus Zuiderpark, vanwege zijn grote verdiensten voor de Haagse sport. ADO'ers als Aad Mansveld, Lex Schoenmaker, Martin Jol, Dick Advocaat, Wim Tap, Mick Clavan, Karel Jansen en Theo Timmermans hebben al zo'n ster in de Sportcampus.

Foto's (niet zichtbaar in de app)