Op de voorlaatste dag van het zomerse trainingskamp van ADO Den Haag kwam Henrik-Jan Rinner een kijkje nemen in Zeeland. De 50-jarige Voorburger is dit weekend precies één maand actief als interim-directeur van onze club. Een mooi moment om, aan de hand van tien vragen, de actualiteit te bespreken met Rinner.

Hoe is het voor jou om hier als interim-directeur begroet te worden?
Het is een bijzondere situatie. Het is oprecht een eer om algemeen directeur ad interim van een betaald voetbalclub te zijn. Als 15-jarige jongen kon ik daar alleen maar van dromen. Natuurlijk was toen eigenlijk de droom om profvoetballer te worden, maar dat bleek er voor mij niet in te zitten. Dat ik interim-directeur ben bij ADO Den Haag – dé club van mijn regio – is des te speciaal. ADO Den Haag is een sterk merk, dat diepe wortels heeft in de hele regio. Dat kunnen we als club nog meer benutten. Daar wil ik als interim-directeur een steentje aan bijdragen, los van mijn bijdragen als Financieel Directeur.

Voor de mensen die jou nog niet zo goed kennen; wat is jouw achtergrond?
Ik heb een financiële achtergrond. Ik kwam er in de beginjaren van mijn carrière echter achter dat ik mezelf wilde verrijken met kennis en kunde die buiten de financiële wereld liggen. Daarom heb ik de overstap gemaakt naar de entertainmentindustrie. Ik heb achttien jaar voor Joop van den Ende gewerkt bij Stage Entertainment. Ik heb daar vijf verschillende functies bekleed en veel geleerd en gezien. De laatste vier jaar als algemeen directeur van een bedrijfsonderdeel van Stage Entertainment vormden een goede basis voor een nieuwe uitdaging. Deze vond ik in juli 2017 in de directie van ADO Den Haag. De juiste kans kwam voor mij op het juiste moment.

Het was geen toeval dat je terechtkwam in het voetbal. Wat heb je met deze sport?
Ik ben mijn hele leven lang al groot voetbalfan. Ik heb vroeger zelf in de jeugd van SEV in Leidschendam gevoetbald. Toen ik bij de seniorenselectie kwam, ging ik studeren en kreeg ik andere interesses. Daardoor ben ik afgehaakt op het veld en koos ik ervoor om in de avonduren zaalvoetbal te spelen. Voetbal heb ik altijd als één van mijn grootste hobby’s gezien. Het is natuurlijk prachtig dat ik hier mijn werk van heb kunnen maken.

Je bent inmiddels ruim twee jaar werkzaam bij ADO Den Haag. Hoe is deze periode bevallen?
De verwachtingen die ik vooraf had zijn volledig uitgekomen. Ik heb in de afgelopen twee jaar een goede bijdrage kunnen leveren op het vlak van financieel management, marketing en Hospitality & Events. Wat betreft het laatstgenoemde werken we hard aan het vergroten van de beleving in het Cars Jeans Stadion. Samen met mijn collega’s – hiervoor natuurlijk met Mattijs Manders en nu vooral met Jeffrey van As en de rest van het management – doen we er alles aan om de club verder te brengen. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel kwaliteiten er binnen het ADO Den Haag-team aanwezig zijn. Niet alleen in het management, maar ook in de rest van het kantoorpersoneel. Dat creëert ruimte om te groeien.

lr190701llu4233

Hoe heb je jouw eerste maand als interim-directeur ervaren?
Druk. Deze maand stond met name in het teken van de overname van diverse dossiers van Mattijs Manders. Bij veel van deze dossiers was ik als financieel verantwoordelijke al betrokken, maar nu ben ik als het ware van een centrale verdediger omgeturnd tot spits. Eén van de belangrijkste dossiers is op dit moment het thema kunstgras-natuurgras, waarbij tijdsdruk komt kijken. We zijn op zoek naar de juiste oplossing, wat vooral een geschikte trainingslocatie inhoudt. Natuurlijk is de samenstelling van het team op dit moment ook zeer belangrijk. Deze taak ligt natuurlijk bij Jeffrey van As, maar ik probeer hem zo goed mogelijk te ondersteunen. Ondertussen trekken we de lijn van de verbeteringen in en rondom het Cars Jeans Stadion ook door. Dit moet een steeds aantrekkelijkere locatie blijven worden.

Je noemt de samenstelling van het team al. Veel fans vragen zich op dit moment uiteraard af wat er nog gaat gebeuren op de transfermarkt. Kunnen we nog veel veranderingen verwachten tot de window sluit op 1 september?
Het team van vorig jaar is in grote lijnen intact gebleven, waardoor de kern staat. Er is een beperkt aantal spelers vertrokken, maar één daarvan is natuurlijk zeer belangrijk: Sheraldo Becker. Vanzelfsprekend zijn we druk op zoek naar vervanging, maar de window duurt nog lang. We moeten rustig blijven, niets overhaasten en creatief zijn. Kwaliteit is belangrijker dan tijd, zoals Jeffrey ook meermaals heeft gezegd. Daarnaast moeten en zullen we uiteraard anticiperen op eventuele uitgaande transfers. Het is geen geheim dat spelers als Nasser El Khayati en Wilfried Kanon aantrekkelijk zijn voor andere clubs.

Je werkt nu, in een belangrijke periode voor de club, intensiever samen met Jeffrey van As. Hoe gaat dat in zijn werk?
De samenwerking tussen Jeffrey en mij verloopt uitstekend. We hebben continu contact met elkaar. Meestal per telefoon, omdat we vaak niet op dezelfde plek zijn. Met een transparante en open communicatie proberen we er samen voor te zorgen dat we aan het einde van de transferperiode een goed en uitgebalanceerd team hebben staan. We kunnen hierbij een beroep doen op Jeffrey’s kennis en kunde rondom het voetbalbedrijf en zijn brede netwerk. In mijn nieuwe rol probeer ik hem, net als in mijn oude rol, te ondersteunen. We zijn kritisch, maar hebben het gezamenlijke doel om een strijdbare ploeg te hebben aan het einde van de transferwindow.

ADO Den Haag eindigde twee seizoenen op rij in het linkerrijtje van de Eredivisie, maar tegelijkertijd was er sprake van een behoorlijk financieel verlies. Waar staat de club op dit moment volgens jou?
De club bevindt zich nog steeds niet in een florissante, winstgevende positie, maar stapje voor stapje gaat het de goede kant op. Het omdraaien van de financiële positie van een voetbalclub is een langetermijnproject, tenzij je serieuze transferklappers realiseert. We hebben genoeg uitgaande transfers bewerkstelligd die wel een goede bijdrage, maar nog geen ommekeer betekenden. Daarom moeten we nog steeds met de hand op de knip handelen en kostenbewust opereren. Het is nou eenmaal zo dat een BVO normaal gesproken pas operationeel winstgevend is als de transferresultaten zeer positief zijn. Het is onzeker, maar niet ongebruikelijk om daarvan afhankelijk te zijn. Dat is één van de redenen waarom we investeren in de kwaliteit van onze jeugdopleiding. De jeugd is onze toekomst.

Er wordt op dit moment veel gezegd en geschreven over de invulling van de positie van algemeen directeur van ADO Den Haag. Wat kan je daarover vertellen, als interim-directeur?
Het proces omtrent de zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur ligt in de handen van de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen, in de wetenschap dat United Vansen als grootaandeelhouder een potentiële doorslaggevende rol speelt. Het gerenommeerde bureau De Vroedt & Thierry assisteert de grootaandeelhouder en de RvC in dit proces. De procedure is gaande, maar nog niet afgerond. Helaas is er desondanks een naam gelekt: die van Mohammed Hamdi. Ik heb van de grootaandeelhouder de bevestiging gekregen dat hij één van de kandidaten is, maar zoals RvC-voorzitter Ad Melkert al liet weten: de verschenen publicaties zijn voorbarig. Na afronding van de procedure zal er pas een besluit volgen op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Wat zijn op korte termijn de belangrijkste doelstellingen voor ADO Den Haag en daarom ook voor jou als interim-directeur?
Ik geloof en denk niet in korte termijnen bij een voetbalclub. Een club moet je absoluut leiden met een langetermijnvisie. Als je dat niet doet, ben ik ervan overtuigd dat de club gaat zwalken. Er moet een stip op de horizon gezet worden en uitgestippeld worden welke weg je moet en wil afleggen om bij de stip te komen. Helaas vindt er bij een voetbalclub vaak een wisseling van de wacht plaats, maar het langetermijndenken moet altijd voorop staan.