Oud-speler Boudewijn de Geer van FC Den Haag en oud-jeugdspeler en oud-trainer van ADO (amateurs) is op 68-jarige leeftijd overleden. De laatste jaren tobde hij met zijn gezondheid.

Voor de hoofdmacht van FC Den Haag speelde Boudewijn de Geer twaalf officiële wedstrijden. Hij kwam voort uit het legendarische jeugdteam van ADO, dat eerst onder trainer Rob Baan en later onder Huib Ruijgrok, furore maakte. Van de toenmalige jeugdselectie zouden alle spelers op twee na in het betaalde voetbal terecht komen. Bekende spelers uit deze groep, die bekend werd als ‘Oom Aad (Mansveld) en zijn neefjes’ zijn onder anderen Martin Jol, John Dusbaba, Tscheu-la Ling en Leen Swanenburg. De Geer, kleinzoon van een voormalige minister-president, begon zijn loopbaan in de jeugd bij HVV.

Nadat De Geer met de ADO-jeugd Nederlands kampioen was geworden, hevelde trainer Evert Teunissen van FC Den Haag in de zomer van 1973 in een klap de grootste deel van die groep over naar de selectie van het eerste team. De Geer debuteerde op 7 juli 1973 voor FC Den Haag in de Intertotowedstrijd tegen het Zweedse Atvidabergs FF. Later, op 22 september 1974, maakte hij onder Teunissens opvolger Vujadin Boskov zijn competitiedebuut in de wedstrijd tegen FC Wageningen. Boskov erkende zondermeer het talent van De Geer, die echter zich zelden kon vinden in de tactiek van zijn trainer. Hij botste met hem, hetgeen uiteindelijk leidde tot verbanning uit de selectie. De Geer vertrok naar Haarlem, waar hij onder trainer Barry Hughes ook niet duurzaam kon rekenen op een plek in de basis.

Huib Ruijgrok haalde hem naar Noorwegen. De Geers oud-jeugdtrainer was inmiddels hoofdtrainer van Molde FK. Daar bleek De Geer zo succesvol, dat de toenmalige landskampioen Lilleström SK hem snel aantrok. Ook daar duurde het avontuur slechts kort, omdat hij het niet echt kon vinden met trainer Joe Hooley. Dit werd aanleiding weer op avontuur te gaan, naar het Griekse Panathinaikos, waarvoor hij geen wedstrijd zou spelen, en Hercules Alicante in Spanje. Weer was het Huib Ruijgrok, die hem nieuwe kansen bood. Ditmaal bij De Graafschap, waar Ruijgrok inmiddels als hoofdtrainer fungeerde. Overtuigen deed De Geer daar niet echt. Tot hij voor de nacompetitie uitkwam tegen FC Den Bosch, tweemaal scoorde en De Graafschap als winnaar van het seizoenstoetje promoveerde naar de Eredivisie. Ineens waren Ruijgrok en De Geer de helden van de Superboeren.

De Geer had toen al aangekondigd uit Doetinchem te vertrekken. Hij trok naar Australië, waar hij ging spelen voor Brisbane Lions, met Simon Kistemaker als trainer. Na dit avontuur keerde hij terug naar HVV, waar hij ooit voor het eerst tegen een bal trapte. De Geer sloot – weer via de daar belandde Huib Ruijgrok - zijn actieve voetballoopbaan af bij HBS.

boudewijn de geer2

Voetbal bleef zijn passie. Jeugdig talent ontwikkelen vond hij zijn ideaal. Eerst werd hij hoofdtrainer bij achtereenvolgens ASC, Delfia en RCH, de landskampioen van het amateurvoetbal, waar hij de moeilijke taak had de succesrijke Niek Stienstra op te volgen, die als coach van het Kleurrijk Elftal was omgekomen bij de vliegramp in Suriname. Boudewijn de Geer was ook één seizoen trainer van ADO (amateurs). Later hield De Geer zich bezig met het ontwikkelen van jeugdvoetballers, bij clubs en zijn eigen voetbalschool. Als zodanig diende hij clubs als HBS, Blauw Zwart, Naaldwijk, VELO, RCL en Quick, waar hij in ook oud-speler van ADO Roel Timmer een geestverwant vond. Zij waren groot aanhanger van de trainingsmethoden die Wiel Coerver had ontwikkeld, waarbij kappen en draaien centraal stonden.

Boudewijn de Geer was een beschaafd en aimabel persoon in de omgang en had een zwak voor dieren, vooral honden. Wat het in praktijk brengen van eigen ideeën betreft was hij als voetballer te wispelturig, eigengereid en eigenwijs. Talent, kwaliteiten bezat hij onmiskenbaar, maar zijn ongeduld voorkwam, dat hij eruit haalde wat hij aan grote mogelijkheden herbergde. Trots was hij later, toen zijn zoon Mike het eerste van ADO Den Haag haalde. Ook deze had zicht op een duurzame loopbaan, maar besloot na vier duels in ADO Den Haag 1 plotseling terug te gaan naar HBS, waar hij overigens zeer mooie jaren kende. Momenteel is Mike de Geer hoofdtrainer bij HVV, de club waar vader Boudewijn dus begon met voetballen.

Wij wensen de nabestaanden van Boudewijn alle sterkte toe bij het verwerken van het verdriet over het grote verlies.