ADO Den Haag trad woensdagmiddag aan tegen FC Basel, dit jaar Champions Leaguedeelnemer. En de ploeg van John van den Brom maakte serieus aanspraak op de overwinning. Helaas werd er met 2-1 verloren. En er werd woensdag natuurlijk ook nog getraind, hieronder leest u alles.

Tekst: Nathalie Nuiten
Actiefoto`s met dank aan Willem Vernes
Als de selectie wakker wordt en naar buiten kijkt zien de spelers dit, elke morgen weer.
Na het ontbijt is Govert de Kramer al weer fanatiek bezig om iedereen voor te bereiden op de training, hier wordt de enkel van Robert Zwinkels ingepakt.
De ploeg die `s middags aan zal treden tegen FC Basel neemt `s morgens uitgebreid de verdedigende corner door, net als het rondspelen van de bal al opstomend richting de goal. Beide onderdelen kwamen later op de dag terug in de wedstrijd.
Net voor de lunch vond Wesley Verhoek nog even tijd voor een kleine fotosessie. Lex Immers en John van den Brom waren later op de dag ook aan de beurt om voor de camera te verschijnen.

Na een klein uurtje rust, stonden de trainers al weer klaar bij de busjes om naar het Marbella Sportcenter te rijden voor het duel met FC Basel.
Tegenstander van woensdag FC Basel is na de bekendste ploegen van Zwitserland Grasshopper en Servette FC, de meest succesvolste club uit Zwitserland die op dit moment nog mee strijden in de Europa League. De beroemde "Blaugrana" kleuren van FC Barcelona zijn rechtstreeks overgenomen van het "Rotblau" van FC Basel. De Catalaanse club is namelijk opgericht door oud FC Basel captain Johan Gamper en hij nam de kleuren van FC Basel mee. Sinds seizoen 2008/09 speelt Basel in de kleurcombinatie van het traditionele FC Barcelona shirt (rood en blauw verticaal gestreept). De enige Nederlander die ooit uitkwam voor Basel is Adrie van Kraaij, speelde in Nederland o.a. voor PSV.
FC Basel komt als een dolle uit de startblokken. Met continue bewegende mensen staan ze heel erg diep, de Haagse verdediging wordt onder druk gezet door de Zwitserse aanvallers. Zelfs Wesley Verhoek en Charlton Vicento moeten mee terug, achter de opkomende backs aan. De ploeg van Van den Brom moet duidelijk even wennen aan deze stormram en start direct met de organisatie neerzetten. Na de eerste tien minuten wordt duidelijk dat de eerste storm is gaan liggen en ADO Den Haag meer en meer het balbezit overneemt.
Basel laat wel de eerste kans noteren. Met vele lopers dwars door het midden komen ze er na een onderschepping razendsnel uit. Frei schiet uiteindelijk uit de draai over. Na een kwartiertje is het weer Frei die voor gevaar zorgt. Zijn vrije trap aan de rechterkant van de zestien wordt net naast gekopt door Abraham.

De ruimtes zijn klein, bijna elke pass veroorzaakt een zwaarbevochten duel. In de 19e minuut wordt Verhoek op rechts diep gestuurd door Radodavjlevic. Vicento komt bij de eerste paal, Immers bij de tweede. Deze laatste neemt de bal in één keer op zijn slof maar vindt de keeper van Basel in de korte hoek op zijn weg.

Na een minuut of 25 laat ADO Den Haag steeds vaker en langer de bal rond gaan, precies zoals er `s morgens is geoefend, continue zoekend naar de aanvallend vrije man. In de 34e minuut worden Vicento en Immers afgevlagd bij een vrije doorgang naar de goal na een mooie steekpass. Dat Immers buitenspel stond kon nog, maar Vicento leek toch echt van achter zijn man vandaan te komen.
Net voor rust is het raak voor ADO Den Haag. Wesley Verhoek neemt een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld en roept nog, net voordat hij de bal neemt: `Belg, op de penaltystip`. Precies daar valt de bal ook en Derijck staat keurig klaar om de bal in te koppen zoals hier zichtbaar op de foto.
De geblesseerde spelers kijken toe vanaf de kleine tribune.

In de tweede helft staat de dalende zon precies in het gezicht van onze doelman Coutinho. Dat geeft een behoorlijk nadeel. Dat blijkt ook na een minuut of tien spelen, als Basel net buiten de zestien een vrije trap te nemen krijgt. Coutinho is nog druk de muur neer te zetten, maar de scheidsrechter blijkt niet te hebben aangegeven dat er gewacht dient te worden op zijn fluitsignaal. De aanvoerder van Basel, Huggel, waagt het erop en schiet de bal in de rechterhoek vanuit hem bekeken, terwijl Coutinho in de linkerhoek nog druk bezig is met de muur. Eigenlijk alle 22 spelers staan enigszins verbaasd te kijken dat de scheidsrechter naar het midden wijst, doelpunt dus.
Een minuut of zes later komt spits Streller los van de Haagse verdediging. Iedereen gaat uit van buitenspel, behalve de grensrechter. Er wordt dus doorgespeeld en Streller schiet vanaf rechts de bal in de lange hoek, 1-2.

Dan begint ADO Den Haag aan een mooi laatste half uur. Bij Basel staan allemaal frisse nieuwe spelers in het veld, bij ADO Den Haag is alleen nieuweling Chiro vervangen. Maar de spelers die het langst op het veld staan, vinden hun tweede adem en zetten vol passie aan om de gelijkmaker aan te kunnen tekenen. Er volgen kansen voor Ammi, zijn goede schot wordt net naast getikt, voor Toornstra, die vanaf de rand zestien net over schiet, voor Lex Immers die op de paal schiet en even later over kopt.

Het fanatisme blijkt met name bij een overtreding op Immers, niet passend bij de wedstrijd, waarna tweeëntwintig spelers neus aan neus even tegenover elkaar komen te staan. Waar ADO Den Haag op zoek is naar de gelijkmaker, predikt de coach van Basel maar één ding: balbezit. Zijn spelers gaan niet meer naar voren, zij tikken de bal voorzichtig terug, want de zwaarbevochten overwinning van woensdagmiddag die zij ondanks flink verzet binnen konden halen, wordt flink gekoesterd. Toch mooi eigenlijk, tegen een Champions Leaguedeelnemer.
Karakteristiek
ADO Den Haag - FC Basel 1-2 (1-0)
44. Derijck 1-0, 54. Huggel 1-1, 61. Streller 1-2
Opstelling ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Chiro (55. Ammi), Derijck, M. Piqué; Radosavljevic, Toornstra (87. Visser), Buijs; Verhoek, Immers, Vicento
Wissels: Pellatz, Ammi, Bosschaart, Supusepa, Koksal, Achterberg, Gielisse, Visser, Van der Dussen
Opstelling FC Basel: Colombo; Huggel, Streller, Frei, T. Xhaka, Abraham, Kusunga, Tembo, Zanni, G. Xhaha, Baron
In de rust kwamen erin: Yapi Yapo, Stocker, Shaqiri, Inkoom, Tavares Varela, Unal en Wieser