Er is een platform gelanceerd om alle stadions in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, waaronder dus het Cars Jeans Stadion, vanaf het seizoen 2020/2021 rookvrij te krijgen. Met ingang van komend seizoen wordt er door de clubs die op dit moment nog niet (volledig) rookvrij zijn, inclusief ADO Den Haag, alvast een ontmoedigingsbeleid gehanteerd.

Het platform heet rookvrijestadions.nl en is opgezet door de twee competities, in samenwerking met alle clubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds). De actie sluit aan bij de landelijke beweging ‘De Rookvrije Generatie’, die het doel heeft om kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving.

In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Bij Vitesse, Ajax en Almere City FC mag al langer niet meer gerookt worden, PSV wordt met ingang van komend seizoen volledig rookvrij. Tevens zijn de (jeugd)wedstrijden van Oranje rookvrij, worden in toenemende mate amateurverenigingen rookvrij en komen er al steeds meer rookvrije vakken in het betaald voetbal. De belangrijkste drijfveer is dat niet-rokers nadelige gevolgen kunnen ondervinden van roken (‘passief meeroken’).

In het seizoen 2020/2021 moeten alle stadions dus rookvrij zijn. Dat geldt voor alle ruimtes, zoals de tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, business-ruimtes, loges en skyboxen. De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn zich ervan bewust dat handhaving op sommige plekken in de stadions lastig zal zijn, maar gaan hiertoe komend seizoen alle nodige voorbereidingen treffen.