Na een korte rustpauze vertrok de selectie van ADO Den Haag zaterdag einde van de middag richting het trainingscomplex van Legia Warschau. Naarmate het trainingsveld dichterbij kwam, liepen de straten ook vol met mensen en auto’s. Zouden die allemaal naar de training komen kijken?

Het trainingsveld blijkt echter vlak naast het Legia Stadion te liggen en in het stadion waar ADO Den Haag op zondagavond zal spelen, staat een wedstrijd tussen journalisten en politici op het programma. De bevolking van Warschau is massaal uitgelopen voor dit evenement. Gelukkig zijn er ook genoeg geïnteresseerden voor de Haagse training. Een Poolse cameraploeg meldt zich, Poolse supporters met zelfgemaakte handtekeningenkaarten van onze spelers op zoek naar handtekeningen, Juventusaanhangers en een behoorlijke groep Haagse supporters kijken hoe de spelers hun spieren los gooien. De stafleden Van den Brom, Steijn en De Jong doen zelf alle oefeningen en het afsluitende partijtje op een klein veld ook mee.
Tijdens de terugreis ziet de selectie een auto en een taxi op elkaar rijden en na een kleine controle beiden weer hun weg vervolgen. Even later rijdt de bus voorbij een flink ongeluk met een scooter en een auto die helemaal in elkaar zitten. De snelheid waar mee gereden wordt, moet hier en daar zwaar bekocht worden.
De volgende morgen, zondag, staat de gehele selectie na een zeer uitgebreid ontbijt klaar om naar het oorlogsmuseum te gaan. Onder begeleiding van wederom een aantal extreem gastvrije Polen, worden zij door deze trots van de stad geleid. Net zoals alle Nederlanders de oorlogsverhalen van opa’s, oma’s, vaders, moeders en school kennen, leeft op deze plaats het oorlogsverleden van Warschau.
Er wordt aandachtig geluisterd naar de Poolse begeleiders die het verhaal van Warschau vertellen, waarin de eigen burgers hebben geprobeerd hun stad te bevrijden.
Ramon Leeuwin luistert met zijn oor aan een muur van een meter dik, waardoor je overduidelijk de beschietingen en bombardementen hoort.
Er is ook even tijd voor een beetje ontspanning in deze heftige omgeving als er voertuigen getoond worden. Chris Kum, Jens Toornstra en Ahmed Ammi poseren op een zijspan uit die tijd.
Na afloop ging de gehele groep, inclusief de Poolse begeleiding, gezamenlijk op de foto. Waarna het alweer tijd was om de wedstrijdvoorbereiding te starten. Even rusten op de kamer, dan een sportmaaltijd, tapen en op naar het stadion.
En o ja, een toetje nog. Leen als fotograaf op weg naar de training nooit je camera uit aan Timothy Derijck, want dan krijg je dit soort foto’s.