De beloften van ADO Den Haag zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het KNVB Bekertoernooi voor beloftenelftallen.

Door STATS Europe/Frank Post

De ploeg van trainer Maurice Steijn ging in Doetinchem met 4-0 onderuit tegen cupfighter en titelverdediger Jong De Graafschap. En zo komt er na tien wedstrijden een einde aan de ongeslagen reeks van de jonge ooievaars.

Steijn was na afloop zeer teleurgesteld over het verloren duel: "Zes weken geleden speelden we De Graafschap nog finaal van de mat. We hadden ons goed voorbereid op deze wedstrijd en wisten hoe De Graafschap zou gaan spelen. Ik dacht dat we er klaar voor waren, maar we hebben echt een slechte wedstrijd gespeeld. Als zes of zeven spelers hun niveau niet halen, dan is dat gewoon te veel. We hebben er nog wel alles aan gedaan. Als de scheidsrechter dan ook nog een cruciale fout maakt bij de 2-0, dan heb je het even niet meer. Hij kwam na afloop nog naar mij toe om zijn excuses aan te bieden en te melden dat hij een grove blunder had gemaakt. Het scheelt wel of je met 1-0 of 2-0 gaat rusten. Al met al is het gewoon ons eigen schuld. We hebben slecht gespeeld, laat dat duidelijk zijn. Op de beslissende momenten gaven we niet thuis. Erg jammer."

Koppies fris
Lang hoeft er niet getreurd te worden, want aanstaande donderdag kan er al revanche worden genomen. De jonge ooievaars gaan dan op bezoek bij Jong FC Twente voor de competitie: "We gaan de komende dagen zorgen dat we de koppies weer fris krijgen. En dan moeten we het donderdag maar goed maken," aldus de oefenmeester na afloop.

Ondanks de slechte wedstrijd had Jong ADO Den Haag nog wel de mogelijkheid om vroeg op voorsprong te komen in Gelderland. De vliegensvlugge Jarchinio Antonia brak door aan de rechterkant van het veld en trok de bal laag voor het doel. Het was de instormende Santy Hulst die het leder vervolgens te slap op doel schoot, waardoor doelman Mustafa Amezrine makkelijk kon pareren.

Drie minuten later was het aan de andere kant wel raak. Balverlies op het middenveld zorgde ervoor dat oud-ADO`er Peter Jüngschlager vanaf 25 meter in alle vrijheid op doel kon poeieren. Laatstgenoemde zag zijn schot met een rare zwabber in de lage hoek van het doel verdwijnen. Even later kregen de bezoekers opnieuw een kans. Ditmaal was het Csaba Horváth, die uit een voorzet van Giorgio Achterberg, op doel kopte. Een uitstekende redding van Amezrine voorkwam de gelijkmaker. Luttele seconden later kreeg De Graafschap dé uitgelezen kans om 2-0 te scoren. Sluitpost Gino Coutinho wist dit echter te voorkomen door uitstekend redding te brengen op de poging van Soufiane el Hassnaoui. In de rebound schoot de buitenspeler hoog over het Haagse doel.

Beheerst lobje
Het eerste bedrijf bleef op en neer gaan. De geelgroenen kregen in de persoon van Antonia opnieuw een prima mogelijkheid. Een bal van achteruit kwam terecht bij Antonia, waarna hij zijn tegenstanders te snel af was. De uitkomende keeper werd omspeeld na een beheerst lobje, maar het laatste tikje van de kleine aanvaller was te zacht, waardoor een speler van De Graafschap de bal nog net voor de doellijn kon weghalen.

Het breekpunt van de wedstrijd vond rond de 45e minuut plaats. Een overtreding van een ADO Den Haagspeler leverde een vrije trap voor De Graafschap op. Terwijl de bal nog rolde wipte een speler van de tegenstander de bal over de verbaasde Haagse verdediging heen. De scheidsrechter floot niet af, waar hij dat wel had moeten doen. De bal moet altijd stil liggen als een vrije trap is toegekend. Een blunder van jewelste, want Rik Sebens schoot raak: 2-0.

Tien minuten na rust werd het 3-0. Jong ADO Den Haag zocht nadrukkelijk naar de aansluitingstreffer, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Na een steekbal door het hart van de Haagse verdediging was het El Hassnaoui die het buitenkanse benutte. Vlak na de derde Doetinchemse treffer gingen de groen-gelen met twee verdedigers spelen, met Horváth in de punt van de aanval. Ook dit mocht niet baten. In de 75e minuut kopte Leon Broekhof raak uit een vrije trap. De mee opgekomen verdediger bepaalde daarmee de eindstand op 4-0.

Vlak voor de treffer viel Lorenzo Piqué uit met een riblessure. Ook Tommie Beugelsdijk moest de strijd vroegtijdig staken. Tien minuten voor tijd gaf de scheidsrechter een wat kinderachtige tweede gele kaart aan de rossige verdediger, waardoor de nederlaag nog zuurder smaakte.

Karakteristiek
Jong De Graafschap - Jong ADO Den Haag 4-0 (2-0)
Scoreverloop: 8. Jüngschlager 1-0, 45. R. Sebens 2-0, 56. El Hassnaoui 3-0, 75. Broekhof 4-0
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Gele kaarten: Beugelsdijk en Gielisse (ADO Den Haag)
Rode kaarten: Beugelsdijk (ADO Den Haag, tweede gele kaart)
Locatie: Sportpark De Bezelhorst