Twee goals van ADO Den Haagspeler Jordy Toorenburg en een treffer van Kyle Ebecilio zorgden voor een 3-1 overwinning van het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar op Ierland. Na een gelijkspel tegen gastland Portugal en een verlies tegen Italië heeft het vierlandentoernooi in Albufeira daardoor toch wat glans gekregen.

,,Dat is voor de jongens ook leuk, want ze spelen toch om te winnen”, aldus KNVB-coach Ruud Dokter. De zege voor Onder 16 was verdiend. Nederland was beter en kreeg in de tweede helft zelfs kansen om de score verder op te voeren. Door goed keeperswerk bleef de schade met 3-1 echter beperkt voor de Ieren.

Na een half uur spelen leidde dat tot het eerste Nederlandse doelpunt toen Kyle Ebecilio een corner achter de Ierse doelman werkte. Zeven minuten later mocht Onder 16 voor de tweede keer juichen. Jordy Toorenburg controleerde de bal knap, waarna hij het speeltuig in een keer op zijn schoen nam en prachtig binnenschoot. Een verdiende voorsprong voor Onder 16, dat weinig kansen weggaf.

Direct na rust gaf Nederland de Ieren de genadeklap. Weer was het Toorenburg die scoorde. Gyliano van Velzen was gevaarlijk op de linkerflank waar hij zich met een individuele actie van zijn man ontdeed. Vervolgens trok hij naar binnen en gaf hij de assist op Toorenburg. Ierland deed vervolgens nog iets terug, maar het slotakkoord was voor Oranje. Via Adnan Bajic, Van Velzen en weer Toorenburg kreeg het kansen de score verder uit te bouwen, maar nu lag de Ierse doelman in de weg.

Door de overwinning eindigt Nederland op de derde plaats in Albufeira, achter winnaar Portugal en nummer twee Italië. Desondanks kijkt Dokter terug op een leerzaam toernooi. ,,We hadden 22 spelers mee, waaronder een aantal nieuwe jongens. Op deze manier hebben we iets meer inzicht gekregen in de kwaliteiten op dit niveau.”