Vanaf woensdag 3 februari t/m maandag 8 februari verbleef ADO Den Haag C2 in de hoofdstad van Letland (Riga), voor de Riga Cup 2010. Een tweede plaats was na 3 overwinningen, 2 gelijke spelen en geen enkele nederlaag het resultaat.

Om 02.00 uur ’s nachts vertrok ADO Den Haag C2 met de bus naar Duitsland om daar het vliegtuig te pakken naar Letland. Een uurtje later dan gepland vertrok het vliegtuig om zo rond 10.00 uur weer veilig te landen. Toen de spelers en staf het vliegtuig uit stapten trof men een dikke laag sneeuw (zo’n 1 meter) en een flinke kou aan. De bus werd dus snel opgezocht om richting het warme hotel te gaan. Nadat iedereen even heeft kunnen relaxen op hun kamers stond het diner op het programma waarna er ’s avonds een ijshockeywedstrijd van Dinamo Riga werd bezocht.

Een vol stadion met zo’n 10.000 doldwaze supporters zagen een leuke wedstrijd met een fantastische sfeer. De spelers en staf keken hun ogen uit en zagen zo hoe de thuisploeg met 3-1 wist te winnen. Na deze mooie ervaring keerde ADO Den Haag terug naar hun hotel om zo lekker het warme bed op te zoeken.

De tweede dag bestond uit ’s ochtends de omgeving van het hotel te verkennen, en het nabij gelegen winkelcentrum. ’s Middags stond er een training op het programma in een hal vlakbij het hotel. ’s Avonds werd er huiswerk gemaakt en al snel werden de kamers opgezocht omdat de volgende dag de 1ste twee wedstrijden op het programma stonden.

De volgende ochtend (dag 3) stond men vroeg op voor het ontbijt om zich daarna voor te bereidden op de eerste wedstrijd van de dag. Er werd een halve competitie gespeeld in een poule van 6. Vrijdag en zaterdag speelde men 2 wedstrijden en zondags stond de laatste wedstrijd gepland. De wedstrijden duurde 2x 30 minuten. De eerste wedstrijd was tegen JDFS Alberts. Al snel werd duidelijk dat deze wedstrijd gemakkelijk gewonnen moest worden. Na 7 minuten werd het snel 1-0 dankzij een doelpunt van Jersylee Riley. Toch was het snel daarna weer gelijk omdat men achterin niet stond op te letten.

ADO Den Haag stelde gelukkig nog voor rust orde op zaken door nog 3x te scoren. Doelpunten kwam van Jeffrey van Roon, Dominique Ahanhanzo en Camiel Coopmans. Na rust wist ADO Den Haag nog twee keer het net te vinden, via Rowdy v/d Putten en weer Dominique Ahanhanzo, en wist zo dus de eerste wedstrijd met 6-1 winnend af te sluiten. De tweede wedstrijd was tegen HJK Helsinki. Door een zeer slap begin stond ADO Den Haag al snel met 0-1 achter. Net voor rust werd het nog erger want de 0-2 viel in de laatste minuut nog in het mandje. Na een donderspeech van de trainer ging ADO Den Haag met een andere instelling het veld in.

Na een kwartier werd het 1-2 dankzij een doelpunt van Dominique Ahanhanzo na een verre uittrap van doelman Mark Jacobs. 6 minuten voor tijd werd het via Jersylee Riley gelijk. ADO Den Haag kreeg nog de kansen op de overwinning maar deze kwam er helaas niet. ’s Avonds werd de dag weer afgesloten met een uurtje studie om zich vervolgens weer op te maken voor de nodige nachtrust.

Op dag 4 stonden er twee moeilijke wedstrijden te wachtten. Beide tegenstanders hadden hun beide wedstrijden gewonnen en daardoor was het dus belangrijk om goede resultaten neer te zetten. De eerste wedstrijd ging goed gelijk op maar door een snelle goal van Max van Steen was het voor ADO Den Haag iets makkelijker voetballen dan voor FC Honka, de tegenstander. Beide ploegen kregen hun kansen voor een doelpunten maar beide doelmannen wisten in de loop van de wedstrijd hun doel schoon te houden.

ADO Den Haag won deze wedstrijd dus met 1-0. De tweede wedstrijd was om 18.30 uur tegen FC SFS, een voetbalschool uit de buurt. Ook in deze wedstrijd kwam ADO Den Haag snel voor door een doelpunt van Max van Steen. Toch werd het na rust snel gelijk. Gelukkig wist Max van Steen, na een steekpass van Jersylee Riley, snel weer tegen te scoren en zo kon ADO Den Haag ook de tweede wedstrijd deze dag winnen.

Zondag stond de laatste en beslissende wedstrijd op het programma. ADO Den Haag begon deze dag met 10 punten en beide concurrenten, die nog tegen elkaar moesten spelen, stonden op 9 punten. Eerst was de wedstrijd van FC Honka tegen FC SFS. Twee minuten voor tijd stond het nog 1-1 wat zou betekenen dat ADO Den Haag aan een punt in de laatste wedstrijd genoeg zou hebben voor de eerste plaats. In de laatste minuut sloeg FC Honka toch nog toe en zo wist ADO Den Haag dat het ook hun laatste wedstrijd moest winnen om de grote beker mee naar Den Haag te mogen nemen. Een slechte eerste helft leverde ADO Den Haag een 0-1 achterstand op tegen de thuisploeg Skonto Riga. In de rust vertelde de trainer dat er nog even 30 minuten vol gas gegeven moest worden om toch die eerste prijs op te kunnen halen.

Al snel maakte ADO Den Haag gelijk. Bahadir Bulut wist uit een hoekschop de 1-1 binnen te werken. Een minuut later scoorde ADO Den Haag weer maar deze werd om een onbekende reden (vermoedelijk buitenspel) afgekeurd. Toch sloeg ADO Den Haag niet snel daarna weer toe via Jeffrey van Roon en de overwinning was in de maak. Na 28 minuten spelen stond nog steeds de 2-1 op het scorebord. Het noodlot sloeg ADO Den Haag in de allerlaatste minuut toch nog toe want dankzij een lange bal, op de in buitenspel staande spits, belandde via dezelfde spits in de verre hoek. Helaas wist ADO Den Haag dus niet stand te houden en moest het genoegen nemen met een tweede plaats. Na ’s middags een verfrissende wandeling te hebben gemaakt in het park keerde men teleurgesteld terug naar het hotel voor het laatste diner. Maandagochtend ging vroeg de wekker voor de terugreis.

Al met al kan ADO Den Haag C2 terugkijken op een geslaagde reis naar het voor de meeste onbekende Riga waar er een zeer leuk en sportief toernooi werd afgewerkt in het Olympic Sport Centre van de hoofdstad van Letland. 17 februari is het de beurt aan ADO Den Haag C1 om te proberen de hoofdprijs te behalen in hetzelfde Riga.