Het omliggende terrein van het Cars Jeans Stadion wordt dankzij de belangeloze inzet van burgerinitiatief DoneerEenDorp en ADO Den Haag ingericht met 50 portocabins. Eind deze week start de bouw van de tijdelijke corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen. Om te kunnen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD en zo besmetting te voorkomen, is het van belang dat er opvang is voor zowel onbesmette als (vermoedelijk) besmette dak- en thuislozen, zodat zij in ‘vervangende thuisisolatie’ kunnen uitzieken.

Vervangende thuisisolatie
Voor Haagse dak- en thuislozen is het niet mogelijk om aan alle RIVM-maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus te voldoen. Zij kunnen bijvoorbeeld niet thuisblijven bij ziekteverschijnselen. “Wie geen huis heeft, kan niet thuisblijven. Mensen zonder dak boven hun hoofd die ziek zijn, maar geen extra verzorging of verpleging nodig hebben, kunnen dankzij de plaatsing van de portocabins op het parkeerterrein van het stadion tijdelijk worden opgevangen. Ik ben ontzettend blij dat wij dit dankzij de inzet van DoneerEenDorp, ADO Den Haag en de Kessler Stichting snel kunnen realiseren”, zegt wethouder Bert van Alphen (maatschappelijke opvang).

DoneerEenDorp
Zieke dak- en thuislozen verblijven op de tijdelijke corona-zorglocatie zolang dat volgens de RIVM-richtlijnen noodzakelijk is. Zodra de patiënten hersteld zijn, worden zij overgeplaatst naar de noodopvang. “We zijn geen stichting en ook geen bedrijf. We vragen geen geld. We doneren samen een dorp (doneereendorp.nl), omdat we de slagkracht hebben om het te doen. We organiseren de middelen, echt van containers om in te wonen tot sanitaire voorzieningen en de logistiek om alles op zijn plek te krijgen. Als het staat en bewoonbaar is, dragen we het over aan de professionals, aan de steden en de lokale hulpdiensten”, aldus Martijn van Rheenen (startupondernemer, oprichter van Momentum Capital en SEMIFEST).

Helpende hand
Het omliggende terrein van het Cars Jeans Stadion is voor dit doel zeer geschikt: het terrein wordt tijdens de coronacrisis niet gebruikt, het stadion blijft grotendeels leeg en het kan op korte termijn worden ingericht. “Met ADO Den Haag dragen wij graag op meerdere manieren ons steentje bij aan de strijd tegen het coronavirus”, aldus Mohammed Hamdi (Algemeen Directeur ADO Den Haag). “Het faciliteren van dit project voorziet in een belangrijke behoefte: er kunnen mensen worden opgevangen die naarstig op zoek zijn naar een geschikte en geïsoleerde plek om te herstellen. Omdat dit belangrijk is voor de samenleving en in het bijzonder voor de Haagse gemeenschap, bieden we graag een helpende hand.”

img 5472 site

Bezetting en begeleiding
De Kessler Stichting zorgt, in samenwerking met GGD Haaglanden en HWW-zorg, 24 uur per dag voor personele bezetting, verpleegkundige hulp en begeleiding. Zij komen te werken in een veilige werkomgeving en beschikken over de nodige beschermingsmiddelen. “Aparte opvang voor zieken is vooral nu heel hard nodig en we maken graag deel uit van deze Haagse innovatieve en vooral praktische oplossing”, aldus Bram Schinkelshoek (directeur Kessler Stichting).

Opvanglocatie Scheveningen
Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is er in de afgelopen periode extra opvang gerealiseerd in enkele hotels. Gelet op de ontstane situatie op Scheveningen, is vorige week in overleg met de Kessler Stichting, de gemeente, de politie en de GGD besloten dat een deel van de meest kwetsbare dakloze cliënten, die in de hotels op Scheveningen verblijven, verhuist naar de opvanglocatie van de Kessler Stichting. Zodra de zorglocatie bij het Cars Jeans Stadion is ingericht, komt er ruimte vrij aan de huidige opvanglocatie van de Kessler Stichting. Dan zal er ook worden gestart met het verhuizen van een aantal cliënten van de hotels op Scheveningen naar deze opvanglocatie van de Kessler Stichting.