DAG 1 IN SPANJE: PITTIGE TRAINING EN AANKOMST IN ANDALUSIË 

Het trainingskamp van ADO Den Haag in Zuid-Spanje is zaterdag van start gegaan. Maar niet voordat de selectie eerst nog een pittige ochtendtraining in het Cars Jeans Stadion voorgeschoteld had gekregen van de nieuwe coach Alan Pardew.

De tweede training van het jaar werd een stevige sessie, met veel beweging en snelheid. Constant hamerend op tempo en intensiteit probeerde Pardew zijn nieuwe pupillen klaar te stomen voor het trainingskamp en alles wat daarna komen gaat. Uiteraard alvast een beetje met het vizier op de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk, van zondag 19 januari.

Uitgezwaaid door een clubje trouwe supporters stapten de spelers en staf rond de klok van 14.00 uur de bus in richting Rotterdam The Hague Airport. Bij gate 4 van deze luchthaven zou twee uur later het vliegtuig naar Málaga opstijgen. Maar niet voordat er warme ontmoetingen met bekende Spartanen plaatsvonden op het vliegveld. Tim Coremans, Aleksandar Rankovic en Henk Fraser gingen gelijktijdig met Sparta op pad en werden hartelijk begroet door hun oud-collega's.

Het opstijgen gebeurde met 24 spelers aan boord, omdat Jamal Amofa last-minute nog aan de selectie voor het trainingskamp was toegevoegd. Een heugelijk moment voor de verdediger van Jong ADO Den Haag, maar hij was niet de enige beloftenspeler die zich mocht melden. Keeper Youri Schoonderwaldt heeft namelijk de plek ingenomen van de naar Dordrecht vertrokken Mike Havekotte. Tom Beugelsdijk stapte ondanks zijn polsblessure gewoon op het vliegtuig, wat ook gold voor Stem Steijn.

Bij aankomst in het hotel in Alhaurín el Grande zochten de spelers en stafleden eerst uiteraard hun hotelkamer op. Zoals het in de mediterraanse cultuur hoort werd er daarna laat op de avond pas gegeten. Pasta, rijst, vis, groenten, een rijk aanbod aan salades en een selectie aan fruit en desserts. Een prima eerste avondmaal dus in Andalusië.

Na het diner was het tijd voor rust en her en der een babbeltje, voordat de ogen dicht gingen. Op naar dag twee, waarop de eerste trainingen gepland staan.

DAG 2 IN SPANJE: "HOOG TEMPO EN LEKKER BALLEN" 

Dag twee van het trainingskamp van ADO Den Haag in Spanje was er één van veel arbeid. Zowel in de ochtend als in de middag werd er fel én lang getraind door de selectie, die nu drie dagen geleid wordt door de nieuwe coach Alan Pardew. "Het is een soort van nieuw begin. Het is wel lekker om een ander geluid te horen", sprak aanvoerder Aaron Meijers bij ADO TV.

Gibraltarees foutje
8.15 uur stond er op de klok toen de spelers de slaap uit hun ogen veegden en plaatsnamen in de inmiddels alweer vertrouwde eetzaal van Hotel Alhaurín Golf Resort. Er moest een goede bodem worden gelegd, omdat het er fanatiek aan toe zou gaan op de tweede dag op Andalusische bodem.

Er stonden twee pittige trainingen op het menu. En geen wedstrijd, zoals Lincoln Red Imps FC tot menig verbazing claimde. De Gibraltarese club had per abuis via haar officiële kanalen aangekondigd dat het tegen ADO Den Haag zou spelen, maar verwarde onze club met NEC. En dan verloor de ploeg uit Gibraltar tot overmaat van ramp ook nog met 2-0 van de Nijmegenaren. Maar dat terzijde.

Oranje boven
Men hoopte dat de zon op de eerste volle trainingsdag zijn entree zou maken in Alhaurín el Grande, maar dit bleek eerst nog ijdele hoop te zijn. In grauwe omstandigheden ging de eerste training van start, onder toeziend oog van een aantal naar Spanje gereisde media en fans. Eerst werd de selectie in vier verschillende groepen verdeeld, op basis van de linies. De aanvallers gingen afwerken, de middenvelders werkten een vlot en dynamisch positiespel af, de verdedigers werden onder handen genomen door Pardew en de keepers werden uiteraard aan het werk gezet door Raymond Mulder.

De ochtendtraining werd beëindigd met een krachtparcours en een stevige serie korte partijspelen, waarin niemand zich een momentje van verslapping kon veroorloven. Uiteindelijk stonden twee ploegen tegenover elkaar in een spannende finale, die beslist werd met een ‘sudden death’. Team Oranje was de gele partij daarin de baas. Thom Haye verzilverde de bepalende pingel en vloog daarna in de armen van zijn springende teamgenoten Dehninio Muringen, Shaquille Pinas, Bilal Ould-Chikh, John Goossens, Tomas Necid, Donny Gorter en Youri Schoonderwaldt.

Na een prima lunch werden de spelers om 16.30 uur weer op het veld verwacht. Daar stond toen een elf tegen elf-vorm centraal. Tijdens deze 'wedstrijd' brak niet alleen het zonnetje door, maar werden er ook een aantal fraaie doelpunten gemaakt. Onder anderen Michiel Kramer had het op z’n heupen. Op z’n hoofd beter gezegd, want hij knikte meerdere ballen keurig in het net. Laat het een voorbode zijn voor de dag van morgen, als ADO Den Haag om 11.00 uur tegen vv Noordwijk oefent.

DAG 3 IN SPANJE: ADO DEN HAAG VERSLAAT NOORDWIJK IN EERSTE OEFENPOT VAN 2020

ADO Den Haag heeft de eerste oefenwedstrijd van 2020 in een overwinning omgezet. In Alhaurín el Grande werd Tweede Divisionist vv Noordwijk met 2-0 opzijgezet in het eerste duel onder Alan Pardew. Een rake volley van Michiel Kramer brak de wedstrijd voor rust open, Erik Falkenburg verdubbelde de marge in de tweede helft.

Na meerdere pittige trainingssessies in Andalusië was het tijd voor het eerste oefenduel onder de nieuwe hoofdcoach Pardew. Op de prima grasmat van Hotel Alhaurín Golf Resort, waarop deze week ook getraind wordt, werd er dus gespeeld tegen Noordwijk. De huidige nummer elf van de Tweede Divisie, waar onder anderen Guy Smith en Joe van der Sar spelen, kroonde zich in de vorige twee seizoenen tot kampioen van achtereenvolgens de Hoofdklasse en de Derde Divisie.

Pardew opteerde in grote lijnen voor de spelers die in de eerste seizoenshelft iets minder aan bod kwamen en stelde ook een nieuw gezicht op; testspeler Jordan Spence mocht zijn opwachting maken. De rechtsachter liet zijn voeten meteen spreken. De Engelsman verzorgde namelijk de assist bij de 1-0 van Michiel Kramer in de 33ste minuut. Dankzij een perfect aangesneden voorzet van Spence was het voor Kramer een koud kunstje om vanuit de lucht met links de score te openen.

Noordwijk was voor de openingstreffer ook tweemaal gevaarlijk geweest, via Nick van Staveren en Denzel James. Toch waren de beste kansen voor ADO Den Haag. Een lobje van Donny Gorter was echter net niet te hoog, terwijl een schot van Elson Hooi prima gepakt werd door goalie Sven Wolsheimer. Op slag van rust was Noordwijk wel dicht bij de 1-1, toen Robert Zwinkels een aardige schuiver van invaller Tjeerd Westdijk wist te klemmen.

Na de theepauze werd er steeds meer gewisseld door beide ploegen en naarmate de wedstrijd vorderde werd het overwicht van ADO Den Haag steeds groter. Dat leidde onder meer tot kansen voor Hooi en Aaron Meijers, maar de 2-0 bleef nog even uit. Ook toen Lex Immers en aardige kopkans kreeg, iets wat overigens ook gold voor Noordwijk-invaller Fanuel Waandels.

Bij het ingaan van het Haags Kwartiertje viel direct de 2-0. Falkenburg, die zeer bedrijvig was als invaller, schoot met enig fortuin de bal achter doelman Wolsheimer. Falkenburg was daarna nog tweemaal vanuit de volley dicht bij een doelpunt, maar beide pogingen gingen net naast het doel. Namens Noordwijk zorgde Westdijk nog een keer voor dreiging.

En zo wist ADO Den Haag een meer dan terechte 2-0 oefenzege neer te zetten op de derde dag van het trainingskamp in Alhaurín el Grande. Komende donderdag (15.30 uur) is de tweede vriendschappelijke wedstrijd in Andalusië, tegen Bundesliga-club TSG 1899 Hoffenheim.

DAG 4 IN SPANJE: HEERLIJKE OEFENINGEN EN EEN KRACHTPARCOURS 

Het trainingskamp van ADO Den Haag in Zuid-Spanje is over de helft heen. De vierde dag in Alhaurín el Grande bestond uit twee trainingen en een afsluitend diner in Marbella. Hier is, zoals je van ons gewend bent, het dagverslag.

Summerville schittert
Als voetballer heb je weleens van die trainingen waarbij je op het veld staat en denkt: ja, hier ben ik voetballer voor geworden. De ochtendsessie op de grasmat van Hotel Alhaurín Golf Resort was er namelijk ééntje voor de liefhebbers. Het begon meteen leuk, met wat rondo’s. Coach Alan Pardew had wat leuke varianten hiervan in petto, onder meer een variant waarbij meerdere spelers elkaars hand moesten vasthouden terwijl ze de bal aan het overspelen waren.

De rondo’s werden gevolgd door een andere leuke oefening. De helft van de spelers stond in de omtrek van de middencirkel, terwijl de andere spelers de bal aangegooid kregen en zelf mochten bepalen hoe ze de bal teruggaven. De twee spelers die dit op de fraaiste wijze deden, mochten in een finale in de cirkel een freestyle-battle met elkaar uitvechten. Erik Falkenburg en Crysencio Summerville werden aangewezen door de staf en mochten dus beiden de trukendoos opengooien. Uiteindelijk kroonde Summerville zich tot ‘ultimate winner’.

Daarna was het tijd voor de aanvallers om te watertanden van een 'no nonsense' afwerkoefening. Vanaf de hoeken van de zestien meter mocht er worden afgewerkt en de mooie doelpunten vielen zoals rijpe appeltjes doorgaans uit de boom vallen. Pardew eiste ook duidelijk volledige scherpte. De Engelse oefenmeester hamerde er constant op dat de spelers gefocust moesten zijn, de hoeken moesten uitkiezen en dat de schoten altijd tussen de palen moeten zijn.

Drie keer op rij, reclamevrij
Mooi om te zien was dat veel spelers na de ochtendtraining langer op het veld bleven om nog even wat ballen op doel te schieten. Zo lieten Thom Haye en Sem Steijn zien dat ze zeer begenadigde vrijetrappennemers zijn. Haye schoot er zelfs drie achter elkaar in de kruising. “Drie keer op rij, reclamevrij!”, riep de middenvelder.

De middagtraining zag er een stuk anders uit. Personal trainer Ed Groven en fysiektrainer John Nieuwenburg zetten de mannen goed aan het werk in een pittig krachtparcours. Buffelen was het. Maar het ging niet ten koste van de sfeer, die de hele week al dik in orde is. Dat was ook te zien bij het diner dat ’s avonds in Marbella op het programma stond. Zonder punten heb je niets aan een goede sfeer, maar een goede sfeer ligt vaak wel aan de basis van punten.

DAG 5 IN SPANJE: TWEE TRAININGEN, PERS EN EEN QUIZ 

Ook de vijfde dag van het trainingskamp van ADO Den Haag in Alhaurín el Grande zit er alweer op. Het was een druk dagje, dat vol zat met activiteiten. Er werd tweemaal getraind, er vond een persmoment plaats en de avond werd gevuld met een diner en een quiz.

Stubbs 
Tijdens de ochtendtraining stond er een nieuw gezicht op het veld: Sam Stubbs. De 21-jarige verdediger wordt gehuurd van Middlesbrough en was dinsdag al aangesloten bij de groep. Er moest nog even wachten tot het papierwerk volledig afgerond was, maar dinsdag konden we het nieuws aan het begin van de middag dan eindelijk bekendmaken.

Op de altijd goed verzorgde grasmat van Hotel Alhaurín Golf Resort werd de selectie gesplitst in twee verschillende groepen. Eén groep werd tactisch onder handen genomen door coach Alan Pardew. De andere groep bestond voornamelijk uit aanvallers. Het was daarom niet gek dat de oefening grotendeels bestond uit inspelen, kaatsen, doorbewegen, wegdraaien en afronden.

Het gebeurde onder toeziend oog van een aardige portie journalisten. Na de ochtendtraining stond er namelijk een persmoment gepland, naast het zwembad. Hoofdtrainer Pardew, aanwinst Stubbs en een handvol andere spelers stonden de media te woord. De journalistieke partijen die zich gemeld hadden waren FOX Sports, de NOS, Omroep West, het Algemeen Dagblad, Haaglanden Voetbal en Den Haag FM.

Quiz-time
Vlak voordat de middagtraining begon, verscheen de aan zijn pols geblesseerde Tom Beugelsdijk even op het veld om wat lichte oefeningen te doen met fysiektrainer John Nieuwenburg en fysiotherapeut Edwin Coret. Een fijn moment voor Beugelsdijk, uiteraard.

Er volgde een training met veel plezier, ondanks een venijnige sprintoefening waarbij twee spelers het steeds tegen elkaar moesten opnemen. Daarbij viel op dat Tomas Necid en Stubbs er alles aan deden om hun ploeggenoten van ‘Team Roze’ zo goed en luid mogelijk aan te moedigen. Het was mooi om te zien en horen. Na het sprintwerk werd er lang op standaardsituaties en ook weer op afwerken getraind. Crysencio Summerville sprong een gat in de lucht, toen hij hoorde dat zijn mooie vrije trap op de Instagram-story zou komen te staan.

Rond 19.00 uur druppelden de meegereisde én gewaardeerde sponsoren binnen in Hotel Alhaurín Golf Resort. Daar wachtte voor hen niet alleen een smakelijk diner, maar ook een voetbalquiz. Persvoorlichter Koen Jans had een niet al te gemakkelijke quiz in elkaar gezet en begon het vragenspel met de volgende vraag: wie gaan Necid, Beugelsdijk, John Goossens en AD-journalist Yorick Groeneweg opvolgen als quizwinnaars? Het antwoord volgt later.

DAG 6 IN SPANJE: ADO DEN HAAG SLUIT TRAININGSKAMP AF MET FRAAIE ZEGE

ADO Den Haag heeft het trainingskamp in Alhaurín el Grande donderdagmiddag afgesloten met een knappe overwinning op TSG 1899 Hoffenheim. Het werd, dankzij een sterke tweede helft van de ploeg van coach Alan Pardew, 2-1 tegen de Duitse subtopper. De winnende goal kwam van Crysencio Summerville en was zeer fraai.

Hoffenheim bezet voor de tweede seizoenshelft de zevende plaats in de Bundesliga en liet op de La Quinta Football Fields in de eerste helft zien waarom dit het geval is. De ploeg oogde stabiel, had een licht overwicht en creëerde binnen het eerste kwartier twee aardige mogelijkheden.

De eerste poging van de Duitse ploeg belandde op de paal. Dat schot kwam van de voet van Steven Zuber en werd ook nog beroerd door een Haagse verdediger. Waar deze eerste inzet op de buitenkant van de paal terechtkwam, ketste het tweede schot van Hoffenheim twee minuten later via de binnenkant van de paal wél het doel in. Jürgen Locadia was verantwoordelijk voor deze openingstreffer.

Het doelpunt van Hoffenheim was terecht, omdat de equipe van de Nederlandse coach Alfred Schreuder een overwicht had in de eerste helft. ADO Den Haag kwam er naarmate de tijd vorderde steeds meer uit, maar een goede kans kreeg het team van Pardew voor rust niet.

Dat was na de theepauze wel anders. Waar er in de eerste helft al een voorzichtige stijgende lijn te zien was, was het spel in de tweede helft nog stukken beter. Dat leidde al meteen tot twee goede kansen. Crysencio Summerville zag een schot ternauwernood gekraakt worden, terwijl Sam Stubbs op keeper Stefan Drljaca stuitte. De Engelse verdediger maakte overigens, op zijn derde dag met het team, zijn eerste 68 minuten in het geel-groene shirt.

ADO Den Haag zocht dus naar de 1-1 en vond deze ook, in de 63ste minuut. Summerville had een goede actie in huis, werd gevloerd in de zestien meter en kreeg daarom een penalty van scheidsrechter Manuel Vázquez Tovar. Tomas Necid mocht aanleggen en zorgde, snoeihard, voor de gelijkmaker.

Na de Haagse goal kon de wedstrijd nog beide kanten op, terwijl er ook veel wissels plaatsvonden. En op het moment dat iedereen al begon te denken dat het duel in een gelijkspel zou eindigen, maakte ADO Den Haag nog de 2-1. Dat gebeurde met een beauty van Summerville, die met een mooie volley scoorde uit een voorzet van Robin Polley. Zo ontstond er een mooi resultaat tegen de nummer zeven van Duitsland.

Vrijdag reist de selectie van ADO Den Haag weer terug naar Nederland. Daar gaat de voorbereiding op de belangrijke thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk van zondag 19 januari weer verder.

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag