DAG 1 IN BELEK: LANGE DAG MET HERKENBARE PATRONEN 

Morgenstond heeft goud in de mond. Een bekend gezegde waarin de schoonheid van de eerste uurtjes van de dag wordt getypeerd. Het spreekwoord werd niet gebruikt door de spelers van ADO Den Haag in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het edelmetaal was niet zichtbaar en eerder voelde het tijdstip van vier uur in de ochtend als een loden last.

Toch stond het als vertrektijd vermeld op het draaiboek voor acht dagen trainingskamp aan de Turkse Riviera. Net als vorig jaar januari. Zelfde plaats, zelfde hotel, zelfde faciliteiten en zelfde luchthaven Schiphol. “Zo weer lekker op weg naar een bakkie koffie van zes euro”, was een veelgehoorde uitspraak in de bus. Met discussies of het potje jam van drie euro ook nog ingekocht zou gaan worden.

Bij aankomst op de luchthaven was al snel duidelijk dat de pinpasjes getrokken konden worden. Hier was niet aan te ontkomen. Waarom? Bij aankomst bleek de vlucht naar Antalya, die om zeven uur zou gaan vetrekken, met minimaal drie kwartier vertraagd. Het gaf eenieder de gelegenheid om goed gemutst in te checken. Alle tijd tenslotte en de koffie, jam, broodjes en andere veel te dure etenswaren dienden te worden aangeschaft om de tijd te doden. En het zingen van hits van George Baker. De zanger van hits als 'Una paloma blanca' en natuurlijk 'Little green bag' zat aan dezelfde dure broodjes en drankjes, terwijl hij zich mengde tussen de selectie en staf. Hij straalde uit wat een beetje botox en haarverf met een mens kan doen.

Een verandering van gate zorgde nog even voor verwarring, maar om kwart voor 8 konden de riemen vast en kon er koers gezet worden naar Antalya. Bij aankomst gingen nog even wat reisgenoten op de foto met Lex Immers. Het wachten op de bagage bleek nog even een onverwachte hindernis, maar daarna ging het snel. Busje in en op weg naar 'de blik van herkenning'. Althans, voor de meeste van selectieleden en staf. Zoals dat nou eenmaal hoort in de voetbalwereld zat iedereen op dezelfde kamer, dezelfde plek bij het eten en werd er gegeten van hetzelfde buffet als twaalf maanden geleden.

En na twee uurtjes rusten op de kamers was er de eerste training op Turkse bodem. Eerst nog even op een ander trainingsveld, maar met de bus binnen een minuutje of tien te bereiken. Alle 27 selectieleden zijn mee en werkten allemaal hun eigen programma af. De grote groep deed een ruime hersteltraining, maar niet voordat de handen van eenieder op elkaar waren gegaan. Het applaus was voor Trevor David. De verdediger maakte weer een stap in zijn herstel. Voor het eerst stond hij weer op voetbalschoenen op het veld. Hij glunderde. “Ik heb weer de bal aangeraakt en lekker oefeningen gedaan in de buitenlicht. Van binnen glunder ik helemaal.” Glunderen deed ook materiaalman Rob Ravestein. Terwijl de selectie de stramme spieren weer soepel maakte onder het Turkse kunstlicht, bleef Ravestein achter in het hotel. Om daar een ontmoeting te hebben met Rydell Poepon. Maar daarover later meer deze week.

Maar niet voordat Yuning Zhang tijdens het diner nog even in het zonnetje gezet werd vanwege zijn 22ste verjaardag. De spits, die een dag na Ricardo Kishna jarig was, kreeg een fraai versierde chocoladetaart met sterretjes geserveerd. Na een daverend applaus nam Zhang het woord. Hij proostte op de tweede seizoenshelft en iedereen deed glimlachend met hem mee. Een mooie afsluiting van een geslaagde openingsdag.

DAG 2 IN BELEK: COMPLIMENTEN VOOR HET HARDE WERK 

Het is nog donker als de tweede dag van ADO Den Haag in Belek begint. Bij het openschuiven van de gordijnen vallen alleen de natte straten op. De gehele nacht heeft de regen de Turkse badplaats in zijn greep gehad. Het is een gevaar dat in deze periode in Turkije altijd op de loer ligt, maar er is inmiddels beter beloofd. Door de weergoden die via moeilijke tabellen hebben aangekondigd voor de komende dagen vooral zonneschijn te hebben gereserveerd.

Om 8.00 uur begin de selectie van trainer Fons Groenendijk aan de ontbijtparade. De keukenploeg van Sueno Deluxe had weer zijn uiterste best gedaan om een goed ontbijt te serveren. Aan twee tafels werd de hap naar binnen gewerkt. Vervolgens het vaste ritme van een trainingskamp; omkleden, tapen en de golfkarretjes in. Op weg naar het sportcomplex op het terrein van het hotel. Een weerzien met de plek waar vorig seizoen de basis werd gelegd voor een uitstekende tweede helft van het seizoen. Dat is natuurijk ook nu de insteek. Het enthousiasme dat getoond werd in de golfkarren was op het trainingsveld nog niet verdwenen. Een pittige training met conditionele prikkels en een toernooi met vier ploegen. De teams lagen dicht bij elkaar; zo was er tijdens de groepswedstrijden nog weleens een penaltyserie nodig om een beslissing te forceren. Dat onder toeziend oog van diverse meegereisde sponsoren.

Aan het einde van de intensieve training bleek 'ploeg zwart' - met Lex Immers, Bas Kuipers, Sheraldo Becker, John Goossens, Nick Kuipers, Ricardo Kishna en Indy Groothuizen - de winnende equipe. Zij kregen een mooie teamfoto als aandenken en een compliment van de trainer. Aan de hele groep overigens. Er werd hard gewerkt. En het is ook duidelijk dat Ricardo Kishna er echt aan komt. Er zijn nog een paar stapjes te zetten, maar wat de huurling van Lazio nu al laat zien is bij vlagen weergaloos.

Tijdens de training werd er door het hotelpersoneel ook hard gewerkt. Een voor ADO Den Haag bekend fenomeen. Galatasaray is namelijk gearriveerd. En dat betekent dat een deel van de hofhouding van de Turkse topploeg als kwartiermaker aan de slag is en het personeel van het hotel als een knipmes buigt en zorgt dat alles in orde is. Net als vorig jaar wordt ADO Den Haag geen blik op de training van de mannen van Fatih Terim gegund; alles wordt afgesloten en afgedekt. Het is niet anders. Bij ADO ligt de focus op Trabzonspor, de tegenstander van komende dinsdag. De eerste ontmoeting tussen de twee ploegen ligt inmiddels alweer 24 uur achter ons. De bussen kruisten elkaar gisteren op een van de wegen door Belek heen. We zijn benieuwd wat er in de Turkse bus werd gezegd.

In de middag was het voor de spelers tijd voor herstel en krachttraining. In de gym en de wellness werd het lichaam geprepareerd voor de komende dagen. Onder de inspirerende leiding van John Nieuwenburg en Ed Groven werd er hard gewerkt. In twee groepen. En tussendoor kwam overal in het hotel steeds Shaquille Pinas opduiken. De talentvolle verdediger bleek ook een talentvolle presentator en gaf speciaal voor ADO TV een rondleiding door Sueno Deluxe. De video kunnen jullie zeer vandaag nog online bekijken. 

Verder werd er eens een handdoek vergeten en droeg men weleens de verkeerde schoenen, maar dat hoort er allemaal bij. Aan het einde van de dag, ook na het diner, nog even serieuze kost: beelden bekijken met de technische staf. Er wordt tenslotte gewerkt aan een vruchtbare tweede helft van het seizoen. Ontspanning? Natuurlijk, dat hoort er ook bij. Maar aan het eind van de dag waren de kaarten geschud. Voor een potje klaverjassen. Want sommige zaken verdwijnen nooit uit de voetbalwereld. 

DAG 3 IN BELEK: OMSCHAKELING EN EEN BEESTENBOEL 

De derde dag van het trainingskamp van ADO Den Haag in Turkije was er één van de omschakeling. Op meerdere fronten. Bij het openen van de gordijnen bleek de regen te zijn verdwenen en plaats te hebben gemaakt voor de zon. Een prettig aanblik en dus veel betere omstandigheden dan op de zondag. Even aan wennen voor iedereen.

Na het opstaan gaat er in en rond de ontbijtzaal eerst een tablet rond. De lijstjes moeten worden ingevuld. Elke dag, want de medische-staf moet weten hoe de spelers ervoor staan. Met een slaperige blik worden de vragen naar eer en geweten ingevuld. Na de bestorming van de ontbijtzaal en het verorberen van al het lekkers dat door de keukenbrigade van Sueno was klaargezet, was het omkleden geblazen. Op naar de derde veldtraining aan de Turkse Riviera.

Dit was een training van 'net niet'. Dat sloeg niet op de kwaliteit van de training, maar meer voor de groundsman van het complex. De netten in de doelen moesten worden vervangen en die klus was voor aanvang van de training net niet gereed gekomen. Dus zaten de mannen nog onverstoorbaar tussen de openingsoefeningen door de netten te rijgen. Daarna was het omschakelen geblazen. Het thema van deze maandagtraining met een creatieve invulling. Marvin van der Valk, naast video-analist ook gediplomeerd trainer, zwaaide de scepter. Als een veldheer leidde hij de oefening. De vergelijking met de Turkse grootmeester van Galatasaray - Fatih Terim, op het veld naast dat van ADO Den Haag bezig - is dan snel gemaakt. De bijnaam 'Valki Terim' had de jonge Hagenaar dan ook in no-time te pakken. 

De oefeningen werden met groot enthousiasme, maar ook met een gezonde dosis fanatisme uitgevoerd. Met telkens de stem van 'Valki' tussendoor. Het riep de vraag op of er door de medische staf ook Strepsils waren ingepakt. Opvallend: de soepel bewegende Ricardo Kishna, de prima steekpasses van Yuning Zhang en de verdedigende tackles van Bas Kuipers. En een kopgoal van Elson Hooi. De vleugelaanvaller put motivatie uit zijn zondag aangemeten kapsel. De tegenwoordig als Fred Sandford of Don King door het leven gaande aanvaller maakte de kopgoal op aangeven van Kishna.

Luchen, verzorgen en rusten: vaste waardes op een trainingsdag. Na uiteraard een lunch in Sueno Deluxe, het hotel waar ADO Den Haag de hele week te gast is. Op de website van ADO Den Haag gaf Shaquille Pinas een eigenzinnig inkijkje in de verblijfplaats van ADO Den Haag deze week.

Voor de middagtraining was de groep iets uitgedund. Tom Beugelsdijk, Kishna, Robert Zwinkels en Sheraldo Becker kozen voor een sessie binnen de muren van het hotel. De rest van de jongens buiten maakte er een beestenboel van. Het gevolg van een spelletje handbal/kopbal van jong tegen oud. Ook weer even omschakelen dus. Onder de bezielende leiding van Dirk Heesen werd een spel gespeeld waarbij de bal met de handen rond moest gaan, maar er wel met het hoofd gescoord moest worden. Lange tijd stond het slechts 1-0 voor oud door, opnieuw, een kopbal van Hooi. Nadat de regels wat waren veranderd en aangescherpt, kwam oud als winnaar uit de bus. De ervaring zegevierde. Aaron Meijers begrijpt hoe je een tegenstander uitschakelt. Door Melvyn Lorenzen, de langste van het stel, steeds naar beneden te trekken haalde hij de angel uit het spel van de jonkies. En steeds met een alles verhullende glimlach. En dan vergeten we Tomas Necid niet. De Tsjech was verdedigend en aanvallend zeer dominant.

DAG 4 IN BELEK: NUMMER TWEE VAN TURKIJE TE STERK VOOR ADO DEN HAAG

ADO Den Haag heeft de eerste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Turkije dinsdag verloren. In Belek was de nummer twee van Turkije, Trabzonspor, met 3-1 te sterk voor het elftal van trainer Fons Groenendijk. Yuning Zhang maakte het Haagse doelpunt.

Na zes trainingsmomenten op Turkse bodem kon de selectie van trainer Fons Groenendijk de bus in richting het trainingscomplex Calista Sports Center. Een minuut of acht rijden vanaf het Sueno Deluxe hotel, de thuisbasis van ADO Den Haag tijdens het verblijf aan de Turkse Riviera. Daar zat het Turkse Trabzonspor al in de kleedkamer te wachten.

De nummer twee van Turkije bleek ook een hoop aanhangers in Belek te hebben. De fans zorgden voor veel reuring op de tribune en toverden het trainingscomplex om tot een sfeervol decor voor de wedstrijd. Fons Groenendijk had gekozen voor Yuning Zhang als diepste spits. Shaquille Pinas mocht het op de plek van Tom Beugelsdijk proberen. De Hagenaar is tenslotte geschorst bij de hervatting van de competitie tegen VVV-Venlo. 

ADO Den Haag toonde zich het eerste half uur gelijkwaardig aan de Turkse topclub. Er was dreiging over en weer en beide ploegen kregen een grote kans. Robert Zwinkels moest al vroeg in de wedstrijd reddend optreden op een schot van Abdülkadir Ömür. Dezelfde aanvaller, die naar verluidt voor 30 miljoen naar Liverpool kan verkassen, was even later Aaron Meijers te snel af en bood Hasan Artarslan een mogelijkheid in de korte hoek. Doelman Robert Zwinkels zag de inzet naast het doel verdwijnen. Vlak daarna toonde ADO Den Haag, dat al na vijf minuten bij twee corners dreigend was geweest, haar tanden. Een snelle combinatie tussen Sheraldo Becker en Nasser El Khayati bracht de Hagenaars op de rechterrand van de vijandelijke zestien. Becker gaf de bal in de as naar Danny Bakker. Het schot van de middenvelder werd helaas op het laatste moment geblokt.

De grootste kans kreeg ADO Den Haag een paar minuten later. Het schot van Melvyn Lorenzen ging hoog over, maar werd voorafgegaan door een stukje hogeschoolvoetbal van El Khayati en Lex Immers, die in samenspel het één keer raken tot kunst verheven. 

De ploeg van Fons Groenendijk raakte na een schot van El Khayati even de grip op de tegenstander kwijt. Dat zorgde voor Turkse dreiging en uiteindelijk de eerste treffer van de wedstrijd. Na 28 minuten schoot middenvelder João Pedro Da Silva Pereira na een goede individuele actie op de lat. De rebound was voor Caleb Ansah Ekuban. De speler tikte beheerst de 1-0 binnen. 

Toch gingen beide ploegen met een gelijke stand aan de Turkse thee. De Haagse treffer kwam voort uit een beproefd recept. Een kort genomen corner, combinatie tussen Meijers en El Khayati. Op voorzet van de laatste tikte Zhang de gelijkmaker binnen. 1-1.

ADO Den Haag begon ongewijzigd aan de tweede helft. Bij tegenstander Trabzonspor had manager Ünal Karaman wel wat wijzigingen doorgevoerd. Trabzonspor trok vanaf de aftrap het initiatief naar zich toe. Tot veel mogelijkheden kwamen de Turken echter niet. ADO Den Haag stond defensief zijn mannetje. In de omschakeling kwam ADO Den Haag er tien minuten na rust wel een paar keer gevaarlijk uit. Maar uit voorzetten van Becker en Giovanni Troupée ontstonden er naast dreiging geen echte Haagse kansen. Trabzonspor wist 25 minuten na rust het overwicht wel in de score te uiting te brengen. Invaller Abdülkadir Parmak werd voor Zwinkels gezet en besliste het één op één in zijn voordeel. 2-1.

Een paar minuten later trok Trabzonspor de wedstrijd definitief naar zich toe. Caleb Ansah Ekuban kreeg de bal op snelheid aangespeeld en met een slalom waar een topskieër jaloers op zou zijn, zette hij de Haagse verdedigers opzij en schoot hij beheerst de bal langs Zwinkels: 3-1. In de slotfase was er nog wat dreiging van de geel-groene equipe. Na een overtreding op Thijmen Goppel, schoot invaller Donny Gorter een vrije trap voorlangs. Ondanks de nederlaag was het een volwassen optreden van de ploeg van Groenendijk. Komende vrijdag volgt het oefenduel met Istanbul Basaksehir, de koploper van de Turkse Süper Lig.

'Oud' zegevierde en pakte het door trainer Heesen aangereikte cadeau gretig uit. Elke winnende speler mocht namelijk een opdracht uitdelen aan een verliezer. Het leverde mooie plaatjes op. Yuning Zhang en Willy Kanon glibberden als een slang over het veld. Thijmen Goppel liep als een kakelende kip over de middenlijn, Danny Bakker was duizelig, Robin Polley moest dansen, Lorenzen bleek een breakdance-expert en Shaquille Pinas was een plassende hond. Tot grote hilariteit van de ploeggenoten en toeschouwers. De spelers rolden over het veld van het lachen.

Na nog wat fanatiek uitgevoerde techniekoefeningen en voetvolley, met voor de zoveelste keer een winnende John Goossens, kon het actieve gedeelte van dag drie de geschiedenisboeken in. Een mooie dag. Terug naar de rust van het avondeten en de vrije avond in het hotel. En buiten? Daar is het weer gaan regenen en zelfs wat gaan onweren. Dan moet iedereen toch weer even omschakelen.

DAG 5 IN BELEK: KENNIS EN KUNDE NAAST HET VELD 

Dag vijf van het Haagse trainingskamp in de Riviera van Turkije was een tamelijk rustige dag. De selectie en staf van ADO Den Haag konden zich in Belek eens een keer búíten de kalklijnen van de grasvelden van hun beste kant laten zien.

Maar niet voordat er, in bijzonder frisse omstandigheden, een ochtendsessie plaatsvond op het trainingscomplex van Hotel Sueno Deluxe. De figuurlijk én letterlijk goed gemutste groep werd hiervoor door de technische staf in tweeën gesplitst. De basisploeg van het oefentreffen met Trabzonspor (3-1 verlies) werd onderworpen aan een hersteltraining, die eindigde met een jongleerspel in teamverband. Eén team bleek hierin zéér kundig en reeg de zeges aaneen. Deze ploeg bestond uit Melvyn Lorenzen, Yuning Zhang, Aaron Meijers, Sheraldo Becker, Nasser El Khayati en Ricardo Kishna. Luide euforie was het gevolg.

Aan de andere kant van het Sueno Sports Center kregen de overige leden van de selectie een smakelijke training voorgeschoteld van Dirk Heesen en Edwin de Graaf. Eerst werd er met een afwerkoefening gekeken of het vizier op scherp stond, daarna werd de training afgesloten met een serie korte partijen. De ‘herstellers’ waren inmiddels al klaar en kwamen als aandachtig toeschouwer bij hun teamgenoten kijken. Bas Kuipers was er op dat moment niet meer bij, omdat de linksback na het ontbijt vertrok om een transfer naar een andere club af te ronden.

Na de lunch kregen de spelers, voor het eerst deze week, een middagje vrij van de staf. Veel spelers begaven zich naar 'The Land Of Legends', waar een kolossale Shopping Mall is samengebracht met een kleurrijk themapark. Een plek waar de harten sneller van gaan kloppen, al gold dat niet voor iedereen. Een drietal spelers – Erik Falkenburg, Donny Gorter en John Goossens – wandelde richting de golfbaan. Ze konden alle drie een aardig balletje slaan, wat in het geval van Goossens wel opmerkelijk was. De middenvelder maakte zijn debuut op het golfcourt. Overigens dook een aantal mannen ook de gym in.

Om 19.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd) was het tijd voor het immer grootschalige buffet. Met een volle buik verzamelde iedereen zich daarna in een conferentiezaal, waar de media-afdeling van ADO Den Haag eerst het inmiddels traditionele praatje hield over mediazaken. Er werd de nodige kennis opgedaan, maar niet de kennis die de spelers en staf een half uurtje later goed konden gebruiken.

De grote ADO Den Haag-voetbalquiz werd namelijk georganiseerd. Tezamen met een aantal meegereisde sponsoren en journalisten lieten dertien groepjes hun hersenen flink kraken. Het leverde veel denkwerk, discussie en lachende gezichten op. Het resultaat wordt donderdagochtend bij het ontbijt prijsgegeven...

DAG 6 IN BELEK: BUITEN REGEN, BINNEN EEN LESJE AEROBICS 

Het was een nat begin van de zesde dag van het trainingskamp van ADO Den Haag in het Turkse Belek. Aan het schema veranderde desondanks niets; opstaan, de lift in en naar de ontbijttafel. Na het invullen van de dagelijkse 'hoe sta je er voor-lijstjes' was er weer veel keuze bij het ontbijtbuffet.

Sommige spelers verslikten zich wel even in een hap van de eerste maaltijd van de dag. De reden is simpel. De uitslag van de voetbalquiz van de woensdagavond werd bekendgemaakt. En omdat iedereen vol verwachting het formulier met antwoorden had ingeleverd, kregen veel spelers en stafleden een bittere pil te verwerken. Tomas Necid, John Goossens en Tom Beugelsdijk hadden AD-verslaggever Yorick Groeneweg in het team gekregen en dat betaalde zich uit: ze werden glorieus winnaar van het edelmetaal in Belek. Een applaus van de hele groep en weer door.

Alles stond op dag zes al in het teken van de oefenwedstrijd van vrijdag tegen Istanbul Basaksehir. En dus werden er beelden gekeken van afgelopen dinsdag, ter voorbereiding. Daarna ging iedereen het veld op. Het was even wennen aan het weer, want de regenjacks konden weer aan. Het plezier was er niet minder om. Na de gebruikelijke warming-up van John Nieuwenburg stond er een aantal mooie groepsvaardigheden op het programma. Hooghouden op diverse manieren, bijvoorbeeld hand in hand van de zestien tot aan de middellijn. Dat vraagt om afspraken en Erik Falkenburg, Tomas Necid, Nick Kuipers, Elson Hooi, Aaron Meijers, John Goossens en Thijmen Goppel hadden deze het beste begrepen. De vreugde was groot en het opdrukken ging aan deze mannen voorbij!

Daarna ging weer het vizier op Basaksehir, de tegenstander van vrijdag. Er werd elf tegen elf gespeeld, met een plek voor alle spelers. Behalve Trevor David, die met de medische staf verder aan zijn herstel werkt. Tussendoor waren er nog wat conditionele prikkels voor de basisspelers van dinsdag. Tijdens de lunch werden de winnende spelers van de quiz in het zonnetje gezet. Ze kregen allemaal een mooie beker, die ze nooit meer zullen vergeten. Er werd met trots geposeerd. Na de lunch was het tijd voor de gebruikelijke interviews met spelers en staf. En een heerlijke 'Q&A', waarin Nasser El Khayati en Robert Zwinkels antwoord gaven op jullie vragen. Het item zal spoedig te zien zijn bij ADO TV.

De mededeling dat de selectie het veld in de middag links kon laten liggen werd in eerste instantie als een groot geschenk aanvaard. En dat er in de gym verzameld moest worden voegde alleen maar wat nieuwsgierigheid toe. En het enthousiasme nam niet af toen Fons Groenendijk liet weten dat hij zijn plaats voor de groep af ging staan aan een goed afgetrainde instructrice die een lesje Step Aerobics voor de selectie in petto had. Fitnesstrainer Ed Groven had de spelers eerst nog in de maling genomen, door te doen alsof hij leiding zou geven aan de oefening. Maar de langharige instructrice greep de macht en liet de spelers bewegen op muziek. En dan pas kun je zien wie er ritmegevoel heeft, en wie niet. Een voor sommige pijnlijke constatering. Maar het idee van Groenendijk om zichzelf vrijaf te geven is gezien de glimlach op zijn gezicht voor herhaling vatbaar. En het kwam nu ook nog eens mooi uit, want buiten kwam het met bakken uit de hemel.

Na het uitgebreide diner stond er in de avonduren nog een bespreking en wat vrije tijd gepland. Een minuut na het laatste woord in de bespreking werden de kaarten alweer geschud. Donny Gorter, Kuipers, Lex Immers, Meijers en Goossens zaten alweer in de kaartstand. En de staf ging evalueren en voorbereiden met een colaatje in de hand. En Bas Kuipers? Die is in Nederland aangekomen om vrijdag verder te reizen. Je mist dat blonde koppie toch. Bassie, nogmaals succes en bedankt voor alles!

DAG 7 IN BELEK: TRAININGSKAMP EINDIGT MET VERLIES TEGEN TURKSE KOPLOPER

ADO Den Haag is er niet in geslaagd om de tweede oefenwedstrijd op Turkse bodem te winnen. Het duel met Istanbul Basaksehir eindigde in een 3-1 overwinning voor de koploper van de Turkse competitie. Donny Gorter maakte de enige Haagse goal.

Het duel met Istanbul Basaksehir vormde het sluitstuk voor het achtdaagse trainingskamp van ADO Den Haag in het Turkse Belek. Omdat trainer Fons Groenendijk alle spelers tijdens dit trainingskamp aan het werk wilde zien, koos hij voor een totaal ander elftal als afgelopen dinsdag tegen Trabzonspor (3-1 verlies).

ADO Den Haag begon niet slecht aan het duel. Een voorsprong binnen een minuut was mogelijk geweest. Maar de scheidsrechter keek de andere kant op bij een overtreding op Erik Falkenburg binnen het strafschopgebied. In de achtste minuut was het wel raak aan de andere kant. Júnior Caiçara kapte Elson Hooi uit aan de rechterkant. Vervolgens liet de rechtsback, oud-speler van Schalke, Indy Groothuizen kansloos met een knal in de verre hoek: 1-0. Het was het eerste schot op goal van de Turkse ploeg. Bij Basaksehir was er onder meer een basisplaats voor Robinho. De voormalig vedette van onder meer AC Milan en Manchester City kwam vorige maand over van Sivasspor. 

Het elftal van Fons Groenendijk was geenszins van slag door de snelle tegentreffer. John Goossens kwam in de periode na de openingsgoal twee keer in schietpositie, maar zijn inzetten gingen over en maar net naast. Tom Beugelsdijk schoot te snel toen hij net buiten de Turkse zestien in balbezit kwam en wellicht door had kunnen lopen. En Hooi krulde vanaf links een bal maar net over de goal. Maar de aanwezige Haagse supporters veerden al op bij een mooi moment van omschakelen van ADO Den Haag. Met drie balcontacten vanaf doelman Groothuizen kwam Tomas Necid oog in oog met de doelman van Basaksehir. Hoewel de Tsjechische spits de keeper goed omspeelde, ging zijn schuiver net naast de goal. 

Druk was niet op het Maxx Royal complex; er waren een stuk minder supporters dan afgelopen dinsdag. De aanhang van Trabzonspor is nu eenmaal veel groter dan die van Basaksehir. De club moest een paar jaar geleden gedwongen verhuizen naar een nieuw gedeelte van Istanbul en heeft nauwelijks een aanhang. Basaksehir eindigde de aflopen jaren, met overheidssteun, altijd in de top-vijf en is nu koploper in Turkije.  

De koploper van de Turkse competitie, waar Eljero Elia op de bank begon, bleek toch een stuk efficiënter in de buurt van de vijandelijke goal. Groothuizen moest reddend optreden op een schot van Emre Belözoglu, de inmiddels 38-jarige oud-international van Turkije, van buiten de zestien. Even later zag de Haagse doelman Emre van een stuk dichterbij. De oud speler van onder meer Internazionale, Newcastle Unitec, Fenerbahçe en Galatasaray mocht in de 28ste minuut een penalty nemen na een overtreding van Robin Polley op Arda Turan. Emre schoot op de paal en benutte de rebound zelf, maar daarom keurde de scheidsrechter de treffer terecht af. De tweede goal van Basaksehir kwam er toch. Nadat Groothuizen eerst nog een treffer van Irfan Kahveci kon voorkomen, moest de goalie even later toch buigen voor een inzet van de Turkse middenvelder van dichtbij. 2-0 was tevens de ruststand. 

Bij Basaksehir, dat maandag alweer begint aan de tweede helft van het seizoen met een bekertreffen met Hatayspor, kwamen er in de tweede helft tien nieuwe spelers in. Ook Elia speelde in de tweede helft mee tegen zijn oude ploeg. Maar de eerste kans van het tweede bedrijf op het Maxx Royal Sports Center was voor ADO Den Haag. Necid had de aansluitingstreffer op de schoen. Doelman Mert Günok moest tot het uiterste gaan om zijn doel schoon te houden. Het elftal van Groenendijk hield het hoofd koel en bleef dreigend richting de goal van Basaksehir. Onder meer met een schot van Dion Malone.

Een tegenvaller was de (lichte) blessure van Erik Falkenburg. De middenvelder gleed uit op het natte gras en kon niet verder. Zijn vervanger Donny Gorter was een paar minuten na zijn entree de maker van de aansluitingstreffer. Een venijnig schot van dichtbij na een Haagse corner was doelman Mert te gortig. Lang kon ADO Den Haag niet van de voorsprong genieten. Binnen de minuut bracht Basaksehir de marge weer op twee. Een schot van Jolic vanaf de rand van de zestien verdween in de touwen. Dat was ook gelijk het laatste wapenfeit van deze wedstrijd. Vorig jaar eindigde hetzelfde affiche in 4-0, nu werd het dus 3-1.

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag