DAG 1 IN BELEK: VITAMIENTJES INHALEREN 

Koffie, koffie en nog eens koffie. De machine die de olie voor de menselijke machine produceert zucht onder de grote vraag op de zaterdagochtend. Spelers en staf hebben een heel korte nacht achter de rug als zij rond half vier de presentielijst tekenen. Het is de eerste dag van het trainingskamp. De dag van het vertrek naar Belek en de eerste training in de Turkse badplaats.

Met kleine oogjes, maar inmiddels wel met meer praatjes, stapte de selectie in de bus naar Schiphol. Zonder Ricardo Kishna: de aanvaller die revalideert van een knieblessure moest zich vanwege griep afmelden. Wel aanwezig: Wilfried Kanon. Met de voet in het gips. 

Het inchecken en het verblijf op Schiphol was voor de selectie een routineklus. Vliegveldroutine is ook de prijs die doorgaans gerekend wordt voor het schaaltje met de croissant en de jam. Ach ja, je moet tenslotte toch eten. Rond zeven uur was iedereen aan boord van het toestel van Corendon en kon de bemanning in de cockpit koers zetten richting de Turkse Riviera.

Met de beentjes toch wat in de nek werd er gelezen, films of series gekeken, koffie gedronken en veel gelachen gedurende de vlucht van drie uur en twintig minuten. Vleugelspeler Thijmen Goppel had het boek over Rob Jansen bij zich gestoken. Met grote aandacht verslond hij de gebundelde verhalen over het leven van de Haagse zaakwaarnemer in het boek Deal. Hij was zeker niet de enige met het boek op zak. maar hield er wel rode koontjes aan over. “Ongelofelijk eigenlijk toch wat zo’n zaakwaarnemer allemaal meemaakt.” Mocht Goppel ooit zelf een boek uitbrengen over zijn loopbaan, dan zal er ongetwijfeld in vermeld staan dat hij bij zijn eerste buitenlandse trip direct de sleutel van zijn koffer kwijt was.

Na het regelen van alle paparassen met de Turkse overheid volgde er een prachtige ontmoeting net even buiten de aankomsthal. De zon scheen fel en fysiek trainer John Nieuwenburg deed de zonnebril op en bleef een periode stokstijf staan. “Even wat vitamientjes inhaleren”, zuchtte de fysiektrainer met grote voldoening. “Wat heb ik deze jongen gemist”.

Het hotel viel direct na aankomst in goede aarde. Groot en ruim, en bovendien nog helemaal in kerstsfeer. Groot was ook het buffet van het hotel. De keuze was reuze, bij lunch en diner. Na de verplichte rust stond de eerste training op het programma. Op 400 meter van het hotel en dus makkelijk te voet af te leggen. Maar bij een luxe hotel hoort toch een luxe service, waardoor de aangeboden ritjes in verlengde golfkarretjes gretig konden worden aanvaard.

De training stond in het teken van herstel en lichte arbeid. Met ook een positiespel op het programma. En de spelers konden direct merken dat trainer Groenendijk afgelopen maandag met de staf een wedstrijd van Manchester City heeft bezocht. “De bal vooruit aannemen als De Bruyne”, coachte hij de spelers. “En als Silva”. Wat Groenendijk in het Etihad Stadium voorgeschoteld heeft gekregen is hem blijkbaar goed bevallen. Maar dat geldt ook voor de omstandigheden waarin hij de komende dagen met de selectie kan gaan werken. “Mooi complex, goed veld, goed hotel en een prima sfeer”, aldus de oefenmeester. “Wat goed is moeten we goed houden, maar we gaan deze week stevig aan de slag. Ook met verbeterpunten. Want we gaan hier een basis leggen voor hopelijk weer een fantastische tweede helft van het seizoen.”

DAG 2 IN BELEK: ADO DEN HAAG PAKT DE HANDSCHOEN OP 

Ontwaken met het ochtendgebed en de zon. Het overkwam de selectie van ADO Den Haag op dag twee van het trainingskamp in Belek. De zon kwam voorzichtig tevoorschijn en het ochtendgebed schalde door de speakers. En het ontbijt riep.

Trainer Fons Groenendijk en zijn staf schotelden de spelers een gevarieerde zondag voor. In de ochtenduren een pittige training op het veld en in de middag werken aan het lichaam in de uitgebreide gym van het hotel.

De zon scheen al stevig op het bolletje toen de selectie het strak gemaaide trainingsveld van het Sueono hotel betrad. Een conditionele prikkel en veel pass- en trapoefeningen werden opgevolgd door een partijspel waarin fel werd gestreden. Niet alleen met elkaar, maar met tegen de scheidsrechter (assistent-trainer Dirk Heesen). Lachend werd de vergelijking met scheidsrechters uit het betaalde voetbal gemaakt. Langs de kant haalde clubicoon Lex Schoenmaker verhalen op uit het verleden en met name zijn periode in de Verenigde Staten. Wie kan er nou vertellen dat hij met legende George Best in het bubbelbad heeft gezeten? Of wie maakte er samen met ‘der Bomber’ Gerd Muller een flesje wijn soldaat? Lex maakte het allemaal mee.

Een kleine domper op de training was een lichte kuitblessure voor Mats van Kins. Hoewel al aanwezig tijdens het zomertrainingskamp in Zeeland maakt de Leidenaar samen met Thijmen Goppel en Shaquille Pinas zijn debuut op een buitenlandse trip. Het drietal stelde zich na de lunch uitgebreid voor aan de kijkers van ADO TV en daar toonde met name Goppel een zeer ongewone kant van zichzelf door tijdens het interview prompt in het water te springen.

Mooi moment ook na de training voor Tyronne Ebuehi. ADO Den Haag deelt het veld met Malatyaspor. Bij de nummer tien van de Turkse competitie staan drie Nigerianen onder contract. Tijdens de wissel van ploegen op het veld raakte de verdediger met zijn landgenoten in gesprek. Op de vraag of hij ze kende kon de back trots antwoorden. “Nee, ik had geen idee, maar ze kenden mij wel.” Dat brengt zijn status als Nigeriaans international dus met zich mee. Bij Matalyaspor zitten overigens ook oud-Utrecht aanvaller Nacer Barazite en voormalig Ajacied Murat Yilderim. Met die laatste werkte trainer Fons Groenendijk nog samen en de begroeting was hartelijk. Groenendijk is in het Sueno Hotel een stuk kleiner behuisd dan zijn collega van Galatasaray. De trainer van de nummer twee van Turkije, Fatih Terim, heeft een loge van 400 vierkante meter tot zijn beschikking. Groenendijk doet het met een iets kleinere kamer.

Tom Beugelsdijk wordt nog weleens een straatvechter in het veld genoemd. De verdediger liet deze kant ook zien in de middaguren in de gym. Met de bokshandschoenen aan werd hij opgezweept om tot het gaatje te gaan door kickbokstrainer Ed Groven. Met een rood hoofd sloeg en trapte ‘Beugel’ op de zak.

Even verderop zat Wilfried Kanon op de fiets. Hij doet en kan deze dagen niet veel anders en was blij dat hij nu weer eens ploeggenoten om zich heen zag tijdens een activiteit. Tijdens het fietsen keek de Ivoriaan bewonderend naar een YouTube-video over Eric Bailly. De stopper van Manchester United wordt ook wel The Beast genoemd. Ons Beest, Kanon, speelt samen het hem in de defensie van Ivoorkust en keek verlekkerd naar al die verdedigend acties op een rij.

In twee groepen werd er tot het avondeten gewerkt aan het lichaam. En in de avond was het tijd voor het bekijken en analyseren van beelden. Alles in het teken van verbeteren en sterker worden. ADO Den haag pakt de handschoen op. De uitdaging? Een fantastische tweede helft van het seizoen.

DAG 3 IN BELEK: GROTE GLIMLACH OP IEDERS GEZICHT 

Voetballers en trainers houden van regelmaat en duidelijkheid. Dat zijn natuurlijk ook geen verkeerde eigenschappen. Zeker als je met een hele groep tot goede prestaties wil komen. Toch is het opvallend dat je deze gewoonte overal terugziet tijden het trainingskamp. Zo zit iedereen elke dag op dezelfde plek bij het eten. En zit er iemand verkeerd, dan volgt er onmiddellijk een correctie.

Trainer Fons Groenendijk nam dus eigenlijk een groot risico tijdens de ochtendtraining op dag drie in Belek. Want toen de spelers de warming-up achter de rug hadden en zich meldden voor het vervolg van de training, schrokken ze. De hoofdtrainer stelde zich op als toeschouwer en er stond een nieuw gezicht voor de groep. Marvin van der Valk mocht de training leiden. De videoanalist van het eerste elftal traint al enige tijd jeugdteams en volgt de cursus UEFA A. Hij had een mooie omschakeloefening bedacht zorgde voor een prima uitvoering. Als een jonge Dick Advocaat dartelde hij langs de lijn, schreeuwend met aanwijzingen. De kleine sergeant kreeg na afloop de complimenten van de spelers en van Groenendijk. “Pep Guardiola, maar natuurlijk na Alfons Groenendijk” gaf Van der Valk bij ADO TV als antwoord op de vraag welke trainer zijn grote voorbeeld is.

Het Sueno-trainingscomplex bestaat uit twee velden, afgescheiden door hekken en een tribunegebouw. Tribunes dus aan beide kanten. Zondag verschenen er ineens doeken rondom het trainingsveld tegenover dat van ADO Den Haag. De reden? De Turkse topclub Galatasaray arriveerde zondagavond. Onder grote belangstelling passeerde de selectie de poort van het complex. Supporters stonden klaar met toeters en fakkels. Ook in het hotel verdrongen de mensen zich om de spelers van de nummer twee van Turkije te kunnen zien en aanraken. Het grootste spektakel vormde toch wel de entree van de coach Fatim Terim. De oud-bondscoach is andermaal teruggekeerd op het oude nest en wordt dag en nacht bewaakt door beveiliging. Zijn ego vulde direct de lobby van het hotel. Een persoonlijkheid.

Garry Mendes Rodrigues maakt ook deel uit van de selectie van 'Cimbom'. De Nederlander ging als amateur van Boshuizen ooit mee op trainingskamp met ADO Den Haag. Eenmaal onder contract werd hij verhuurd aan FC Dordrecht. Daarna kwam zijn loopbaan in stroomversnelling. Via Bulgarije naar het Spaanse Elche, door naar PAOK in Griekenland en nu dus in Turkije. Maar geen sterallures. Want toen hij Jillis Zevenbergen zag, vloog hij de teammanager werkelijk om de hals. Trainer Fons Groenendijk kreeg ook een warme hand net als de rest van de staf. En zijn nieuwe coach, die noemde hij een echte baas. Onder leiding van die baas werkte Galatasaray zijn eerste training af. Bekeken door minstens vijfentwintig cameraploegen. De tribune aan de ADO kant bleef leeg. Het verschil moet er zijn.

“Het gaat om de opzet en om de lepe balletjes vlak achter het net. Als die goed zijn kom je een heel eind.” Het is geen citaat uit het handboek ‘Voetbal doe je zo’, maar wel het antwoord van Lex Immers en Donny Gorter op de vraag waarom zij zich kroonden tot het winnende koppel bij het potje voetvolley. Naast dit spel vormden verdedigend koppen en afwerken de bestanddelen van de ontspannen middagtraining, waarop veel gelachen werd. De middenvelders wonnen de strijd door in de finale af te rekenen met het duo Goppel/Duplan. Het slotwoord was voor trainer Fons Groenendijk. Hij toverde een glimlach op het gezicht van de spelers door aan te geven dat de woensdagmiddag een vrije middag is.

Daarna snel weer terug naar de luxe van het hotel. Omdat ADO Den Haag graag wil laten weten waar en onder welke omstandigheden het verblijft, heeft Sheraldo Becker een rondleiding gegeven.

DAG 4 IN BELEK: ADO DEN HAAG IN PUIKE OEFENPOT GELIJK TEGEN BESIKTAS: 2-2

ADO Den Haag heeft de eerste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Belek gelijkgespeeld. Aan de Turkse Riviera werd het 2-2 tegen Besiktas, na een 0-2 ruststand in Haags voordeel. 2-2. Bjørn Johnsen maakte beide goals voor de Hagenaars.

ADO Den Haag ging voortvarend van start in de Gloria Sports Arena in Belek. Het elftal van trainer Fons Groenendijk profiteerde al in de derde minuut van een fout van het centrale duo van Besiktas. De messcherpe Johnsen veroverde de bal en kon direct doorlopen richting doelman Zengin, die de Noor vervolgens eenvoudig kon omspelen. De 0-1 binnenschieten was vervolgens een koud kunstje. Een snelle voorsprong dus.

ADO Den Haag bleef de meest gevaarlijke ploeg tegen de nummer vier van de Turkse competitie. Besiktas speelde de eerste helft wel met de spelers die in de competitie weinig aan spelen toe komen. En deze mannen hadden moeite met het gedreven spel van ADO Den Haag.  Zo had Erik Falkenburg vlak na de openingsgoal de tweede op zijn schoen. De Besiktas-doelman keerde echter de inzet van de linkeraanvaller.

Fons Groenendijk had gekozen voor twee basisdebutanten. Verdediger Shaquille Pinas was de compaan van Tom Beugelsdijk centraal achterin. In de goal mocht Indy Groothuizen beginnen en de doelman kon zich in de eerste 45 minuten nadrukkelijk onderscheiden. Bij de eerste serieuze aanval van Besiktas leek Beugelsdijk de bal weg te werken maar volgens de scheidsrechter raakte de verdediger ook tegenstander Jeremain Lens. Penalty. Alvaro Negredo mocht aanleggen, maar Groothuizen pakte de inzet knap. De rebound van Gonul ging daarna voorlangs. Juist op dat moment gingen de hekken open van de Gloria Sports Arena. De wedstrijd zou aanvankelijk besloten zijn; alleen enkele gasten van Besiktas waren welkom. De supporters van de Turkse club meldden zich echter massaal aan de hekken van het complex. Daar viel gezang te horen en werden fakkels afgestoken. Maar werd vooral de wens geuit om naar binnen te mogen. Na tien minuten ging de politie overstag en zat het sportcentrum met 1.000 toeschouwers helemaal vol.

ADO Den Haag kreeg nog kansen op de tweede goal via Nasser El Khayati en Sheraldo Becker. Groothuizen verrichtte nog een prima redding op een inzet van Lens (de andere Nederlander Babel kwam in de tweede helft). In de 28ste minuut was daar dan toch de tweede Haagse treffer. Een uitbraak over de linkerkant met uiteindelijk een scherpe voorzet van El Khayati. Daar wist Johnsen wel raad mee. Bij de eerste paal tikte hij zijn tweede van de avond binnen. 0-2 en dat was ook de ruststand.

In de tweede helft begon Besiktas met een vrijwel ander elftal. Nu was het de beurt aan de basisspelers, waaronder Ricardo Quaresma, Babel en Pepe. Die maakten het ADO Den Haag een stuk lastiger, maar de ploeg van Groenendijk bleef ondanks aandringen overeind. De nummer zeven van de Eredivisie kreeg zelfs via Becker en Johnsen nog mogelijkheden op een derde treffer. Becker kwam echter niet langs de doelman en Johnsen kopte in buitenspelpositie tegen de paal. Besiktas maakte na iets meer dan een uur spelen toch de aansluitingstreffer. Een afgeslagen hoekschop kwam terecht voor de voeten van Çaner Erkun. De linksback schoot bal de bal onhoudbaar (want aangeraakt door Negredo) vanaf 25 meter langs Groothuizen. Het was het begin van een lastige periode voor ADO Den Haag. Tot heel veel kansen (Negredo stiftte de bal over) leidde het niet, maar de druk nam toe. De gelijkmaker viel in de 71e minuut. Een corner vanaf links van Erkim kwam op het hoofd van Atiba Hutchinson. De oud-PSV'er kopte raak: 2-2.In de slotfase drong Besiktas nog stevig aan, maar Groothuizen was de held van de avond. In de 90e minuut kwam invaller Talisca één op één met de Haagse doelman, maar Groothuizen toucheerde de inzet van de aanvaller van Besiktas en zorgde er voor dat het duel in een 2-2 gelijkspel eindigde.

Trainer Groenendijk was zeer tevreden op zijn ploeg. "Het was een geweldige avond. Mijn ploeg heeft het fantastisch gedaan en het was een echte teamprestatie. Natuurlijk kregen we het op het eind nog lastig, maar wat wil je ook? Zij brengen in de tweede helft een verse ploeg in en dat zijn dat ook nog eens de basisspelers. We hebben het, niemand uitgezonderd, goed gedaan", aldus de coach. "En vergeet niet, we hebben hier al een paar dagen zeer pittig getraind. Een mooie avond. En de spelers weer een ervaring rijker." Een mooie avond ook voor een aantal spelers die van shirt ruilde met de opponent. Een van de vedetten van Besiktas is oud-Real Madrid speler Pepe. Zijn shirt zit in de tas van Johnsen

DAG 7 IN BELEK: ADO DEN HAAG SLUIT IN BELEK AF MET OEFENVERLIES

ADO Den Haag is er niet in geslaagd om ook de tweede oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp te winnen. Na de 2-2 van dinsdag tegen Besiktas verloor het elftal van trainer Fons Groenendijk nu met 4-0 van Istanbul Basaksehir. 

Het contrast met het duel van dinsdag was groot. Tegen de nummer vier van Turkije zaten er meer dan 1.000 toeschouwers op de kleine tribune. Tegen de koploper van Turkije, Istanbul Basaksehir, stopte de teller bij 40. Niet zo gek. De club van Eljero Elia bestaat pas een paar jaar en heeft in die tijd nog geen hondstrouwe achterban op kunnen bouwen.

Basaksehir begon met bekende namen in de basis. Clichy, Adebayor, Inler en Elia zijn bekende namen in het mondiale voetbal. Trainer Fons Groenendijk koos ervoor om van het elftal van dinsdag alleen Immers, Johnsen en El Khayati te laten staan.

De eerste kansen op het veld van het Maxx Royalcomplex in Belek, het trainingscomplex van het Russische Anzi, waren voor ADO Den Haag. Binnen de minuut moest doelman Günok tot het uiterste gaan om een kopbal van Bjorn Johnsen te keren. Even later fungeerde hij als sta-in-de-weg voor Nasser El Khayati. De inzet van de middenvelder van dichtbij werd door de doelman gestopt. 

De eerste goal van de wedstrijd was echter voor Basaksehir. Robert Zwinkels werd binnen de 16 meter uitgekapt door Gokhan Inler. De doelman vloerde vervolgens de middenvelder en de scheidsrechter kon niets anders dan de bal op de stip leggen. Zwinkels raakte de inzet van Adebayor nog wel aan maar kan de bal niet keren. 1-0. 

De Turkse koploper had daarna het meeste balbezit en het beste van het spel. Toch kreeg ADO nog een een goede kans op de gelijkmaker. Nasser El Khayati dreef de bal vanaf links het strafschopgebied in en koos voor de korte hoek. Helaas maakte de doelman die keuze ook. 

In de 26ste minuut moest ADO Den Haag een tweede goal toestaan. Nick Kuipers maakte een sliding op de bal, maar nam volgens de scheidsrechter ook Adebayor mee. Een woedende Kuipers en een scherpe Kahveci. De middenvelder van Basaksehir zette zich achter de vrij trap op de rand van het strafschopgebied. Via de muur belandde de bal in de goal en was Zwinkels kansloos.

Basaksehir, dat drie jaar geleden van naam wijzigde en verhuisde naar een andere wijk van Istanbul, voorkwam een treffer van ADO Den Haag. Clichy haalde een kopbal van Immers, uit een hoekschop van El Khayati, van de lijn. 

Voor Eljero Elia zat het duel tegen zijn oude ploeg er al na een half uur op. De aanvaller zal met meer plezier terugdenken aan alle warme begroetingen van Haagse zijde dan aan de wedstrijd. Een kleine tik in de Haagse lies maakte een wissel noodzakelijk. 

Na rust deelde de thuisploeg, met een geheel nieuw elftal, de lakens uit en acht minuten na rust was het weer raak. Een combinatie over veel schijven werd uiteindelijk afgerond door Hakan Özmert. De enige mogelijkheid van ADO Den Haag was er wederom voor de meest gevaarlijke man Nasser El Khayati. De doelman moest tot het uiterste gaan om een antwoord op de inzet van de Haagse middenvelder te formuleren. Fons Groenendijk haalde na iets meer dan een uur ook Johnsen en El Khayati naar de kant. De vierde goal van Basaksehir liet niet lang op zich wachten. In de zeventigste minuut maakte Trevor David een overtreding van achter op Napoleoni binnen het strafschopgebied. De penalty werd door het slachtoffer zelf benut: 4-0.

Dat was ook de eindstand van de tweede oefenwedstrijd van ADO Den Haag tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek. Basaksehir zorgde wel voor dreiging maar tot grote kansen kwam het niet meer. Eindstand 4-0.

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag