Dag 1 trainingskamp China: een letterlijk warm onthaal

Een warm onthaal viel ADO Den Haag ten deel toen het even voor tien uur plaatselijke tijd de aankomsthal van het vliegveld van Beijing binnenwandelde. Enigszins vermoeide spelers, ondanks de luxe in de Lufthansa Airbus A30. Chinese mannen in shirts van de Haagse club, Chinese pers en een heleboel nieuwsgierige toevallige passanten hielden stil. Even een mooie groepsfoto en vervolgens richting de speciaal voor deze trip geprepareerde spelersbus.

bus

ADO Den Haag verblijft deze dagen in het V-continent Beijing hotel in China. Op uitnodiging van grootaandeelhouder UVS zit de Haagse ploeg er letterlijk warmpjes bij. Buiten is het drukkend warm en binnen is alles goed voor elkaar. Materiaalman Robbie Ravestein heeft alle ruimte om de spullen van de spelers te rangschikken en Edwin Coret behandelt de selectie in een ruime omgeving.

img 9310

De spelers hadden op de eerste volle dag in China een drukke agenda. Inchecken op de kamers, rusten, behandelen en een training. In het stadion van Beijing Enterprises liepen de spelers de vermoeidheid uit de kuiten, gadegeslagen door een groep Chinese media en natuurlijk de meegereisde prijswinnende supporters, die na afloop met de selectie op de foto gingen. Warm drukkend en natuurlijk de daaraan gekoppelde zweetdruppels. De keepers gaven vol gas met Raymond Mulder.  John Nieuwenburg leidde het eerste deel van de training, daarna nam Fons Groenendijk het over. Overigens waren de spelers van ADO Den Haag bij het betreden van de kleedkamer verbaasd. Er was alles aan gedaan om de selectie een thuisgevoel te geven in het stadion waar getraind en zaterdag gespeeld wordt. Elke speler had een heus eigen naambordje en er hing zelfs een Haagse vlag.

img 9321

Opvallend. Drie Chinese spelers die op de radar staan in China trainden mee met de selectie van Groenendijk. Cai Xinyu, Cao Hanchen, Chen Hongzhen mogen de technische staf van de Eredivisieploeg in deze dagen overtuigen van hun kwaliteiten tijdens het verblijf van ADO Den Haag in China.

diner

Na de training was het snel douchen en de bus in, want de selectie en staf waren door UVS uitgenodigd voor een traditionele Chinese maaltijd. Ook aanwezig: Wang Hui, die blij was om ADO Den Haag in zijn Beijing te zien en de spelers toesprak. Na een dankwoord van Mattijs Manders kon de selectie zich te goed doen aan traditionele Chinese gerechten.

 ADO TV maakte een verslag van de eerste dag in China.

Dag 2 trainingskamp China: latjes trap en cultureel uitstapje

De tweede dag van ADO Den Haag in China was een afwisselende. Na wederom een voortreffelijk ontbijt was het na het tapen en verzorgen weer trainen geblazen. De selectie was inmiddels wat meer gewend aan de warmte en de omstandigheden. Ook aan de wat stroeve grasmat waarop getraind en morgen dus ook gespeeld gaat worden. Het venijn van de training zat in de staart. Voorafgaand aan de oefensessie had Fons Groenendijk gevraagd om twee vrijwilligers. Voor deze spelers zou er een bezoek aan een school op het programma staan en ging het toeristische uitstapje aan de Verboden Stad aan hun neus voorbij gaan. Omdat niemand vrijwillig de bus naar het Plein van de Hemelse Vrede wilde laten wegrijden moest  “Latje trap” een oordeel vellen. Na een sessie van ongeveer 20 minuten werd duidelijk dat Willy Kanon en een fysiektrainer John Nieuwenburg geen ‘latvorm’ toonde. Overigens nam Dennis van der Heijden uiteindelijk sportief de plek van Nieuwenburg in.

img 9409

De twee spelers gingen met Mattijs Manders en Jeffrey van As naar de Bayi school in het centrum van Beijing. Een school die ondersteund wordt door UVS, de grootaandeelhouder van ADO Den Haag, en die naast middelbaar onderwijs ook een voetbalopleiding heeft. ADO Den Haag heeft een adviserende rol in de voetbalopleiding van de school waar ook de president van China zijn middelbaar onderwijs genoot. Willy en Dennis voetbalden met de jonge spelers, er was een rondleiding door de gebouwen van de school en er was een bijeenkomst waar politieke kopstukken (regionaal en landelijk), de directrice van de school en Manders spraken. Tijdens deze bijeenkomst en een druk bezochte aansluitende persconferentie werd wel duidelijk dat ADO Den Haag populair is in China en die populariteit aan het groeien is.

2017 07 28 photo 00001828

Na de ochtendtraining en voor het uitstapje naar de Verboden Stad gaven trainer Groenendijk en aanvoerder Aaron Meijers nog antwoord op vragen van de Chinese pers. Tijdens een heuse persconferentie, met ook aanwezig de teammanager en een speler van Beijing Enterprises.

img 9445

In de middag dus het uitstapje naar de Verboden Stad. Een historische plek in China, waar onder meer ook het Plein van de Hemelse Vrede zich bevindt. De grootste publieke belangstelling verraadde dat de Verboden Stad een plek is waar je geweest moet zijn in China. Ondanks de drukkende warmte keken de spelers en staf hun ogen uit en werd alles uiteraard vastgelegd op de gevoelige plaat. Het ene gebouw was nog indrukwekkender dan de andere. Dus ook enkele mooie locaties voor een groepsfoto. Een flinke wandeling later werd weer koers gezet richting de bus. Na wat rust op de kamer vond er ’s avonds nog een galadiner plaats op de Nederlandse ambassade, georganiseerd door UVS. Wederom was het eten uitstekend verzorgd. Met een volle maag zochten de spelers rond 10 uur het kamers op om morgen uitgerust aan de wedstrijd te kunnen beginnen.

Dag 3 trainingskamp China: bezoek aan de Chinese muur en winst China Trophy

De derde dag van het trainingskamp in Beijing begon vroeg. Om 7 uur zat iedereen al aan de ontbijttafel, want er werd drie kwartier later koers gezet richting de Chinese Muur. Na flink wat vertraging vanwege zaterdagse files, kwam de selectie in de late ochtend aan bij een van de zeven Wereldwonderen. Omdat er 's avonds nog een wedstrijd op de rol stond, namen de spelers de gondel naar boven. De staf waagde de lange wandeling per trap. De conditie werd daar voor iedereen even op de proef gesteld. Maar eenmaal boven, bleek het de uitputtende tocht meer dan waard. Wat een prachtige muur, en vooral: wat een uitzicht! Nadat iedereen zijn kiekjes had gemaakt, weer snel richting de bus om in het hotel rustig naar de wedstrijd toe te werken.

verslag2

Het duel met Beijing Enterprises was niet zomaar een oefenpotje. Nee, er werd gespeeld om een heuse beker: de China Trophy. De beveiliging liet niets te wensen over. Het leek af en toe wel om een Champions League-wedstrijd te gaan. Uiteindelijk wisten zo'n 5000 toeschouwers hun weg te vinden naar het Olympisch Sportcentrum. Zij zagen dat Fons Groenendijk weinig verrassende namen het veld instuurde. Vlak voor het duel vond er nog een bijzondere ontmoeting plaats. Nol Hornix, tot 2016 nog fysiektrainer bij ADO Den Haag, vervult die functie nu bij Beijing Enterprises. Na wat omhelzingen en handen schudden met oude bekenden werd er om 19.30 uur plaatselijke tijd afgetrapt.

verslag1

Dat ADO Den Haag enkele slopende dagen achter de rug had, bleek de eerste fase wel. Na vier minuten keken de groen-gelen al tegen een 1-0 achterstand aan na een echte klutsgoal. Gaandeweg de eerste helft toonden de mannen van Groenendijk hun veerkracht. Zo was Edouard Duplan twee keer dichtbij een treffer. Donny Gorter kon wel juichen in de 37e minuut. Hij scoorde uit een penalty na een overtreding op Sheraldo Becker. 1-1 was ook de ruststand. Na de pauze bleef ADO Den Haag de betere ploeg, hoewel Enterprises nog furieus startte. De vele wissels die in de rust waren toegepast, bleken zich uit te betalen. Na een schot van invaller Dennis van der Heijden kon een andere verse kracht, Elson Hooi, de rebound binnen tikken: 1-2. Dat zou ook de eindstand worden. Daarmee kon ADO Den Haag de China Trophy mee naar Nederland nemen.

Opstelling: Zwinkels (46. Coremans); Ebuehi (46. David), Beugelsdijk (65. Meißner), B. Kuipers, Meijers; Bakker (65. Asmelash), Immers (46. Marengo), Gorter; Becker (46. Hooi), Ladan (65. Van der Heijden), Duplan (46. Lorenzen)

verslag3

Na een korte nachtrust was het zondag weer vroeg ontbijten om de vlucht te halen. Iedereen kon in het vliegtuig terugkijken op een geslaagde trip. Zowel sportief als cultureel. Moe, maar absoluut voldaan.

ADO TV sprak na de wedstrijd met Danny Bakker en Fons Groenendijk.

 

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag