Verslag dag 1 trainingskamp Estepona

Ruim voor het tijdstip van verzamelen van kwart over vijf in de vroege ochtend druppelden de spelers van ADO Den Haag binnen in het Kyocera Stadion. De rechterhand werd gebruikt om de beste wensen voor het nieuwe jaar uit te wisselen. De linkerhand fungeerde als trekhaak voor de volgepakte voetbaltas. Met daarin het hoofdzakelijke voor zes dagen trainingskamp. Want tot zaterdag verblijft de selectie van trainer Zeljko Petrovic in Zuid-Spanje. In Estepona om precies te zijn, waar vrijdag nog een oefenduel tegen de Duitse Bundesligaclub FSV Mainz op het programma staat. Mike Havenaar heeft in Japan een virusinfectie opgelopen en blijft voorlopig in zijn geboorteland. Ruben Schaken meldde zich op het laatste moment af met griep. Wilfried Kanon zal met de selectie van Ivoorkust proberen om deze maand de Afrika Cup te winnen, dus ook hij ontbreekt. Dus sloten 23 spelers, inclusief de A-junioren Hennos Asmelash en Chovanie Amatkarijo, de gordels in de stoelen van het Transaviatoestel richting Malaga.

Na een vlucht van twee en een half uur en een busrit van een uurtje kon de selectie intrek nemen in het domicilie voor de komende zes dagen. In H10 Estepona Palace kon de selectie kort daarna aanschuiven voor de lunch. Het personeel van het hotel had zich uitgesloofd voor ADO Den Haag dat na een afwezigheid van een jaar terug is gekeerd in Estepona.

Rond half vijf begon de eerste training op Spaanse bodem. Voorafgegaan door een korte speech Petrovic. Met Aaron Meijers en Dion Malone terug op het veld in de groep. Het duo start met een voorzichtige terugkeer in de selectie. Petrovic toonde zich verheugd over de terugkeer van het duo. "Als zij weer aansluiten zijn ze eigenlijk versterkingen voor de selectie. Het voelt alsof we er dan weer twee nieuwe spelers bij hebben gekregen. Maar ik moet voorzichtig zijn. Het zal nog even duren voordat ze helemaal fit zijn", aldus de trainer van ADO Den Haag.

Kevin Jansen werkte ook zijn oefeningen op het veld af onder leiding van fysiotherapeut Edwin Coret. Jansen is blij dat hij op het veld met de groep in Spanje aan zijn herstel kan werken. Ook Malone is blij weer gras tussen de tenen te voelen. "Ik heb keihard getraind, maar was de gym wel even zat", vertelde de middenvelder, die bijna zeven maanden uit de roulatie is. Om half zes klonk het eindsignaal en zat de eerste dag in Zuid-Spanje er bijna op. Verzorging en het diner maakte de dag compleet. Het zal een zware week worden voor de selectie van ADO Den Haag. "Onze fitheid heeft ons er in bepaalde wedstrijden doorheen gesleept dus we moeten hier weer een goede conditionele basis leggen voor de tweede helft van het seizoen," vertelde Petrovic na de training. "Ik wil een mooie nieuwe start maken, hoewel het ook wel een beetje voelt als een valse start vanwege het ontbreken van Havenaar en Schaken. Maar dat is overmacht en daar ga ik het niet meer over hebben. Ik heb mijn energie nu nodig voor de spelers die er wel zijn."

Verslag dag 2 trainingskamp Estepona

Blij verrast keek Tom Beugelsdijk tijdens het ontbijt op dinsdagochtend op. "Gefeliciteerd?? Met Van Gerwen bedoel je?" Een logisch antwoord van de verdediger van ADO Den Haag. Met een aantal ploeggenoten en een deel van de technische staf hadden ze er maandagavond alles aan gedaan om de finale van het WK darts in het hotel te kunnen kijken. Toen dat niet lukte, reisde het gezelschap af naar een restaurant dichtbij het hotel om Van Gerwen wereldkampioen te zien worden. Maar de felicitaties richting Beugelsdijk hadden niets met het gooien van pijlen te maken. Hij is namelijk door het Algemeen Dagblad verkozen tot Hagenaar van het Jaar en op de voorpagina van de regiopagina van de krant werd Tom in de bloemen gezet. "Ja, wat een eer toch hahaha", reageerde de publiekslieveling tegen zijn ploeggenoten. Thomas Meissner, die zich dagelijks verbaast over de populariteit van zijn maatje, liep lachend en hoofdschuddend weg. "Nu weer Hagenaar van het jaar, daar moet je toch heel wat voor doen."

Trainer Zeljko Petrovic feliciteerde Tom met de onderscheiding tijdens de opening van de training. Een applaus viel de verdediger ten deel. Daarna was de lach bij de selectie van ADO Den Haag snel verdwenen. Er stond een zware conditionele training op het programma. Hartslagmeters om en John Nieuwenburg, de fysiektrainer, had een heel programma samengesteld. Ondertussen las hij de resultaten (lees: hartslag) af op zijn laptop, aan de zijkant van het veld. "Nu kan ik nog alleen de hartslag live zien en moet ik de rest later uitlezen, maar in de toekomst zullen we live naar alle resultaten kunnen kijken. Dan zou je dus tijdens de wedstrijd al kunnen zien dat iemand er conditioneel doorheen zit." Keeperstrainer Raymond Mulder had pittige oefeningen voor de doelmannen Setkus en De Boer bedacht. Robert Zwinkels traint voorlopig binnen. De doelman heeft een griepvirus onder de leden maar knapt onder de Spaanse zon wel op.

Na een aantal partijspelen op hoog tempo, waar Aaron Meijers en Dion Malone ook een deel van meededen, was de dorst groot, maar het plezier terug. De groene partij won en de oranje groep moest een diagonaal lopen op het veld. Omdat Gervane Kastaneer zo sportief was, bleef het maar bij een enkele diagonaal. "Doe er maar eentje trainer", riep de aanvaller terwijl hij op de grond een flesje water leegdronk. De trainer was tevreden over de inzet en over de resultaten die Ekrem Kahya en John Nieuwenburg haalden voor de camera bij TV West in de 'wat weet je nog van de eerste helft van het seizoen' kwis. Beide assistenten hadden één vraag goed (van de vijf) en passeerden video-analist Marvin van der Valk. Hij beet een dag eerder het spits af en wist geen vraag goed te beantwoorden. Het zijn overigens lastige vragen.

In de middag was er tijd voor verzorging en rust. En voor een kopje koffie na weer een heerlijke maar gezonde lunch. Uiteraard volgde er nog een tweede training. Een aantal spelers koos voor een tweede sessie in het hotel onder leiding van Ed Coret en Ed Groven. Laatstgenoemde trainde voor zichzelf tussen de bedrijven door. De personal coach van het programma 'Oh oh Besitas' liep alleen op het strand en deed zijn oefeningen in de tuin.

In de door Robbie Ravestein weer gewassen outfits kroop de selectie weer in de busjes richting het trainingsveld. De tweede training van de dag. Een ontspannen uitvoering. Na wat loopwerk stond er voetvolley op het programma. Met een grote glimlach werd er afscheid genomen van het veld. Met een hoofdrol voor Danny Bakker die op fraaie wijze een penalty van Achraf el Mahdioui stopte. Na de training gaf Edouard Duplan aan het AD toe dat hij zijn eigen kussen in de koffer heeft zitten en een goed boek heeft meegenomen. En Jerdy Schouten had zijn eerste grote interview. De jongeling, die 320 dagen niet heeft kunnen voetballen, geniet van het trainingskamp. "Heerlijk om hierbij te zijn. Ik geniet van elke minuut. Of ik kapot ben? Een beetje wel ja, haha."

Verslag dag 3 trainingskamp Estepona

De heldere dinsdagavond voorspelde veel goeds wat betreft het weer op de woensdag. En die voorspelling kwam uit. Een warme en zonnige dag in het Zuid-Spaanse Estepona en dus mooie omstandigheden om te trainen. Er stonden, net als de andere dagen, weer twee trainingen op het programma. In de ochtend een warming-up onder leiding van John Nieuwenburg en daarna een uitgebreide afwerkvorm. In het oog sprongen vooral de doelverdedigers. Ernestas Setkus toonde via voortreffelijke reddingen aan dat hij de vorm van voor de winsterstop weer te pakken heeft. Aan de andere kant stond Raymond Mulder in de goal. Jawel, de keeperstrainer moest zelf aan de bak, omdat Robert Zwinkels en Rody de Boer nog altijd last hebben van medisch ongemak. En dus kon Mulder het weer eens laten zien en dat deed hij bij tijd en wijle stijlvol.

Na de training vertelde Tyronne Ebuehi dat hij ingaat op een aanbieding uit Nigeria om een oefenwedstrijd tegen dat land af te werken. "Ik heb met veel mensen gesproken, waaronder met mijn ouders en met collega-prof Troost-Ekong die dezelfde keuze heeft gemaakt. Ik spreek de taal niet en ken het volkslied niet, maar ik wil graag voor ze uitkomen. Het is het land van mijn vader en er wordt trouwens vooral Engels gesproken." Voorafgaand aan dit interview werd hij geïnterviewd door Gervane Kastaneer, die zich als een prima interviewer ontpopte en later als een talentvol fotograaf.

Uiteraard ook weer lunch op het programma. Ondanks alle verleidingen kozen de heren Meijers en Beugelsdijk voor de gezonde hap. Je bent tenslotte topsporter. Na de gezellige en ontspannen lunch kon een deel van de selectie naar bed en een deel mocht zich melden bij de meegereisde pers. Het vaste persmoment in het hotel verliep prima en om half drie lagen alle spelers in bed.

De middagtraining was weer wat zwaarder. Een glimlach leverde dat bij de spelers niet op, maar wel bij trainer Zeljko Petrovic. Die keek en zag dat het goed was. Mooi moment ook op deze woensdagmiddag: alle spelers op het veld. Ook De Boer en Zwinkels waren weer van de partij. En Kevin Jansen mocht de fiets laten staan en kon zijn oefeningen doen met het gras tussen de tenen. Ook voor Jansen weer even een prikkel. Raymond Mulder stond tijdens de partijvormen weer onder de lat. Setkus riep lachend na de training dat hij morgen graag even wil analyseren met zijn keeperstrainer. "Coach, we gaan morgen even beelden van jou kijken", riep de Litouwer. De busjes brachten de selectie weer terug in het hotel. Bij het diner was het vanavond wat drukker. Sponsoren schoven aan bij spelers en tecnische staf, maar daarover morgen meer. Donderdag belooft weer een warme dag te worden. En de trainer over vandaag? Zeer tevreden! "Heerlijk getraind."

Dag 4 trainingskamp Estepona

De start van alweer de vierde dag van het trainingskamp in het Zuid-Spaanse Estepona begon weer zonnig. Niet voor Ernestas Setkus overigens. De Litouwse doelman van ADO Den Haag constateerde in de ochtend dat het buikgriepvirus hem klemvast te pakken had en een dag bedrust bleek, na een consult van Dokter Beeftink, noodzakelijk. De selectie ontbeet om half negen. Rody de Boer, Dennis van der Heijden en Jerdy Schouten kregen voor de groepstraining nog een extra training voorgeschoteld. Elke dag werken een paar spelers aan hun fysiek, bijvoorbeeld door te boksen onder leiding van Ed Groven, zoals de drie eerder genoemde spelers vandaag deden. Voor de gehele selectie stond er weer een pittige veldtraining op het programma. Fysiektrainer John Nieuwenburg had een prachtig parcours uitgezet en de spelers konden zich lekker uitleven.

De avond ervoor was een groep sponsoren van ADO Den Haag te gast bij het diner. Gezeten tussen de spelers en de staf kon de groep, met in hun midden onder meer Hans Lammertink en Harry Ballemaker, zich laven aan de lekkernijen die het hotel onze selectie dagelijks serveert. Uiteraard werd het geheel afgesloten met een groepsfoto.

Overigens was dit de eerste avond dat de eetzaal moest worden gedeeld met een voetbalploeg uit het Chinese Teda. Normaal gesproken at ADO Den Haag in een zaal met slechts een handvol vakantiegangers van vooral Engelse en Vlaamse komaf. Nu waren de bakken vaker leeg en bleken de Chinese collega’s qua eten exact dezelfde voorkeur te hebben als de spelers van ADO Den Haag. De Chinese ploeg trainde op deze donderdag voor het eerst ook op het veld naast de accommodatie waar de selectie van trainer Zeljko Petrovic al de hele week vertoeft.

De selectie van ADO Den Haag speelde na de loopoefeningen nog een zeer scherpe partij en stapte uitgeput het busje in. Tyronne Ebuehi wilde graag nog even wat rechtzetten. De verdediger, waarvan wij gisteren naar aanleiding van zijn eigen woorden konden melden dat hij voor Nigeria gaat spelen, blijkt verkeerd te zijn begrepen. "Ik heb nog geen uitnodiging gekregen, maar heb wel besloten dat ik in ga op de uitnodiging, indien deze nog een keer komt. Dat zou in maart kunnen zijn", vertelde de rechtsachter. Nu dat misverstand uit de weg was, kon ook Ebuehi genieten van de rust die de trainer de selectie op donderdagmiddag gunde.

Na alle inspanningen en de wedstrijd van morgen nog op het programma mocht de selectie zelf invulling geven aan de donderdagmiddag. En dat gebeurde dan ook. Shoppen, chillen, darten, lezen, gamen, terrasjes pakken in Marbella. Het stond allemaal op het programma. En er werd golf gespeeld. Petrovic, Dokter Beeftink, video-analist Marvin van der Valk en Tom Beugelsdijk vertrokken met sponsor Harry Ballemaker en een golfpro naar de golfbaan. De winnaar was uiteindelijk de trainer, tot ongenoegen van een meegereisde gezelschap dat sprak van te veel geluk en glimlachend nog eens de zaken opnoemde die de trainer allemaal gebruikte om zijn tegenstanders uit hun spel te halen. Om 20.00 uur zat de vrije middag er op en werd er gezamenlijk gegeten. Vrijdag wordt er om drie uur in de middag geoefend. Tegen Bundesligaclub FSV Mainz. De wedstrijd is live te zien op FOX Sports 1.

Verslag dag 5 trainingskamp Estepona

ADO Den Haag heeft vrijdagmiddag, de vijfde dag van het trainingskamp in Estepona, knap met 1-1 gelijkgespeeld in het oefenduel met Bundesligaclub FSV Mainz. In het Spaanse Marbella kwamen de Duitsers in de eerste helft op voorsprong. Na de pauze zorgde Dennis van der Heijden, die koud in het veld stond, met een kopbal voor de 1-1 eindstand.
Het was niet verrassend dat Mainz het beste uit de startblokken schoot. De Duitsers nemen op dit moment namelijk een tiende positie in op de ranglijst van de Bundesliga. ADO Den Haag wist zich in het begin weinig raad met de aanval van Mainz. Na acht minuten kreeg die ploeg de eerste kans via een kopbal (naast) van André Ramalho. In een van de spaarzame uitbraken van ADO Den Haag kon Achraf el Mahdioui nog tot een schot uit de tweede lijn komen, maar die ging ruim naast. In de 19e minuut kwam Mainz terecht op 1-0. Jhon Cordoba kreeg de bal in de voeten gespeeld uit een ingooi. Hij haalde vanaf zo’n twintig meter uit. Keeper Rody de Boer had het nakijken.

Na de treffer van Mainz kwam ADO Den Haag steeds beter in de wedstrijd. Dat resulteerde ook in een tweetal goede kansen. Sheraldo Becker werd van achteruit de diepte ingestuurd en zocht met zijn rechtervoet de lange hoek. Hij mikte echter naast. Even later kopte Gervane Kastaneer richting de goal na een vrije trap van Hector Hevel, maar de spits bezorgde de bal recht in de handen van doelman Jonas Lössl. Het lukte ADO Den Haag uiteindelijk niet op gelijke hoogte te komen in de eerste helft. Zodoende werden de kleedkamers opgezocht met een voorsprong voor Mainz.

Het duurde een tijdje voordat er iets noemenswaardigs gebeurde in de tweede helft. Pas na 68 minuten ontstond het eerste gevaar. Uit een corner van El Mahdioui kopte Kastaneer uitstekend naar de grond. Alleen was de stuit dermate hard, dat de bal over ging. Een kwartier voor tijd scoorde ADO Den Haag wel. Andermaal was El Mahdioui de aangever, dit keer met een vrije trap. Hij vond bij de tweede paal Dennis van der Heijden, die net was ingevallen. Met zijn hoofd stuurde hij de bal richting de lange hoek: 1-1. Een paar minuten voor tijd leek diezelfde Van der Heijden ADO Den Haag zelfs de winst te bezorgen. Maar keeper Florian Müller stond goed op de letten op de inzet van de spits. Zo bleef het bij 1-1. Een prima afsluiter van het trainingskamp voor ADO Den Haag.

Zaterdag reist ADO Den Haag weer terug naar Nederland. Over ruim een week komen de Hagenaars weer in actie in de Eredivisie. Op zaterdag 14 januari gaat het op bezoek bij sc Heerenveen (aftrap 18.30 uur). Een week later staat de eerste thuiswedstrijd van 2017 op het programma. Op zaterdag 21 januari reist PEC Zwolle af naar Den Haag. Er wordt om 19.45 uur afgetrapt.

 

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag