Ga direct naar paginainhoud Ga direct naar laatste nieuws Maak kennis met de unieke Blindentribune Bestel uw Tickets Meer informatie toegankelijkheid Kyocera Stadion Parkeren en Route naar Kyocera Stadion Bestel ADO Den Haag merchandise in de fanshop

Dag 1 trainingskamp Estepona

Onze spelersgroep werkte zondagmorgen een training af in het Kyocera Stadion om na een stevige lunch te vertrekken richting Rotterdam / The Hague Airport voor het trainingskamp van deze winterstop. Bestemming wederom het Spaanse Estepona, in de buurt van Malaga. Clubfotograaf Laurens Lindhout is aanwezig in Spanje en zal u zo veel mogelijk laten zien wat er gebeurt en hoe hard er gewerkt wordt. De eerste reisdag was vooral een dag van spullen sjouwen, wachten, een filmpje kijken in het vliegtuig en in de bus en slapen, zodat alle spelers maandagmorgen klaar zijn voor een aantal zware trainingsdagen.Er zijn 26 spelers mee op trainingskamp, daar zitten jonkies Segun Owobowale, Rody de Boer, Hector Hevel, Trevor David en Gervane Kastaneer ook bij. U leest hier en op ons Twitter- en Facebookaccount dagelijks over deze trainingsreis.

Het trainingskamp wordt mede mogelijk gemaakt door Sir Winston Leisure Centre.Hieronder kunt u een video bekijken van dag 1.


Dag 2

De dag begon voor een aantal spelers al wat vroeger dan voor de rest van de ploeg, omdat zij startten met een bokstraining bij trainer Ed Groven. Maar om half elf vertrok iedereen voor de eerste keer richting het trainingsveld. De velden, net als de afgelopen vier jaar toen ADO Den Haag ook hier op deze plek was, zagen er weer keurig en bijna uitnodigend uit. Fysiektrainer Nol Hornix zag die uitnodiging in ieder geval meteen en ging met de groep aan de slag met rek- en strekoefeningen en versterkende oefeningen voor hun hele lichaam.

Na zo'n half uur kwam er pas een bal uit de zak en werd er getraind op passen en trappen en waren er kleine partijtjes op basis van balbezit. Gezamenlijk werd er geluncht in het hotel, er waren wat interviews voor bijvoorbeeld de trainers Fraser, Kahya en Van Zwam en Martin Hansen, maar ook voor materiaalman Rob Ravestein en toen was het even tijd voor rust. Gianni Zuiverloon skypte even met zijn jarige zoontje. De spelers verwerkten de eerste training op hun kamers en rond vier uur gingen de vijf bussen weer terug naar het veld, waar de Engelse ploeg Peterborough de buurman is op het net lager gelegen veld.

De tweede training was erg uitgebreid, zwaar en lang. Fysiektrainer Nol Hornix kon precies op zijn laptop zien hoeveel meters de spelers aflegden in de partijtjes, wat hun topsnelheid was enzovoort, het gps systeem wat de spelers droegen leverde weer veel informatie op. De partijtjes, 12 stuks, waren fel en verliepen veelal in een wervelend tempo. Na het avondeten werden er door de staf nog beelden geanalyseerd, ook de trainingen worden dit jaar gefilmd, en zochten de spelers vermoeid de kamers op. Morgenvroeg, dinsdag 6 januari, gaat hun programma verder.

Dit trainingskamp wordt mede mogelijk gemaakt door Sir Winston Leisure Centre.

De eerste twee dagen van het trainingskamp in het Spaanse Estepona is er hard getraind. Twee maal per dag op het veld, wel steeds twee heel verschillende trainingen. En tussendoor in de gym en bij bokstrainer Ed Groven. Vooral de elf tegen elf partij van dinsdagmiddag stemde hoofdtrainer Henk Fraser erg tevreden. "Het was goed om te zien hoe het spel stabiel bleef terwijl de spelers steeds vermoeider raakten. Daar is inzet voor nodig, precies wat ik graag zie."
's Morgens had de groep een relatief rustige training afgewerkt op de prachtige velden in Estepona, 's middags konden er daardoor een paar tandjes bij. Zwinkels, Owobowale en Houtkoop waren achter gebleven in het hotel. De eerste zodat hij zijn eigen programma af kon werken in de gym, jonkie Owobowale door lichte knieklachten en Houtkoop helaas door een buikgriepje. Edwin Coret trainde met hen.Na een uitgebreide warming up ging de eerste partijvorm van start. Plaatselijke held Peter Grimmer die in Marbella voetbalt kwam de groep uit de brand helpen, want door de heren die achtergebleven waren in het hotel en Aaron Meijers en Gianni Zuiverloon die op het veld uit voorzorg apart trainden, was er net 1 mannetje tekort voor 11 tegen 11.Het eerste potje was in eerste instantie voor de kijkers wat verwarrend. Met aan beide kanten een keeper in de goal hoefde er niet gescoord te worden voor een punt. Beide ploegen hadden de opdracht tien keer de bal binnen het team te houden en dan de bal bij de keeper in de handen te schieten. En tegelijkertijd natuurlijk die opbouw bij de andere partij te onderbreken. Thomas Kristensen was de vrije man met een ander hesje die door beide partijen ingezet mocht worden. Het ging er fanatiek aan toe, maar Oranje wist het vaakst de cirkel rond te maken.De laatste partijvorm was overduidelijk, gewoon ouderwets elf tegen elf. En ondanks dat de trainingen van eerder op de dag en de anderhalf uur van de middagsessie gevoeld moesten worden, daalde het energieniveau amper tot niet. Niet voor niets kwam Fraser net voor zonsondergang tevreden van het veld af.Dag 3

Een dag voor de wedstrijd werd er vooral veel en lang getraind op de aanvalsopbouw. Startend bij de verdediging, hoe wordt het middenveld ingespeeld, wie loopt er vrij, wie vindt de vrije man aan de zijkant die door kan lopen voor een voorzet? Het spitsenduo Kramer en Van Duinen kon naar hartenlust afwerken op de goal, al werd daar toch ook weer duidelijk hoe goed keepers Hansen en Zwinkels zijn. Sommige goals werden al bijna geteld, maar toch nog gepakt door deze twee. De twee spitsen zagen in elke variatie wie er bij hen in de zestien kwam om ook in scoringspositie te komen.Kevin Jansen bijvoorbeeld, die met een mooie rush precies op het juiste moment op het juiste plekje was. Of Roland Alberg die erbij kwam, of Mitchell Schet of één van de andere buitenspelers die naar binnen waren gekropen. Alles ging om tempoversnellingen, aanzetten op de juiste momenten en zuiver inpassen of voorgeven. Voor de toeschouwers een erg leuke training om naar te kijken. Segun Owobowale was tot zijn grote spijt ook grotendeels toeschouwer, omdat hij toch wat meer last van zijn knie bleek te hebben dan gedacht. Dokter Beeftink hielp hem uiteraard.Na de training hoorden veel spelers van de jonge supporter Kaja (22 jaar) die tot ieders verbazing afgelopen nacht bleek te zijn overleden. Velen spraken een boodschap in bij Alberto van het ADO Journaal om de familie te ondersteunen.Voor het eerst deze week kregen de spelers later op de dag een paar uurtjes vrij. Sommigen besloten even Gibraltar te gaan bekijken, anderen wandelden even naar het haventje van Estepona of deden een dutje op hun kamer. De sponsoren waren inmiddels ook gearriveerd in het hotel. Hoewel de meesten de eerste dag gebruikten voor een mooie afslag op de golfbaan, was er meteen leuke reuring in het hotel. Morgen hebben we dus supporters bij de wedstrijd.Donderdag zal er één duel worden gespeeld in plaats van twee, de wedstrijd tegen het lokale Real Balompedica Linense gaat niet door. Binnen onze groep van 26 spelers hebben te veel jongens kleine pijntjes om twee teams te kunnen vullen. Om vier uur wordt er donderdag afgetrapt tegen de kampioen van Albanië KF Skenderbeu Korca.

Dag 4

De trainingsweek in Spanje zit er bijna op, het oefenduel tegen de landskampioen van Albanië FK Skenderbeu Morca zou op 1 training na het slotstuk van dit trainingskamp zijn. En het werd een mooi slotstuk, want onze mannen gaven geen kans weg en wonnen keurig met 2-0. Roland Alberg en Xander Houtkoop waren de twee die het steeds groter wordende veldoverwicht in doelpunten uitdrukten.

Op het veld waar ADO Den Haag de hele week had getraind was het gezellig druk. Er was onverwacht een cameraploeg die de wedstrijd live streamde op internet, er waren sponsors vanuit onze club, maar ook aanhang van Skenderbeu, er hadden nog nooit zoveel auto's en busjes rondom dit bijzondere veld tussen de rotsen gestaan. Vanuit ADO Den Haag was er voor verzorging voor de sponsors gezorgd en er waren zoveel hapjes en drankjes dat alle andere aanwezigen graag meedeelden.Het duurde even voordat de wedstrijd echt op gang kwam, maar hoe langer er gespeeld werd, hoe beter onze mannen werden. Vanuit achteruit waren er veel coachende woorden van keeper Hansen en verdediger Derijck, het ging steeds lekkerder lopen. Net na de rust kwam dat tot uiting met drie grote kansen voor Van Duinen, Alberg en Wormgoor, helaas gingen deze ballen er nog niet in. Maar de constante druk op de verdediging van de Albanezen bleef en het kon niet blijven duren totdat ze zouden capituleren. Dat gebeurde uiteindelijk ook.

Debutant en jonkie Gervane Kastaneer viel in en speelde aanvallend op de vleugel heerlijk vrijuit. Hij passeerde zijn man meerdere keren en gaf al eerder goed voor, maar bij zijn tweede kans bereikte hij de koppende Timothy Derijck die de bal tussen Alberg en Van Duinen inlegde. Die twee moesten nog even bekijken wie de bal er het best in kon schieten, dat bleek aanvoerder Alberg.Het druk blijven zetten leverde ook de goal op van Houtkoop, die op links vrij kwam en nog tijd had om de bal in de loop lekker klaar te leggen en uit te halen. Na afloop gingen sponsoren, spelers en staf nog met elkaar op een groepsfoto, waarna iedereen richting hotel reed voor een gezamenlijk diner. Een mooie dag, vrijdag nog 1 training en dan reist de selectie weer terug naar Nederland.Een uitgebreide fotoserie van clubfotograaf Laurens Lindhout kunt u hier bekijken.

FK Skenderbeu Korca - ADO Den Haag 0-2 (0-0)

77. Alberg 0-1, 83. Houtkoop 0-2

Opstelling Skenderbeu: Shehi; Arapi, Jashanica, Progni, Shkembi, Martins, Abazi, Nimaga, Vangjeli, Lilay, Olaynka

Opstelling ADO Den Haag Hansen (46. Zwinkels); Malone, Wormgoor, Derijck, Ebuehi (80. Fecunda); Kristensen, Jansen (46. Alberg), Bakker (46. Hevel); Gehrt (65. Houtkoop), Van Duinen (80. Merencia), Schet (65. Kastaneer)

Scheidsrechter: Antonio Luis Rodriguez
Assistenten: Jose Jimenes & Arturo Vals

Het trainingskamp van ADO Den Haag wordt mede mogelijk gemaakt door Sir Winston Leisure Centre en Zegwaard.

Dag 5

De laatste dag van het trainingskamp in Estepona, mede mogelijk gemaakt door Sir Winston Leisure Centre, stond in het teken van een rustige uitlooptraining en de terugreis naar Nederland. Rond de middag liep de groep die donderdag had gespeeld tegen Skenderbeu rustig de spieren los, terwijl de spelers die niet in de wedstrijdgroep zaten wel nog even flink aan de bak gingen. De jonge spelers die vanuit de A mee mochten deze week, bleven rustig inde gym van het hotel, herstellen van hun eerste trainingsweek op dit niveau.Voor de training en na afloop, bij de lunch en bij het inpakken, was de situatie in Parijs uiteraard onderwerp van gesprek. Spelers en trainers hielden elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen die de internationale zenders bekend maakten.Na het eten was het inpakken geblazen en werd iedereen in het hotel bedankt voor wederom de geweldige zorgen, ADO Den Haag komt nu al vijf jaar op deze zelfde plek in Estepona. Met een touringcar werd de hele groep naar Malaga Airport gereden, waar alles keurig volgens schema verliep. De landing op Rotterdam / The Hague Airport was wat onstuimig door de harde wind, maar verder was het een prima vlucht. Bij de bagageband kwam de selectie een deel van de begeleidingsstaf van AZ tegen die ook net was gearriveerd na hun trainingsweek in het Zuiden.De spelers zijn nu het weekend vrij en vanaf maandag start de voorbereiding op Cambuur Leeuwarden thuis.

Fotografie: Laurens Lindhout

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag

ADO Den Haag Poll

Hoe eindigt dit seizoen voor ADO Den Haag?