Ga direct naar paginainhoud Ga direct naar laatste nieuws Maak kennis met de unieke Blindentribune Bestel uw Tickets Meer informatie toegankelijkheid Kyocera Stadion Parkeren en Route naar Kyocera Stadion Bestel ADO Den Haag merchandise in de fanshop

Dag 1 trainingskamp Sotogrande

De slaap moest zondagochtend nog uit de ogen gewreven worden door de selectie en staf van ADO Den Haag. Al op de derde dag van het nieuwe jaar stond er om tien voor zeven een vliegtuig van Transavia op Schiphol klaar om het gezelschap naar Zuid-Spanje te brengen. Dit betekende dat de mannen van Henk Fraser zich om 04.00 uur op het Kyocera Stadion moesten meldden. Een weerzien van de selectie na een paar vrije feestdagen en de beste wensen voor 2016 werden dan ook op zachte toon maar op een buitengewoon vroeg tijdstip overgebracht. Daarna de bus in om gezamenlijk de reis richting onze nationale luchthaven te aanvaarden.

Na het inchecken en een goedkeurende blik van de medewerkers bij de veiligheidscheck was er nog genoeg tijd over voor iedereen om iets voor zichzelf te doen. De ene speler koos ervoor om een kopje koffie te drinken in een leuk café, diverse spelers scoorden een lekker broodje als ontbijt. Weer een ander koos ervoor om snel richting de gate te gaan en daar rustig te wachten om te boarden. De Denen in de selectie maakten direct van de gelegenheid gebruik en toverden hun dobbelstenen te voorschijn om elkaar uit te dagen in de eerste van waarschijnlijk velen dobbelspelletjes.

Het boarden verliep soepel en het vliegtuig vertrok exact op tijd richting het vliegveld van Malaga. De meeste spelers gebruikten de 3 uur durende vlucht vooral om wat bij te slapen en de korte nacht in te halen. Degenen die niet wilden of konden slapen keken rustig een film op de laptop, luisterde wat muziek of lazen een boek. De buitengewoon vriendelijke stewardessen van Transavia serveerden er koffie bij. Een van de stewardessen stuurde nog even snel een berichtje naar huis om haar partner jaloers te maken. Hij bleek een groot ADO Den Haag-fan en zij had ze toch maar mooi aan boord. De vlucht verliep (op wat lichte turbulentie na) zeer voorspoedig en iets eerder dan gepland landde ADO Den Haag in Malaga.

Na het ophalen van alle tassen en koffers stond teammanager Jillis Zevenbergen de ploeg samen met het team van trainingskampen.nl op te wachten. Na het vliegtuig stond namelijk nog een busrit van 1,5 uur te wachten richting de eindbestemming; Sotogrande. Dat betekende dat staf en spelers iets langer in de bus zaten dan voorgaande jaren toen Estepona nog de eindbestemming was. Maar de eindbestemming bleek de iets langere rit meer dan waard. Het NH Hotel Almenera bleek een prachtige bestemming waar de kamers in bungalowvorm worden aangeboden. De kamerindeling leverde geen brede discussies op dus kon snel en vlot de intrek op de kamers worden genomen. De spelers en staf slapen in gebouwen rondom het hoofdgebouw heen. Een andere locatie op het uitgestrekte terrein is helemaal ingericht als eetruimte voor ADO Den Haag. Daar stond dan ook kort na het inchecken de eerste lunch in buffetvorm (ruime keuzes salades en pasta) op het programma.

Na wat rusten en het omkleden en tapen stapte iedereen in de vijf gereedstaande minibussen om kennis te maken met het trainingsveld op ongeveer 20 minuten rijden van het hotel. Een plaatje want ADO Den Haag traint de komende zes dagen tussen prachtige bomen en kijkt uit op een bergdecor. In deze omgeving is het onmogelijk om geen zin te hebben en dat was goed te zien tijdens de eerste training op de velden van de Ayala Polo Club in San Enrique. Na een conditionele prikkel, veel passen en trappen en een uitgebreid rondospel eindigde de eerste training op Spaanse bodem in mineur voor Ruben Schaken en Tom Beugeldijk. Tot hilariteit van de rest van de selectie slaagde dit duo er niet in om de deklat te raken tijdens "latje trap". Ludcinio Marengo ontsprong de dans maar net maar Schaken en Beugelsdijk beëindigden de eerste trainingsdag vanaf de kant gadegeslagen door de hele selectie in het koude zwembad. Na een pittige training en daar zullen er meer van volgen. ADO Den Haag gaat onder leiding van trainer Henk Fraser door op de ingeslagen weg voor de winsterstop. Want voor resultaten zal er keihard gewerkt moeten worden en dat gaat ook in Spanje gebeuren. Onder heerlijke omstandigheden, dat dan weer wel.

Dag 2

De selectie en staf van ADO Den Haag kijken met tevredenheid terug op de eerste volledige trainingsdag in het Zuid-Spaanse Sotogrande. Een drukke en volle dag. De stampvolle agenda zorgde er zelfs voor dat het tijdstip van aanvang ontbijt voor de vier keepers van de selectie vervroegd werd. Op het moment dat de rest van het Haagse gezelschap het eerste broodje van de dag nuttigde, hadden de doelmannen de bokshandschoenen al aangetrokken en werd er onder leiding van trainer Ed Groven een bokstraining afgewerkt. Ook Aaron Meijers en Vito Wormgoor verschenen later in de ochtend nog met en tegen elkaar in de ring. Het duo was vervolgens nog maar net op tijd voor vertrek vanaf het hotel naar de trainingsvelden in San Enrique. Een ritje van bijna een kwartier. Dagelijks wordt de afstand twee keer per dag afgelegd door de vijf minibusjes.

Echt genoten hebben de spelers vandaag niet van het biljartlaken van het Ayala Polo complex. Er stond veel conditiewerk op het programma en de fysiek trainers Nol Hornix en John Nieuwenburg hadden hun handen vol. Hornix leidde de spelers door een lastig parcours. De gelaatsuitdrukkingen van de selectie toonde dat de fysiektrainer van ADO Den Haag geen medelijden had getoond met de spelers bij het uitzetten van het parcours. Veel jongens zaten stuk en liepen op het tandvlees.

Nieuwenburg deed individueel loopwerk met Mike Havenaar, die lang niet trainde vanwege zijn ribblessure, Giovanni Korte en Gervane Kasteneer. De grote partijen onder leiding van hoofdtrainer Henk Fraser voelde als een verademing en een moment om op adem te komen. Maar dat was juist niet de bedoeling. Ook Fraser liet de zweep knallen en legde de lat tijdens de partijspelen hoog.

De vier doelmannen van ADO Den Haag hadden inmiddels weer de vertrouwde handschoenen om de vingers en probeerde klemvast te zijn in plaats van te boksen. Ook Arno van Zwam zocht met zijn keepers, Hansen, De Boer, Zwinkels en Coremans, de conditionele grens op.

Behalve over het weer was er dus halverweg de dag weinig te klagen en met stramme spieren schoven de spelers dan ook de stoelen aan voor een uitgebreide lunch.

Na een verplichte rust lonkt de middagtraining alweer. Op een gladgeschoren grasmat liet Henk Fraser de teugels vieren. Diverse spelers zullen morgen pas merken dat het trainingsveld glad gemaaid is. Zij bleven vanmiddag binnen om in de gym onder leiding van Edwin Coret hun oefeningen af te werken.

Voor de groep die er wel was stond er vooral denkwerk op het programma. Een tactische training beëindigd met latje trap maar dit keer met wat ingewikkeldere spelregels. Wat er wel in bleef was het zwembad aan het einde van de rit. Tom Beugelsdijk moest het koude water weer in maar werd vergezeld door assistent-trainer Ekrem Kahya en verzorger Dino Nunes en de spelers Vito Wormgoor en Mathias Gehrt.

Tja, ook Nol Hornix kwam op een gegeven moment het zwembad uitgeklauterd. Hij hoefde niet zelf te springen maar kreeg hulp van achteruit. Het leek een soort van ludieke spelerswraak op de door hem gecomponeerde conditietraining van deze dag.

Dag 3

Het was bij het ontwaken een prettige constatering. Geen monotoon getik van regen op de ruiten maar het zachte klopje van de eerste straal zon. Een verschil van dag en nacht en een prachtig begin van de derde dag van het trainingskamp van ADO Den Haag in Sotogrande.

Voor een paar spelers stond er direct na het ontbijt weer een sessie met Ed Groven op het programma. Diverse bewegingen uit de bokssport, aandacht voor het voetenwerk, elasticiteit en natuurlijk boksen. Kasteneer en Gorré hadden het na een aarzelend begin prima naar hun zin.

Henk Fraser had het al aangekondigd. In Sotogrande zou ook conditioneel de basis worden gelegd voor de tweede helft van het seizoen. Onder toeziend oog van de wilde paarden die draafden op de bergen achter de trainingsvelden, draafden de spelers van ADO Den Haag langs pionnen en hekjes om te werken aan de conditionele waarden.

Op een tiental meter vormde de selectie van Club Brugge het uitzicht voor de selectie van Henk Fraser. De Belgen deden onder leiding van oud-Twente trainer Michel Preudhomme een positiespel. De Nederlanders Ruud Vormer en Stefano Denswil en de in ons land bekende Belgen als Timmy Simons en Davy de Fauw behoren tot de selectie van de nummer drie in België.

Na alle inspanningen zonder bal viel dan eindelijk het leer tussen de spelers in. Korte partijen in toernooivorm met vier ploegen. Op het scherp van de snede en dat was goed te zien. Vito Wormgoor zorgde nadat Giovanni Korte bij hem wegdraaide en hij bleef liggen nog even voor wat paniek. Een pak met ijs werd snel op de knie van de centrale verdediger gelegd en het lijkt er op dit moment op dat de blessure van Wormgoor het predicaat ernstig niet hoeft mee te krijgen. Gelukkig maar.

Bij de lunch hoorde de spelers van Henk Fraser dat ze een vrije middag werd gegund en Jilles Zevenbergen kon meedelen dat het teamuitje een definitief karakter had gekregen. De selectie van ADO Den Haag zal woensdag in het stadion van Betis Sevilla live de derby van die stad aanschouwen. De mededeling zorgde voor groot enthousiasme bij de spelers. Geen vrije middag voor Ruben Schaken overigens. Hij verzorgde voor ons een rondleiding over het complex en voelde ploeggenoten aan de tand over de stand van zaken op de kamer en controleerde de inhoud van de reistassen. Allemaal te zien op ADO TV op onze website www.adodenhaag.nl.

Dag 4

ADO Den Haag weet weer waarom het voor een trainingskamp in Spanje heeft gekozen. Want ook op dag vier was het zonnig in Sotogrande. De vierde dag was er voor de spelers een om naar uit te kijken. Er stond één training op het programma en die zou worden gevolgd door een mooie trip naar Sevilla. Nadat de spelers waren ingetaped door Dino Nunes en Jan de Jager konden ze wederom in de busjes vertrekken naar de Ayala Polo Club in San Enrique waar de trainingen van ADO Den Haag onder steeds meer publieke belangstelling konden worden afgewerkt.

Zoals iedere dag had Nol Hornix ook deze ochtend weer een stevige warming-up in petto voor de spelers. Met verschillende oefeningen zorgde hij ervoor dat de spelers zich warm konden meldden bij de hoofdtrainer.

Na de warming-up besloot Vito Wormgoor, na uitvoerig overleg met Ed Beeftink (clubarts) en Edwin Coret (fysiotherapeut), zich vandaag af te zonderen en apart van de groep te trainen. Dit met het oog op de knieblessure die hij gisteren tijdens de training opliep. Hij deed een aantal loopoefeningen met en zonder bal. De manier waarop hij de oefeningen afwerkte zag er goed uit en zorgde voor opluchting. Naar verwachting zal Wormgoor weer snel bij de groep aansluiten.

Mike Havenaar trainde in tegenstelling tot de afgelopen dagen wel volledig met de groep mee. Hij lijkt iedere dag fitter te worden. Met de thuiswedstrijd tegen Ajax voor de boeg lijkt dat goed nieuws voor ADO Den Haag.

Henk Fraser gebruikte de ochtendtraining voornamelijk om de opbouw van achteruit te trainen. De groep werd verdeeld en de helft van de spelers kreeg een oranje hesje. Fraser besteedde veel tijd aan de uitleg van de spelvorm en wat hij van de spelers verwachtte. Een aantal maal legde hij het spel stil om de spelers duidelijk te maken wat hij wil zien.

Na het maken van een groepsfoto stapte het gezelschap weer in de gereedstaande busjes op weg naar het hotel. Daar mocht iedereen de trainingspakken inruilen voor de gewone kleding. Na de lunch snel de bus in en de snelweg richting Sevilla op. Rond half vier mocht selectie en staf zich in de buurt van Estadio Benito Villamarin vermaken en aan de hand van "Spanjaard" Hector Hevel bracht iedereen uiteindelijk de twee uur naar volle tevredenheid door. Rond half zes stond reisleider Jillis Zevenbergen klaar met de tickets en wachtte de derby van Sevilla.

De spanning rond het duel was voelbaar op straat en het stadion explodeerde op het moment dat de spelers van Betis Sevilla en FC Sevilla het veld betraden. Een prachtige ervaring viel de selectie en staf van ADO Den Haag ten deel. FC Sevilla was de betere ploeg en won met 0-2 door onder meer een oud ploeggenoot van Zwinkels, Wormgoor, Gehrt en Zuiverloon, Michael Krohn-Deli. In straffe draf terug naar de bus en om elf uur schoof de selectie nog aan voor een verlaat diner. Zo kwam een mooie en vooral lange dag vier ten einde.

Dag 5

De zon liet zich ook op de vijfde dag van het trainingskamp van ADO Den Haag weer ruimschoots zien. Na een uitgebreid ontbijt en het tapen van de enkels meldde de selectie zich weer op de velden van de Ayala Polo Club. Na een stevige warming up volgde de partijspelen waarin het er stevig aan toe ging. Vito Wormgoor hoefde niet meer voorzichtig te zijn met de knie en kon zich volop in het strijdgewoel melden.

Maar ook nu waren er weer zorgen. Giovanni Korte kreeg een bal tegen zijn hoofd maar kon na behandeling en geruststellende woorden van dokter Beeftink weer verder. Schudden met het hoofd en weer verder. Meer problemen leken er voor Aaron Meijers. De linksback voelde zijn enkel in een duel dubbelklappen en moest naar de kant worden gedragen. Gelukkig lijk op het eerste oog ook bij Meijers de schade mee te vallen. Snel ijs op de enkel en de rest van de training toekijken. Onder toeziend oog van diverse supporters werd de training vervolgens afgemaakt.

Ook bijzondere verhalen in Zuid-Spanje. Zo was er een familie uit de buurt wiens zoon een groot fan van ADO Den Haag is. Den Haag staat als geboorteplaats in zijn paspoort en dat schept een band voor het leven. Die werd in Sotogrande nog eens versterkt. Moeders schoot mooie foto's van haar zoon met Tommie Beugelsdijk en Dion Malone en natuurlijk met trainer Henk Fraser. En er was nog tijd voor een kleine groepsfoto.

Na een lunch en de verplichte uren rust bleven diverse spelers, waaronder de heren Meijers en Wormgoor, in de middaguren in het hotel om in de gym wat werkzaamheden te verrichten. De rest trok opnieuw naar de trainingsvelden in San Enrique om weer een conditieprikkel te ondergaan. Fysiek trainer Nol Hornix had gekozen voor een veld aan de overkant van het vaste trainingsveld maar de aanwezigheid van een paard met ruiter noopte de ploeg tot een terugkeer op vertrouwde grond.

Voor de spelers stond er donderdagavond nog meer ontspanning op het programma. Een heuse voetbalquiz met 30 vragen voor de gehele selectie. Samenwerken en getest worden op parate kennis. De spelers vonden het een heerlijke onderbreking en ideale voorbereiding op de volgende dag. De vrijdag, de dag van de wedstrijd tegen KV Mechelen.

Dag 6

De weersomstandigheden aan de Zuid-Spaanse kust worden met de dag beter voor de selectie van ADO Den Haag. De voorlaatste dag begint in volle zonneschijn en de temperatuur kan rond het ontbijt al het predicaat uitstekend meekrijgen. De dag begint goed voor Tom Beugelsdijk, Wilfried Kanon, Rody de Boer en Tom Coremans. Het kwartet deed een paar uur eerder als team twee mee aan de voetbalquiz en bleek over de meeste voetbalkennis te beschikken. Beugelsdijk rijgt in deze tijd dus de prijzen aaneen. Na de gouden veter nu de warme handdruk van de quizmaster.

Na het ontbijt haastte de selectie zich in de busjes. Een tactische training op het programma en het oefenen op enige spelhervattingen. Helaas zonder Roland Alberg. De middenvelder verliet donderdagavond het trainingskamp in Sotogrande vanwege trieste familieomstandigheden. De een na laatste training op de velden van de Ayala Polo club verliep naar wens.

Terug in het hotel wachtte de sportmaaltijd met koolhydraten voor de selectie van trainer Henk Fraser. Vervolgens had Rob Ravenstein de wedstrijdtenues klaargelegd en vertrok ADO Den Haag verkleed en getaped naar San Pedro waar in het Estadio Municipal Futbal de San Pedro de Alcantara de ontmoeting met KV Mechelen op het programma stond. De enige oefenwedstrijd tijdens dit trainingskamp aan de Zuid-Spaanse kust.

Er werd zeer mannelijk gespeeld in de wedstrijd tegen de nummer 10 van België. Wilfried Kanon begon als linksback op de plaats van de geblesseerde Aaron Meijers. En Mike Havenaar begon in de basis. De lange Japanse spits is sneller dan verwacht hersteld van zijn ribblessure en deed een half uur mee. ADO Den Haag, dat in de tweede helft nog een penalty had moeten krijgen na een overreding op Edouard Duplan, verloor het duel uiteindelijk met 1-0.

KLIK HIER VOOR HET WEDSTRIJDVERSLAG

Het trainingskamp in Sotogrande loopt op zijn eind. Morgen staat nog een laatste training op het programma. Zaterdagavond reist ADO Den Haag via onze nationale luchthaven terug naar Den Haag.

Dag 7

De zevende en laatste dag startte met een stevige regenbui maar transformeerde zich later in een ideale dag om het trainingskamp in Sotogrande te besluiten. Een dag na de wedstrijd tegen KV Mechelen trainde de selectie van trainer Henk Fraser nog één keer op de polovelden van de Ayala Polo Club. Niet alle spelers klommen voor de laatste keer aan boord van de busjes. Meijers, Wormgoor, Duplan en Zuiverloon herstelden liever van blessures of inspanningen in de hotelgym onder leiding van Edwin Coret. De rest liep uit of speelde voetvolley.

Het laatste deel van de training bestond uit een partij op het scherp van de snede. Tot tevredenheid van onze coach uiteraard die vervolgens met tevredenheid terugblikt op zeven dagen Zuid Spanje. "Als groep zijn we nog dichter bij elkaar gekomen en er is keihard gewerkt", vertelt Fraser glunderend. "Er is hier een goede basis gelegd voor de tweede helft van het seizoen".

Hector Hevel en verzorger Dino Nunes hadden er de hele week op gehoopt en zagen tijdens de allerlaatste lunch hun wens in vervulling gaan. Er werd vis paella geserveerd. Een maaltijd die gelukkig bij iedereen in de smaak viel zodat er met een culinair topgevoel afscheid kon worden genomen van de eetzaal.

Alle spullen stonden of lagen stipt half vijf aan boord van de bus richting het vleigveld van Malaga. Onderweg bleek ook Django Wagner tot een groot gedeelte van de selectie spreekwoordelijk een stukje mee te rijden.

Na wat hangen, praten, lachen en inchecken op het vliegveld vertrok om tien voor half negen de HV 6118 volgepakt richting Nederland. Net als op de heenweg compenseerde de vriendelijkheid van de stewardessen het gebrek aan beenruimte. ADO Den Haag keerde kort voor middernacht terug op Nederlandse bodem en kan terugkijken op een goed trainingskamp ik Zuid-Spanje!

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag

ADO Den Haag Poll

Hoe eindigt dit seizoen voor ADO Den Haag?