Ga direct naar paginainhoud Ga direct naar laatste nieuws Maak kennis met de unieke Blindentribune Bestel uw Tickets Meer informatie toegankelijkheid Kyocera Stadion Parkeren en Route naar Kyocera Stadion Bestel ADO Den Haag merchandise in de fanshop

ADO Den Haag aangekomen in Marbella

De selectie, staf, medewerkers en een behoorlijk groep sponsors van ADO Den Haag is vrijdagmorgen gearriveerd in Marbella.

Rond half zes kwam de hele groep aan op luchthaven Rotterdam/The Hague en checkte rustig in voor de vlucht naar Malaga. Deze vlucht bleek nog meer voetballers te vervoeren, namelijk een team van Xerxes/DZB en een E Jeugdteam van Feyenoord dat op weg ging naar een internationaal toernooi. Veel trainingspakken dus in de hal bij de gates.

Trainingskamp 2011

Na een rustige vlucht, die keurig op tijd vertrok en aankwam, bleek de temperatuur in dit deel van Spanje nog even niet wat iedereen had gehoopt. Het bleek ook in Malaga vrij betrokken en donker.

Trainingskamp 2011

De spelers namen hun eigen spullen mee en een aantal hielp de materiaalmensen om alle kisten vol trainingsspullen en medische zaken naar de bus te brengen. Ramon Leeuwin kwam dit nog bijna duur te staan, want de kar met twee grote zware kisten die hij mee had genomen ging een eigen leven leiden op de dalende rolbanden naar de laagste etage waar de bussen stonden. De rem deed het niet, dus Ramon en ook verzorger Govert de Kramer moesten alles in de strijd gooien.

Trainingskamp 2011

In de spelersbus een aantal nieuwe gezichten zoals Jordy Brouwen en Chiro N'Toko, maar bijvoorbeeld ook Donny van der Dussen, die voor het eerst met een trainingskamp van de A-selectie mee gaat. Christian Kum ontbreekt helaas, hij heeft nog te veel last van een ontsteking in zijn hiel. Afhankelijk van hoe snel dat beter gaat, komt hij misschien later in de week nog naar Marbella.

Trainingskamp 2011

Net voor de lunch even de spullen op de kamer zetten en nog even snel op het balkon naar buiten kijken. De zee erg dichtbij, maar zoals gezegd, nog wat treurige weersomstandigheden.

Trainingskamp 2011

Voor de lunch waren er voor de selectie een aantal tafels speciaal gedekt, maar al snel schoven ook de meegereisde sponsors aan die na een welkomstdrankje ook van de heerlijke en zeer gevarieerde lunch kwamen genieten.

Trainingskamp 2011

Vanuit het restaurant zou men in principe zo het zwembad in kunnen lopen, de palmbomen en de hele entourage is prachtig. Vrijdagmiddag staat er een training op het programma en daarna een diner met de sponsors en een Flamengoshow.

De vrijdagmiddag stond voor de selectie in het teken van trainen, op een wel heel bijzonder veld. De sponsors ging lekker naar Puerto Banos, waar de dames lekker even konden winkelen en de heren een terrasje verkozen. Een aantal sponsors kwam een kijkje nemen bij het trainingsveld.

Het gezelschap kreeg ook allen een mooie jas van sponsors Vrolijk Dienstengroep, Duinrand makelaars & assurantiën en Screenhouse Textieldrukkerij, op de onderstaande foto dragen een aantal de grijze jas. Naast een aantal sponsornamen staat er als belangrijkste op: Trainingskamp Marbella 2011.

Trainingskamp 2011

Voor het hotel stonden om half 4, na even een uurtje rust voor de spelers, vier busjes klaar. De spelers werden hiermee naar de training vervoerd door heel bekende chauffeurs, namelijk de trainersstaf. Van den Brom, Kootwijk, Zevenbergen en De Jong reden elk een busje.

Trainingskamp 2011

In het busje van Kootwijk deinden Radosavljevic en Bulykin, voorin gezeten naast de chauffeur, vrolijk synchroon mee van links naar rechts op de maat van de muziek. Totdat een bochtje naar rechts wel heel kort genomen moest worden om niet in het ravijn te belanden, toen vond 'Rado' het even niet meer zo 'funny'.

Trainingskamp 2011

Het veld bleek werkelijk prachtig, mooi onderhouden, een ideaal trainingsveld. En rond 4 uur brak de zon ook nog eens door. Maar het veld ligt wel op een bijzondere door bergen en afgronden omringde plaats die bijna onvindbaar is, bleek voor veel journalisten en fotografen die de training mee wilden maken.

Trainingskamp 2011

Naast de twee velden staat één klein gebouwtje, waar wat trainingsmaterialen liggen en dat is het. Er is geen complex omheen, geen tribunes of iets dergelijks, twee velden tussen de rotsblokken. En onderweg erheen liggen de neervallende rotsblokken gewoon op de weg.

Trainingskamp 2011

Na een aantal interviews voor spelers en trainer toog de hele groep weer richting hotel. De sponsors waren inmiddels ook weer gearriveerd. Gezamenlijk bekeken de selectie en de sponsors een Flamengoshow die speciaal voor de Haagse groep werd georganiseerd in het hotel.

Trainingskamp 2011

Van het businessgezelschap werden Gerrit Gerritsen (voorzitter Business to Business ADO Den Haag) en mevrouw Van der Velde van Van der Velde 't Veentje naar voren gehaald om mee te doen.

Trainingskamp 2011

Twee trainingen, golf en Gibraltar

In een stralende zon ging het hele Haagse gezelschap op pad deze zaterdag. De selectie voor twee trainingen, de sponsors voor een dagje golf of Gibraltar.

Trainingskamp 2011

Om negen uur stond het ontbijt op het programma, de sponsors die zich hadden opgegeven voor de golfdag waren ook reeds present. Tegen half elf trokken de vier busjes van de selectie weer richting Dona Julia, het trainingscomplex. De Nederlandse pers stond hen al op te wachten, nu wisten ze het complex gelukkig wel meteen te vinden.

Trainingskamp 2011

Op het oog op de rand van een afgrond, wat niet heel ver bezijds de waarheid is, werd een deel van de warming up gedaan onder leiding van Jurgen Seegers. Frantisek Kubik trainde weer even apart, vanwege zijn gekneusde tean. Robert Zwinkels en Kai van Hese bleven in het hotel om met fysio Edwin Coret te trainen.

Trainingskamp 2011

Dmitry Bulykin stopte iets eerder dan de rest, vanwege wat vocht in zijn voet. Hij zat lekker even met teammanager Zevenbergen en Frantisek Kubik op het bankje naast het veld, in de zon.

Trainingskamp 2011

De training werd na vele loopoefeningen en rennende balhooghoudoefeningen afgesloten door een fanatiek en leuk spelletje handbal. Met twee teams in een gebied iets groter dan de zestienmeter tegen elkaar. Overgooien, maar de goal moest koppend gemaakt worden. Bij elk potje kwamen er nieuwe regels bij, die tot hilarische discussies leidden. De blauwe ploeg won drie potjes achter elkaar met 3-0, het winnende team maakte er een ware vreugdedans bij. Wit moest na elke verliespartij opdrukken en na de derde keer verliezen hardlopend alle ballen en spullen verzamelen.

Ondertussen was ook de bus naar Gibraltar vertrokken.

Trainingskamp 2011

De Haagse groep maakte met een bus een toer langs de rots met apen, bij terugkomst waren ze allemaal erg blij te zijn geweest.

Trainingskamp 2011

Ook de golfers kwamen blij en rood en bruin verbrand terug, ook zij hadden genoten van de zon. De groep sponsors die in het hotel was gebleven en de spa had bezocht kwam 's middags richting trainingsveld voor de tweede training.

Trainingskamp 2011

De taxichauffeurs die hen brachten bleven met alle plezier ook het voetbal bekijken, zij boden vrijwillig aan te wachten op de groep om hen ook weer terug te rijden.

Max de Jong ging met de drie keepers aan de slag voor een pittige keeperstraining op het tweede voetbalveld. Een soort etage lager gelegen veld, dat er ook perfect bij ligt, was geheel voor hen voor alle zware oefeningen. Bij het partijspel later deden steeds wisselend twee keepers mee, de derde bleef bij Max de Jong en kwam nog behoorlijk wat vermoeider terug.

Trainingskamp 2011

Bij het trainingsveld deed Haaglandenvoetbal.nl weer een aantal interviews. Tussen de trainingen door werd assistent-trainer Maurice Steijn al geïnterviewd voor TV West en ADO TV, met name over zijn stage bij Real Madrid in februari. Jordy Brouwer en Chiro N'Toko ondergingen een ware fotoshoot, bij het zwembad en alle palmbomen werden zij vastgelegd.

Na de tweede training kwam het AD langs voor Max de Jong en wederom West voor een interview met Radosavljevic en een speciaal item met Kubik en Roderick Gielisse. De komende tijd dus weer veel ADO Den Haag op tv en in de krant. Of op www.adodenhaag.nl natuurlijk.

Afronden, interviews, biljarten en middagje rust

Zondagmorgen ging de selectie aan de slag voor een training die met name gericht was op doelpunten maken. Na het stretchen, de loopoefeningen en het uitgebreide rondo, moesten voorzetten vanaf links en rechts door een inkomende speler worden afgemaakt.

Het eerste koppel dat vier doelpunten zou maken, zou ervoor zorgen dat de training was afgelopen. Mooie goals vielen, maar uiteraard ook onmogelijke ballen die naast vlogen. Maar iedereen had in ieder geval veel lol in de oefeningen. Derijck, Verhoek, Immers en Toornstra zo veel dat ze na de training nog even doorgingen, waardoor één busje veel later terug was bij het hotel dan de andere.

Trainingskamp 2011

Commissarissen Mark van der Kallen en Paul Beijersbergen kwamen op zaterdag naar Spanje en waren zondag bij de training.

Trainingskamp 2011

Met name eerstgenoemde werd meteen uitgebreid geïnterviewd door Haaglandenvoetbal.nl, AD en RTV West. Ook Van den Brom, Derijck en Toornstra verschenen weer voor de camera’s. Een aantal sponsors kwam weer lekker kijken bij de training, anderen gingen op excursie naar Ronda, een oud stadje in de omgeving met prachtige bruggen. Waar eigenlijk nog een tweede training op het programma stond, werd deze eraf gehaald waardoor voor de spelersgroep een vrije middag gloorde.

Trainingskamp 2011

Ze mochten zelf bepalen wat ze gingen doen, tot aan bedtijd om 23.00 uur. Sommigen gingen even lekker slapen, anderen biljarten of internetten en de spa van het hotel werd ook veelbezocht. De extra rust is nodig voor de wedstrijd van morgen tegen Club Brugge. Maandagmorgen word er nog getraind en dan staat het eerste oefenduel van 2011 op het programma om 16.00 uur.

ADO Den Haag verslaat Club Brugge

Op een competitiedag zou het nooit gebeuren, maar voor de oefenwedstrijd van maandag werd er gewoon nog getraind 's morgens. In een heerlijk zonnetje keek een groepje sponsors en supporters, inmiddels ook gearriveerd in Marbella, naar een niet al te zware training.

Tekst: Ruud Mansveld & Nathalie Nuiten
Actiefoto's met dank aan Willem Vernes

Op het gemakkie, laat die jongens maar rennen lijken ze te denken.

Trainingskamp 2011

Eenmaal terug in het hotel, terwijl de spelers gingen douchen, hoorde de staf onder het genot van een bakje koffie ineens een paar flinke plonsen. Een aantal dappere Haagse heren hadden het gedurfd het niet verwarmde buitenzwembad in te duiken.

Trainingskamp 2011

Met een zonnetje erop verblijft de selectie en alle mensen daaromheen op een erg mooie plek, kijk maar hieronder, zo'n plaatje zou als ansichtkaart kunnen dienen toch?

Trainingskamp 2011

Rond half drie toog de selectie richting het Marbella sportcenter om daar aan te treden tegen Club Brugge, een goed bevriende club van ADO Den Haag.

Trainingskamp 2011

Club Brugge is een voetbalclub met een rijke geschiedenis, het won verschillende landstitels en Belgische bekers. In de jaren 70 werd de club geleid door de alom bekende Ernst Happel en later door de Hagenaar Henk Houwaart. Onder andere Henk Houwaart, Hans Galjé en Peter Houtman speelden zowel voor de geelgroenen als voor de blauw-zwarten. Club Brugge, tegenwoordig onderleiding van Adri Koster, trad maandag nog niet aan met de geblesseerde Nederlander, Ryan Donk.

Trainingskamp 2011

Jordy Brouwer en Donny van der Dussen maakten maandagmiddag hun debuut voor ADO Den Haag. Onder het toeziend oog van alle meegereisde sponsors (met groengele shawl uiteraard om), een aantal plaatselijke voetballiefhebbers en de gehele ploeg van Telstar die een veld verderop trainde, had ADO Den Haag het zwaar in de eerste helft. De combinatie van basisspelers, wisselspelers en jeugdspelers moest duidelijk aan elkaar wennen.

Trainingskamp 2011

Eén koppel onder de toeschouwers genoot ondanks de achterstand met volle teugen. Zij verhuisden 8 jaar geleden naar Marbella, maar bleven hun club altijd volgen, nu konden ze hun eigen Haagse ploeg weer eens van dichtbij aanschouwen.

Het sportcenter Marbella bleek wederom een prachtige locatie met vier grote velden en twee kleinere trainingsvelden, stuk voor stuk perfect onderhouden. Voetballen tussen de palmbomen, het blijft vooral voor de toeschouwers een prachtig gezicht.

Trainingskamp 2011

Trainers Adri Koster en John van den Brom hadden vooraf een erg hartelijke ontmoeting. Voor beide trainers een lekker relaxt moment in een trainingsweek om in alle rust aan een wedstrijd te beginnen.

Bij Brugge was Ryan Donk er wegens een blessure niet bij. Bij ADO Den Haag ontbraken Bulykin en Kubik nog vanwege hun reeds goed genezende blessures (enkel en teen). Gino Coutinho speelde niet, hij werkte een extra training af met Max de Jong terwijl Pellatz en Zwinkels de beide helften keepten. Uiteraard ontbraken ook Chris Kum en Aleksandar Rankovic, zij bleven vanwege blessures achter in Nederland.

Trainingskamp 2011

Al na vijf minuten werd Club Brugge gevaarlijk door een vrije trap aan de linker buitenkant van de zestien meter. Vargas nam de vrije trap, Pellatz redde uitstekend met de vuisten.

Nog geen tien minuten later was het dan toch raak, want in de dertiende minuut werd een goede loopactie van Hoefkens vervolgd door een goede voorzet op Vargas die op zijn beurt prima afrondde. In de 25e minuut was het Wesley Verhoek die ADO Den Haag op gelijke hoogte kon brengen na een foutieve terugspeelbal van Dalmat. Verhoek schoot helaas voor ADO Den Haag net naast de goal.

Trainingskamp 2011

In de 36e minuut is het opnieuw raak voor Brugge, Perisic scoort al glijdend bij de tweede paal na een voorzet van Dalmat. De ploeg van Koster ging met 0-2 rusten, de meeste spelers zouden in de tweede helft niet meer terugkeren op het veld. Beide trainers kozen ervoor alle spelers die mee zijn op trainingskamp te laten spelen.

Trainingskamp 2011

In de tweede helft wederom een debutant aan ADO Den Haagzijde, Chiro N'Toko centraal achterin. Hij speelt met zijn roepnaam, Chiro, op zijn shirt en rugnummer 34. Jordy Brouwer heeft nummer 27.

ADO Den Haag kwam dus met een nieuw team het veld in voor de tweede helft en dat wierp al binnen vijf minuten zijn vruchten af. Na een voorzet van Hulst kwam Gielisse in een kansrijke positie, helaas kreeg hij de bal niet onder controle.

Trainingskamp 2011

Terwijl het Nederlandse CP-team het veld naast de wedstrijd betrad, scoorde ADO Den Haag. Vijf minuten na de eerste kans kwam Bruggekeeper De Vlieger met een te zachte uittrap. Immers stoorde meteen en veroverde de bal. Hij kon de bal aan Toornstra geven en die rondde op het oog simpel en erg goed af.

In de 65e minuut was het opnieuw raak voor het steeds meer druk zettende ADO Den Haag, Santy Hulst rondde goed af na een steekbal van Roderick Gielisse. In de laatste seconden van het duel besliste de aanvoerder van de tweede helft, Lex Immers, het duel met een goal die hij anders bedoeld had. Hij kreeg de bal voor de goal precies voor de voeten, hij had een hoek voor het uitkiezen. Maar hij raakte de bal niet lekker en de bal rolde zachtjes rechts van hem over de lijn, tot grote ontzetting van doelman De Vlieger.

Karakteristiek

ADO Den Haag - Club Brugge 3-2 (0-2)
13. Vargas 0-1, 36. Perisic 0-2, 50. Toornstra 1-2, 65. Hulst 2-2, 90. Immers 3-2
Opstellingen 1e helft
ADO Den Haag: Pellatz; Ammi, Derijck, Supusepa, Van van Dussen; Buijs, Radosavljevic, Koksal; Verhoek, Brouwer, Achterberg
Club Brugge: De Vlieger; Hoefkens, Dalmat, Vargas, Vermeulen, Van Gyseghem, Kouemaha, Van Acker, Perisic, De Jonghe, Deschilder
Opstelling 2e helft
ADO Den Haag: Zwinkels; Leeuwin, Supusepa, Chiro N'Toko, M. Piqué; Visser, Toornstra, Gielisse; Hulst, Immers, Vicento
Club Brugge: De Vlieger; Vanderheyden, Scepovic, Dirar, Simaeys, Akpala, Lestienne, Camozzato, Van Gyseghem, Odidja Ofoe, De Cuyper
Scheidsrechter: Juanfranco Caravaca

Afscheid sponsors en herstel tijdens uitlopen

Maandagavond werd er afscheid genomen van de sponsors, zij vlogen dinsdagmorgen vroeg terug naar Nederland. Lex Immers bedankte alle meegereisde sponsors namens de gehele selectie.

Hij nam de microfoon op het podium en bedankte iedereen voor het mooie en goede trainingskamp dat door hen mogelijk gemaakt is. Een dag later gaf hij een rondje tijdens het diner, een frisje voor de spelers en een wijntje voor de staf vanwege zijn contractverlenging.

Trainingskamp 2011

Transavia vloog de selectie en de sponsrs naar Marbella. Verder reisden mee:
EDR Works
Bolman Cleaning Services
Lammertink Groep
Biersteker Gevel & Daktechniek
El Flaco Scherminstallaties
Van der Velde ’t Veentje
Kyocera Mita Nederland
VCS Vrolijk Special Cleaning
RSB Uitzendbureau
Vrolijk Technical Services
Pionero interim management
Palimé Advies & Administratiekantoor
Henk Patat
JB Pompen
Van den Berg Kasverwarming
Profilease B.V.
Rendon Onderhoudsgroep
Tammes Bouw
Showbusiness Entertainment
NV ADO Den Haag
Jeroen Wotte Voetbalreizen

Een extra donatie van € 500,= is tevens ontvangen van:
Rabobank Den Haag e.o.
de Golfslag strandpaviljoen
Rob Andeweg Produkties
Grapos Nederland
Zegwaard Rioolontstopping
Delta Team Uitzendbureau

ADO Den Haag als club wil hen ook heel erg bedanken voor de financiële bijdrage, maar ook voor de gezelligheid in en om het hotel in Marbella.

Trainingskamp 2011

Mariska van Kolk kwam zingen tijdens de laatste avond van de sponsors, na de mooie overwinning op Club Brugge. Zij trok voor de gelegenheid maar even een groengeel shirt aan.

Trainingskamp 2011

De volgende morgen stond in het teken van het wedstrijdherstel. Uitgebreid werden alle oefeningen doorgenomen om alle spieren te stretchen, de loopoefeningen werden gedaan, om met een grote partij puur op basis van balbezit te eindigen. 's Middags trainden de spelers met kleine pijntjes nog extra in de gym van het hotel en gingen veel spelers even lekker zwemmen. Met een dag later al weer een wedstrijd op het programma, tegen FC Basel dat dit seizoen Champions League speelde, was iedereen gefocust op rust.

Nipte nederlaag tegen FC Basel

ADO Den Haag trad woensdagmiddag aan tegen FC Basel, dit jaar Champions Leaguedeelnemer. En de ploeg van John van den Brom maakte serieus aanspraak op de overwinning. Helaas werd er met 2-1 verloren. En er werd woensdag natuurlijk ook nog getraind.

Tekst: Nathalie Nuiten
Actiefoto's met dank aan Willem Vernes

Trainingskamp 2011

Als de selectie wakker wordt en naar buiten kijkt zien de spelers dit, elke morgen weer.

Trainingskamp 2011

Na het ontbijt is Govert de Kramer al weer fanatiek bezig om iedereen voor te bereiden op de training, hier wordt de enkel van Robert Zwinkels ingepakt.

Trainingskamp 2011

De ploeg die 's middags aan zal treden tegen FC Basel neemt 's morgens uitgebreid de verdedigende corner door, net als het rondspelen van de bal al opstomend richting de goal. Beide onderdelen kwamen later op de dag terug in de wedstrijd.

Trainingskamp 2011

Net voor de lunch vond Wesley Verhoek nog even tijd voor een kleine fotosessie. Lex Immers en John van den Brom waren later op de dag ook aan de beurt om voor de camera te verschijnen.

Na een klein uurtje rust, stonden de trainers al weer klaar bij de busjes om naar het Marbella Sportcenter te rijden voor het duel met FC Basel.

Trainingskamp 2011

Tegenstander van woensdag FC Basel is na de bekendste ploegen van Zwitserland Grasshopper en Servette FC, de meest succesvolste club uit Zwitserland die op dit moment nog mee strijden in de Europa League. De beroemde "Blaugrana" kleuren van FC Barcelona zijn rechtstreeks overgenomen van het "Rotblau" van FC Basel. De Catalaanse club is namelijk opgericht door oud FC Basel captain Johan Gamper en hij nam de kleuren van FC Basel mee. Sinds seizoen 2008/09 speelt Basel in de kleurcombinatie van het traditionele FC Barcelona shirt (rood en blauw verticaal gestreept). De enige Nederlander die ooit uitkwam voor Basel is Adrie van Kraaij, speelde in Nederland o.a. voor PSV.

Trainingskamp 2011

FC Basel komt als een dolle uit de startblokken. Met continue bewegende mensen staan ze heel erg diep, de Haagse verdediging wordt onder druk gezet door de Zwitserse aanvallers. Zelfs Wesley Verhoek en Charlton Vicento moeten mee terug, achter de opkomende backs aan. De ploeg van Van den Brom moet duidelijk even wennen aan deze stormram en start direct met de organisatie neerzetten. Na de eerste tien minuten wordt duidelijk dat de eerste storm is gaan liggen en ADO Den Haag meer en meer het balbezit overneemt.

Trainingskamp 2011

Basel laat wel de eerste kans noteren. Met vele lopers dwars door het midden komen ze er na een onderschepping razendsnel uit. Frei schiet uiteindelijk uit de draai over. Na een kwartiertje is het weer Frei die voor gevaar zorgt. Zijn vrije trap aan de rechterkant van de zestien wordt net naast gekopt door Abraham.

De ruimtes zijn klein, bijna elke pass veroorzaakt een zwaarbevochten duel. In de 19e minuut wordt Verhoek op rechts diep gestuurd door Radodavjlevic. Vicento komt bij de eerste paal, Immers bij de tweede. Deze laatste neemt de bal in één keer op zijn slof maar vindt de keeper van Basel in de korte hoek op zijn weg.

Na een minuut of 25 laat ADO Den Haag steeds vaker en langer de bal rond gaan, precies zoals er 's morgens is geoefend, continue zoekend naar de aanvallend vrije man. In de 34e minuut worden Vicento en Immers afgevlagd bij een vrije doorgang naar de goal na een mooie steekpass. Dat Immers buitenspel stond kon nog, maar Vicento leek toch echt van achter zijn man vandaan te komen.

Trainingskamp 2011

Net voor rust is het raak voor ADO Den Haag. Wesley Verhoek neemt een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld en roept nog, net voordat hij de bal neemt: 'Belg, op de penaltystip'. Precies daar valt de bal ook en Derijck staat keurig klaar om de bal in te koppen zoals hier zichtbaar op de foto.

Trainingskamp 2011

De geblesseerde spelers kijken toe vanaf de kleine tribune.

In de tweede helft staat de dalende zon precies in het gezicht van onze doelman Coutinho. Dat geeft een behoorlijk nadeel. Dat blijkt ook na een minuut of tien spelen, als Basel net buiten de zestien een vrije trap te nemen krijgt. Coutinho is nog druk de muur neer te zetten, maar de scheidsrechter blijkt niet te hebben aangegeven dat er gewacht dient te worden op zijn fluitsignaal. De aanvoerder van Basel, Huggel, waagt het erop en schiet de bal in de rechterhoek vanuit hem bekeken, terwijl Coutinho in de linkerhoek nog druk bezig is met de muur. Eigenlijk alle 22 spelers staan enigszins verbaasd te kijken dat de scheidsrechter naar het midden wijst, doelpunt dus.

Trainingskamp 2011

Een minuut of zes later komt spits Streller los van de Haagse verdediging. Iedereen gaat uit van buitenspel, behalve de grensrechter. Er wordt dus doorgespeeld en Streller schiet vanaf rechts de bal in de lange hoek, 1-2.

Dan begint ADO Den Haag aan een mooi laatste half uur. Bij Basel staan allemaal frisse nieuwe spelers in het veld, bij ADO Den Haag is alleen nieuweling Chiro vervangen. Maar de spelers die het langst op het veld staan, vinden hun tweede adem en zetten vol passie aan om de gelijkmaker aan te kunnen tekenen. Er volgen kansen voor Ammi, zijn goede schot wordt net naast getikt, voor Toornstra, die vanaf de rand zestien net over schiet, voor Lex Immers die op de paal schiet en even later over kopt.

Het fanatisme blijkt met name bij een overtreding op Immers, niet passend bij de wedstrijd, waarna tweeëntwintig spelers neus aan neus even tegenover elkaar komen te staan. Waar ADO Den Haag op zoek is naar de gelijkmaker, predikt de coach van Basel maar één ding: balbezit. Zijn spelers gaan niet meer naar voren, zij tikken de bal voorzichtig terug, want de zwaarbevochten overwinning van woensdagmiddag die zij ondanks flink verzet binnen konden halen, wordt flink gekoesterd. Toch mooi eigenlijk, tegen een Champions Leaguedeelnemer.

Trainingskamp 2011

Karakteristiek

ADO Den Haag - FC Basel 1-2 (1-0)
44. Derijck 1-0, 54. Huggel 1-1, 61. Streller 1-2
Opstelling ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Chiro (55. Ammi), Derijck, M. Piqué; Radosavljevic, Toornstra (87. Visser), Buijs; Verhoek, Immers, Vicento
Wissels: Pellatz, Ammi, Bosschaart, Supusepa, Koksal, Achterberg, Gielisse, Visser, Van der Dussen
Opstelling FC Basel: Colombo; Huggel, Streller, Frei, T. Xhaka, Abraham, Kusunga, Tembo, Zanni, G. Xhaha, Baron
In de rust kwamen erin: Yapi Yapo, Stocker, Shaqiri, Inkoom, Tavares Varela, Unal en Wieser
In de 70e minuut kwamen T. Xhaka en Baron en weer terug in
Scheidsrechter: Juanfranco Caravaca

Toetje uit Spanje: De Copa Estepona

De selectie is weer veilig terug in Nederland, vrijdagavond landde de selectie met haar Transaviavlucht op luchthaven Rotterdam-The Hague. Maar de vrijdagochtendtraining bracht nog iets bijzonders dat we u niet wilden onthouden.

Er werd namelijk gespeeld om de Copa Estepona. Een toernooi bedacht door de technische staf van ADO Den Haag, na het mooie verblijf in het Spaanse Estepona en in Hotel Estepona Palace.

En het toernooitje met drie teams van zeven spelers werd serieus aangepakt. Bij het ontbijt werd er heel officieel geloot, de samenstellingen van de teams werden dus puur bij toeval gemaakt. Elk team kreeg, ook door middel van loting, een eigen hoofdtrainer (gekozen uit de drie geblesseerde spelers die niet mee konden doen), een assistent-trainer en een medisch staflid. De scheidsrechter was Max de Jong en toernooidirecteur was dokter Beeftink, die zijn taak uiterst serieus nam en zoals hier te zien alles goed overzag.

Trainingskamp 2011

De teams die uit de bus kwamen:

Oranje: Pellatz; Immers, Verhoek, Buijs, Chiro, Radodavljevic, Van den Brom (Ammi kon helaas nog niet spelen en ruilde zodoende met de trainer)
Coach: Jens Toornstra, Assistent: Maurice Steijn, Medische ondersteuning: Govert de Kramer

Blauw: Coutinho; Supusepa, Gielisse, Brouwer, Piqué, Bulykin, Leeuwin
Coach: Pascal Bosschaart, Assistent: Bob Kootwijk, Medische ondersteuning: Edwin Coret

Zwart: Zwinkels; Derijck, Visser, Van der Dussen, Koksal, Achterberg, Vicento
Coach: Frantisek Kubik, Assistent: Ahmed Ammi, Medische ondersteuning: Jurgen Seegers

Trainingskamp 2011

Het nieuwbakken coachduel Kubik/Ammi stond voor een zware opgave.

Na een goede en normale warming up met de gehele groep ging het toernooi van start en begon de felheid en de rivaliteit. Want er stond nog wel iets op het spel ook: de verliezers van vandaag zouden 's middags de zware kisten en tassen van de selectie naar de bus en het vliegveld moeten dragen. En, elke speler moest 's morgens tien euro betalen en de pot ging naar de winnende ploeg.

Trainingskamp 2011

Coach Jens Toornstra had op papier het sterkste team en keek dus rustig toe. Achteraf bezien had hij misschien een donderspeech uit de hoge hoed moeten toveren....

Trainingskamp 2011

Pascal Bosschaart was drukker met coachen en praten met zijn spelers. Hij had de opstelling op papier staan en benadrukte keer op keer goed te blijven drinken en tijdens de wedstrijden van de andere twee ploegen vooral in beweging te blijven.

Trainingskamp 2011

Alle teams speelden drie maal tegen elkaar.

Oranje - Zwart 1-1 en 1-0 en 0-1
Blauw - Zwart 1-1 en 1-0 en 2-0
Blauw - Oranje 0-1 en 0-0 en 1-1

Penalties moesten de beslissing brengen of topfavoriet Oranje of Blauw de winnaar zou worden.

Beide keepers stopten één penalty, Coutinho die van Radodavljevic en Pellatz die van Piqué. Alle spelers van de teams hadden een penalty genomen en de stand was 5-5, dus moesten ook de keepers een strafschop nemen. Coutinho schoot feilloos binnen, en hij wist even later die van Pellatz te pakken. Underdog bauw dus de kampioen!

Trainingskamp 2011

Dat leverde uiteraard een klein feestje op, met een flesje champagne erbij.

Trainingskamp 2011

Toernooi-directeur Beeftink overhandigde de envelop met inhoud aan toernooitopscorer Bulykin voor zijn blauwe team.

ADO Den Haag bedankt de volgende bedrijven die het trainingskamp 2011 in Marbella mogelijk hebben gemaakt:
Transavia
EDR Works
Bolman Cleaning Services
Lammertink Groep
Biersteker Gevel & Daktechniek
El Flaco Scherminstallaties
Duinrand Makelaars in assurantiën
Van der Velde ’t Veentje
Kyocera Mita Nederland
VCS Vrolijk Special Cleaning
RSB Uitzendbureau
Vrolijk Technical Services
Pionero interim management
Palimé Advies & Administratiekantoor
Henk Patat
JB Pompen
Van den Berg Kasverwarming
Profilease B.V.
Rendon Onderhoudsgroep
Tammes Bouw
Showbusiness Entertainment
NV ADO Den Haag
Jeroen Wotte Voetbalreizen
Een extra donatie van € 500,= is tevens ontvangen van:
Rabobank Den Haag e.o.
de Golfslag strandpaviljoen
Rob Andeweg Produkties
Grapos Nederland
Zegwaard Rioolontstopping
Delta Team Uitzendbureau

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag

ADO Den Haag Poll

Hoe eindigt dit seizoen voor ADO Den Haag?