Ga direct naar paginainhoud Ga direct naar laatste nieuws Maak kennis met de unieke Blindentribune Bestel uw Tickets Meer informatie toegankelijkheid Kyocera Stadion Parkeren en Route naar Kyocera Stadion Bestel ADO Den Haag merchandise in de fanshop

Verslag van ADO Den Haag tijdens het trainingskamp in Wales, Engeland juli 2008

Verslag: Ruud Mansveld

Dag 1: ADO Den Haag aangekomen in Engeland

ADO Den Haag vertrok donderdagmiddag vanaf Schiphol naar Cardiff (Wales), waar de selectie onder leiding van trainer André Wetzel tot en met woensdag 6 augustus verblijft.

Trainingskamp 2008

In Cardiff werkt de selectie komende week een trainingsprogramma af. Bovendien staan twee oefenduels op het programma tegen respectievelijk Bristol Rovers (zaterdag) en Swansea City (dinsdag).

Trainingskamp 2008

Nadat de selectie had ingecheckt stond direct de eerste training op het programma. Om 17.00 uur volgde die eerste training. Naast sprintoefeningen vormden drie partijen de hoofdmoot van deze sessie. Morgen (vrijdag 1 augustus) staan er twee trainingen op het programma. De eerste training om 11.00 uur en de tweede om 16.00 uur plaatselijke tijd.

Zaterdag wordt s´morgens getraind door een aantal spelers dat niet zal spelen tegen Bristol Rovers. De wedstrijd tegen Bristol Rovers begint om 15.00 uur.

Dag 2: ADO Den Haag draait warm in Wales

University Playground Fearwood in Cardiff is de plek waar ADO Den Haag momenteel de tweede fase van de voorbereiding afwerkt. Vrijdag werkte de Haagse selectie onder leiding van trainer André Wetzel twee trainingen af. De manschappen worden in de havenstad van Wales pittig onder handen genomen.

Verslag: Ruud Mansveld.

Trainingskamp 2008

Voordat de spelers naar de trainingsaccommodatie togen meldden zij zich in het hotel bij fysio Edwin Coret en verzorger Govert de Kramer. In het Haagse gezelschap verkeren twee krachten die op proef zijn. Het zijn Arnie Gauter Arasson, een doelman uit IJsland, en Ivo Taborsky, een aanvaller uit Tsjechië. Daaruit mag worden geconcludeerd dat André Wetzel zijn selectie nog verder op sterkte – en dan zeker kwantitatief – wil brengen.

Trainingskamp 2008

De ochtendtraining begon met loopoefeningen, gevolgd door sprintoefeningen en rondootjes. Een partijtje met het accent op positiespel vormde de afsluiting van de eerste trainingsessie van de vrijdag. ’s Middags volgde de tweede, die overigens niet de laatste was voor de oefenwedstrijd tegen Bristol Rovers, die voor zaterdagmiddag op het programma staat. Wetzel roept zijn manschappen ook zaterdagmorgen nog ter training, al zullen de mannen die ’s middags in actie komen dan lichtelijk worden ontzien.

Trainingskamp 2008

Bristol Rovers-ADO Den Haag wordt zaterdag om 15.00 uur plaatselijke tijd (in Nederland is het dan 16.00 uur) gespeeld in het Memorial Stadium. Eigenlijk zou de club deze zomer een nieuw stadion betrekken. Door allerlei omstandigheden is de verhuizing een jaar uitgesteld. Bristol Rovers komt in het nieuwe seizoen uit in de Coca Cola Football League One, na de Premier League en First Division dus het derde niveau van het Engelse voetbal. In het afgelopen seizoen eindigde Bristol Rovers als zestiende van de klasse waar Swansea City (met voormalige ADO-ers Dorus de Vries en Ferrie Bodde) kampioen werd. Bristol Rovers was in de strijd om de FA Cup succesvoller door onder andere Fulham en Southampton uit te schakelen. In de kwartfinale bleek West Bromwich Albion met 5-1 te sterk.

Dag 3: ADO Den Haag: winst in Bristol

ADO Den Haag zette zaterdagavond weer een stap in de richting naar de gewenste vorm. Met vooral aardige combinaties en crosspasses legde de formatie van trainer André Wetzel de basis van de zege van 3-2 bij Bristol Rovers.

Verslag: Ruud Mansveld.

Zonder Christian Kum traden de Hagenaars aan voor de eerste wedstrijd tijdens het trainingskamp in Wales en Engeland. De centrale verdediger tobt met een ontstoken en gekneusde teen en werd daardoor uit voorzorg aan de kant gehouden. Hierdoor vormde Aleksandar Rankovic met nieuweling Csaba Horvath het Haagse centrale verdedigingsduo. Op rechts opereerde proefspeler Martin Knakal en op links stond Pascal Bosschaart op de hem vertrouwde plek.

Trainingskamp 2008

Oogstrelend

De gastheren, die komende zaterdag al met een thuiswedstrijd tegen Carlisle aan de competitie beginnen in de Coca Cola Football League One, ontketenden vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Keith Stroud een fel offensief. ADO Den Haag had alle moeite om sportieve averij te voorkomen. Zo zag Stuart Campbell zijn inzet net voor het doel van Robert Zwinkels langs gaan en moest Pascal Bosschaart de Haagse doelman op de doellijn bijstand verlenen. Het als overrompelingstactiek bedoelde openingsoffensief van Bristol Rovers duurde ruim vijf minuten. Daarna nam ADO Den Haag vooral door combinatievoetbal het initiatief geleidelijk over. Dit kwam ook in de doelpogingen duidelijk tot uiting. Eerst bracht doelman Steve Phillips van Bristol Rovers zich zelf in de problemen door de bal tegen Ivo Taborski aan te schieten. Nog vlak voor de doellijn herstelde de Engelse sluitpost zich. In de tiende minuut was Phillips kansloos tegen de inzet van Richard Knopper, die op aangeven van Yuri Cornelisse de bal oogstrelend in de kruising plaatste met de linkervoet: 0-1.

Zwinkels

Bristol Rovers zag pas kort voor de rust kans weer enige wapenfeiten van betekenis te laten noteren. Alleen was het de uistekende doelman Robert Zwinkels die de Haagse ploeg met een voorsprong de rust liet ingaan, omdat de Haagse goalie een paar uitstekende redding in huis had.

Beter

Twee wissels paste trainer André Wetzel toe in de rust. De op proef zijnde IJslandse doelman Arni Gautar Arason nam de taak over van Robert Zwinkels en mocht laten zien waartoe hij in staat is. Verder liet Wetzel de jonge Mike de Geer opdraven van Yuri Cornelisse. ADO Den Haag was vanaf de hervatting beter. De crosspasses kwamen steeds meer uit de verf en bezorgden de Engelse verdediging behoorlijk veel kopzorg. De verdubbeling van de marge in de 58e minuut was er dan ook een logisch gevolg van. Hursut Meric glipte al dribbelend langs tegenstanders en de voorzet die daarop volgde was zodanig op maat, dat Richard Knopper koppend voor 0-2 kon zorgen. Een ‘slaapmoment’ van de Haagse afweer vormde de inleiding van het eerste tegendoelpunt van Rickie Lambert: 1-2.

Massale wissel

In de 63e minuut wisselde trainer André Wetzel bijna zijn halve elftal. Hans van Haar, Wesley Verhoek, Ekrem Kahya, Lex Immers en Robin Faber verschenen in het veld voor Ivo Taborski, Hursut Meric, Csaba Horvath, Pascal Bosschaart en Richard Knopper. Aan het spelbeeld veranderde er ondanks de massale mutaties vrijwel niets. ADO Den Haag bleef de aanvallende ploeg en kwam zowaar zelfs snel op 1-3. Hans van de Haar werd neergetrokken door doelman Steve Phillips, waardoor scheidsrechter Stroud de Haagse ploeg een strafschop verstrekte. ‘Slachtoffer’ Hans van de Haar benutte de elf-metertrap feilloos en leek zijn ploeg definitief in gewonnen positie te hebben gebracht. Echter, weer incasseerde ADO Den Haag vlak na een succes een tegentreffer. Ben Hunt slaagde erin zich sprintend te ontdoen van de Haagse bewaking en passeerde Arason ten tweede male: 2-3. Hoewel er nog ruim een kwartier was te spelen onderging de stand geen wijziging.

ADO Den Haag speelt dinsdag de tweede wedstrijd tijdens het traningskamp in Wales en Engeland. Dan is Swansea City, de club van de voormalige ADO-ers Dorus de Vries en Ferrie Bodde, gastheer en oefenpartner.

Karakteristiek

Bristol Rovers-ADO Den Haag 2-3 (0-1)
Scoreverloop: 10. Knopper 0-1, 58. Knopper 0-2, 61. Lambert 1-2, 71. Van de Haar (strafschop) 1-3
, 73. Hunt 2-3. Scheidsrechter: Stroud
Toeschouwers: 1.861
Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels (46. Arason); Knakal, Horvath (63. Kahya), Rankovic, Bosschaart (63. Faber); Cornelisse (46. De Geer), Knopper (63.
Immers), Resodihardjo; Meric (63. Verhoek), Taborski (63. Van de Haar), Soltani.

Dag 4: ADO DH maakt zich op voor Swansea

ADO Den Haag bereidt zich voor op de tweede en laatste wedstrijd van de oefentrip door Wales en Engeland. Na de zege van 3-2 op Bristol Rovers van zaterdag wacht dinsdagavond Swansea City.

Verslag: Ruud Mansveld.

Trainingskamp 2008

Een klus die iets zwaarder moet worden ingeschat. Niet alleen omdat ‘The Swans’ in het nieuwe seizoen een klasse hoger spelen (The Championship, dus een klasse onder de Engelse Premier League), maar ook omdat de voormalige ADO-ers Dorus de Vries en Ferrie Bodde er actief zijn.

Trainingskamp 2008

De selectie van trainer André Wetzel bracht de zondag deels trainend door op het Llandarcy Complex in Swansea. ’s Middags was er tijd voor ontspanning op de bowlingbaan. Maandag werd tweemaal flink getraind. Tegen Swansea City zal Christiaan Kum er weer niet bij zijn. Nog steeds houdt een gekneusde en ontstoken teen hem aan de kant.

Trainingskamp 2008

Het duel met ADO Den Haag is voor Swansea City de generale repetitie voor de eerste competitiewedstrijd in The Championship. Komende zaterdag treedt het aan in de uitwedstrijd tegen Charlton Athletic. Afgelopen zaterdag deed Swansea City het beslist niet slecht in de oefenwedstrijd bij West Bromwich Albion.

Trainingskamp 2008

Beide teams kwamen niet tot scoren. Manager is Roberto Martinez. De Spanjaard speelde ooit voor Real Zaragoza en verkaste later naar Engeland, waar hij speelde voor Wigan Athletic. De traditierijke club speelt sinds 2005 in een nieuw stadion. Oorspronkelijk was de naam White Rock Stadium, maar door sponsoring is het nu Liberty Stadium.

Dag 5: Eerste verlies in oefencampagne

ADO Den Haag leed dinsdagavond de eerste nederlaag in de oefencampagne ter voorbereiding op de terugkeer in de Eredivisie. In Swansea City trof de ploeg van trainer André Wetzel niet alleen in een prachtig stadion (Liberty Stadium) spelende gastheer, maar ook de sterkste tegenstander in het voorseizoen tot dusver.

Verslag: Ruud Mansveld.
Foto´s: Theo Bohmer.

Nat

Op deze zeer natte zomeravond in Wales stond ADO Den Haag vaak onder druk. Swansea City bleef komen en wilde er zowel qua inhoud als qua resultaat een goede generale repetitie van maken. Zaterdag al wacht de Welshmen de eerste competitiewedstrijd in The Championship (op één na hoogste competitie in Engeland) de uitwedstrijd in Londen tegen Charlton Athletic. En toch had ADO Den Haag ondanks het stormachtige openingsoffensief van Swansea City enkele kansjes via Karim Soltani. Eerst stond de voormalige doelman van ADO Den Haag Dorus de Vries Haags succes in de weg, daarna schoot Soltani de bal voor het doel langs.

Trainingskamp 2008

Gebroken jukbeen

Het vervolg van de kansen viel voornamelijk aan de andere kant te noteren, waar Robert Zwinkels de nodige reddingen moest verrichten zoals bij een inzet van Andrea Orlandi. Bij een van de kleinere mogelijkheden was voormalig ADO-er Ferrie Bodde betrokken. Hij kwam in botsing met Aleksandar Rankovic, die geblesseerd uitviel en bij een bezoek aan het ziekenhuis vernam dat hij zijn jukbeen had gebroken. Virgilio Teixeira verving de ongelukkige Serviër die ondanks de breuk gewoon kan mee vliegen naar Nederland morgenochtend. De aanhoudende stormloop van Swansea City resulteerde in de 37e minuut in een doelpunt. Andrea Orlandi draaide na een voorzet van Leon Bretton weg van Csaba Horvath en passeerde Robert Zwinkels met een schot in de rechterhoek: 1-0.

Trainingskamp 2008

Manifesteren

Swansea City stormde na rust lang niet meer zo als daarvoor. Het gaf ADO Den Haag de kans zich wat meer te manifesteren. Zo kopte Hans van de Haar op aangeven van Richard Knopper de bal in de 56e minuut net voor het doel van de gastheren langs. Inmiddels was bij The Swans ook Ferrie Bodde vervangen en besloot trainer André Wetzel in de 61e minuut tot een drievoudige wissel om zijn ploeg te verversen. Yuri Cornelisse, Karim Soltani en Hans van de Haar gingen naar de kant ten gunste van Hursut Meric, Lex Immers en Wesley Verhoek. Later wisselde Wetzel nog tweemaal. Eerst kwam de jonge Mike de Geer in het veld voor Levi Schwiebbe en vervolgens Tim de Meersman voor Leroy Resodihardjo. Lex Immers had ADO Den Haag in blessuretijd nog naast Swansea City kunnen brengen. Echter, Dorus de Vries slaagde er in met zijn verdediging dit te voorkomen.

Spaans bezoek

Zo kwam ook een einde van ADO’s trip door Engeland en Wales, die als goed werd ervaren. Zondag om 14.30 uur wacht de Haagse club Spaans bezoek. Dan komt Real Valladolid naar het Forepark.

Karakteristiek:
Swansea City-ADO Den Haag 1-0 (1-0)
Scoreverloop: 37. Orlandi 1-0
Scheidsrechter: Evans
Gele kaarten: Faber, Schwiebbe en Teixeira (ADO Den Haag)

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag

ADO Den Haag Poll

Hoe eindigt dit seizoen voor ADO Den Haag?