Ga direct naar paginainhoud Ga direct naar laatste nieuws Maak kennis met de unieke Blindentribune Bestel uw Tickets Meer informatie toegankelijkheid Kyocera Stadion Parkeren en Route naar Kyocera Stadion Bestel ADO Den Haag merchandise in de fanshop

Verslag van ADO Den Haag tijdens het trainingskamp in Karinthië, Oostenrijk juli 2007.

Dag 1 trainingskamp Oostenrijk

ADO Den Haag maakte op de eerste dag van het trainingskamp in het Oostenrijkse Karinthië kennis met tropische omstandigheden. Omringd door diverse Alpentoppen liep de temperatuur op tot een maximum van maar liefst 38 graden.

Verslag: Ruud Mansveld, Tonny Dijkhuizen

Trainingskamp 2007Wiljan Vloet observeert de trainingsactiviteiten.

Ondanks de hitte werd er op de eerste dag voluit getraind. Niet alleen het weer speelde de spelers parten, maar ook de vermoeiende reis per bus van het Zuiderparkstadion naar Düsseldorf, de relatief korte nachtrust en het vroege vertrektijdstip van de vlucht naar Klagenfurt.

Trainingskamp 2007Rick Hoogendorp en Pascal Bosschaart zoeken verkoeling.

Door een kleine vertraging tijdens de vliegreis kwam de om 10.30 uur geplande ochtendtraining te vervallen. Er werd gekozen voor een ontbijt en het kwartier maken in het Seehotel Hafnersee in Keutschach. Dit hotel is een van de accommodaties voor Euro 2008, dat van 7 tot en met 29 juni van het volgend jaar in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden. Het in aanbouw zijnde en in september te openen Wörthersee Stadion in de Karinthische hoofdstad Klagenfurt is een van de speellocaties.

Trainingskamp 2007Een vijf-tegen-vijf partijvorm op het veld van Schiefling.

Om 15.00 uur volgde de eerste, pittige training, waarbij de spelers het nodige vocht tot zich moesten nemen om de warmte te kunnen pareren. Een aantal was bovendien voorzien van een hartslagmeter om de inspanning onder deze weersomstandigheden te kunnen registreren. Naast sprintoefeningen vormde een drietal partijen de hoofdmoot van deze sessie, die werd afgesloten met een uitgebreide cooling down onder leiding van herstel- en conditietrainer Jurgen Seegers. ’s Avonds werd er op het veld in Schiefling technisch en tactisch gewerkt in verdedigend en aanvallend opzicht, waarbij Wiljan Vloet, Henk Fräser en Marco Gentile de diverse linies onder hun hoede namen.

Trainingskamp 2007Henk Fräser neemt de spelers onder handen.

Gedurende dit trainingskamp kiest de kersverse hoofdtrainer Wiljan Vloet voor een intensief schema, waarbij drie keer per dag trainen geen uitzondering is. Ook op wedstrijddagen wordt voorafgaand aan het duel veelal twee maal getraind. Zo staan voor dinsdag om 10.00 en 12.30 uur trainingssessies gepland, om 18.00 uur gevolgd door de oefenwedstrijd tegen de Tsjechische kampioen en Europese topclub Sparta Praag.

Dag 2: Sparta Praag – ADO Den Haag 1-0

Na twee trainingen stond er voor ADO Den Haag dinsdagavond in het Oostenrijkse Schiefling een oefenwedstrijd tegen Sparta Praag op het programma. Het duel tegen de Tsjechische kampioen eindigde in een 1-0 nederlaag

Verslag: Ruud Mansveld, Tonny Dijkhuizen.

Trainingskamp 2007Hersteltraining in de ochtend.

De ochtendtraining stond vooral het herstellen van de inspanningen van maandag centraal. Na het uitlopen werd er gewerkt aan de lenigheid en stabiliteit. Met het oog op wedstrijd in de avonduren stond de middagtraining hoofdzakelijk in het teken van verdedigende en aanvallende spelhervattingen.

Trainingskamp 2007Tijdens de middagtraining stond de spelhervatting centraal.

Om 18.15 uur werd er door ADO Den Haag afgetrapt voor de eerste oefenwedstrijd in Karinthië tegen Sparta Praag. De kampioen van Tsjechië en veelvuldig deelnemer aan de Champions League staat onder leiding van voorzitter en oud-PSV’er Jozef Chovanec. Grote naam in de selectie van de Praagse club is verdediger Tomas Repka, veelvoudig international en oud-speler van onder meer Fiorentina en West Ham United.

Topclub

Al snel in de eerste helft werd duidelijk dat Sparta Praag een Europese topclub is, mede door de druk die de Tsjechen zette op de Haagse defensie. Desondanks creëerde Sparta Praag geen grote kansen en bleef de verdediging onder uitstekende leiding van Virgilio Teixeira overeind. Het resultaat was een doelpuntloze eerste helft.

Trainingskamp 2007Geoffrey Knijnenburg passeert Igor Zofcak.

Proefspelers

Overigens startte proefspeler Sam Hurrell – afkomstig uit de jeugd van Chelsea – op de linksbackpositie. De Engelsman speelde vervolgens de volledige negentig minuten. Robbin Kieft, die eveneens een contract probeert af te dwingen, verving bij het begin van de tweede helft centrumspits Lex Immers. Verder kwam Rick Hoogendorp in plaats van Yuri Cornelisse op de linksbuitenpositie te staan, mede door de komst van Kieft in het centrum. Tevens wisselde Vloet Jesper Hakansson en Geoffrey Knijnenburg voor Richard Knopper en Wesley Verhoek.

Trainingskamp 2007Pascal Bosschaart kopt terug op zijn doelman.

Veldoverwicht

De krachtsverhouding was in de tweede helft niet veel anders dan in de eerste. Dit was vooral af te lezen uit het grote aantal corners dat de Tsjechen te nemen kregen. Ter vergelijking, ADO Den Haag had over negentig minuten slechts twee hoekschoppen achter haar naam staan. Ondanks het veldoverwicht van Sparta Praag gaf ADO Den Haag wederom geen grote kansen weg. Sterker nog, de Hagenaars kregen een grote mogelijkheid nadat keeper Tomas Grigar bij een corner de bal door de vingers liet glippen. Robbin Kieft anticipeerde hierop en kopte de bal op de bovenkant van de lat.

Trainingskamp 2007Lex Immers ruimt op in het eigen strafschopgebied.

Treffer

ADO Den Haag leek af te stevenen op een gelijkspel tegen de Tsjechen, maar moest in de 88e minuut alsnog een treffer toestaan. Stefan Postma wist in eerste instantie een Tsjechisch schot te pareren, waarna de bal in de voeten van Miroslav Slepicka belandde en de bal na het omspelen van Postma in het doel wist te tikken.

Trainingskamp 2007Terwijl Raimund Riedewald op het punt staat in te gooien, geeft Wiljan Vloet aanwijzingen.

Kans op de gelijkmaker kreeg ADO Den Haag via Wesley Verhoek. De Haagse buitenspeler ontving een crosspass van Rick Hoogendorp, sneed naar binnen en haalde vol met links uit. De Praagse doelman pakte echter de bal na uiterste inspanning uit de kruising van het doel.

De officiële website van ADO Den Haag en ADO TV doen dagelijks verslag van het trainingskamp in Oostenrijk. Binnenkort zijn via www.adodenhaagtv.nl beelden van de oefenwedstrijd tegen Sparta Praag en reacties na afloop te zien.

De Feiten

14. Pavel Horvath neemt de eerste corner voor Sparta Praag. Hij brengt de bal echter te zacht in, waardoor Yuri Cornelisse kan opruimen.

18. Harde overtreding van Jan Rezek op Levi Schwiebbe, met een vrije trap voor ADO Den Haag tot gevolg.

20. Goede interceptie van Sam Hurrell bij de tweede paal op een inzet van Zdenek Pospech, waaruit een hoekschop voortvloeit. Deze levert vervolgens niets op.

24. Tweede mogelijkheid voor Sparta Praag. Jan Rezek gaat slim binnendoor bij Sam Hurrell, maar zag zijn voorzet door Virgilio Teixeira tot corner worden verwerkt.

45. Richard Knopper, Rick Hoogendorp, Robbin Kieft en Wesley Verhoek komen in de ploeg voor resp. Jesper Hakansson, Geoffrey Knijnenburg, Lex Immers en Yuri Cornelisse.

52. Vrije trap voor Sparta Praag na een overtreding van Sam Hurrell aan de rechterkant van het strafschopgebied. De inzet gaat naar Igor Zofcak, die vanaf negen meter ternauwernood naast schiet.

53. Samir El Moussaoui vervangt de aan de rechterenkel geblesseerde Alberto Saavedra.

61. Aleksandar Rankovic vervangt Pascal Bosschaart.

62. Eerste corner voor ADO Den Haag, genomen door Sam Hurrell.

65. De scheidsrechter last wegens de hitte een korte drinkpauze in.

82. Wederom een corner van Sam Hurrell, die door de handen van keeper Tomas Grigar glipt. De daaropvolgende kopbal van Robbin Kieft belandt op de bovenkant van de lat.

88. Na een goede redding van Stefan Postma komt de bal in de voeten van Miroslav Slepicka, die doel treffend afrondt: 1-0.

90. Op een lange bal van Rick Hoogendorp snijdt Wesley Verhoek naar binnen en haalt gevaarlijk uit.

Karakteristiek

Sparta Praag – ADO Den Haag 1-0 (0-0)
Scoreverloop: 88. Slepicka 1-0
Locatie: Schiefling (Oostenrijk)
Scheidsrechter: Obwurzer
Toeschouwers: 250

Opstelling eerste helft: Postma, Riedewald, Saavedra, Teixeira, Hurrell, Schwiebbe, Hakansson, Bosschaart, Knijnenburg, Immers, Cornelisse.

Opstelling tweede helft: Postma, Riedewald, Saavedra (53. El Moussaoui), Teixeira, Hurrell, Schwiebbe, Knopper, Bosschaart (61. Rankovic), Hoogendorp, Kieft, Verhoek.

Dag 3 trainingskamp Oostenrijk

Woensdag werkte de selectie van ADO Den Haag een tweetal oefensessies af in het Oostenrijkse Schiefling. Met aanhoudende temperaturen boven de 35 graden is er momenteel sprake van een hittegolf in Karinthië.

Trainingskamp 2007Daniël Rijaard terug in de groep.

’s Ochtends kregen drie groepen verschillende oefenstof. Spelers die dinsdagavond niet of nauwelijks in actie waren gekomen tegen Sparta Praag speelden onder leiding van Wiljan Vloet een vier-tegen-vier partijvorm. Herstellen door middel van een pass- en kaatsoefening stond centraal voor Marco Gentile’s groep, die negentig minuten in de benen had. Henk Fräser nam op zijn beurt de spelers onder zijn hoede die een halve wedstrijd hadden gespeeld. Aan het eind van de ochtendsessie raakten zowel Guyon Fernandez als Levi Schwiebbe geblesseerd aan de enkel, maar dat belette hen niet deel te nemen aan de middagtraining.

Trainingskamp 2007Fysiotherapeut Edwin Coret begeleidt Alberto Saavedra bij zijn herstel.

Alberto Saavedra moest de trainingen van woensdag aan zich voorbij laten gaan. De Spaanse verdediger liep tegen Sparta Praag een lichte blessure op aan zijn rechterenkel en deed met fysiotherapeut Edwin Coret loop- en stabiliteitsoefeningen. Daniël Rijaard was voor het eerst actief tijdens het trainingskamp in Oostenrijk. De rechtsback is zondag jl. vader geworden van zoon Tyson en voegde zich daardoor pas dinsdag bij de groep. Na de warming-up beperkte hij zich tot loopwerk, om tijdens de middagtraining volledig met de groep mee te doen.

Trainingskamp 2007Onder toeziend oog van Wiljan Vloet (l.), Danilo Arends en Yuri Cornelisse werkt Pascal Bosschaart af op doel.

Om 15.00 uur werd het programma vervolgd met een tweede training, bestaande uit een afwerkcircuit en een onderlinge competitie. Bij drie stations werd er op diverse manieren aandacht besteed aan het afwerken; na inspelen en kaatsen, na een voorzet vanaf de flank en na een diagonale pass. In de daaropvolgende competitie met drie teams (acht-tegen-acht) ging de finale tussen team wit en team geel. Die werd uiteindelijk beslist in het voordeel van team geel (3-1), met Rick Hoogendorp, Jesper Hakansson, Samir El Moussaoui, Aleksandar Rankovic, Levi Schwiebbe, Hursut Meric, Richard van Nieuwkoop en Daniël Rijaard in de gelederen.

Trainingskamp 2007Danilo Arends en Wesley Verhoek in duel.

In de avonduren stond er voor de selectie en staf een recreatieactiviteit op het programma. In Seehotel Hafnersee organiseerden Edwin Coret en Jurgen Seegers een voetbalquiz.

Kijk donderdag via www.adodenhaagtv.nl naar de reportage die ADO TV over deze quiz maakte.

Trainingskamp 2007Richard Knopper en Aleksandar Rankovic in de finale van de onderlinge competitie.

Donderdag staat er om 10.00 uur een training op het programma, waarna de selectie zich zal voorbereiden op de tweede oefenwedstrijd in Oostenrijk tegen het Tsjechische FC Viktoria Plzen. Dit duel vangt om 18.00 uur aan in Seeboden.

Dag 4: ADO Den Haag – FC Viktoria Plzen 1-3

Na een korte ochtendsessie met spelhervattingen speelde ADO Den Haag donderdagavond haar tweede oefenwedstrijd van het trainingskamp in Oostenrijk. De Haagse formatie ging ondanks goed veldspel met 1-3 onderuit tegen FC Viktoria Plzen.

Verslag: Ruud Mansveld, Tonny Dijkhuizen
Foto’s: Robbie Peters

Dit duel had in tegenstelling tot de oorspronkelijke planning plaats in Feffernitz, op het veld van de plaatselijke Rapid. Wederom trof ADO Den Haag in FC Viktoria Plzen een Tsjechische tegenstander. De uit de bierstad afkomstige club eindigde vorig seizoen zesde op de ranglijst van de Tsjechische hoogste klasse.

Trainingskamp 2007Beide aanvoerders in duel: Rick Hoogendorp en Martin Müler

Fysiek

Het Tsjechische voetbal staat bekend om fysiek sterk spel, en dat was ook terug te zien in de wedstrijd tegen Plzen. Vergeleken met de wedstrijd tegen Sparta Praag was het veldspel en de veldbezetting van ADO Den Haag beter verzorgd, al doet de uitslag anders vermoeden. De diverse linies wisten elkaar uitstekend te vinden, met een groot aantal mooi uitgespeelde aanvallen tot gevolg. Vooral zocht ADO Den Haag de zogeheten driehoekjes in het veld. Vlak na de 0-1 achterstand voerde de Hagenaars een uitstekende aanval uit, waarbij Yuri Cornelisse, Wesley Verhoek en Jesper Hakansson betrokken waren. De Deen haalde van achttien meter verwoestend uit, maar hij zag de bal op de lat uiteenspatten.

Trainingskamp 2007Vladimir Malar kopt de bal achter doelman Robert Zwinkels.

Negen

In de tweede helft bracht de oefenmeester van Plzen maar liefst negen nieuwe spelers in het veld. Bij ADO Den Haag werd in de 46e minuut Daniël Rijaard vervangen door Samir El Moussaoui. Bovendien maakte Danilo Arends, die Roel Stoffels verving, zijn debuut in de Haagse hoofdmacht. Naderhand bracht Wiljan Vloet ook Guyon Fernandez en Robbin Kieft in voor resp. Wesley Verhoek en Yuri Cornelisse, waardoor Rick Hoogendorp vanaf links ging acteren. Dat wierp in de 85e minuut zijn vruchten af; Fernandez stuurde Hoogendorp de diepte in, die vervolgens op zijn beurt de bal aflegde op de goed anticiperende Fernandez. De aanvaller, die onlangs een tweejarig contract tekende, rondde doel treffend af en bepaalde de eindstand op 1-3.

Trainingskamp 2007Ferbenc Roth kan niet voorkomen dat Wesley Verhoek passt.

Dode spelmomenten

Hoofdtrainer Wiljan Vloet kan ondanks de nederlaag tevreden terugkijken op de tweede oefenwedstrijd in Oostenrijk, al mogen de verdedigende spelhervattingen beter worden uitgevoerd. Plzen wist namelijk uit twee dode spelmomenten, in de 26e en 61e minuut, koppend tot scoren te komen. Dat de wedstrijd tegen Plzen perspectief biedt, staat buiten kijf. De Haagse ploeg groeit met de dag en werkt toe naar een succesvolle competitiestart.

Trainingskamp 2007Rick Hoogendorp vecht een kopduel uit met Jan Zakopal.

Drie trainingen

Vrijdag werkt de selectie van ADO Den Haag drie trainingen af op het veld van Schiefling, om aanstaande zaterdag in Seeboden aan te treden voor het laatste oefenduel van dit trainingskamp tegen de Oostenrijkse eerstedivisionist en ploeg uit de regio FC Kärnten.

Trainingskamp 2007Tomas Borek brengt FC Viktoria Plzen op 0-3.

Kijk vrijdag via ADO TV naar een verslag van de wedstrijd ADO Den Haag – FC Viktoria Plzen, met reacties van assistent-trainer Henk Fraser en Virgilio Teixeira.

De Feiten

8. Eerste corner voor Plzen, waarna Vladimir Malar ruim naast kopt.

12. ADO Den Haag komt goed weg na een pass van Tomas Borek op de bij de tweede paal vrijstaande Martin Psohlavec, die de bal op de lat kopt.

21. Scheidsrechter Obwurzer last een drinkpauze in.

25. Na goed doorgaan van Wesley Verhoek raakt Jesper Hakansson vanuit de tweede linie met een vlammend schot de lat.

26. Een uitstekende vrije trap van aanvoerder Martin Müler wordt door Vladimir Malar achterwaarts ingekopt en belandt bij de tweede paal in het doel; 0-1.

29. Vrije trap voor Plzen op twintig meter van het doel, maar Martin Müler krult de bal hoog over.

33. Steekpass van Yuri Cornelisse op Wesley Verhoek, die de bal in de handen van de doelman lobt.

38. Na een combinatie met Yuri Cornelisse geeft Nick Coster een gevaarlijke voorzet, waar Rick Hoogendorp met het hoofd net niet bijkomt.

43. Eerste corner voor ADO Den Haag, genomen door Yuri Cornelisse, die Rick Hoogendorp vol op de slof neemt. Doelman Lukas Krbecek brengt echter redding en werkt de bal tot corner, die overigens niet tot gevaar leidt.

46. Samir El Moussaoui komt in de ploeg voor Daniël Rijaard.

54. Een voorzet van Vladimir Malar wordt doel treffend ingekopt door Martin Psohlavec; 0-2.

55. Gele kaart voor Petr Trapp wegens het wegduwen van Jesper Hakansson.

60. Gele kaart voor Wesley Verhoek na een overtreding op Martin Psohlavec.

61. Een kopdoelpunt van Tomas Borek uit een vrije schop van Vladimir Malar; 0-3.

62. Guyon Fernandez en Robbin Kieft vervangen Yuri Cornelisse en Wesley Verhoek. Hierdoor verhuist Rick Hoogendorp naar de linkerflank.

66. Wederom een drinkpauze.

73. Danilo Arends vervangt Roel Stoffels. Nick Coster schuift door naar de linkshalfpositie, terwijl Arends de positie van Coster inneemt.

75. Gele kaart voor Danilo Arends.

81. Vrije trap van Richard Knopper wordt door de Tsjechische defensie tot corner verwerkt. Nick Coster neemt en de bal verdwijnt weer via een speler van Plzen achter. De tweede corner wordt van links genomen door Guyon Fernandez. Rick Hoogendorp komt door een fraaie loopactie vrij bij de tweede paal en schiet rakelings over.

85. Guyon Fernandez stuurt Rick Hoogendorp de diepte in, die op zijn beurt teruglegt op de inmiddels ingelopen Fernandez. Hij rondt knap af en tekent de 1-3 aan.

Karakteristiek

ADO Den Haag – FC Viktoria Plzen 1-3 (0-1)
Scoreverloop: 26. Malar (0-1), 54. Psohlavec (0-2), 61. Borek (0-3), Fernandez (1-3)
Gele kaarten: 55. Trapp (FC Viktoria Plzen), 60. Verhoek (ADO Den Haag), 75. Arends (ADO Den Haag)
Locatie: Feffernitz (Oostenrijk)
Scheidsrechter: Obwurzer
Toeschouwers: 100

Opstelling: Zwinkels, Rijaard (46. El Moussaoui), Kum, Teixeira, Coster, Hakansson, Knopper, Stoffels (73. Arends), Verhoek (62. Fernandez), Hoogendorp, Cornelisse (62. Kieft).

Dag 5 trainingskamp Oostenrijk

Oostenrijk gaat nog steeds gebukt onder een hittegolf; vrijdag werd zelfs bestempeld tot de heetste dag van het jaar. Met temperaturen van 38 graden werkte de selectie van ADO Den Haag drie trainingen af.

Verslag: Ruud Mansveld, Tonny Dijkhuizen

Trainingskamp 2007Overzicht van het Sportzentrum Schiefling.

Wederom is de spelersgroep een vader rijker, want Stefan Postma mocht zich in de nacht van donderdag op vrijdag verheugen met de geboorte van zijn dochter Vlinder Livia. De doelman reisde vrijdagochtend vroeg in allerijl via het Sloveense Ljubljana naar Amsterdam, maar kwam uiteindelijk niet op tijd voor de bevalling.

Trainingskamp 2007Hittegolf in Oostenrijk, dus het water vloeit rijkelijk.

De ochtendtraining stond – zoals te doen gebruikelijk na een wedstrijd – in het teken van herstel. Bovendien voerde hoofdtrainer Wiljan Vloet een aantal persoonlijke gesprekken, onder meer met Virgilio Teixeira en Rick Hoogendorp. De Haagse routiniers werden benoemd tot resp. aanvoerder en reserve-aanvoerder voor het seizoen 2007/2008. Verder werd bekend dat Robbin Kieft geen contract krijgt aangeboden door ADO Den Haag, maar de aanvaller blijft bij de groep tot het einde van het trainingskamp.

Trainingskamp 2007René Stam aan het werk met Richard van Nieuwkoop.

Na de lunch werd om 14.30 uur weer per bus afgereisd naar het trainingscomplex in Schiefling. De middagtraining begon met een conditiegedeelte – gezien de weersomstandigheden een zeer zware opgave – gevolgd door een partijspel en voetvolley. Bij het voetvolley namen team jong en team oud het tegen elkaar op. ‘Jong’ bestond uit Chris Kum, Samir El Moussaoui, Roel Stoffels, Wesley Verhoek en Nick Coster. Rick Hoogendorp, Virgilio Teixeira, Yuri Cornelisse, Jesper Hakansson en Richard Knopper vormden ‘oud’. Het verliezende team was genoodzaakt tot het ophalen van de vuile kleding en de verspreiding van schone kledingsets bij de winnaars. Aanvankelijk ging het om een best-of-three serie, maar gedurende de tweede partij werd besloten de serie te verlengen. Dit ging ten koste van de 2-0 voorsprong en mogelijke winst van ‘jong’, want ‘oud’ won de voetvolleyserie uiteindelijk met 2-3. Bij monde van Chris Kum kon team jong na afloop de gedachte niet onderdrukken dat scheidsrechter Henk Fraser doelbewust de serie had verlengd om team oud aan de winst te helpen. Rick Hoogendorp benadrukte echter dat zijn team tijd nodig had om op stoom te komen en stond daarom volledig achter de beslissing van Fraser.

Trainingskamp 2007Nick Coster, Wesley Verhoek en Guyon Fernandez in gesprek.

De avonduren werden volledig besteed aan een tactische training zonder bal, waarbij posities en looplijnen in bepaalde situaties aan de orde kwamen. Wiljan Vloet vertaalde fictieve situaties, die normaal gesproken via het bord worden toegelicht, naar het veld, waarbij de technische staf en spelers hun zienswijze inbrachten.

Trainingskamp 2007Govert de Kramer behandelt Pascal Bosschaart.

Zaterdag staat voor ADO Den Haag om 10.00 uur de enige training van de dag op het programma. Om 18.00 uur wordt er in Seeboden afgetrapt voor de laatste oefenwedstrijd in Oostenrijk. Tegenstander is dan FC Kärnten.

Kijk zaterdag via ADO TVnaar de reactie van Virgilio Teixeira op zijn aanvoerderschap en naar een reportage over tactische avondtraining.

Dag 6: FC Kelag Kärnten – ADO Den Haag 1-0

De laatste oefenwedstrijd in Oostenrijk had plaats op het schitterend gelegen veld van SV Seeboden. Tussen de Alpentoppen wist ADO Den Haag echter niet te winnen; FC Kelag Kärnten was met 1-0 te sterk.

Verslag: Ruud Mansveld, Tonny Dijkhuizen
Foto’s: Robbie Peters

ADO Den Haag werkte in de aanloop naar de avondwedstrijd één training af, waarbij de tactische sessie van vrijdagavond een vervolg kreeg. De spelersgroep kreeg ’s middags rust om om 16.00 uur af te reizen naar Seeboden.

Trainingskamp 2007Jesper Hakansson zoekt het duel op.

FC Kelag Kärnten – zoals te doen gebruikelijk in Oostenrijk is er een naamsverbintenis tussen sponsor (Kelag) en club – beleefde in het seizoen 2003/2004 het hoogtepunt in haar geschiedenis. De Karintische ploeg bereikte destijds de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi en ontmoette daarin Feyenoord, dat de Oostenrijkers uiteindelijk elimineerde. In datzelfde jaar volgde tevens een dieptepunt, want in de competitie was Kärnten minder succesvol. De club eindigde als laatste in de Bundesliga en degradeerde naar de Red Zac Erste Liga.

Trainingskamp 2007Virgilio Teixeira in zijn eerste wedstrijd als officieel aanvoerder.

Vooravond

Nu staat de club uit Klagenfurt aan de vooravond van haar vierde seizoen in de eerste divisie sinds 2004. De wedstrijd tegen ADO Den Haag vormde de afsluiting van de oefencampagne, want aanstaande dinsdag start FC Kärnten de competitie met een thuiswedstrijd tegen SC Schwanenstadt.

Balbezit

Kijkend naar de eindstand, dan zal die – met het oog op de competitiestart – de ploeg van trainer Richard Huber het nodige vertrouwen geven. Of dat terecht is, valt echter te betwijfelen. ADO Den Haag had gedurende het duel meer dan tachtig procent balbezit en voerde continu druk uit op de Karinthiërs. Wat de Haagse ploeg opbrak, was de aanhoudend slechte eindpass en de vele buitenspelgevallen. Oorzaak hiervoor is mogelijk de intensiteit van de afgelopen week, waarin de spelersgroep – die momenteel blessurevrij is – onder zware omstandigheden zeer intensief heeft gewerkt.

Trainingskamp 2007Nenad Bjelica van FC Kärnten nam meerdere vrije trappen.

Pressie

In de eerste helft leek de pressie van ADO Den Haag resultaat op te leveren, want in de 21e minuut kwam Richard Knopper vrij voor doelman Markus Probst. Wesley Verhoek ontving een pass van Daniël Rijaard, waarna de rechtsbuiten met een steekpass Richard Knopper bediende. Die haalde prima uit, maar de Oostenrijkse keeper voorkwam een Haagse voorsprong. Dat was eigenlijk het enige wapenfeit van het eerste bedrijf, want FC Kärnten kwam op een aantal vrije trappen na niet voor het doel van Robert Zwinkels.

Trainingskamp 2007Richard Knopper met een afstandschot.

Buitenspel

Na rust ging ADO Den Haag op dezelfde weg verder, met veel balbezit op de helft van de tegenstander. Ondanks dat wist FC Kärnten na een goed uitgespeelde aanval via Mario Steiner toch op een 1-0 voorsprong te komen. Een doelpunt dat de schijn van buitenspel had, maar scheidsrechter Moser keurde de treffer goed. ADO Den Haag was daarna – op schoten van Hursut Meric en Richard Knopper na – niet meer bij machte gevaarlijk te worden. Daarentegen kwam de Haagse defensie ook niet meer in gevaar.

Trainingskamp 2007Wesley Verhoek springt hoog over de Oostenrijkse doelman.

ADO Den Haag sluit zondag het trainingskamp af met drie trainingen op het Sportzentrum Schiefling, om maandagochtend huiswaarts te keren.

Kijk zondag via ADO TV naar een reportage over de wedstrijd FC Kelag Kärnten – ADO Den Haag.

De Feiten

13. Vrije trap op de linkerflank voor FC Kärnten, genomen door Nenad Bjelica. Yuri Cornelisse kopt de bal echter weg.

18. Wesley Verhoek neemt een vrije trap aan de rechterkant, die uiteindelijk niets oplevert.

21. Goede steekpass van Wesley Verhoek op Richard Knopper, die uithaalt en stuit op doelman Markus Probst. Knopper brengt de bal opnieuw in, maar die wordt tot corner verwerkt. Hier komt niets uit, want er wordt gefloten voor een overtreding van Christian Kum.

26. Scheidsrechter Moser last een korte drinkpauze in.

32. Wederom neemt Nenad Bjelica een vrije trap zonder gevaar, want Robert Zwinkels stompt de bal eenvoudig weg.

37. Een afstandschot van veertig meter van Alic Salih zeilt net over het Haagse doel.

46. Aleksandar Rankovic en Hursut Meric komen in het veld voor Jesper Hakansson en Wesley Verhoek.

50. Na een goed uitgespeelde aanval van FC Kärnten kan Mario Steiner de bal op de doellijn binnentikken; 1-0.

62. Christian Kum gaat naar de kant en in zijn plaats komt Samir El Moussaoui.

66. De spelers krijgen wederom de gelegenheid tot het nuttigen van water.

75. Een schot van Hursut Meric van ongeveer twintig meter wordt goed gekeerd door de ingevallen doelman Christian Dobnik.

77. Aanval door het centrum waarbij Aleksandar Rankovic Richard Knopper bedient, die op zijn beurt goed wegdraait van zijn tegenstander, doorloopt en uithaalt vanaf de zestienmeterlijn. De keeper brengt ten koste van een corner redding.

78. Lex Immers vervangt Richard Knopper.

Karakteristiek

FC Kelag Kärnten – ADO Den Haag 1-0 (0-0)
Scoreverloop: 50. Steiner (1-0)
Locatie: Seeboden (Oostenrijk)
Scheidsrechter: Moser
Toeschouwers: 350

Opstelling: Zwinkels; Rijaard, Kum (62. El Moussaoui), Teixeira, Coster; Hakansson (46. Rankovic), Knopper (78. Immers), Bosschaart; Verhoek (46. Meric), Hoogendorp, Cornelisse.

Dag 7 trainingskamp Oostenrijk

ADO Den Haag heeft zondag haar trainingsactiviteiten in de Oostenrijkse provincie Karinthië afgesloten. Maandag keren de selectie en staf terug in de residentie, alwaar de voorbereiding op het seizoen 2007/2008 wordt voortgezet.

De zondag in het nog altijd zonovergoten Zuid-Oostenrijk begon voor de spelers met een loop rond de nabij het hotel gelegen Hafnersee, waarmee de inspanning van het duel tegen FC Kärnten uit de benen werd gelopen.

Trainingskamp 2007Raimund Riedewald doet een poging van afstand.

’s Middags werd op de velden van het Sportzentrum Schiefling de laatste training afgewerkt, bestaande uit meerdere partij- (zeven-tegen-zeven) en afwerkvormen. In dit kader werden er drie teams geformeerd door resp. Henk Fraser en Rick Hoogendorp (team wit), Marco Gentile en Virgilio Teixeira (team groen) en René Stam en Yuri Cornelisse (team oranje). De partijvorm werd afgewisseld met afwerkoefeningen, waarbij snelheid, aanname en schotvaardigheid centraal stonden. Tot aan de laatste penalty van de afsluitende strafschoppenserie ging de strijd om de winst tussen team oranje en team groen. Het kwam aan op de strafschop van Lex Immers, die met zijn treffer team groen op doelsaldo de winst bezorgde. De verliezers dienden door het verlies aanvankelijk de weg van het trainingsveld naar het hotel – die normaal gesproken per touringcar ging – te voet af te leggen. Voor team wit, dat als laatste eindigde, was bovendien een langere afstand weggelegd dan voor team oranje. Bij het punt waar team wit te voet verder moest, besloten team oranje, team groen en de staf onder het motto ‘Samen uit, samen thuis’ zich aan te sluiten om de vier kilometer gezamenlijk te lopen.

Trainingskamp 2007Yuri Cornelisse neemt met succes een strafschop.

Hoofdtrainer Wiljan Vloet toonde zich na afloop tevreden met het verloop van het trainingskamp in Oostenrijk, waar maar liefst veertien trainingssessies en drie oefenduels op het programma stonden. “Onder goede omstandigheden hebben wij veel en intensief kunnen trainen. Na een week is er dan ook een positieve ontwikkeling waar te nemen in de manier van spelen. Dat geldt zeker ook voor de teamspirit, want zowel de spelers onderling, de leden van de staf als de spelers en de staf zijn naar elkaar toegegroeid.”

Trainingskamp 2007Vreugde bij team groen na de beslissende penalty.

Vloet keek ook direct vooruit: “Teleurstellend waren de drie nederlagen tijdens dit trainingskamp. Ondanks dat wij tegen lastige tegenstanders bij vlagen goed spel hebben laten zien, is er nog een lange weg te gaan richting de competitiestart. De basis is in Oostenrijk gelegd, maar de komende drie weken zullen wij die moeten uitbouwen.”

Trainingskamp 2007Bereidwillig poseert team groen na de overwinning.

ADO Den Haag hervat woensdag 25 juli aanstaande in het Zuiderpark de voorbereiding op het seizoen 2007/2008. Op zaterdag 28 juli staat het duel tegen het Haaglands elftal gepland, dat onderdeel is van de openingsceremonie van het nieuwe stadion.

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag

ADO Den Haag Poll

Hoe eindigt dit seizoen voor ADO Den Haag?