Ga direct naar paginainhoud Ga direct naar laatste nieuws Maak kennis met de unieke Blindentribune Bestel uw Tickets Meer informatie toegankelijkheid Kyocera Stadion Parkeren en Route naar Kyocera Stadion Bestel ADO Den Haag merchandise in de fanshop

Verslag van ADO Den Haag tijdens het trainingskamp in Aksu, Turkije januari 2007.

Dag 1 vanuit het trainingskamp in Aksu (Turkije)

ADO Den Haag vertrok zaterdagmiddag vanaf Eindhoven Airport naar de Turkse Rivièra, alwaar de selectie van de residentieclub tot en met zaterdag 13 januari aanstaande verblijft in het World of Wonders Kremlin Palace te Aksu.

Trainingskamp 2007

Zondag stonden er op het Football Center al direct twee trainingssessies op het programma. De Haagse ploeg wordt in Turkije op de voet gevolgd door een delegatie van Business to Business ADO Den Haag.

Verslag: Tonny Dijkhuizen en Ruud Mansveld.
Foto’s: Tonny Dijkhuizen.

Trainingskamp 2007

De plaats Aksu is sinds een aantal jaren de uitvalsbasis van ADO Den Haag voor haar jaarlijkse trainingskamp. Trainer Lex Schoenmaker bezocht in november een aantal accommodaties en koos voor het World of Wonders Kremlin Palace. Schoenmaker: “Dit hotel biedt prima faciliteiten en uitstekende trainingsvelden. Bovendien zijn in deze tijd van het jaar de weersomstandigheden in Turkije doorgaans ideaal. Ook hopen wij dat dit trainingkamp hetzelfde positieve effect zal sorteren als in voorgaande jaren. De keuze om wederom af te reizen naar Aksu was dus snel gemaakt.”

Trainingskamp 2007

“Alle ingrediënten voor een geslaagde voorbereiding op de tweede seizoenshelft zijn hier dus aanwezig. Een week intensief met elkaar werken zal het groepsgevoel nog meer versterken. Bijkomend voordeel is dat de spelers, die terugkomen van een blessure, hier optimaal kunnen revalideren.”

Trainingskamp 2007

Blessures speelden ADO Den Haag tijdens het eerste bedrijf van de competitie vaak parten. De terugkeer van Jesper Hakansson, Konstantinos Loumpoutis, Stefan Postma en Pascal Bosschaart in de groep is in dat kader een positieve ontwikkeling. Hakansson en Postma revalideerden de afgelopen periode extern, Loumpoutis deed dat in Griekenland. De linksback, die in de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen tegen sc Heerenveen een uitstekende indruk maakte, raakte in de daaropvolgende week ernstig geblesseerd. Loumpoutis reisde zaterdag op eigen gelegenheid van Thessaloniki naar Aksu, waar hij zich in de avond bij de spelersgroep voegde.

Trainingskamp 2007

Van de groep geblesseerden moet alleen Richard Knopper het trainingskamp aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder is nog onvoldoende hersteld van een in het duel tegen RKC Waalwijk opgelopen enkelblessure en zal de komende week op individuele basis aan zijn herstel werken. Samir El Moussaoui en Paulus Roiha zijn door respectievelijk eerstedivisionist VVV-Venlo en het Noorse Odd Grenland uitgenodigd voor een oefenstage en zijn derhalve ook niet aanwezig in Turkije. Om de selectie tijdens het trainingskamp te completeren zijn aanvallende middenvelder Nick Coster, vleugelverdediger Ruud Jong en doelman Richard van Nieuwkoop – die allen uitkomen voor Jong ADO Den Haag – toegevoegd.

Trainingskamp 2007

De training van zondagmorgen op het World of Wonders Football Center begon met diverse loopvormen en een inspeel-kaats-oefening. Onder een strak blauwe, Turkse hemel – het kwik bereikte de 19 graden – werd er direct fel gewerkt. Bosschaart, Postma en de nog met een enkelblessure kampende Christian Kum trainden onder leiding van fysiotherapeut Edwin Coret apart van de groep. Hakansson deed daarentegen de volledige sessie met de groep mee, terwijl Loumpoutis na de eerste oefenvormen individueel loopwerk verrichte. Mark de Vries bleef wegens ziekte achter in het hotel. Ter afsluiting stond er een partij op het programma, die in het voordeel van het oranje team eindigde.

Trainingskamp 2007

Na de lunch en een rustperiode volgde om 16.30 uur de middagtraining. Een aantal spelers werkte in Kremlin Palace een fitnesstraining af. Het overgrote deel van de selectie vertrok echter richting het nabijgelegen voetbalcomplex voor de tweede sessie van de dag. Na de warming-up werd er een coördinatieoefening uitgevoerd, gevolgd door een sprintvorm met de bal aan de voet. De training vond plaats bij kunstlicht en met een aanzienlijk lagere temperatuur dan ’s ochtends het geval was. Evenals in de ochtend vormde een partij de afsluiting, met wederom een zege voor de oranje.

Dag 2 vanuit het trainingskamp in Aksu (Turkije)

Aksu is ’s morgens vroeg al zonovergoten, dag twee van het trainingskamp vangt aan. Voor de selectie van ADO Den Haag staan er twee trainingen gepland, de groep meereizende businessclubleden neemt deel aan een bootexcursie.

Verslag: Tonny Dijkhuizen en Ruud Mansveld.
Foto’s: Tonny Dijkhuizen.

Trainingskamp 2007

Om 8.30 uur is de technische staf, begeleiding en spelersgroep aanwezig in de reusachtige eetzaal van Kremlin Palace, waar gebruik wordt gemaakt van een uitgebreid ontbijtbuffet. Vervolgens worden de spelers door fysiotherapeut Edwin Coret en verzorger Govert de Kramer gemasseerd en getapet. Daarna de bustransfer naar het Football Center, een rit van ruim tien minuten. Op het acht velden tellende trainingscomplex zijn overigens de voorbereidingen voor de zesde editie van de Efes Pilsen Cup in volle gang. Dit toernooi, met Besiktas, Galatasaray, Werder Bremen en Feyenoord als deelnemers, begint vanavond met het duel tussen Besiktas en de ‘Herbstmeister’ van de Bundesliga. Naast ADO Den Haag zijn onder andere Ankaraspor, Rizespor en het Belgische Sint Truiden – onder leiding van voormalig ADO-speler Henk Houwaart – actief op het World of Wonders Football Center.

Trainingskamp 2007

Trainer Lex Schoenmaker kan op dag twee niet beschikken over de nog steeds zieke Mark de Vries. Ook Angelo Martha doet niet mee met de groepstraining; bij de jonge verdediger speelt een oude kuitblessure weer op, waardoor hij moet aansluiten bij de herstellende spelers. De groep start de training met een aantal loop- en coördinatieoefeningen, gevolgd door een rondo. Een drietal partijen van elk acht minuten – afgewisseld met diverse tempolopen – vormen de hoofdmoot van deze training. Jesper Hakansson en Konstantinos Loumpoutis trainen – evenals de rest van de groep – scherp en doen volledig mee.

Trainingskamp 2007

De groep businessclubleden vaart vandaag letterlijk en figuurlijk haar eigen koers. De dag wordt besteed met een bezoek aan een authentieke Turkse markt, waar de nodige inkopen worden gedaan. Daarna wacht voor het gezelschap een boottocht langs de oevers van Manavgat, met uitzicht op de Middellandse Zee. Bovendien wordt er afgemeerd om de lokale vissoorten zelf te nuttigen.

Om half vijf volgt de tweede training van de dag. Vergeleken met vanochtend is een kleinere groep aanwezig op het trainingsveld, omdat een aantal spelers achterblijft in Kremlin Palace voor een krachttrainingssessie. Dit keer wordt er niet getraind op veld 3, maar in verband met de uitloop van een oefenwedstrijd op veld 6. Marco Gentile leidt de eerste oefenvorm, waarbij passing centraal staat. René Stam ontfermt zich over de doelmannen Wagenaar, Zwinkels en Van Nieuwkoop. De keeperstrainer werkt met dit drietal voornamelijk aan de traptechniek. Later volgt er nog een afwerkoefening, waarbij spelers vanuit liggende positie starten.

Dag 3 vanuit het trainingskamp in Aksu (Turkije)

Dag drie van het trainingskamp in Aksu staat wederom in het teken van twee trainingssessies. Rondo’s, looptraining, passing, coördinatie, afwerken; alle voetbalfacetten komen aan de orde.

Verslag: Tonny Dijkhuizen en Ruud Mansveld.
Foto’s: Rudolf Arndt (AD Haagsche Courant) en Tonny Dijkhuizen.

Trainingskamp 2007

Mark de Vries keert dinsdagochtend terug op de velden van het World of Wonders Football Center. De aanvaller moest de eerste twee dagen van het trainingskamp missen wegens ziekte. Inmiddels is hij nagenoeg hersteld en kan hij voluit trainen met de groep. De Vries na de eerste training: “Ik kampte met griep en had vooral last van mijn hoofd, keel en neus, waardoor ik helaas moest achterblijven in het hotel. Maandag heb ik voor het eerst wat krachttraining gedaan, de rest van de tijd bracht ik noodgedwongen door in bed. Gelukkig kon ik vandaag weer het veld op, maar ik ben wel kapot. Of ik vanmiddag weer het veld op ga? Na de lunch ga ik eerst rusten en dan wacht ik even af wat de reactie is op de training van vanmorgen.”

Trainingskamp 2007

Eljero Elia heeft wat liesklachten en werkt uit voorzorg met Edwin Coret. Positief is de ontwikkeling van Stefan Postma, die naast de hersteltrainingen ook weer zijn keepershandschoenen heeft aangetrokken. Vlak na de lunch doet de keeper zijn verhaal. “Dit is echt fantastisch. Heerlijk om weer terug te zijn in de groep en om op het veld staan. Natuurlijk staat deze week voor mij in het teken van revalidatie, maar het weer kunnen vangen van een bal is een lekker gevoel. Dat geeft mij ook een bepaalde ‘drive’ om zo snel mogelijk weer inzetbaar te zijn.” Na zijn beenbreuk in de thuiswedstrijd tegen PSV werkt de doelman al ruim drie maanden gedreven aan zijn comeback. “De plaats van de breuk levert geen pijn meer op, eigenlijk alleen nog af en toe het weefsel rond het litteken. Ik doe zelfs al weer sprongoefeningen, dus dat is een goed teken.”

Trainingskamp 2007

’s Middags blijkt Mark de Vries voldoende te zijn hersteld van zijn griepvirus, want ook de tweede veldtraining maakt hij mee. Er wordt met veel enthousiasme afgewerkt op de doelen van afwisselend Robert Zwinkels, Josh Wagenaar en Richard van Nieuwkoop. Tininho scoort er op los en wordt dan ook topscorer.

Trainingskamp 2007

De komende dagen werkt de selectie van ADO Den Haag toe naar de eerste wedstrijd in het toernooi om de Antalya Cup. Vrijdag wacht in het Atatürk Stadion Fenerbahçe, de huidige koploper van de Turkse competitie. Met het oog op het intensieve trainingsschema van de afgelopen dagen zal er daardoor woensdag, donderdag en vrijdag een keer per dag worden getraind in Aksu.

Trainingskamp 2007

Dag 4 vanuit het trainingskamp in Aksu (Turkije)

Dag 4 van het trainingskamp in Turkije heeft voor de spelers van ADO Den Haag twee gezichten, met een training in de ochtend en vrije tijd in de middag.

Verslag: Tonny Dijkhuizen en Ruud Mansveld.
Foto’s: Tonny Dijkhuizen.

Trainingskamp 2007

De weersomstandigheden in Aksu zijn nog steeds ideaal – de temperatuur gaat vandaag voor het eerst over de twintig graden – en onder een strak blauwe lucht begint de selectie aan de zevende training van deze week. Zowel donderdag als vrijdag staat er nog een ochtendtraining op het programma en bovendien komt ADO Den Haag dit weekend tweemaal in actie in de strijd om de Antalya Cup.

Trainingskamp 2007

Tijdens de training van woensdag ontbreekt de zieke Aleksandar Rankovic en trainen Pascal Bosschaart en Konstantinos Loumpoutis met Edwin Coret. De fysiotherapeut gebruikt daarbij de zogenaamde Workhorse, een toestel waarmee functionele krachttraining kan worden gedaan. Beide spelers hebben een koord om hun middel en maken met constante weerstand korte sprints.

Trainingskamp 2007

Stefan Postma werkt eveneens apart van de groep en doet voornamelijk loopoefeningen. In het tweede gedeelte van deze sessie onderwerpt René Stam de geblesseerde keeper aan diverse trainingsvormen met de bal. Christian Kum heeft nog altijd veel last van zijn enkel en moet zich daardoor beperken tot wat loopwerk en het ‘ijzen’ van het gewricht.

Trainingskamp 2007

De fitte spelers voeren – na een uitgebreide warming-up – onder leiding van assistent-trainer Marco Gentile een partijvorm uit. Er wordt scherp getraind en de vonken vliegen soms van het spel af. In een kleine ruimte – slechts een kwart van het speelveld wordt gebruikt – dient de vrije man te worden gezocht om te kunnen afwerken, waarbij de verdedigende partij uitermate fel op de bal jaagt.

Trainingskamp 2007

Na de krachtinspanningen van de afgelopen vier dagen gunt de technische staf de selectie een vrije middag. Veel spelers maken dan ook gebruik van de talloze faciliteiten die het vijfsterrenresort Kremlin Palace biedt of genieten gewoonweg van het uitstekende weer.

Trainingskamp 2007

Donderdag begint in Antalya het toernooi om de gelijknamige cup met de wedstrijd tussen Dinamo Minsk en FC Energie Cottbus. De selectie van ADO Den Haag traint dan om 10.30 uur op het World of Wonders Football Center en zal om 15.30 uur nog een training afwerken in en rond Kremlin Palace.

Dag 5 vanuit het trainingskamp in Aksu (Turkije)

De ochtendtraining op dag 5 van het trainingskamp in Aksu staat in het teken van de eerste Antalya Cup-ontmoeting. Vrijdagavond wacht in het Atatürk Stadion de koploper van de Turkse Süper Lig, Fenerbahçe.

Verslag: Tonny Dijkhuizen.
Foto’s: Rudolf Arndt (AD Haagsche Courant) en Tonny Dijkhuizen.

Trainingskamp 2007

Woensdagavond dineerde de technische staf, begeleiding en selectie eerst nog de meereizende businessclubleden en media. In het Italiaanse restaurant van Kremlin Palace dankte trainer Lex Schoenmaker de aanwezige sponsors en benadrukte hij dat alles in het werk zal worden gesteld om tijdens de tweede seizoenshelft handhaving in de Eredivisie te realiseren.

Trainingskamp 2007

Donderdagochtend kunnen Schoenmaker, Gentile en Stam op het trainingsveld van het World of Wonders Football Center weer werken met een – op de geblesseerde spelers na – volledige selectie. Ook Aleksandar Rankovic, die zich na een dag ziek te zijn geweest weer beter voelt, is erbij. Pascal Bosschaart, Christian Kum, Angelo Martha en Stefan Postma trainen uiteraard nog apart van de groep. Na het inlopen en een rondo wordt er direct begonnen aan een partijvorm, waaraan ook Konstantinos Loumpoutis meedoet. Daaruit valt de volgende vermoedelijke opstelling voor de wedstrijd tegen Fenerbahçe op te maken: Zwinkels, Vreven, Saavedra, Bunjevcevic, Tininho, Delorge, Schwiebbe, Bodde, Verhoek, Mols, Kolk.

Trainingskamp 2007

Direct na terugkeer in Kremlin Palace vertrekt een delegatie van ADO Den Haag – met onder andere trainer Lex Schoenmaker, Michael Mols en Stijn Vreven – naar het Hillside Su Hotel in Antalya.

Trainingskamp 2007 Trainingskamp 2007 Trainingskamp 2007

Hier heeft de officiële opening plaats van het toernooi om de Antalya Cup. De Braziliaanse trainer Zico en onder andere de Ghanese middenvelder Stephen Appiah vertegenwoordigen Fenerbahçe en tevens zijn afvaardigingen van FC Energie Cottbus en Dinamo Minsk aanwezig. Als dank voor deelname aan het toernooi kreeg Lex Schoenmaker – evenals de andere aanwezige coaches – uit handen van de hoofdsponsor een herinneringsplaquette. Na afloop van de bijeenkomst vinden de trainers van ADO Den Haag en Fenerbahçe, samen met Michael Mols, nog even tijd om te poseren.

Trainingskamp 2007

In de namiddag staat er voor de selectie op de tennisbanen van Kremlin Palace een voetbaltennistoernooi op het programma.

Trainingskamp 2007

Het team met Nick Coster, Levi Schwiebbe en Robert Zwinkels wint overtuigend.

Alle ogen zijn nu gericht op het duel tegen Fenerbahçe, dat donderdagmiddag met enige vertraging arriveerde op de luchthaven van Antalya. De club uit Istanbul staat bol van aansprekende namen, maar spelers als Mateja Kezman, Stephen Appiah en Alex de Souza behoren tot de echte sterren. Bovendien kan trainer Zico beschikken over diverse Turkse internationals. Niet voor niets voeren de ‘Gele Kanaries’ – tegenstander van AZ in de UEFA Cup – de ranglijst van de Süper Lig aan met 37 punten uit zeventien duels.

Trainingskamp 2007

In de voorbereiding op het duel met Fenerbahçe zal de selectie van ADO Den Haag vrijdagochtend een strandloop maken, om daarna in de namiddag per bus af te reizen naar Antalya. De wedstrijd Fenerbahçe-ADO Den Haag vangt aan om 19.00 uur Nederlandse tijd.

Dag 6 vanuit het trainingskamp in Aksu (Turkije)

ADO Den Haag – Fenerbahçe 1-4

ADO Den Haag speelt zaterdagmiddag tegen Dinamo Minsk om de derde en vierde plaats van het toernooi om de Antalya Cup. Dat werd duidelijk na de 1-4 nederlaag tegen Fenerbahçe.

Verslag: Tonny Dijkhuizen en Ruud Mansveld.
Foto’s: Rudolf Arndt (AD Haagsche Courant).

Trainingskamp 2007

De Wit-Russische ploeg verloor donderdag in de openingswedstrijd van het toernooi met 3-1 van FC Energie Cottbus. ADO Den Haag treedt dan ook zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd aan in Antalya tegen de club uit Minsk.

Trainingskamp 2007

Topclub

Ondanks het feit dat ADO Den Haag moest aantreden tegen een Europese topclub als Fenerbahçe, kwam de Haagse ploeg in de vijftiende minuut van de wedstrijd via een kopbal van Goran Bunjevcevic verrassend op een 1-0 voorsprong. De Servische verdediger werd daarbij vanuit een corner bediend door Ferrie Bodde. Vijf minuten eerder ontsnapte ADO Den Haag echter twee keer aan een achterstand doordat Stijn Vreven de dicht bij een doelpunt zijnde Ugur Boral vloerde en de daaropvolgende penalty werd gemist door Tümer Metin. In de dertiende minuut kropen de Hagenaars wederom door het oog van de naald toen Deivid de Souza de bal op de paal schoot.

Trainingskamp 2007

Lat

Doelman Robert Zwinkels had toch al niet te klagen in het Atatürk Stadion, want na de twee schoten op de paal schoot Fenerbahçe vier maal op de lat. ADO Den Haag kwam in deze fase van de wedstrijd meerdere keren zeer goed weg dankzij lat en paal. De Turken presteerden het zelfs om de bal van twee meter voor het doel van Zwinkels op de dwarsligger te schieten. Nadien wist ‘Fener’ door vlijmscherpe driehoekjes en razendsnelle combinaties dan toch ADO Den Haag met 1-3 op de knieën te krijgen. Deze stand prijkte ook op het scorebord na het rustsignaal van scheidsrechter Kabadayi, die overigens vaak onterecht in Turks voordeel floot.

Trainingskamp 2007

Mols

Michael Mols bewijst iedere week van grote waarde te zijn voor ADO Den Haag en liet dat ook in het duel met Fenerbahçe bij vlagen zien. Met een voor hem typerende actie stuurde hij twee ‘Gele Kanaries’ het bos in en schoot hij keihard op de lat, waar de ruim 8.000 toeschouwers de uithaal al telden. Robert Zwinkels mocht dus in de eerste helft rekenen op de steun van de engel op lat, ook zijn Turkse collega Volkan Demirel maakte na rust in hetzelfde doel hiervan gretig gebruik. Mols raakte echter bij het kappen en draaien geblesseerd en werd even later vervangen door Mark de Vries.

Trainingskamp 2007

Debuut

Het optreden van De Vries in de Antalya Cup duurde welgeteld dertien minuten, omdat de spits na aanhoudende aanmerkingen op de leiding een directe rode kaart kreeg. Hierdoor is hij geschorst voor de tweede wedstrijd van het toernooi. In de 72e minuut maakte belofte Nick Coster zijn debuut in de hoofdmacht van ADO Den Haag. De aanvallend ingestelde middenvelder kwam in het veld voor Eljero Elia. Positief was de terugkeer in het elftal van Jesper Hakansson. De Deen kwam voor het laatst in actie in de oefenwedstrijd tegen Sheffield United in augustus van het vorige jaar. Door veel blessureleed speelde hij daarna geen wedstrijden meer voor ADO Den Haag, maar tijdens dit trainingskamp maakt Hakansson een fitte en gedreven indruk met een invalbeurt tegen Fenerbahçe tot gevolg.

Na de 1-4 van Semih Sentürk werd definitief duidelijk dat ADO Den Haag zaterdag de kleine finale van het toernooi zal afwerken. Daarna eindigt het trainingskamp aan de Turkse Rivièra, want na het duel tegen Dinamo Minsk reist de ploeg direct af naar de luchthaven van Antalya voor de terugvlucht naar Nederland.

DE FEITEN

Aan Haagse zijde ontbreken Stefan Postma, Angelo Martha, Konstantinos Loumpoutis, Christian Kum en Pascal Bosschaart wegens blessures. Ook Wesley Verhoek is niet inzetbaar; de aanvaller kampt met een nekkwetsuur.

Bij Fenerbahçe is Mateja Kežman geblesseerd achtergebleven in Istanbul.

2. Vrije trap voor ADO Den Haag. Ferrie Bodde schiet echter in de grond, waardoor de bal bij de tegenstander belandt.

8. Een schot van Laurent Delorge op het doel van Fenerbahçe gaat hoog over.

10. Stijn Vreven wordt gepasseerd door Ugur Boral en trekt de Turk in het strafschopgebied aan het shirt. De scheidsrechter wijst gedecideerd naar de stip. Tümer Metin schiet echter de bal vanaf elf meter rechts van doelman Robert Zwinkels op de buitenkant van de paal, waardoor die naast gaat.

15. Eerste corner voor ADO Den Haag, genomen door Ferrie Bodde die de bal bij de tweede paal bezorgt, waardoor Goran Bunjevcevic de 1-0 kan aantekenen.

20. Een snel maar op de verkeerde positie genomen vrije trap van Deniz Baris komt bij Deivid de Souza, die Tümer Metin in staat stelt de 1-1 binnen te tikken. Michael Mols protesteert terecht bij de leidsman over de vrije trap, waarop de Turkse arbiter direct de gele kaart trekt.

24. Van dichtbij schiet Deivid de Souza de bal op de lat.

32. Eerste hoekschop voor Fenerbahçe. Tümer Metin neemt en bereikt Eduardo de Souza, die de bal eenvoudig aanneemt op de borst en de 1-2 binnenschiet.

36. Eduardo de Souza maakt, na goed werk op de achterlijn van Deniz Baris, zijn tweede treffer van het duel: 1-3.

44. Op dertig meter van het Turkse doel krijgt ADO Den Haag een vrije trap. Ferrie Bodde legt aan, maar zijn harde schot gaat recht in de handen van keeper Volkan Demirel.

46. Bij aanvang van de tweede helft maken Ferrie Bodde en Alberto Saavedra plaats voor Jesper Hakansson en Levi Schwiebbe. Door de komst van laatstgenoemde schuift Aleksandar Rankovic een linie naar achter.

51. Michael Mols draait goed weg bij twee tegenstanders en haalt snoeihard uit, maar de aanvaller ziet zijn schot uiteenspatten op de lat. Overigens raakt Mols bij deze actie geblesseerd aan de knie.

53. Michael Mols blijkt niet verder te kunnen spelen en wordt vervangen door Mark de Vries.

65. Said Bakkati komt in het veld voor Santi Kolk. Bij Fenerbahçe vervangen Ümit Ozat en Mehmet Yozgatli resp. Deniz Baris en Stephen Appiah.

68. Gele kaart voor Mark de Vries na aanmerkingen op de leiding. Bij het weglopen ontvangt De Vries bovendien een directe rode kaart.

72. Eljero Elia maakt plaats voor Nick Coster, die daarmee zijn debuut in de hoofdmacht van ADO Den Haag maakt. Aan Turkse kant komt Semih Sentürk in de plaats van Eduardo de Souza.

77. Gele kaart voor Fenerbahçe-speler Can Arat, die Laurent Delorge onderuit haalt.

80. Tümer Metin staat zijn plaats af aan Kemal Aslan.

81. Olcan Adin komt erin voor Tuncay Sanli.

86. Semih Sentürk scoort op aangeven van Mehmet Yozgatli de 1-4.

Karakteristiek

ADO Den Haag – Fenerbahçe 1-4 (1-3)
Scoreverloop: 15. Bunjevcevic 1-0, 20. Metin 1-1, 32. Eduardo de Souza 1-2, 36. Eduardo de Souza 1-3, 86. Sentürk 1-4
Scheidsrechter: Erol Kabadayi
Gele kaarten: 20. Mols, 68. De Vries
Rode kaart: 68. De Vries
Toeschouwers: 8.000
Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels, Vreven, Saavedra (46. Hakansson), Bunjevcevic, Tininho; Delorge, Bodde (46. Schwiebbe), Rankovic; Kolk (65. Bakkati), Mols (53. De Vries), Elia (72. Coster).
Opstelling Fenerbahçe: Demirel, Appiah (65. Yozgatli), Sanli (81. Adin), Metin (80. Aslan), Aurelio, Arat , Boral, Baris (65. Ozat), Balci, Eduardo de Souza (72. Sentürk), Deivid de Souza.

Dag 7 vanuit het trainingskamp in Aksu (Turkije)

Dinamo Minsk – ADO Den Haag 1-2

In een nagenoeg leeg Atatürk Stadion heeft ADO Den Haag ten koste van Dinamo Minsk de derde plaats in het toernooi om de Antalya Cup behaald. De wedstrijd tegen de Wit-Russische ploeg vormde voor de Hagenaars een succesvolle afsluiting van het goed verlopen trainingskamp in het Turkse Aksu.

Verslag: Tonny Dijkhuizen en Ruud Mansveld.
Foto’s: Rudolf Arndt (AD Haagsche Courant).

ADO Den Haag trof in het duel om de derde en vierde plaats van de Antalya Cup Dinamo Minsk, dat in de periode van 1992 tot 1995 en in 1997 en 2004 kampioen van Wit-Rusland was. In 1982 werd zelfs het kampioenschap van de voormalige Sovjet-Unie behaald. Het huidige elftal onder leiding van coach Peter Katchouro bestaat voornamelijk uit Wit-Russische spelers, aangevuld met een aantal spelers uit Brazilië, Rusland en Moldavië.

In het tweede duel van het trainingskamp in Turkije maakten Daniël Rijaard en Said Bakkati hun opwachting in de basis in plaats van Stijn Vreven en Tininho. Verder verdedigde Josh Wagenaar het Haagse doel en bestond de aanval uit Eljero Elia op rechts, Santi Kolk in het centrum en Wesley Verhoek op links.

Trainingskamp 2007

Counters

In de eerste helft tegen Dinamo Minsk, de nummer twee van de voorbije competitie in Wit-Rusland, stond het elftal van trainer Lex Schoenmaker goed gepositioneerd. De Haagse ploeg gaf weinig kansen weg en counterde meerdere malen gevaarlijk. Een dergelijke uitbraak resulteerde dan ook in een voorsprong voor ADO Den Haag toen Goran Bunjevcevic een lange pass verstuurde. Santi Kolk nam de bal aan en zag de Wit-Russische keeper Artur Lesko uitkomen. Kolk aarzelde geen moment en verschalkte de doelman met een boogbal in de verste hoek (0-1).

Trainingskamp 2007

Ziekenboeg

Het trainingskamp in Aksu moest vooral de al langdurig geblesseerde spelers de kans geven om te verder te revalideren, maar inmiddels is de ziekenboeg van ADO Den Haag na de Antalya Cup-duels groter geworden. Nadat Michael Mols met een knieblessure uitviel in de wedstrijd tegen Fenerbahçe, moest Laurent Delorge in het duel tegen Dinamo Minsk het veld verlaten met een kneuzing aan de enkel.

Trainingskamp 2007

Succes

ADO Den Haag ging in de tweede helft op dezelfde voet verder als in het eerste bedrijf. Die strijdwijze bracht ADO Den Haag nog meer succes, want drie minuten na de rust wist Alberto Saavedra de 2-0 binnen te koppen. Hij kreeg die mogelijkheid na een door Jesper Hakansson genomen corner. De Deen, die wederom een invalbeurt kreeg, combineerde bij de hoekvlag met Eljero Elia en gaf direct voor. Saavedra torende hoog boven zijn man uit en benutte de kopkans. Dinamo Minsk kende nog even een opleving nadat Dzmitry Rekish – die nog maar luttele seconden in het veld stond – in de zestigste minuut de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam. In de slotfase van het duel begingen de Wit-Russen nog een aantal harde overtredingen, waardoor de gemoederen op het veld nog enigszins verhit raakten. Bovendien kreeg Wesley Verhoek in blessuretijd zijn tweede gele kaart en dus rood.

Trainingskamp 2007

DE FEITEN

Naast de al langer geblesseerde spelers is ook Michael Mols niet inzetbaar. De aanvaller liep in het eerste duel van de Antalya Cup een knieblessure op. Mark de Vries is na zijn rode kaart tegen Fenerbahçe geschorst. Wesley Verhoek kan daarentegen wel weer in actie komen.

15. ADO Den Haag countert gevaarlijk via Ferrie Bodde, die vervolgens Eljero Elia lanceert op de rechterflank. Elia zet voor, waarna Santi Kolk voorlangs kopt.

16. Laurent Delorge raakt na een actie op het middenveld geblesseerd aan de enkel en valt uit. In zijn plaats komt Jesper Hakansson.

20. Wesley Verhoek stuurt Santi Kolk de diepte in, die de bal in de handen van doelman Artur Lesko lobt.

23. Eerste corner voor Dinamo Minsk, genomen door Siarhei Hihievich. ADO Den Haag weet echter op te ruimen.

33. Eljero Elia passeert zijn directe tegenstander en verzendt een goede pass aan Santi Kolk, die zijn uithaal voorlangs ziet gaan.

39. Goran Bunjevcevic passt diep op Santi Kolk, die doelman Artur Lesko ziet uitkomen. Kolk stift vervolgens de bal over de keeper in de verste hoek: 0-1.

43. Vrije trap voor ADO Den Haag na een overtreding op Santi Kolk, op zeventien meter van het Wit-Russische doel. Ferrie Bodde trapt, maar de bal gaat net over.

46. Goran Bunjevcevic is in de kleedkamer achtergebleven en wordt vervangen door zijn landgenoot Aleksandar Rankovic, die plaatsneemt op het middenveld. Ferrie Bodde schuift hierdoor een linie naar achter, waar hij samen met Alberto Saavedra het hart van de verdediging vormt.

48. Corner voor ADO Den Haag, genomen door Jesper Hakansson. De Deen combineert met Eljero Elia en zet voor, waarna Alberto Saavedra de 0-2 kan inkoppen.

59. Nick Coster komt in het veld voor Santi Kolk. Bij Dinamo Minsk wordt Siarhei Hihievich vervangen door Dzmitry Rekish.

60. Marsio geeft de net ingevallen Dzmitry Rekish op links de bal. Rekish rukt op naar het doel van Josh Wagenaar en tekent de 1-2 aan.

66. Aan de kant van Dinamo Minsk verlaat Nomo Kisito Efoula het veld voor Oleg Hromtov.

71. Een doelpunt van Eljero Elia wordt wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Daniel Rijaard zette de aanval op met een pass op Wesley Verhoek, die aflegde op de vrijstaande Elia.

79. Na een overtreding op de middenlijn krijgt Wesley Verhoek een gele kaart.

80. Ruud Jong vervangt Said Bakkati en maakt daarmee zijn debuut in de Haagse hoofdmacht.

86. Zware overtreding van Anton Putsila op Levi Schwiebbe, die de Wit-Rus een gele kaart oplevert.

88. Gele kaart voor Ferrie Bodde, die protesteerde bij de arbiter na wederom een overtreding van Dinamo Minsk.

90. Scheidsrechter Utku Yükselbaba telt zes minuten extra tijd bij.

92. Wesley Verhoek krijgt zijn tweede gele kaart en dus rood.

Karakteristiek

Dinamo Minsk – ADO Den Haag 1-2 (0-1)
Scoreverloop: 39. Kolk 0-1, 48. Saavedra 0-2, 60. Rekish 1-2
Scheidsrechter: Utku Yükselbaba
Gele kaarten: 79. Verhoek, 86. Putsila, 88. Bodde, 92. Verhoek
Rode kaart: 92. Verhoek (2x geel)
Toeschouwers: 100
Opstelling ADO Den Haag: Wagenaar; Rijaard, Saavedra, Bunjevcevic (46. Rankovic), Bakkati (80. Jong); Bodde, Schwiebbe, Delorge (16. Hakansson); Elia,
Kolk, Verhoek.

ADO Den Haag bedankt sponsors

De directie, technische staf en selectie van ADO Den Haag bedanken de navolgende sponsors voor het mede mogelijk maken van het vorige week gehouden trainingskamp in Turkije.

 

 • KPN
 • Bex Beveiliging
 • Nissan De Wit
 • Business Haaglanden
 • Catering Service Henk Patat
 • AAC Accountants & Adviseurs
 • Transverko
 • Free Kick Sport
 • Remax Fiducia
 • Van der Velde ’t Veentje
 • Mirado
 • Danckaarts Techniek
 • Bouwlust Fysiotherapie
 • John Arzbach
 • 2B4U
 • Screenhouse
 • Brink Groep
 • COR Tapijt
 • Le Vélo Autobedrijf
 • Mak Bubbelbox
 • Intersport Spuihof
 • RAI Horecabeheer
 • Almavin / Activin
 • AA Tegels B.V.
 • Alexander Juwelier
 • Wolter & Dros Groep
 • HR Quality Improvement B.V.
 • Star Consultancy
 • Promo de l’Eau
 • Berk Accountants
 • Van der Lans sloop & recycling
 • Hotel Mimosa
 • Schiehal B.V.
 • Ford Wilton
 • Impressive Greenapple
 • Vrolijk Special Cleaning
 • Media Markt
 • Motorhuis
 • Woonzeker makelaardij & hypotheken (D’Alice)
 • Van Arkel Gerechtsdeurwaarders

 

ADO Den Haag verbleef van 6 tot en met 13 januari jl. voor een trainingskamp in het Turkse Aksu, alwaar een goede basis werd gelegd voor een succesvolle tweede seizoenshelft.

Supportersvereniging

 • Supportersvereniging Haagsche Bluf
 • Haags Kwartier 55
 • 2491 BM Den Haag

ADO Den Haag Poll

Hoe eindigt dit seizoen voor ADO Den Haag?