Dag 1

Een kleine vertraging en een gemiste afslag

Voor het vertrek stond er in Rijswijk nog een ochtendtraining op het programma, waarna er gezamenlijk werd geluncht. Om 13:15 uur begon de heenreis pas echt toen de geel-groene Van Heugten Tours spelersbus vanaf het Bingoal Stadion vertrok naar Schiphol. Chauffeur Pawan was uiteraard van de partij om de selectie veilig naar de luchthaven te brengen. Na een soepele check-in en security op Schiphol waren de mannen ruim op tijd voor het vliegtuig de lucht in ging, zeker nadat de vlucht ook nog een vertraging had van ruim een half uur. Om 17:30 uur steeg het toestel op en onderweg was er wat lichte turbulentie, maar om 20:25 uur lokale tijd landde de Haagse equipe op Spaanse bodem.

trainingskamp1

De busrit naar het hotel duurde ook langer dan gedacht, aangezien de buschauffeur de afslag naar het hotel miste en het tien minuten duurde voor de eerste mogelijkheid tot omkeren zich voordeed. Door alle vertraging kreeg de selectie de volgende ochtend een uurtje extra om uit te rusten en werd de eerste ochtendtraining van 10:00 uur naar 11:00 uur verschoven.

img 7581

Dag 2

Meteen aan de bak onder de eerste Spaanse zonnestralen

Op de vroege woensdagochtend ontwaakte Alhaurín el Grande uit zijn slaap. Bij het eerste daglicht was de omgeving van het hotel meteen goed zichtbaar: veel bergen, groen en een mooi trainingsveld dat zeer uitnodigde om een potje te voetballen, al had de Spaanse zon daar ook grote invloed op. Terwijl het zonnetje een steeds groter oppervlak van het veld bereikte, betrad de volledige selectie, na een stevig ontbijt, voor het eerst de mat die pal naast het hotel ligt.

 

De eerste training bestond uit twee delen. Het eerste deel bestond uit een circuittraining met onder meer squats en push-ups in combinatie met gewichten. Na een half uurtje begon het tweede gedeelte: verschillende pass- en trapoefeningen werden afgewisseld met een afwerkronde. Na iets meer dan een uur was het mooi geweest en was het tijd voor de lunch.

img 7599

Na een korte middagpauze moesten de manschappen van trainer Darije Kalezic zich weer klaar gaan maken, want om 16:00 uur stond er een pittige middagtraining te wachten. Na een flink aantal loopjes werden de spelers getest met korte explosieve sprints die met de warme temperaturen van vanmiddag lekker zwaar waren. Hierna werd er fanatiek een positiespel gespeeld met vier teams die in kleuren waren verdeeld. Vervolgens voegden de goalies zich bij de groep en werd er een partijvorm gespeeld op groot veld. Het fanatisme spatte er vanaf en was het duidelijk dat geen enkel team wilde verliezen. Uiteindelijk bleek Team Oranje de gelukkige en was het de winnaar van de dag. Als afsluiter van de middagsessie werd de spelersgroep nog getrakteerd op extra loopjes en was er geen één speler die zich niet in het zweet had gewerkt. Een uitdagende, maar fijne eerste trainingsdag van dit Spaanse trainingskamp.... Hasta mañana!

Fotoserie #ADOinSpanje

Finn de Bruin was een van de opvallende namen in de 26-koppige spelerslijst die trainer Darije Kalezic mee heeft genomen naar het trainingskamp in Spanje. De 19-jarige middenvelder was tot voor kort nog speler van Onder 21, maar mocht afgelopen maand voor het eerst proeven aan de hoofdmacht. Zijn debuut in de gewonnen bekerwedstrijd tegen Sparta Rotterdam was de ultieme bekroning voor de jongeling, die zelf ook aangeeft dat het snel is gegaan afgelopen tijd. “Het is snel gegaan, maar dat is alleen maar mooi. Ik maak nu dingen mee die ik altijd al heb willen doen.”

Het was precies twee weken geleden dat Finn de Bruin een zekere droomavond beleefde. De jeugdspeler van ADO Den Haag mocht opeens in de basis beginnen in het bekerduel tegen Sparta Rotterdam. Voor het uit Zoetermeer afkomstige talent een fantastisch moment. “Ik heb heel veel lovende kritieken gehad na die avond. Dat doet wel wat met je en daar ga je op verder”, geeft de middenvelder aan.

De winterstop volgde al snel en toen kreeg De Bruin het bericht dat hij mee mocht met het trainingskamp. Tot nu toe bevalt hem dat goed. “Het is een leuke ervaring, en een keer wat anders. Ik hoop dat ik er vast bij mag blijven, al heb ik daar nog geen duidelijkheid over. Ik hoop op het beste, maar van deze week ga ik zeker genieten!”

ADO TV sprak met Finn de Bruin op de eerste trainingsdag van het trainingskamp in Spanje.

 

Dag 3

Na de intensieve (trainings)dag van gisteren, deed de Haagse ploeg het vandaag iets rustiger aan. De ochtendtraining bestond uit wat lichte krachttraining en daarnaast kwamen er verschillende oefenvormen langs. In de middag stond er een teamactiviteit op het programma, en niet zomaar één. De allereerste ADO Den Haag Footgolf Cup stond namelijk op het programma en dat ging er fanatiek aan toe.

img 7907

Goed opstarten

Na een goed ontbijt en wat pre-activatie binnen, betrad de selectie even voor tienen het veld. Eerst werd de selectie onderworpen aan wat plankoefeningen voor de rompstabiliteit, waarna de groep zich in tweeën splitste en er verschillende oefenvormen voorbij kwamen. Het grote verschil met gisteren was het weer. ¿Dónde está el sol? (waar is de zon?) vroeg men zich af. Een dik wolkendek boven Alhaurín el Grande maakte het er een stuk koeler dan de dag ervoor. Dat hield meerdere spelers niet tegen om na afloop van de training nog even te blijven hangen voor wat extra oefeningetjes. Van Mieghem, Hamdaoui, Sürmeli en Komljenovic oefenden hun vrije trap en was het aan Eekhout om de ballen tegen te houden. De jongere spelers hielden een balletje hoog waarbij de lachsalvo's elkaar in snel tempo opvolgden.

 

Footgolf Cup

In de middag stond er geen extra training, maar een teamactiviteit op het programma. Voor alle spelers en stafleden was er namelijk een Footgolf Cup georganiseerd, en dat werd groots aangepakt. Voor aanvang werd er namelijk een heuse loting verricht om tot acht teams te komen van vijf spelers te komen. Deze teams werden bepaald door de Spaanse receptioniste van het hotel die de lootjes trok uit vijf verschillende potten: 'oudjes', 'middel', 'kids', 'staf' en 'overige staf'. Als een soort WK-loting werden alle teams live bijgewerkt op een scherm. De winnaar van de Footgolf Cup werd als volgt bepaald: van de acht teams werden de punten van team 1 en 5 opgeteld, van team 2 en 6, van team 3 en 7 en van team 4 en 8. De twee teams die bij elkaar opgeteld de minste punten scoorden, zouden de winnaars zijn.

img 8117

Na een busrit van een half uur van het hotel naar de golfbaan, ging de Footgolf Cup eindelijk van start. Na wat instructies van een doorgewinterde footgolfer, was iedereen er klaar voor en mocht Henk Veerman het toernooi aftrappen. In totaal waren er 11 holes verdeeld over een hele grote golfbaan, dus ook de benen werden getraind vanwege het vele lopen van de ene naar de andere hole. Na een bewolkte ochtend begon het zonnetje weer te schijnen en dat maakte het zeer aangenaam. Wel stond er een windje en dat zorgde er soms voor dat de bal de andere kant op ging dan de bedoeling was. Het zorgde soms voor wat hilarische momenten waarbij er onderling wat werd geplaagd wanneer een poging niet volgens plan liep. De bloedfanatieke teams hielden elkaar onderling daarnaast zeer goed in de gaten of er niet toevallig vals werd gespeeld.

img 8152

Aan het einde van het spel, dat een uurtje in beslag nam, werd de balans opgemaakt en begon de puntentelling. In spanning wachtten de spelers en staf, onder het genot van een drankje, op de uitslag. Uiteindelijk gaf de teammanager het verlossende woord: Team Tim Coremans + Team Daniel Granli waren de winnaars van de Footgolf Cup 2024! Na een superleuke middag keerde de bus weer terug naar het hotel. De rest van de dag werd er nog lang nagesproken over deze middag...

 

Fotoserie dag 3 #ADOinSpanje

Dag 4

Na de ontspannen dag van gisteren, moesten de Hagenaars vol aan de bak op dag 4 van het trainingskamp. Op het menu stonden vandaag namelijk twee pittige trainingen. Zowel 's ochtends als 's middags werd er fanatiek getraind. Morgen staat de laatste training op de rol, waarna de selectie een middag vrijaf krijgt om zich voor te bereiden op de slotdag waarop een besloten oefenduel tegen het Italiaanse Como 1907 gepland staat, alvorens onze mannen terugkeren naar Nederland.

img 8204

Net als gisteren begon de ochtendtraining met wat krachttraining. Voor de zekerheid ging de groep in de zon staan, want in de schaduw was het vanwege de kou toch minder lekker. De zon was dan wel terug, de temperatuur bleef vanwege de sterke wind nog een beetje achter. De training trapte af met een uitgezet circuit waarin verschillende spiergroepen werden getraind. Hierna onderworp de fysiektrainer de groep aan wat loopoefeningen, terwijl de doelmannen alvast warm werden gespeeld door de keeperstrainer.

img 8310

Vervolgens verdeelde de groep zich in tweeën en kwamen er verschillende oefenvormen voorbij om zowel de opbouw als de organisatie achterin te trainen. Trainer Darije Kalezic was druk aan het coachen en zat er bovenop, net zoals zijn assistenten Regillio Vrede en Levi Schwiebbe. Na anderhalf uur was het welletjes en ook nu bleven er nog wat spelers achter op het veld. Dit keer waren het Henri Koudossou, Matteo Waem, Justin Ché, Tyrese Asante en Malik Sellouki die nog een hooghoudspelletje met elkaar deden. 

img 8432

Een uitgebreide lunch en een paar uurtjes rust later was het om 16:00 uur tijd voor de middagtraining. Deze begon met een pass- en trapoefening en hierop volgde een dynamisch positiespel waarbij het er lekker fanatiek aan toe ging. Bij de afwerkoefening, die een groot deel van de training in beslag nam, was dat niet anders. Zowel de keepers, als de aanvallende spelers,  konden zich goed onderscheiden met mooie saves of doelpunten. De goals kwamen in alle vormen langs: volleys, lobjes, lage strepen, kopballen, intikkers en afstandsschoten. In onderstaande video zijn de mooiste goals op een rij gezet.

 

De een na laatste training van dit trainingskamp werd afgesloten met een 11 tegen 11 partijspel. Beide teams wisten echter niet te scoren. Op het moment dat de Spaanse zon zich achter de bergen begaf en het af begon te koelen, sloot hoofdtrainer Darije Kalezic de training af. Na twee intensieve trainingen was het nu tijd om lekker uit te rusten, alhoewel de meesten 's avonds na het diner toch nog zin hadden om spellen te doen met elkaar. Duidelijk is dat er zowel inspanning als ontspanning is deze week. Morgen is alweer de laatste trainingsdag en daarna gaat de selectie zich voorbereiden op zondag wanneer er een oefenpot tegen Como 1907 op het programma staat. 

img 8530

Fotoserie dag 4 #ADOinSpanje

Justin Ché is na ruim twee maanden blessureleed weer terug bij de selectie. Een knieblessure hield de Amerikaan een lange tijd aan de kant, maar op dit trainingskamp traint de verdediger weer volledig mee met de groep. Een heerlijk gevoel, zo zegt Ché zelf. "Ik ben ontzettend blij dat ik weer kan spelen en trainen met het team."

Toekijken is voor geen enkele voetballer leuk, zeker niet als een blessure langer duurt dan je verwacht. Hier kreeg de vleugelverdediger ook mee te maken. "Je wil altijd op het veld staan om te spelen en je team te helpen. Maar soms gebeuren deze dingen nou eenmaal in het voetbal. Je moet dan positief blijven en hard werken om weer terug op het veld te komen." Terug is hij zeker en op het veld laat de pijlsnelle verdediger dit trainingskamp zien er weer klaar voor te zijn. En dat is voor de huurling heel erg genieten. "Het is geweldig om hier te zijn en het zonnetje hier in Spanje is heerlijk."

Met de belangrijke maanden die komen gaan is het ook voor de trainer fijn om weer een extra keuze erbij te hebben achterin. Ché kijkt extra uit naar komende periode waarin hij hoopt een rol te gaan spelen. "Dit is het moment dat alles weer van start gaat. Het is daarom belangrijk om sterk te beginnen, en dit gedurende het hele seizoen voort te zetten. Ik ben er 100 procent klaar voor!", sluit de rechtervleugelverdediger af.

Bekijk hieronder het gehele gesprek met Justin Ché op het trainingskamp in Spanje.

 

Dag 5

Vanochtend werkte de selectie alweer de allerlaatste training van dit trainingskamp af. Zes gevarieerde trainingen kwamen er deze week in Spanje voorbij en de selectie is klaar om het morgen op te nemen tegen Como 1907, de nummer 3 van de Serie B. Vanmiddag kreeg de selectie vrijaf en werd er een bezoek gebracht aan Marbella.

img 8628

De selectie was zoals elke ochtend vroeg uit de veren, want om 08:00 uur stond het ontbijt op het programma. Twee uur later, om 10:00 uur, trapte Kalezic de laatste training van deze week af. Na wat loopjes, moesten de spelers in twee groepen in een klein vak de bal zo lang mogelijk in bezit proberen te houden.

img 8680

Natuurlijk werden de punten door de trainers aan de zijkant van het veld goed bijgehouden en dus ging spatte het fanatisme er weer vanaf. Deze week is wel gebleken dat deze selectie niet bepaald van verliezen houdt. Vervolgens werd er een omschakelingsoefening afgewerkt over een groot deel van het veld. De training werd daarna afgesloten met een partijvorm, waarbij in onderstaande video de hoogtepunten op een rij zijn gezet. 

 

Deze middag vertrok de spelersgroep naar Marbella en krijgt het de rest van de dag voor het eerst vrij. Even de batterij weer opladen, ontspannen en dan op naar morgen. Om 12:00 uur is dan de aftrap voor het oefenduel tegen Como 1907 op het Marbella Football Center.

img 8689

Fotoserie dag 5 #ADOinSpanje

Na zeven trainingen in vijf dagen zit het trainingskamp in Spanje er bijna op. Morgen sluit ADO Den Haag de week af met een oefenwedstrijd tegen Como 1907, alvorens de selectie weer huiswaarts keert. Hoofdtrainer Darije Kalezic is blij met hoe het trainingskamp is verlopen tot nu toe en wijdde dat vooral aan de prettige omstandigheden in Spanje. “Het is een voltreffer geweest om in Spanje te verblijven, gezien de weeromstandigheden in Nederland. We hebben van de omstandigheden hier maximaal gebruik gemaakt.”

Het gebeurt niet altijd dat de spelers zoveel met elkaar zijn in één week. Een ideale periode voor de trainer om te smeden aan zijn ploeg. “Aangezien de spelers afgesloten zijn van de buitenwereld, hebben we goed kunnen terugblikken, maar vooral vooruitkijken naar wat ons te wachten staat.” Dat er nog genoeg te wachten staat is duidelijk. ADO Den Haag is nog actief in de beker en ging als derde de winterstop in, ondanks de vele blessures.

Wat de Bosnische oefenmeester daarom een extra goed gevoel geeft, is het feit dat hij weer kan beschikken op een nagenoeg fitte selectie. “Met de terugkeer van onder andere Justin Ché, Jerry van Wolfgang, Daniel Granli, Mohamed Hamdaoui en Lasse Vigen groeit de kwaliteit”, zo geeft de trainer aan. Desalniettemin was Kalezic zeer tevreden over hoe zijn ploeg heeft gepresteerd de afgelopen twee maanden. “De afstemming binnen team is verbeterd en de spelers leren elkaars kwaliteiten steeds meer kennen. Het belangrijkste voor de komende periode is dat we de selectie fit houden.”

Komende vrijdag begint de competitie weer met de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Een treffen waar Darije Kalezic, die een verleden heeft als coach bij de Superboeren, erg naar uit kijkt. “We hebben het jaar goed afgesloten, en met dat goede gevoel gaan we ook de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar in.”

Bekijk hieronder het gehele interview met hoofdtrainer Darije Kalezic op de voorlaatste dag van het trainingskamp in Spanje.

 

Dag6

ADO Den Haag heeft het trainingskamp in Spanje afgesloten met een 0-2 oefennederlaag tegen Como 1907. De huidige nummer drie van de Serie B bleek een taaie tegenstander en was er niet veel op de nederlaag af te dingen. Desondanks kreeg ADO Den Haag via onder andere Veerman en Koudossou nog kansen op een treffer. Uiteindelijk bleef het bij de doelpunten van Cutrone en Mustapha en dus sluit ADO Den Haag het trainingskamp af met een 0-2 verlies.

Onder een aangenaam zonnetje op het Marbella Football Center trad ADO Den Haag aan tegen het Italiaanse Como 1907, een ploeg uit de Italiaanse Serie B. Trainer Darije Kalezic had een basisplek weggelegd voor onder andere Granli en Vigen, die tot voor kort nog met blessures kampten, maar inmiddels fit genoeg zijn. Bij de tegenstander stond er met Cutrone een voormalig toptalent in de aanvallende linie en centraal achterin was Nederlander Cas Odenthal opgesteld, die vroeger uitkwam voor NEC. Verder zat voetbalicoon Cesc Fàbregas als assistent-trainer op de bank bij Como.

adocom4

In de beginfase was het voor beide ploegen vooral aftasten en speelde de wedstrijd zich vooral op het middenveld af. De eerste kans die werd gecreëerd was echter meteen raak. Patrick Cutrone werd aangespeeld met een diepe bal en kon vervolgens schieten. In eerste instantie pakte Coremans de bal, maar in de rebound was het doel leeg en dat was voor de Italiaanse aanvaller een koud kunstje: 0-1. Het was het startsignaal van een sterke fase van de ploeg van trainer Marco Cassetti. De Italianen hadden veel de bal en ADO Den Haag kwam een paar keer goed weg bij gevaarlijke momenten van de nummer drie van de Serie B.

adocom8

Na twintig minuten spelen creëerden de Hagenaars voor het eerste gevaar voor het vijandelijke doel. Veerman nam de bal op de pantoffel met een soort halve omhaal en werkte hem over. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam ADO Den Haag steeds iets beter in de wedstrijd tegen het sterke Como. Toch kwam de Haagse ploeg niet heel dichtbij een treffer.

adocom7

Aan de start van de tweede helft stonden er drie andere namen binnen de lijnen namens de geel-groenen: Siereveld, Koudossou en De Bruin. Het drietal verving Granli, Van Hintum en Vigen. Bij de tegenstander werd het gehele basiselftal vervangen en kwam onder andere viervoudig Italiaans international Simone Verdi in de ploeg. Na de pauze kwam Como zeer sterk uit de startblokken en duurde het slechts zes minuten voordat de tweede goal in het net lag. Dit keer was het Marlon Mustapha die zichzelf op het scoreformulier zette nadat ADO Den Haag de bal niet goed kon wegwerken.

adocom6

Na een kwartier moest Coremans in actie komen bij een afstandsschot van Baselli en deed dat prima door de bal uit de lucht te pakken. Niet veel later kreeg ook Veerman een schietkans, maar trof helaas geen doel. In de 63e minuut kwamen er zes verse krachten in het veld. Maikey Houwaart, één van de invallers, kreeg meteen een goede kans in zijn schoot geworpen en mikte maar net naast. Nielsen was vervolgens een kwartier voor tijd dichtbij een treffer. Coremans redde echter knap op de kopbal van dichtbij. Koudossou had aan de andere kant een enorme mogelijkheid en ook bij dat moment onderscheidde de doelman zich met een goede redding. Uiteindelijk lukte het ADO Den Haag niet meer om het spannend te maken met een treffer en dus eindigde het duel in 0-2.

Karakteristieken
ADO Den Haag – Como 1907

Scoreverloop: 9. Cutrone 0-1, 51. Mustapha 0-2

Opstelling ADO Den Haag: Coremans; Asante (63. Ché), Granli (46. Siereveld), Waem, Van Hintum (46. Koudossou); Esajas (63. Gustina), Vigen (46. De Bruin), Van der Sande (63. Komljenovic); Van Mieghem (63. Absalem), Veerman (63. Houwaart), Ideho (63. Sellouki)

Opstelling Como 1907: Bolchini (46. Vigorito); Iovine (46. Cassandro), Odenthal (46. Curto), Solini (46. Barba), Sala (46. Ronco); Rispoli (46. Baselli), Bellemo (46. Nielsen), Cutrone (46. Verdi); Blanco (46. Cerri), Gabrielloni (46. Mustapha), Da Cunha (46. Chajia)

 

 

 

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag