ADO Den Haag 2 - 3 VVV-Venlo
  • Vrijdag 04 november 2022 20:00u
  • Bingoal Stadion

ADO Den Haag heeft de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo met 2-3 verloren. In de blessuretijd scoorde Venema voor VVV de winnende en liet het ADO Den Haag puntloos achter. Na een vroege voorsprong voor ADO Den Haag was het VVV-Venlo dat de wedstrijd omdraaide en op 1-2 kwam. Severina maakt aan het begin van het Haags Kwartiertje nog gelijk maar uiteindelijk was het dus Venema die de zorgde voor een teleurstellende nederlaag.

Voor het duel tegen VVV-Venlo had trainer Dirk Kuijt flink wat wijzigingen doorgevoerd in zijn startopstelling. Ricardo Kishna, die vorige week als aanvallende middenvelder opgesteld stond, kon vanwege een blessure niet spelen. Op zijn plek mocht Esajas starten en dat betekende het basisdebuut van de 20-jarige middenvelder in het geel-groen. Verder was er ook een basisplek voor Werker en Van Breemen in de defensie die, net als tegen Helmond Sport, bestond uit vijf verdedigers.

Vooraf gaf de trainer bij de pers aan een reactie van zijn ploeg te verwachten na de teleurstellende nederlaag tegen Helmond Sport. Een van de dingen die misging, zoals vaker dit seizoen, is dat ADO Den Haag een snelle tegengoal te verwerken kreeg. De opdracht was dus om sterker te beginnen en deden de Hagenaars zeker. Na iets meer dan vier minuten spelen zorgde Esajas al voor de openingstreffer. De lange middenvelder ving een afgeslagen bal op de rand van het strafschopgebied op en schoot laag en hard raak in de linker hoek. En zo luisterde de voormalig speler van Zeeburgia zijn basisdebuut op met een treffer.

lr221104ab24020

Tien minuten na de 1-0 kon ADO zichzelf belonen met de tweede treffer van de avond. Verheydt verlengde een hoge bal met zijn hoofd waardoor Severina de diepte in werd gestuurd. De buitenspeler dreigde meermaals te schieten en deed dat uiteindelijk ook. Met een lage en harde schuiver maakte de vleugelflitser het doelman Van der Gouw lastig, maar de doelman van VVV had een prima redding in huis. Wat opviel is dat de Hagenaars de bezoekers veel aan de bal lieten en tegelijkertijd weinig tot niks weggaven achterin. Zo nu en dan kwam de Haagse formatie er snel uit met vlot combinatiespel via bijvoorbeeld Absalem en Severina. Tot echt grote kansen leidde dit niet.

Duidelijk was wel dat ADO Den Haag de grip op de wedstrijd had en buiten twee vangballen voor Wentges waren de Limburgers vrijwel de gehele eerste helft niet gevaarlijk geweest. Zo’n zeven minuten voor de pauze drongen de Venloënaren wel door tot het vijandelijke strafschopgebied, maar onderschepte de Haagse defensie een cruciale pass die tot een hele grote kans had kunnen leiden. Hoe dichterbij de rust naderde, hoe harder het begon met plenzen boven het Bingoal Stadion. Naast de spelers op het veld, snakten ook de supporters die in de regen zaten naar de rust. Daar moest men nog even op wachten, want er kwamen maar liefst vijf minuten blessuretijd bij. En toen de extra tijd nog maar net was ingegaan kwam VVV-Venlo onverwachts op 1-1. Een rake kopbal van Rick Ketting uit een corner zorgde ervoor dat de wolken boven het stadion nog net iets donkerder kleurden. Met deze 1-1 tussenstand zochten beide ploegen de kleedkamers op voor de rust.

lr221104ab13390

Na de rust keerden Breinburg en Esajas niet terug op het veld. De twee middenvelders werden vervangen door Klas en De Waal. Het veranderde niet veel aan het spelbeeld als de laatste fase voor rust. De bezoekers uit Venlo hadden het meest de bal en ADO Den Haag probeerde in de tegenaanval iets uit te richten. Dat lukte maar amper, terwijl VVV juist steeds verder op de helft van de tegenstander ging spelen. Op een plek dichtbij het Haagse doel kreeg de ploeg van trainer Rick Kruys een vrije trap en Kees de Boer, ex-speler van ADO Den Haag, mocht aanleggen en zag zijn harde vrije trap maar net naast de kruising vliegen.

Het was een waarschuwing voor ADO dat het beter moest en vrij snel na de poging van De Boer was Severina er vandoor. Van der Gouw kwam heel ver uit om de buitenspeler af te stoppen en miste de bal en raakte de speler. Ruperti gaf een vrije trap en toonde de gele prent  aan de goalie van Venlo. Werker kopte uit deze vrije bal van dichtbij in de handen van de sluitpost. Niet heel veel later sloeg VVV dan toch toe. Dekker werd in de ruimte aangespeeld en kon veel vrijheid genieten. De vleugelverdediger kon rustig een hoek uitkiezen en koos de linker kant. Wentges zat er nog wel aan, maar zag desondanks de bal achter hem in het doel verdwijnen: 1-2.

lr221104ab12951

Een hard gelag voor de Hagenaars die zo goed aan dit duel begonnen en na een kwartier spelen op een 2-0 voorsprong hadden kunnen staan. Opnieuw bracht Kuijt twee verse krachten binnen de lijnen met Wehrmann en Catic. Dit ging ten koste van Hall en Thomas. De invallers stonden nog maar twee minuten in het veld en de gelijkmaker werd binnengeschoten. Met een prima actie was Severina er langs en kon het oog in oog met de keeper gaan proberen. In eerste instantie mikte de aanvaller op de keeper, maar de rebound was raak. Een heet Haags Kwartiertje stond te wachten met twee teams die voor de winst wilden gaan. Acht minuten voor tijd had ADO Den Haag bijna de 3-2 te pakken via Severina die het met een stift probeerde en net aan de verkeerde kant van de paal mikte. ADO Den Haag maakte in de slotfase het meest aanspraak op de winnende, maar lukte het tot lang niet om te scoren. Heel diep in de blessuretijd sloeg het noodlot toe voor de Haagse ploeg. VVV-Venlo maakte namelijk in extremis de 2-3 via Venema, waar overduidelijk een handsbal aan vooraf ging. De nederlaag was daarmee een feit en de teleurstelling gigantisch.

lr221104ab12990

ADO Den Haag – VVV-Venlo

Scoreverloop: 5. Esajas 1-0, 45+1. Ketting 1-1, 66. Dekker 1-2, 75. Severina 2-2, 90+5. Venema 2-3

Scheidsrechter: Ruperti

Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Hall (73. Catic), Asante, Werker (90. Zwarts), Van Breemen, Absalem; Breinburg (46. Klas), Thomas (73. Wehrmann), Esajas (46. De Waal); Verheydt, Severina (90. Siereveld)

Opstelling VVV-Venlo: Van der Gouw; Dekker (85. Kluskens), Ketting, Koglin, Janssen; De Boer, Huisman (79. Kristinsson), Klaasen; Johansson (34. Verheijen), Braken (85. Venema), Sedlácek

Auteur: Rokus Driesen