PSV 4 - 0 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Zondag 01 november 2020 16:45u
  • Philips Stadion

ADO Den Haag heeft bij PSV een duidelijke nederlaag moeten incasseren. De Eindhovenaren - die ondanks diverse positieve coronatesten een prima team op de been hadden kunnen brengen - wonnen uiteindelijk met ruime cijfers: 4-0. Een dubieuze strafschop en drie treffers na rust deden de ploeg van hoofdtrainer Aleksandar Rankovic de das om.

Net als afgelopen woensdag tijdens de bekerwedstrijd met Sparta Rotterdam begon ADO Den Haag in een 5-3-2 formatie. Dario Del Fabro verving de geblesseerde Peet Bijen en kon zodoende zijn debuut maken voor ADO Den Haag in de Eredivisie. Tevens had Rankovic in vergelijking met de wedstrijd tegen AZ basisplaatsen ingeruimd voor Samy Bourard, Andrei Ratiu en Michiel Kramer.

Al na een kwartier spelen legde scheidsrechter Jochem Kamphuis de bal op de stip voor PSV. In de ogen van de arbiter zou Milan van Ewijk een overtreding hebben begaan op Eran Zahavi. Na tussenkomst van de VAR leek echter alles erop te wijzen dat Van Ewijk eerst de bal speelde. Tot verbijstering van iedereen werd anders besloten en werd de strafschop toch toegekend. Zahavi schoot dit buitenkansje vervolgens genadeloos hard achter Luuk Koopmans: 1-0.

De thuisploeg bleef ook na het openingsdoelpunt de bovenliggende partij maar het was ADO Den Haag dat na bijna een half uur spelen voor het eerst van zich liet spreken. Een goede combinatie tussen Bourard en Kramer werd door laatstgenoemde op het doel van Yvon Mvogo geschoten. Het schot miste echter onvoldoende snelheid om het de PSV keeper echt moeilijk te maken.

Aan de andere kant viel er vijf minuten later ook een behoorlijke mogelijkheid voor de ploeg van Roger Schmidt te noteren. Na een lage voorzet leek de schiettent geopend toen zowel Del Fabro als Koopmans de bal niet weg kregen. Shaquille Pinas kon uiteindelijk – op correcte wijze – op de doellijn redding brengen, als moest ook hier eerst de VAR groen licht voor geven.

Kort voor het rustsignaal was PSV wederom dicht bij een verdubbeling van de marge. Een geweldige pass van Mohamed Ihattaren zette Donyell Malen alleen voor Koopmans. De aanvaller schoot echter te wild, waardoor zijn schot over het doel verdween.

In de tweede helft duurde het niet lang voordat die treffer er toch zou komen voor de Eindhovenaren. Zahavi vond in de as de geheel vrijstaande Noni Madueke, die vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied ongehinderd en met een droge schuiver de bal achter Koopmans wist te schieten: 2-0.

Nadat Rankovic na een uur spelen Nikos Karelis en Jonas Arweiler in de ploeg had gebracht voor de moegestreden Bourard en Kramer leek ADO Den Haag iets meer rust en controle te krijgen over de wedstrijd. Zo leek David Philipp op weg naar een mooie kans, maar in plaats van zelf te schieten legde de aanvaller de bal breed en was een mogelijkheid op de aansluitingstreffer verkeken.

In het laatste kwartier besliste de thuisploeg definitief de wedstrijd. Eerst kwam ADO Den Haag nog goed weg toen een kopbal van Mario Götze via de paal weer in het veld kwam. Enkele teller later viel de 3-0 alsnog door een knap schot van Ryan Thomas in de verre bovenhoek. Hierna was het nog niet gedaan met de tegenstand van PSV. In de blessuretijd bepaalde wederom Madueke de eindstand op 4-0.

Karakteristieken
PSV - ADO Den Haag 4-0 (1-0)

Scoreverloop: 16. Zahavi (pen.) 1-0, 51. Madueke 2-0, 84. Thomas 3-0, 90+2. Madueke 4-0.

Scheidsrechter: Kamphuis