ADO Den Haag 2 - 2 AZ
  • Zondag 25 oktober 2020 20:00u

ADO Den Haag heeft op de valreep toch nog een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd met AZ. Lang zag het ernaar uit dat de ploeg van Aleksandar Rankovic met een nederlaag van het veld zou stappen, tot Michiel Kramer vlak voor tijd, uit een onmogelijke hoek, alsnog voor de 2-2 eindstand zorgde.

Rankovic had zijn ploeg, in vergelijking met een week eerder tegen Vitesse, op twee plaatsen gewijzigd. Routinier John Goossens kreeg van de oefenmeester de voorkeur boven Samy Bourard, terwijl ook David Philipp, na twee eerdere invalbeurten en de winnende treffer tegen VVV-Venlo te hebben gemaakt, vanaf de aftrap mocht beginnen. Dit ging ten koste van Vicente Besuijen.

ADO Den Haag kwam al na twee minuten met de schrik vrij toen de bezoekers via Calvin Stengs op voorsprong leken te komen. Tot opluchting van de Haagse formatie werd de treffer van Stengs afgekeurd wegens buitenspel. Kort hierna wist Jonas Arweiler namens ADO Den Haag in kansrijke positie te komen. De spits wachtte te lang en werd hierdoor te ver naar de zijkant gedreven om uit te halen.

In het verdere verloop van de eerste helft was het vooral AZ dat de klok sloeg. De Alkmaarders domineerden in het lege Cars Jeans Stadion en kregen ook kansen op de openingstreffer. Zo wist Milan van Ewijk zich voor een schot van Albert Gudmundsson te gooien en deed ook Peet Bijen even later zijn verdedigende taken goed.

Het bleek echter uitstel van executie te zijn voor de ploeg van hoofdtrainer Rankovic. Tien minuten voor het rustsignaal kwam een afvallende bal vanuit een corner via Dani de Wit voor de voeten van Gudmundsson terecht. De IJslander aarzelde geen moment en liet doelman Luuk Koopmans met een hard schot in het dak van het doel kansloos: 0-1.

In de tweede helft, waarbij Besuijen bij de aftrap in de ploeg kwam voor Amar Catic, was de eerste grote kans na tien minuten voor ADO Den Haag. Vanuit een corner leek Bijen van dichtbij de gelijkmaker binnen te koppen. Een miraculeuze redding van Marco Bizot - de doelman kreeg de bal zonder dat hij het zelf door had tegen zijn hoofd - voorkwam echter een doelpunt van de thuisploeg.

ADO Den Haag putte uit deze grote kans het nodige zelfvertrouwen en kroop hierna meer uit haar schulp. Na al een aantal keren voor het doel van de bezoekers te zijn geweest was het uit wederom een corner wel raak. Van Ewijk werd bij de tweede paal geheel vrijgelaten en maakte daar dankbaar gebruik van door de bal genadeloos hard achter Bizot te schieten: 1-1.

Van de gelijkmaker kon ADO Den Haag echter maar heel kort genieten. Een foute pass vanuit de achterhoede werd door Jesper Karlsson opgepikt, waarna de Zweedse aanvaller met een schot in de korte hoek Koopmans het nakijken gaf: 1-2.

Waar AZ vervolgens via Gudmundsson een megagrote kans liet liggen op de 1-3, was het kort nadat het Haags Kwartiertje was ingegaan Philipp die de gelijkmaker op zijn schoen had. Na een goede voorzet van Lassana Faye had de aanvaller de pech dat zijn schot aan de verkeerde kant van de paal verdween.

Toch zou de 2-2 alsnog op het scorebord komen. Drie minuten voor tijd verdween een lage voorzet van Van Ewijk langs alles en iedereen en lukte het invaller Kramer om vanuit een onmogelijke hoek de bal toch langs Bizot te krijgen: 2-2. Ver in blessuretijd dook Kramer - na misscommunicatie in de Alkmaarse verdediging - opnieuw gevaarlijk op voor Bizot, maar ditmaal zonder resultaat. Hierdoor eindigde het duel onbelist maar werd ADO Den Haag de morele winnaar.

ADO Den Haag - AZ 2-2 (0-1)

Scoreverloop: 34. Gudmundsson 0-1, 64. Van Ewijk 1-1, 67. Karlsson 2-1, 87. Kramer 2-2.

Scheidsrechter: Lindhout